vizsgáztatás a jogi egyetemeken


praetor01 # 2005.08.09. 12:44

kittyke86!

A legjobb hozzáállás mellet is becsúszhat egy-egy rossz eredmény (igazságtalanság), de ha nem vagy iszonyú peches, akkor biztosan meglesz a diplomád 5 éven belül.

kittyke86 # 2005.08.09. 12:38

Köszi PingWIN!! Én mindenesetre mindent meg fogok tenni, már ami a vizsgákat illeti, és valahol remélem, hogy nem lesz az 5 évből 6. :-))))) Azért csak nem.....

PingWIN # 2005.08.09. 12:28

Kedves kittyke86!

Nem kell megijedni, azért nem olyan rossz a suli! De egy biztos: úgy ne állj hozzá alapból, hogy Te ennek meg annak meg tudsz felelni meg a tanulással nem lesz gondod. Eminens diákként, színjelesként kerültem be, de az egyetemi élet- sok tekintetben persze szerencsére- teljesen más volt! Vegyünk egy példát: hiába tudod mind a 3 tételt rómán (nem szigorlat), kérdeznek 7 teljes tételt! Miután azokat is tudod, meg kell fogalmaznod mondjuk egy tollal és napszemüveggel a facultas alternativa-t vagy alternatio-t, stb. Még ezeket is tudod ( félévkor!9, szivatnak tovább, stb. Persze akad olyan is, akinél gyakorlatilag nem lehet megbukni. Bár, ahogy hallottam a mostaniaktól, Horváth Attila tanár út már meghúzott idén egy-kettő példányt...:) A tanárok milyensége meg évről-évre változhat. Én ma is tartom a kapcsolatot a régi és az új diákokkal is, s egy-egy esemény jelentős változásokat idézhet elő. Pl. , ha a tanár megtudja, hogy az össze zh-ján mindenki! puskázott, akkor áttér a "legalább 4-est hadd adjak" típusú szemléletről a "most én szivatok meg mindenkit" szemléletre- ki-ki döntse el, jogosan-e. Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy nem árt tájékozódni a tanárokat illetően, mert nem mindegy, hogy valakinél tanulsz is valamit, s mindemellett könnyű jó jegyet szerezni vagy éppen tök felesleges órákra jársz, s még meg is buktatnak különféle indokokkal. Úgyhogy összegezvén, ezt a "Mert azért gondolom, ha valaki tanul, meg tényleg így készül a vizsgákra, azt azért nem buktatják meg. Nyilván bizonyos viselkedésbeli kritériumoknak is meg kell felelni, de nem hiszem, hogy ezekkel lesz problémám. " hozzáállást felejtsd el, ez már nem gimnázium! Mindenesetre menj el a gtáborba, tájékozódj az IK-soktól, s gondold meg, mit csinálsz...jól gondold meg!

Dori3 # 2005.08.09. 12:13

HEO222... teljesen egyet értek veled. Én a gimi elején reálos voltam, de egy jó magyar tanár átterelt. Azóta is hálás vagyok neki.
Én KRE-re járok. Tudom, hogy még nagyon fiatal egyetem. Átvettek volna idén az ELTEre az átlagom miatt, de nem mentem. Szerintem ez az egyetem nagyon sokat ad nekem (a tanár pl nem egy órát tölt bent egy héten, nyugodtan meg lehet keresni), ugyanakkor az ELTEs és szegedi tanárok vannak nálunk. Szóval nem lenne fair átmenni.
De a vizsgákról nekem is csak jó benyomásom van. És nem a tanárok miatt, mert a hallgatótársaim nálunk is ki vannak akadva egy-egy tanár stílusától. Nem mondom, hogy zseni vagyok, "az élethez szerencse is kell".
Szerintem a tanárok általában nem is azt értékelik, hogy szó szerint tudod az anyagot... kifejezetten örülnek, ha valaki értelmesen válaszol nekik. Számtalan olyan vizsgát láttam már (amíg dolgoztam a saját tételemen), hogy kérdeztek valamit, a hallgató nem tudta a válasz, bepánikolt, és vége. Nem hiszik el a többiek, de ha gondolkodnának, nem csak magolnának, akkor sok időt lehetne megspórolni és a tanár is értékeli.

kittyke86 # 2005.08.09. 11:58

Sziasztok!

Most leszek elsős az ELTE-ÁJK-n, de olyanokat írtok itt, számomra még ismeretlen tanárokról, hogy már eleve félek.

Tényleg mindegyik ilyen szivatós? Vagy azért vannak rendes példányok is? Mert azért gondolom, ha valaki tanul, meg tényleg így készül a vizsgákra, azt azért nem buktatják meg. Nyilván bizonyos viselkedésbeli kritériumoknak is meg kell felelni, de nem hiszem, hogy ezekkel lesz problémám.
Esetleg tudnátok olyan tanárokat írni, akik tök rendesek, illetve olyanokat, akiket ha van rá lehetőségem jobb, ha elkerülök?
Ez nagyban megkönnyítené a tantárgyválasztásomat. "

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.09. 10:13

néha úgy éreztem pár oktatónál, hogy a saját elcseszett kis életét azzal kompenzálja, hogy megmutassa hogy mind az ő kegyeitől függünk a vicc az hogy az efféle kegyet gyakorló -sokszor ügyvédként praktizáló- oktatók az egyetem falain kívül nem tudnak érvényesülni

HE0222 # 2005.08.08. 19:32

A kihagyás tényleg hasznos lehet. Egyik kolléga kihagyott egy évet, és mivel érdekelte a büntetőjog, nagyon, bejárogatott bíróságra, ott nyüzsgött folyton ez idő alatt, felszedett sok gyakorlati tudást, később lediplomázott, és ma már ott fogalmazóként múködik...

PingWIN # 2005.08.08. 19:03

Nagyrészt egyetértek HE0222-vel, én is odajártam, átérzem a tapasztalatokat. Ennek ellenére tényleg szerencsésnek mondhatod magad- utalván ezzel rite csillaggal meglátására. Én anno, az első esztendőben szembesültem azzal, hogy a vizsgáztatás mennyire kiszámíthatatlan, s mennyire a prof.-ok kényekedvétől függ mindenki. De szerintem a legfontosabb ténylegesen az, hogy, ha igazán érdekel a jog, ne engedd, hogy megutáltassák Veled a pályát. Ha meg véletlenül ki kell hagynod egy évet, ne ess kétségbe. Én a mai napig örülök, hogy - bár igazságtalanul, ( Földi tanár úr nevét egy páran biztos ismerik:)) -, de meghúztak. Volt egy évem, letettem 2 középfokút, kimentem külfödre, elkezdtem egy másik sulit. Sok mindent lehet ilyenkor csinálni. Személy szerint pedig úgy gondolom, az egyetemi előadásoknak semennyi értelme nem volt. Olyan alapvető esetekről ne is beszéljünk, hogy az előadó nem hoz magával mikrofont vagy késik egy órát.

HE0222 # 2005.08.08. 17:03

Értem ezt, velem a matek-fizikát sikerült annak idején megutáltatnia gimiben a tanárnak, nem is tanultam három évig ezeket a tárgyakat, csak ami érdekelt. Az érettségi előtt kicsit összekaptam magam, egy hármast sikerült összehozni matekból. Nem érdekelt, mert tudtam, az életben nem tévelyedek reál pályára, humánból mindig jó voltam, maradtam ennél. Az az érdekes, hogy jó pár év múlva elkezdett mégis érdekelni a matek mint letisztult, szép és logikus tudomány, és ma már egyáltalán nem viszolygok tőle. Ezt azért mondom, hogy ha érdekel a jog, és megláttad benne valaha a "szépet", ne tántorítsanak el az egyes emberekhez kötődő rossz élményeid. A gyakorlatban, az életben ha érik is az embert negatív tapasztalatok, az nem a tudományra magára vonatkozik, hanem az emberekre, akik egy része, mint tudjuk, olyan, amilyen... Szóval ne add fel!

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.08. 13:52

HE0222 én szerintem te tényleg szerencsés voltál hiszen alig volt negatív tapasztalatod örülök hogy van ilyen is nekem a végére -a kellemes pozitív tapasztalatok mellett- több volt a negatív olyannyira hogy kishíjján megutáltatták velem ezt a szakmát

ildikó31 # 2005.08.08. 10:25

Kedves HE0222!

Szerintem nem lettél közutálat tárgya, csak atz akartam ezzel mondani, hogy ha a tanár nagyon akarta bárkit ki tudott volna rugni, a még egyetemista kollégák meg mindent a saját bőrükön tapasztalnak, nem hiszem hogy a kialakított véleményüket bármi is megváltoztatná.


ildiko31

HE0222 # 2005.08.08. 09:30

Nem tudok erre mit mondani. Tudtam, hogy "közutálat" tárgya leszek a pozitív hozzáállásommal és optimuzmusommal, hogy nem csatlakozom a sírás-rívás-fikázás -táborhoz. Ezt tkp már megszoktam az élet egyéb területein is, nincs ezzel semmi baj. A még egyetemista kollégáknak szerintem akkor is jó, ha nem csak jeges iszonyatokat és horrorokat olvasnak, mert tényleg elmegy a kedvük az élettől

ildikó31 # 2005.08.08. 09:10

Kedves HE0222!

Én is ELTE-s voltam, de én Győrben, tehát többségében azok a tanárok tanítottak engem is, mint téged.
Azzal a különbséggel, hogy én nappalira jártam munka mellett. Azért egy kicsit többet kellett teljesíteni, volt egy csomó alternatív és falkultatív tantárgy, amiknek szintén voltak vizsgakövetelményei. Emellett voltak szemináriumok, ahol szintén kellett valamiféle dolgozatot írni, vagy teljesíteni. Ezek mind a félévi vagy évvégi vizsgák mellett voltak.
Továbbra is azt mondom, hogy nem lehetett felkészülni rendesen, akármennyire is szerettem volna.


ildiko31

Rexor # 2005.08.08. 09:09

HE0222: mit értsez önálló felkészülésen? Véleményem szerint a jogot anélkül el lehet végezni, hogy az ember lássa az egyetemt belülről, ez csak a vizsgák miatt szükséges :). Jómagam 3 darab előadáson voltam benn, az egyetemi éveim alatt.

HE0222 # 2005.08.08. 08:47

Rite csillaggal-nak: biztosan kell szerencse, de tanultam is eleget. Magamévá tettem ezt a "legek kombinációja" kifejezést, itt is ez kell szerintem, kell tanulni, kell akarni, kell szerencse.

HE0222 # 2005.08.08. 08:44

Szia Ildikó31!

Én az ELTÉ-re jártam. Ugyanaz volt a követelmény levelezőn, mint nappalin, részben a vizsgáztatók is azonosak voltak, és ugyanazt a diplomát kaptuk, mint a nappalisok. Azzal a hátránnyal-de ez csak a hallgatók számára volt hátrány- hogy 2 hetente 2 nap reggeltől késő estig voltak az előadások, és részben önálló felkészülésre volt szükség, munka mellett! Az anyag valóban tömény, rettenet mennyiség volt, egyetértek. Én sem magoltam be mindent a-tól z-ig, mert az képtelenség. Az előadások sokat segítettek abban, hogy mi az, amit muszáj tudni, szó szerint, és mi az, amit ha nem tudsz szó szerint, max kapsz egy 2-est, de nem buktatnak meg miatta. A tanulásban szerintem fontos a lényeglátás. Persze a Pp. kivétel, ott mese nem volt, seggeltem, és kész. Te is ELTÉ-s voltál?

ildikó31 # 2005.08.08. 08:31

Kedves HE0222!

Nem tudom, hogy te milyen egyetemre jártál, de én úgy éreztem, és ezzel nem voltam egyedül, hogy a jogi egyetemen az egyes tantárgyak esetében az anyag nagysága, töménysége miatt még akkor sem tudott felkészülni az embert rendesen, ha akart!


ildiko31

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.08.08. 08:11

HE0222 te nagyon szerencsés diák voltál
enged meg hogy gratulájak

HE0222 # 2005.08.08. 08:03

Dori3-mal érttek egyet. Nekem alig van negatív tapasztalatom a volt tanáraimról, szivatást sose tapasztaltam. Általában tudtam, amit kérdeztek, és sosem kötözködtek. Ha normálisan tanul az ember, szerintem egész minimális az esélye, hogy rászálljanak csak "pofa" miatt. Lehet engem utálni a véleményem miatt, vagy lehet, hogy a "pofám" jön be mindenkinek, nem tudom.

Dori3 # 2005.08.08. 07:37

Hello! Szerintem vannak tanárok, akik valóban élvezik, ha megalázhatnak egy hallgatót - de ne feledkezzünk meg azokról a hallgatókról, akik "kiérdemlik" ezt (piros fejkendő, lógó nyakkendő, kigombolt zakó, flegma stílus). Ha már képen nem törölheti a tiszteletlensége miatt, akkor legalább szóban kifejezi a véleményét.
És azt se tagadjuk, hogy vannak olyan tanárok, akiknél öröm vizsgázni. Még ha megbuktat, akkor sem hord le, ha pedig jót mondasz, akkor kifejezetten lelkesít. Erre a vizsgára már csak azért is jól felkészülök, mert ciki lenne, ha a tanár ilyen pozitívan áll a dologhoz, én meg ülök ott, mint a kuka. Jobb lenne, ha ez motiválná a hallgatókat, nem pedig egy vérengző tanár képe...
Dori

Kovács Jozsi # 2003.06.10. 21:30

Ki az a Samu bátyánk?

Eygrészt sz*r a jogi felsőoktatás de az igazán durva az egészben az, hogy a hallgatók nagyrésze birka, mert nem hajlandó ezt tudomásul venni.(tisztelet a kivételnek)

Egyébként tk. már nálunk is adtak ki a vizsgaidőszak alatt.

Szerintem a 'jogok' tekintetében a dolog változni fog, egyre inkább jön az angolszász rendszer.


bausan

Raszputyin # 2003.06.10. 16:36

Szerintem tanára válogatja. Samu bátyánknál több ember bukik, mint ahány ember az évfolyamban van, más meg könyörög, hogy legalább egy négyest hadd adhasson...

Minea # 2003.04.07. 13:56

Sziasztok! A problémát megoldhatatlannak találom. Az egyetemek autonómiája nagyhatalommá fejlesztette ezt az intézmény rendszert, akik azt, akkor és úgy csinálhatnak mindent ahogyan kedvük engedi.Nincs kontroll, a hallgató pedig örül, hogy bentmarad, hiszen csak nem akakrja amúgy is keserves életét megnehezíteni azzal, hogy szólásra nyitja remegő kis száját. Kénytelen megalázkodni a tegyük fel Apeh igazgató az előtt a drága tanársegéd előtt, aki annyi élettapasztalattal rendelkezik, hogy elvégzi az egyetemet, felveszi az incifinci szépruháját és beül vizsgáztatni, mint Dr. agy, minősíthetetlen gesztusaival, megnyilvánulásaival a sárbatipor, és mindehhez a tisztelt, nagyrabecsült professzor szerényen, mint a tudományok atyja mosolyog. Ez a levelezős ábra, gondolom a nappalin sem jobb a helyzet. Gazdasági befektetés a hallgató, akiből fel lehet venni akár 600-at is egy félévre, kirúgni ki lehet belőlük 620-at, mert 50-en mindíg ismételnek, és lehet egyetemet renoválni, 300-fős előadó termet építeni, miközben a szakmát csináld magad mozgalomként majd szépen elsajátítja, mert persze ez sem lényeg senkinek. Szóval életem olyan terepe az egyetem ahová legrosszabb álmomban sem vágyom vissza. Elszomorító, hogy a mókuskerék csak forog és egyetlen kiút az, hogy eltűrj minden megaláztatást, hogy legrosszabb esetben is a borzalom csak 6 évig tartson. Ha csak ennyi ideig éled életed mint befektetés, akkor már jól jártál.  

Lance # 2003.04.01. 13:27

Lehet, hogy offtopik, de szerintem ide tartozik az is, amikor vizsgaidöszak elött 2 héttel kiadnak egy új tankönyvet, holott a TVSZ szerint egy hónappal elötte ez tilos. Felvetettem ezt az adott tanszéken az 'ügyintézönek', aki közölte, hogy hiába pattogunk, mert egész egyszeüen azt írják bele, hogy második kiadás, és ezzel megkerülték a fenti szabályt. A tankönyv tartalma persze az elözö kiadáshoz képest teljesen megváltozott...


[b:c39c5b524a]Lance[/b:c39c5b524a]

hexe (törölt felhasználó) # 2003.01.17. 13:47

Kedves Rexor!
Azóta kikaptam megírt vizsgám utan a jol megerdemelt eredmenyt ami igaz, hogy egyes !!Elek az ujratabla jogaval,de nem is ez lenyeg , hanem az hogy, tanultam ra (na jo nem vittem tulzasba ,de nem voltam 'annyira azert gaz') a mellettem ulovel raadasul egyutt ugyanazt irtuk es o kettest kapott!!!! Hol van itt az igazsag ?????? Allitolag minket erre oktatnak hogy legyunk mindig korultekintoek es igazsagosak na es ok a nagy tiszteletre meltoak????? Na mindegy is ;) ha van kedved majd irj. Szia!!!