Elfogadták az MTVA és a közszolgálati médiumok közötti elszámolást ésszerűsítő módosító javaslatot

2011.03.17. MTI

A kormánypárti képviselők szavazataival elfogadták azt a zárószavazás előtt beterjesztett, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a közszolgálati médiumok közötti elszámolást ésszerűsítő módosító javaslatot, amelyet a fideszes Dancsó József nyújtott be az államháztartási törvényhez szerdán.

Az indítvány a médiatörvényt úgy változtatja meg, hogy lehetővé teszi a csoportos adóalanyiságot az alap és a közszolgálati médiumok számára.

Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője a módosító javaslat elfogadását követően az MTI-nek elmondta: a csoportos adóalanyiság értelmében az alap és a zrt.-k (MTV, Duna TV, Magyar Rádió, MTI) közötti számláknak nem lesz áfatartalma, az így fennmaradó összeget pedig minőségi közszolgálati tartalmak előállítására lehet fordítani.

Dancsó József javaslatának indoklása szerint e módosítás nélkül az idei költségvetés tervezett módosításában rögzített, az MTVA kiadási előirányzatát érintő jelentős összegű tartalékképzés miatt felmerülhetne "a közszolgálati médiaszolgáltatás minőségi javulását célzó reformok ellehetetlenülése". (A költségvetési törvény szerdai módosítása alapján a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék képzésével összefüggésben az MTVA költségvetéséből ötmilliárd forintos tartalékot kell létrehozni, amelynek felhasználásáról az Országgyűlés 2011. november 20-ig határozatban dönt.)

Dancsó József javaslata kimondja, hogy az alap és a közszolgálati médiaszolgáltatók az általános forgalmi adóról szóló törvény alkalmazásában együttesen kapcsolt vállalkozások, amelyekkel kapcsolt vállalkozási viszonyba csak külön törvényi rendelkezés alapján kerülhet újabb személy. A változtatás szerint az állami adóhatóság az MTVA és a közszolgálati médiumok kérelme alapján engedélyezheti a csoportos adóalanyiságot.

A csoportos adóalanyiság lényege, hogy a csoport tagjai egy adóalanynak minősülnek, az egymás közti ügyleteik az áfa szempontjából nem számítanak gazdasági tevékenységnek. Bevallási kötelezettségüket összevontan teljesíthetik, vagyis elég egy áfabevallást benyújtaniuk.

  • kapcsolódó anyagok
MÉDIAJOG
ORSZÁGHÁZ
ADÓZÁS
ÁFA
JOGALKOTÁS
KORMÁNYZAT
TÖRVÉNYHOZÁS
NMHH