A nemzetközi szervezett bűnözés, a korrupció és a pénzmosás kérdéseivel foglalkozó jelentést fogadott el kedden Brüsszelben megtartott utolsó ülésén az Európai Parlament (EP) eseti különbizottsága, amely másfél éven át foglalkozott a kérdéskörrel – közölte Hankiss Ágnes fideszes EP-képviselő, aki a bizottság magyar tagja volt.

Hankiss Ágnes egyebek közt kiemelte, hogy napjainkban a terrorizmus és a szervezett bűnözés összefonódása egyre szervesebbé és erőteljesebbé válik, aminek intő példáját mutatja a Szahel-övezet. Szerinte ösztönözni kell a terrorelhárítók és a rendvédelmi szakértők közös képzését, valamint indokolt lehet európai szintű közös nyomozócsoportok felállítása is.

A számítógépes bűnözés térhódítása elsősorban az orosz, illetve az orosz ajkú szervezett bűnözésben alapvetően átalakította a hagyományosan maffiatípusú szervezeteket, és újszerű struktúrákat hozott létre – állapította meg Hankiss Ágnes. Sürgető feladatnak nevezte az uniós szintű, egységes és koherens jogalkotási és jogi keret, illetve a kapcsolódó operatív eszközök kialakítását. Ez – mutatott rá – lehetővé tenné, hogy az EU-tagállamok a jelenleginél eredményesebben hangolhassák össze a számítógépes bűnözés ellen hozott intézkedéseiket.

Az EP-képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a vegyi, biológiai, radiológiai és nukleáris (CBRN) anyagok és eszközök illegális kereskedelme szintén kötődhet a szervezett bűnözéshez, illetve pénzforrásul szolgálhat terroristák számára. A szervezett bűnözés és a terrorizmus – tette hozzá – szívesen használ pénzügyi tranzakciók lebonyolítására fedőszervként jótékonysági alapítványokat, civil egyesületeket, amelyeknek a felderítése sok esetben adatvédelmi korlátokba ütközik.

Hankiss szerint a nemzetközi szervezett bűnözést – a korrupció elleni küzdelem fokozása mellett – leginkább az elrettentő erejű vagyonelkobzási eszközök bevezetésével lehet visszaszorítani.