Pártatlanabb, hatékonyabb lett az igazságszolgáltatás Kínában - Az igazságszolgáltatási reformról szóló fehér könyvről

2012.10.11. MTI

A kínai igazságszolgáltatási rendszernek a kínai realitásokon, nem pedig külföldről vett mintákon kell alapulnia, annak jobbá tételén a vezetés évek óta dolgozik - áll a reformokról szóló, kedden kiadott fehér könyvben, mely az elmúlt évekbeli fejlődést veszi nagyító alá és a jövőbeli irányokat vázolja fel.

Az elmúlt években az igazságszolgáltatás számos területén történt előrelépés Kínában - summázza a fehér könyv. Így például minden eddiginél több rászoruló jut jogi segítséghez, tavaly egész évben például már a 845 ezret közelítette az így megoldott esetek száma, amely csaknem négy és félszerese a 2004. évinek. Az erre elkülönített alap összege szintén bővül: 2011-ben 1,27 milliárd jüant (44,45 milliárd forint) tett ki, a 2004-es összeg ötszörösét.

Az elmúlt években jelentősen emelkedett az évente mintegy 2,4 millió esetet kezelő legalsóbb szintű igazságszolgáltató szervek száma, nőtt hatékonyságuk, eljárási rendjük egyszerűsödött. Ezzel párhuzamosan nőtt a bűnüldöző szervek száma is: jelenleg mintegy 50 ezer rendőrkapitányság és 170 ezer alárendelt kapitányság van az országban - áll a dokumentumban.

A fehér könyv az emberi jogok védelméről is szól, kiemelve, hogy a vádlottak jogainak védelme a korábbinál is kiemeltebb szerepet kap a jövőben, szigorítják a kínzás általi vallatás tilalmának betartását, a halálbüntetés fenntartásával párhuzamosan pedig annak szabályozására és körültekintő alkalmazására törekszenek.

A Hszinhua hírügynökség Csiang Vejt (Jiang Wei), az igazságszolgáltatási rendszer reformjáért felelős főhivatalnokot idézi, aki a fehér könyv kiadása után így nyilatkozott: a rendszernek a kínai realitásokon, nem pedig más országoktól vett mintákon kell alapulnia. Kínában - népes fejlődő országként - továbbra is számos probléma jelentkezik, az egyik legnagyobb ezek közül, hogy az ország gazdasági és társadalmi fejlődésével nem áll egyenlő szintén a társadalmi igazságosság - mondta Csiang.

Az igazságszolgáltatási rendszer reformjának egyik legfontosabb célja, hogy az a jelenleginél elfogulatlanabb, hatékonyabb és irányadó legyen - szögezi le a fehér könyv. A vezetés célja ugyanakkor még ennél is szélesebb: a jelenlegi szereplők és mechanizmusok vizsgálata a társadalmi egyenlőséget, igazságosságot és a nemzeti stabilitás biztosítását is szolgálja - áll a dokumentumban.
 

  • kapcsolódó anyagok
IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁS
KÜLFÖLDI KORMÁNYZATOK
KÍNA