ELTE 1 eves tetelek kerestetnek melto javadalmazas elleneben


Legislator # 2010.07.28. 20:05

Majd megnézem Martont.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.07.28. 20:03

Nem volt ajánlott könyve:-))), mindegy, jó fej volt, aznap én voltam a legjobb jegy.


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.07.28. 16:02

Hmm, az EÁJT könyvben annyi van angol házasságjogból, hogy a házasságtörő asszony helyett a férjet büntették, de az biztos, hogy egy darab act sincs. Minden bizonnyal az "ajánlott(értsd:saját könyv) irodalomban" volt. :D

Ahhoz szerintem nem kell büntetőjogásznak lenni, hogy mikor egy ötévest üt egy harmincas férfiember, akkor ne kelljen önvédelemhez folyamodnia, helyette (felhasználva a telefonos segítséget, vagy a közönséget) igénybe vehesse a jogos védelmet; egy 40-es férfiú személyében. Mondjuk. :)

Impossible # 2010.07.28. 15:45

Leg,

ezt a linket nem tudom megnyitni. Inkább másold be, ami ott van.

Legislator # 2010.07.28. 15:38

Kacsa nem olyan fax, mint amilyennek mutatja magát, aztán láttam is élőben. :D

Tovább: http://www.jogiforum.hu/forum/13/24577#…

Nemcsak hogy láttad, de ittál is vele+velem is:-D.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.07.28. 15:35

Tipp: Nem büntetőjogászok:-D.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.07.28. 15:31

Anno kérdés egyetemes jogtörténet szigorlaton Leg-hez a jóért:
"Nomesterhátmánhaippegittvagyunkmongyonegypárangolházasságjogiektet."
Ez volt az, ami sem tankönyvben, sem órán, sem sehol nem hangzott el.


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.07.28. 15:23

Azért csak óvatosan, én most néztem meg a római jog "fogalmak és felsorolásokat" és finoman fogalmazva is pongyolák a megfogalmazások.

Más: ELTÉseket kérdezem; Földiék miért ragaszkodnak ennyire az "önvédelemhez", a "jogos védelem" helyett?

Blase # 2010.07.28. 15:08

Kedves Impossible es Naina!
Nem akarom en a konyvet elvetni, annyira azert nem vagyok laza!
A konyvet kiolvasom, ertelmezem, alahuzogatom (Roma, MAJT, JA kesz is).
A kidolgozott jegyzeteket pedig a TK-val osszevetem.
Viszont a vizsga elott gyorsabb es maradandobb egy kivonatot atlapozni.
De egyebirant Orangemen ajanlasa tenyleg kivalo! Nagyon jo anyagokat talaltam.

Impossible # 2010.07.28. 14:36

cat,

mindigis tudtam, hogy Kacsa nem olyan fax, mint amilyennek mutatja magát, aztán láttam is élőben. :D

cat981 # 2010.07.28. 14:33

off
Tyű, azt a mindenit Impi! :) De nagy haverok lettetek Kacsával :). Már egy ideje feltűnt néhány gyanús nyilatkozásod :). Még emlékszem a régi szép igen durva összecsapásaitokra :).

Impossible # 2010.07.28. 14:20

Kedves Kacsa,

az a helyzet, hogy most nem Rólad van szó. :) Ezt írtam le az imént Blase-nek is. Egyébként egy első éves általában még annyira szokatlanul mozog az ismeretlen, új fogalmak között, hogy ha egy szar jegyzet félrevezeti, meg fog bukni. Saját jegyzet az teljesen más, én a mások jegyzeteit tartom veszélyesnek, különösen az egyetemi évek elején.

Impossible # 2010.07.28. 14:12

Kedves Blase,

hogy Kacsa mit mond, az érdekes, de érdemes úgy nézni, hogy ő jelentősen átlagon felüli képességű, és ezért amit ő meg tud csinálni, arra nem biztos, hogy bárki ugyanúgy képes. Tudom, hogy tetszik, hogy azt írja, amit hallani szeretnél, de nem vagyok biztos abban, hogy a hasznodra válik, főleg nem első évben. A tankönyvekből sokkal nagyobb eséllyel értheted meg a dolgokat, mint mindenféle jegyzetekből, ráadásul nem tudhatod még megállapítani, milyen egy jó jegyzet. Veszélyesnek tartom, ha jegyzetből tanulsz, és ha túl leszel az első pár bukásodon, látni fogod, hogy igazam volt. Kacsa sokszor hajlamos eléggé erőteljesen saját magából kiindulni (ahogyan én is), ezt vedd figyelembe, na ennyit a használati utasításról. :D Amúgy sokat tanulhatsz tőle, szóval ajánlom olvasni a hozzászólásait.

Naina # 2010.07.28. 14:06

rómából különösen maradj a könyv mellett!

Blase # 2010.07.28. 14:02

Kedves Orangemen!
Koszonom a link-et. Igen ezeket a teleket mar innen onnan letoltottem, van is koztuk olyan (pl. Roma) ami egesz kituno.

Blase # 2010.07.28. 13:51

Megilletodotten olvastam Kacsa, a tamogato szavaidat. A legelso nyelvhelyessegi helyreutasitasod utan teljesen varatlanul ert az egyeterto bejegyzesed :-)
Mindazonaltal megertem az elmeletet azoknak is, akik - hogy metaforikusan jelenitsem meg gondolatuk magvat - "ha mar hozzakezdesz a sportolashoz, legyel mindjart Bruce Lee!". Szamomra azonban az is elegseges, ha nincs sorhasam es le tudok futni 5000 m-t.
Igy az ulj benn minden eloadason-jegyzetelj-keszits kivonatot-stb, stb.. megoldast bar elismeressel nezem, de meghagyom az igazan elhivatottaknak.
Vallalom annak kockazatat, hogy "csak" a Tk es (masok altal kidolgozott) tetelek anyagat fogom tudni visszaadni vizsgakon, s az esetleges szobeli kiegeszitesekrol nem lesz informaciom.
Van egy erzesem, hogy meg ezzel is ki fogok logni (pozitiv iranyban) az atlag felkeszulesebol.

Legislator # 2010.07.28. 08:34

:-)


Sunshine after the rain.

Sherlock # 2010.07.28. 08:29

Mert ők javadalmazást nyernek.

Legislator # 2010.07.28. 08:22

Boldogok az írók, akiket ívenként fizetnek.


Sunshine after the rain.

Kacsa1111 # 2010.07.28. 08:20

Kedves Impossible,

én magam szinte sosem tanultam tk-ból (kevés a kivételek száma).
eleinte magam dolgoztam ki a tételeket a tk. és az órai jegyzetek alapján (eleinte váltogattam, hogy kinek a jegyzeteit kérem el, de egy idő után ráálltam egy emberre, aki minden órára bejárt és mindent leírt).
később már a kidolgozott tételek közül is "csak" beszereztem a legjobbat és feljavítottam.

ennek ellenére sem bukdécsoltam...sőt.

rengeteg időt és energiát lehet ugyanis megspórolni azzal, hogy nem azon tankönyvekből tanulsz, ami azért van tele lényegtelen baromsággal, mert az írót ívenként fizették...


Kacsa11

Legislator # 2010.07.28. 07:15

Kedves Blase,

Az a pálya, hogy magadnak te tudod a legjobb jegyzetet az órai előadás során elkészíteni. Ezen nem érdemes spórolni. Sokan a saját szavaikat várják vissza, és nem (önmagában csak) a tankönyvet (pl. Erdei Árpád, Nagy Marianna).


Sunshine after the rain.

Naina # 2010.07.28. 06:32

Blase, jól hangzik amit írsz, csak azt felejted el, hogy jogász szakon állandó változásra számíthatsz a tananyagot illetően, és ahogy Imp írta, nincs még rálátásod arra, hogy melyik jegyzet jó, melyik nem.A legapróbb dolgokon múlnak a legfontosabb dolgok.
Az pedig külön megmosolyogtat,hogy "átolvastad" az 1. féléves könyveket. Az egyetemi évek alatt nekem még átolvasás nem segített csak nagyon alapos kivesézés.
Talán-talán az utolsó években lehet elmondani, hogy néhány tárgy vonatkozásában nem kell olyan energiával kivesézni a tanultakat, mert van már annyi rutinod, és jogi terminológiai használati gyakorlatod, hogy nincs szükség rá.

Persze a lelkesedés mindig előre hajt, de én türelmet javasolnék.

Blase # 2010.07.28. 06:21

Igy Julius vegen alapos meglepetest okozott, hogy a kerdes kapcsan ilyen sok hozzaszolas erkezett.
Eloszor is koszonom a tanacsokat, mindenkeppen megszivlelem.
Kedves Kacsa! Latod-latod, ezert nem erdemes elhamarkodottan itelni; van akinek az allitmany, van akinek a ragozas okoz
gondot:-)
Visszaterve az alapkerdeshez. Egy diploma utan mar van nemi elkepzelesem a felkeszulesrol. Mindenkinek van egyeni stilusa a felkeszulest illetoen.
Az enyem peldaul az, hogy az 1. feleves anyaghoz tartozo tankonyvreszeket joreszt mar kivegeztem, azaz atolvastam. Marad a vizsgara valo felkeszules. Kozben pedig a 2. felev olvasnivalojanak keszulodok. (azzal is kesz leszek meg az elso vizsgak elott).
Viszont nincs idom arra, hogy magaval a jegyzetelessel foglalkozzam, ezt az amugy tenyleg komoly munkat inkabb beszereznem.
Vizsga elott par hettel sokkal konnyebb egy igenyesen kidolgozott jegyzetet es minosegi tetelsort atlapozni.
Miutan nem most kerultem ki az iskolapadbol, (meg csak nem is 10 eve, sajnos) nincsenek rozsaszin elkepzeleseim arrol, hogy minosegi munkahoz ingyen lehet hozzajutni. Vagy biztos lehet, de erre en nem forditok idot es energiat.
Azert is adtam fel a hirdetesem, hogy megtalaljam a tenyleg hasznalhato es naprakesz anyagot.

Legislator # 2010.07.28. 05:56

Én még jó rövidítményt sohasem láttam, kivéve, amit magam készítettem:-), ezt is csak azért, hogy a tankönyvi anyag megtanulása után legyen egy rövidebb redakció, amiből lehetőség van gyors ismétlésre, ha a helyzet megkívánja, de ritkán írtam ilyesmit. Emlékszem, hogy Inotai András jogi alaptan rövidítményt elsősként az ötödik mondat után úgy vágtam a falhoz, ahogy megérdemelte, onnan CSAK TANKÖNYVEKBŐL tanultam.


Sunshine after the rain.

Berényi Miki # 2010.07.28. 05:10

A lelkesedés és a korai keresgélés mindenképpen dícséretes.

És le lehet írni a jegyzeteket hogy pontatlanok, hiányosak, stb, de a vizsga előtt közvetlenül könnyebb ezeket a vázlatos kidolgozott tételsorokat átfutni, mint egész könyvek több 100 oldalát átnyálazni pánikszerűen.

Én inkább arra hívnám fel a figyelmet, hogy lehet, egy átfogó jogszabályváltozás után a tavalyi jegyzetek már nem érnek semmit!