Elkapkodott az egészségügyi miniszter rendelete - Csiba Gábor: A jogszabály a betegek életét közvetlenül veszélyezteti

2010.02.24. MTI

Végrehajthatatlan, értelmetlen és elkapkodott az egészségügyi miniszternek az ápolók tevékenységét szűkítő rendelete - mondta Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a Borsod megyei kórház főigazgató-főorvosa kedden.

Csiba Gábor ezért a jogszabály felfüggesztését levélben kérte a szaktárca vezetőjétől.

"Tekintettel arra, hogy olyan jellegű jogszabályt végrehajtani nem lehet, mely a betegek életét közvetlenül veszélyezteti - márpedig fenti jogszabály betű szerinti betartása a betegek ellátatlanságát jelentené - ezért amíg a licenc szabály nem jelenik meg, addig a 3/2010. EüM. rendelet nem alkalmazható" - olvasható a dokumentumban.

Az egyesület elnöke azt mondta: a rendelet március 1-jén lép életbe, megtiltja azokat a jogosítványokat - például infúzió bekötése, intravénás injekció - amit az ápolók végeztek.

"A jelenlegi licenc szabály nem felel meg azoknak az elvárásoknak, amivel a betegellátás biztonságosan működtethető, ezért kérjük az egészségügyi minisztert a rendelet végrehajtásának haladéktalan felfüggesztésére" - indokolta.

Időközben az egészségügyi miniszter már bejelentette, hogy módosítja az ápolói tevékenységekről szóló jogszabályt. Székely Tamás kedden sajtótájékoztatón elmondta, hogy módosítás értelmében, ha az orvos írásos engedélyt ad, és azt a szakdolgozó munkaköri leírásában rögzítik, a dolgozó végezheti átmenetileg a korábban vitatott tevékenységeket, így például az infúzió vagy a katéter bekötését.

Azt követően döntöttek a változtatás mellett, hogy a kórházak jelezték, hogy a betegellátás nem lenne folyamatos. A szaktárca azonban nem adta fel minőségi elképzeléseit - tette hozzá.

Kapcsolódó cikk:

Végrehajthatatlan az ápolók tevékenységére vonatkozó új jogszabály

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY
JOGALKOTÁS