3 és fél millió beoltottal újranyit az ország! - Védettségi igazolvánnyal további szogáltatások lesznek elérhetőek - Kormányfői tájékoztatás

2021.04.23. Jogi Fórum / MTI

Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

"A jövő hét közepére, szerda-csütörtökre meglehet a 4 millió beoltott Magyarországon" - mondta Orbán Viktor. "Amint elérjük ezt a számot, akkor megnyitják a szolgáltatások széles körét azok előtt, akiknek van védettségi igazolványuk" - jelentette be a kormányfő.

"Három és félmillió honfitársunk beoltva. Újraindítjuk Magyarországot!" - tette közzé ma reggel Facebookoldalán a miniszterelnök:

A miniszterelnök felsorolta azon szolgáltatásokat, amelyek nyithatnak majd - az alábbiak:

 • színházak, tánc- és zeneművészeti események,
 • cirkuszok,
 • mozik,
 • edző- és fitnesztermek,
 • uszodák, közfürdők,
 • jégpályák,
 • állatkertek, vadasparkok, kaland- és vidámparkok, játszóházak,
 • múzeumok, könyvtárak,
 • sportesemények,
 • a szállodák és az éttermek belső helyiségei is.

Mindezek a szolgáltatások tehát csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára lesznek elérhetők. Igazolványt az kap, akit beoltottak, illetve aki igazoltan átesett a betegségen. Az igazolványról részleteket ITT olvashatnak.

Hangsúlyozta: Lépésről lépésre újraindítják az országot.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a 16-18 év közöttiek beolthatók Pfizerrel, ezért ebből az oltóanyagból annyit különítenek el, amennyi nekik kell. "Magyarország még nem vállalja a 12-16 év közöttiek oltását, ehhez további vizsgálatok kellenek" - tette hozzá.

A kormányfő kifejtette: a teraszok nyitásához egy-két szabályt meg kellett változtatni, és mivel a teraszok este fél 10-ig nyitva lehetnek, a kijárási tilalom szombattól 11 órakor kezdődik.

Kitért rá: az iskolák újranyitása a vártnál zökkenőmentesebben alakult, jóval ötven százalék felett volt a gyermekek száma az óvodákban és az iskolákban.

Elmondta: mindig van vita a vakcinák hatékonyságáról, de az egy oltással rendelkezők visszabetegedési aránya egy százalék, így lényegében már védettnek tekinthető az, aki egy oltást kapott. "Az oltás továbbra is fontos, és a felnőtt lakosság több mint fele védett lesz a jövő hét közepére" - közölte. Hozzáfűzte: új internetes felületet indítottak, ahol időpontot lehet kérni az oltásra.

Orbán Viktor szerint az oltásellenesek hangja erős, és az egész ellenzék, a teljes baloldal ide tartozik. "Pedig mindegyik vakcina egyformán hatékony" - emelte ki.

Mivel nagy mennyiségben érkezik vakcina a következő napokban, május közepére előállhat az a helyzet, hogy mindenkit beoltanak, aki regisztrált. "Akkor a világ bármely pontjáról jöhetnek majd magyarok és megkapják a vakcinát" - közölte.

A miniszterelnök a veszélyhelyzet meghosszabbításáról azt mondta, hogy a járványveszély nem múlt el, és az országnak működőképesnek, cselekvőképesnek kell lennie. "Fontos, hogy ez a parlament nyári szünete alatt is így legyen, és a kormány minden szükséges döntést meg tudjon hozni akkor is" - magyarázta.

Közölte: "Nem politikai verseny tárgya a halottak száma, és több méltósággal is lehetne beszélni az elhunytakról." Az EU-nak van egy adatszolgáltatási felülete, ahol közlik, hogy az utolsó békeévhez képest a covidos évben mennyien haltak meg. Magyarország itt "tartható pozícióban" van, inkább a jobban teljesítő országok között áll - mondta. Hozzátette: a magyar statisztikákban viszont a Covidban és a Coviddal meghaltak közötti különbség nem jelenik meg.

Elmondta: a 2021-es költségvetéshez beadott módosító javaslat a gazdaság újraindítását célozza, és erről szól majd a 2022-es büdzsé is. "Jelentős lakásfelújítási program indult, több száz milliárd forint jutott a vállalkozásoknak, sok minden megindult" - emlékeztetett.

Orbán Viktor a pénteki brüsszeli tárgyalásait illetően úgy vélte, a pénzügyi kérdések rendezettek, inkább az EU jövőjével kapcsolatos kérdésekről beszélne. Így arról, hogyan készül fel az unió egy hasonló járványhelyzetre, milyen tanulságokat vont le, és miként alakul a kapcsolattartás az új amerikai adminisztrációval - mondta.

Végül a rendőrség munkáját értékelve közölte: "Ha nincs világos rend, nincs szabadság sem, és aki a rendet védi, az a szabadságunkat védi, egy demokráciában így is kell lennie. Az, hogy a közrend nem bomlott fel Magyarországon az elmúlt egy évben, a rendőröknek köszönhető - meg kell köszönni a munkájukat" - mondta a kormányfő.

Parlament előtt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló javaslat - Benyújtották a járvány miatt módosított 2021-e sköltségvetést is - Részletek ITT.

 • kapcsolódó anyagok
JÁRVÁNYÜGY
JOGALKOTÁS