vizsgáztatás a jogi egyetemeken


kittyke86 # 2005.09.07. 05:48

Helló Mindenki!

Tudnátok nekem segíteni?

Nem tudom eldönteni, hogy melyiket válasszam EÁJT fakultatívnak:
Az Ottomán birodalom koprmányzását Kisteleki Károllyal, vagy A büntetőjogok európai fejlőséstörténetét Pomogyi Lászlóval?
Légyszi, ha valaki tud segítsen. A témák közül egyik sem fogott meg úgy igazán, a tanárokról meg nem tudok semmit, de ha valaki igen akkor légyszi......

Kitty

Vadmacs # 2005.09.02. 19:35

Sziasztok! A focistákat kihagytátok a sorból:-) Egyébként néha nem árt, ha egy újságírónak van némi jogismerete. Ne tudjátok meg itt milyen a helyi tudósító:-) Egyszerűen katasztrófa..., na az ilyenek miatt vannak a sajtóperek. A témától egy kicsit elkanyarodtatok azt hiszem.
Véleményem szerint embere válogatja hogyan vizsgáztat. Én is vizsgáztattam már, és bizony azokkal a diákokkal picit szigorúbb voltam, akik egész évben lazítottak:-)


Üdv néktek

HE0222 # 2005.09.02. 19:29

Igen, ezen én is döbbenek, hogy mennyi ügyvédnek díszeleg ott a névjegykártyáján a nagydoktor-természetesen szabálytalanul.

andzsinszan # 2005.09.02. 10:09

dehogyha már offolunk, akko ugye az is világos, hogy a Dr.-t sem használhatná egyik ügyvéd sem, mert egy kezemen meg tudom számolni hánynak van kandidátusija vagy péhádéje.

Legislator # 2005.09.02. 09:03

(Egyébként újságírók nem használják a doktori címet, bár Rokobauer "tanár úr" lehet, hogy ezt /sem/ érezné magára nézve kötelezőnek).


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.09.02. 09:01

Köszönöm, HE0222.


Sunshine after the rain.

HE0222 # 2005.08.24. 15:38

A Havas Henrik, ha ledoktorált volna, gondolhatjátok, hogy DR Havas Henriknek hívatná magát, kizárt, hogy ne használná a doktori címét, pont egy ilyen ember?!

HE0222 # 2005.08.24. 15:36

A Friderikusznak is csak abszolutóriuma van. De rajta kívül még sokan jogásznak mondják magukat, abszolutóriummal. Deausch Tamás, nagy kihagyással, miniszterként tette le az államvizsgáit.

kittyke86 # 2005.08.24. 09:38

Köszi, megnézem!
:-)))

andzsinszan # 2005.08.24. 07:59

puska.index.hu

kittyke86 # 2005.08.24. 07:50

Sziasztok!

Nem tud vki nekem olyan honlapot mondani, ahonnan jegyzeteket tölthetek le?
Elsősorban jogi jegyzetek érdekelnének.
Köszi

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.24. 06:51

Bombera, Demcsák, Csisztu... andzsinszan ettől szabály szerűen megrettenek

Dórus # 2005.08.23. 18:16

Szia Kocsag!
Azt hiszem az is meg tudja itelni, hogy ki milyen tanar (vizsgaztato), aki nem sajatitotta el teljesen az adott targy anyagat.
A vizsga menete (a hozzaallas) nem az anyagtol függ.. Ki lehet valakit szepen is rugni es ki lehet szadizva is. Lehet szepen is ötöst adni es lehet ugy is, hogy közben melyen megalazzak az embert. Ez függetlenül az adott anyagtol, ez csak a tanartol, a vizsgaztatotol es az embersegetöl függ...
Üdv. Dórus

andzsinszan # 2005.08.23. 14:20

Ez már csak szőrszálhasogatás. Aki elvégezte a jogi egyetemet az jogász, mégha óvási-fruktit árul akkor is. Az már más kérdés, hogy ki az aki gyakorolja a szakmáját és ki az aki nem.

Még a felsoroláshoz: ugye a vizilabdások között is van egy pár, - ennek van hagyománya lsd. Csapó, aki előszerettel emlegeti Brószt és Vékást:)) - aztán ott van Somló Tamás és jelenleg a fél TV2-ős női különítmény az ELTÉ-re jár: Bombera, Demcsák, Csisztu. Aztán ott van még Sütő Enikő, aki azért más korosztály. Fodor Gábor nemcsak "odajárt", hanem tanít is az Egyetem téren, őt azért nem keverném a többivel. És ha már itt tartunk, érdemes megnézni a rendszerváltás körüli videjókat (Fekete Doboz), rengeteg ülés az ELTE Jogi Kar épületében bonyolódott, valamiért kitüntett figyelem övezte a Bj. tanszék előterét, másig sem tudom miért, a MÁJT belső tere pl. sokkal nagyobb.

Jót offolunk:)))

dr. Bubo # 2005.08.23. 13:42

És más a jogász és a jogtechnikus is, ami közötti különbség ugye nem keverendő a fogász és a fogtechnikus közötti különbséggel...

Legislator # 2005.08.23. 13:02

Más a jogvégzett, és más a jogász, ezt sose feledjük.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.08.23. 13:02

Rite*-gal: a zenetévés lány a Katolikus Egyetemen végzett és Lilunak hívják. Egyébként egy minisztériumi lány azt mondta, hogy a Rokobauer Henriknek csak abszolutóriuma van. Mit tudtok erről?


Sunshine after the rain.

Legislator # 2005.08.23. 12:59

Kedves Kócsag! Igazad van. De vannak olyanok, akik a közszolgálati jogot a munkajogtól függetlennek tekintik (van, ahol külön tantárgy), erről most oldalakat tudnék írni. A lényeg az, hogy a munkajog oktatói ellopták ezt a diszciplínát a közigjogászoktól lásd 45 után (egyébként valamelyest közigből is tanítják, ugye).


Sunshine after the rain.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.23. 12:39

tény hogy manapság divat lett a jogra járni szinte mindenki járja valahol mondjuk hogy minek azt sokszor nem tudni, érdekes az is hogy mennyi jogvégzett figura mozog a közéletben akiket én egyáltalán nem tekintek jogásznak -szerintem ők sem magukat-, de úgy látom ez a tény nem zavarja őket és irtóra meg vannak elégedve magukkal na lássuk csak: van a göncz, orbán viki és fodor g + a fél parlament, meg a friderikusz, havas henrik, molnár tamás, füzi ákos, kárpáti györgy, meg az a „nagyon okos lány” a zenetévéről akinek most nem jut eszembe a neve…

kocsag # 2005.08.23. 12:23

Üdvözlet mindenkinek!

A tanárok mentalitásáról nem igazán akarok írni, mert minden elhangzott már talán a pofára osztályozás kontra tudás hiánya vonalon. Egyébként az ember legyen szerény addig, amíg többet fel nem tud mutatni annál, akit kritizál, persze ez nem menti fel a szakmailag és emberileg egyaránt zéró tanárokat. Mert vannak ilyenek.

Esett itt szó viszont a közigazgatásról is. Ennek a szelét közelről érzem, mert végzés után rögtön önkormányzatnál kezdtem. Községi önkormányzatnál dolgozom, ahol a birtokviták és a szabálysértési ügyek mellett a munkaügyeket is én intézem, tehát gyakorlati tapasztalatot szerzek bőven.
Amit másfél év alatt eddig megtapasztaltam, sajnos nem az, amire az egyetemen felkészítettek. Szegeden konkrétan - ahol végeztem - biztosan bíró- és ügyvédképzés folyik, mert szinte semmit nem tudtam a közigazgatásban hasznosítani a tanultakból, a közigazgatás afféle mostohagyerek a képzésben... A képzési kátyúkra konkrét példa lehetne a munkajog is, ahol a szigorlaton 22 tételből 20 az Mt.-t taglalta, 1 a Ktv-t, 1 pedig a Kjt.-t. Ez alapján nekem speciel nem lett nagy az egóm, amikor egy nagyobb község önkormányzatának teljes munkaügye a nyakamba szakadt... Elgondolkodtató a fórum anyaga.

andzsinszan # 2005.08.23. 12:02

A lényegen mit sem változtat, hogy arányaiban messze le vagyunk maradva az átlagtól, azaz korántsem képzünk annyi jogászt, mint amennyit az európai országok átlagban. El kell dönteni: vagy felzárkózunk Európához a diplomások aránya tekintetében a legolcsóbb képzések létszámának magas szinten tartásával vagy az állam szelektál és biztosít pénzt a többszörösébe kerülő, ám lehet, hogy a GDP szempontjából jövedelmezőbb felsőfokú diplomákba. Vagy meg kell barátkozni azzal, hogy a jogi és közgáz diploma a két legjobban konvertálható diploma és majd mindenki eldönti mit szeretne csinálni. Már most is 1/3 a pályaelhagyók száma, de ez már jó régóta így van, most legfeljebb egy kicsit több lesz.

Aki "nagy és elismert" jogász akar lenni, azok megtalálják a módját annak, hogy merre orientálódjanak. Úgy ahogy a színészek, mérnökök, orvosok..stb. is megtalálják. Abban a való világnak némi fintora, hogy a nemzetközi kapuk kinyílása a jogászok számára a legkevésbé jelent perspektívát, ellentétben a felsorolt szakmákkal. Azt hiszem borítékolható, ha egy az egyben lehetne nyugaton munkát vállalni a pályakezdők jó része odamenne dolgozni, nem is kérdés.

Legislator # 2005.08.23. 11:49

Andzsinszan: Egy plusz adat:Csehországban négy jogi kar van.


Sunshine after the rain.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.22. 08:22

dórus a két különbözö tanár simán behelyetesíthető... és némi iróniával azt is lehetne mondani, hogy csak a gyakorlatra akartak felkészíteni
persze ezt én sem gondolom komolyan

Dórus # 2005.08.21. 13:33

Sziasztok!
Banyamancs reszben igazad van: tenyleg van olyan, aki ok nelkül szidja a tanart. De sajnos van a masik veglet is, amikor igenis jogos a szidalom es nem a tenyleges tudasra, hanem a jopofira, a szimpatiara kapja az ember a jegyet.
Volt nekem is olyan, hogy kirugtak teljesen jogosan, tenyleg megerdemeltem. Nem is szidtam a tanart.
De volt olyan is, amikor az irasbeli beugron SZOSZERINT ugyanazt irtuk ketten. Ket különbözö tanar javitotta. Az egyikre azt mondtak, hogy megfelelö a tudasa es mehet vizsgazni, mig a masikra (jelen esetben az enyemre) azt mondtak, hogy harmatgyenge es jöjjek megegyszer. Ezek utan szerintem nem lehet azon csodalkozni, hogy szidtam tanart es minden szepet es jot elmondtam rola.. Ez nem volt igazsagos, es ilyenkor kiakad az ember..
Vannak jo vizsgaztatok, akiknek az erdemjegyét nagyon keves kiveteltöl eltekintve mindenki elismeri. Es van a masik veglet, akinek a kiosztott jegyei nem a tudast tükrözik. Sajna ez utobbi van többsegben es ezert szidja olyan sok diak a vizsgaztatokat es a vizsgakat...
Üdv. Dórus

HE0222 # 2005.08.21. 13:21

Banyamancs, egyetértek, hogy nem mindenki alkalmas a pályára, vagy túl korán végezte el az egyetemet, és abban is, hogy némelyeknek akkora arcuk lesz diploma után, holott nincs mire, pláne ha még egy napot sem dolgozott életében, gőze nincs az életről. A nagyképúség és felsőbbrendúségi érzés szerintem a primitív ember jellemzője, aki kifelé így szeretné elismertetni magát, felhívni magára a figyelmet, mert más eszköze (még) nincs rá. Aki komoly értékekkel, tudással rendelkezik, az nem arcoskodik, hiszen nincs rá szüksége. Pontosan tudja, milyen értékei vannak, ki ő valójában, hol a helye, nincs szüksége felszínes allúrökre, pótcselekvésre.