Fővárosi Földhivatal - Az ügyvédi aláírás-minta elfogadhatóságáról

2009.07.27. Jogi Fórum / BÜK

Az ügyvédi aláírásminta egyenértékűségével kapcsolatban ezen intézmény 2007. szeptember 1-i létrejötte óta folyamatosan kételyek és kérdések merülnek fel.

A módosításra a törvény preambuluma szerint a gazdasági társaságok - különösen a hazai kis- és középvállalkozások - piacra lépésének gyorsítása, egyszerűbbé és olcsóbbá tétele érdekében került sor. Ezzel szemben a földhivatalok megkövetelik a címpéldány csatolását, mert értelmezésük szerint az egyenértékűség a cégeljárásra korlátozódik, az ingatlan-nyilvántartási eljárásban már nem érvényesül. A BÜK már 2008. óta sürgeti, hogy a két illetékes minisztérium ezt az értelmezési kérdést oldja fel, de erre még nem került sor. A BÜK ismételt megkeresése nyomán a Fővárosi Földhivatal vezetője még mindíg csak a régi gyakorlat megerősítéséről tudott beszámolni, mivel a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium a földhivatalok megkeresésére válaszul azt a tájékoztatást adta, hogy ezzel szintén egyetért.

Dr. Szabó Zsolt, a Fővárosi Földhivatal vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy speciális rendelkezések hiányában más közigazgatási eljárás során elfogadható lehet az aláírás-minta, azonban tájékoztatásul közölte, hogy a jelenlegi - az Inytv. 37. § (3) bekezdésének megfelelő - földhivatali gyakorlaton, amíg a hatályos rendelkezés aláírási címpéldányt követel meg, nem tudnak változtatni. A megkeresésre adott válasz elolvasható

  • kapcsolódó anyagok
KÖZIGAZGATÁS
ÜGYVÉDSÉG
FÖLDHIVATAL