A jogszabályi tiltás ellenére hazánkban is előfordul a betegek otthoni infúziós táplálása, ezt a parlament előtt lévő egészségügyi törvény módosításával várhatóan legalizálják – írta a szerdai Világgazdaság.

Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium szakállamtitkára szerint minden érv e megoldás mellett szól, hiszen a mesterséges táplálásra részlegesen vagy tartósan rászorulók otthoni ellátása kórházi ágyakat válthat ki, s 30 százalékkal olcsóbbá teheti ezt a beavatkozást.

Harsányi László, a Semmelweis Egyetem I. Számú Sebészeti Klinikájának docense a lapnak azt mondta, hogy körülbelül 150 beteget érintene a mesterséges infúziós táplálás, s a felhasznált eszközökkel és a beteg orvosi ellenőrzésével együtt, évente 2-2,5 millióba kerülne.

Erre a kezelésre azok szorulnak, akiknek például sérülés, vérkeringési zavar miatt a belek jelentős részét el kellett távolítani. A felépülést követően többségük munkaképes, így a szokásos étrendet csupán kiegészíteni kell az infúziós táplálékkal, ezt az otthonukban éjszaka is el lehetne végezni – olvasható a Világgazdaságban.