Ügyvéd nem bíztathatja törvénysértésre ügyfelét - Kamarai vizsgálat indulhat M. Róbert ügyvédjének televíziós nyilatkozata miatt

2010.01.25. MTI

Egyelőre nem vizsgálódik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Ügyvédi Kamara a napokban házi őrizetből megszökött M. Róbert ügyvédjének televíziós nyilatkozata miatt - mondta a kamara elnöke hétfőn.

M. Róbert, a "fekete sereg" néven ismert bűnszervezet vezetője ellen többek között emberölés vádjával folyik évek óta büntetőeljárás. Előzetes letartóztatását 2008 őszén kellett megszüntetni a törvény kötelező rendelkezése folytán, mert annak tartama a három évet elérte. Akkor került házi őrizetbe, ahonnan néhány napja szökött meg.

Lakatos Csilla Borsod megyei ügyvéd a TV2 Mokka című műsorában azt üzente szökésben lévő védencének, hogy "addig semmilyen módon ne jöjjön vissza, illetőleg adja fel magát, ameddig jogerős ítélet nem fog születni, amit én körülbelül 3 évben prognosztizálok".

Az eset kapcsán Csontos János, a Borsod megyei ügyvédi kamara elnöke azt mondta: sajtóhírek alapján nem indítanak vizsgálatot, csak ha hivatalosan szereznek tudomást az ügyről.

Az elnök általánosságban azt hangsúlyozta: ügyvéd nem bíztathatja törvénysértésre ügyfelét. Ugyanakkor kötelessége az is, hogy a törvényesség határain belül mindent megtegyen védence ügyének előmozdítása érdekében. A konkrét ügyben egyáltalán nem egyértelmű, hogy szökésre, vagy az eljárás megnehezítésére bíztatta volna ügyfelét a védő. Ezt csak egy részletes vizsgálat állapíthatja, vagy cáfolhatja meg.

Az elnök megjegyezte: több évtizedes kamarai tisztségviselői pályafutása során még nem tapasztalt olyat, hogy bármelyik kollégája együttműködött volna ügyfelével szökésben.

Kapcsolódó cikk:

Szökés háziőrizetből - Belső vizsgálatot rendelt el a BRFK vezetője Magyar Róbert eltűnése miatt

  • kapcsolódó anyagok
BÜNTETŐELJÁRÁS
ÜGYVÉDSÉG