Építésügyi reformok - Megújított eljárások, csökkenő bürokrácia - A javaslatról

2015.07.14. Jogi Fórum / MTI

Jelenleg is folyamatban van az építésügy reformját érintő javaslat közigazgatási egyeztetése, a cél, hogy egy átfogó, az építészeti eljárásokat és bürokráciát alapjaiban megújító előterjesztés kerüljön a kormány elé - felelte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére.

A válasz - amelyet az Országgyűlés honlapján tettek közzé - ismerteti, hogy egy januári kormányhatározat 17 pontban tartalmazza a kormány építésüggyel kapcsolatos, elérni kívánt céljait. A határozat több pontja is utal az egyszerűbb eljárásokra és a bürokráciacsökkentésre - jegyezte meg.

A tárcavezető tájékoztatása szerint első lépésként megkezdődtek a szakmai egyeztetések. Ezek jelenleg is folyamatban vannak, a Miniszterelnökség és az érintett tárcák folyamatos szakmai kapcsolatban állnak a Magyar Mérnöki Kamarával és a Magyar Építész Kamarával. A begyűjtött tapasztalatokat az Államreform Bizottság elé tárják.

Nem az a megoldás, hogy egyenként, jogszabályról-jogszabályra legyen változás, hanem az a szándék, hogy egy új, egyszerűbb és átláthatóbb rendszert teremtsenek az építésügyben - összegzett Lázár János, aki kulcsfontosságúnak nevezte a szakmai konszenzust
 

  • kapcsolódó anyagok
JOGALKOTÁS
ÉPÍTÉSÜGY
REFORM