Megbízási szerződés - mivel jár?


martshy88@gmail.com # 2012.02.21. 18:40

Tisztelt Szakértő!
Jelenleg álláskeresési járadékban részesülök, még kb. 2 hónapig lennék rá jogosult. Most akadt egy olyan lehetőségem, hogy ingatlanközvetítő irodában megbízási szerződéssel foglalkoztatnának, mint ingatlan értékesítőt. Ha jól menne, később ki kellene váltanom a vállalkozói igazolványt. A megbízási szerződéssel pénzhez viszont csak akkor jutok, ha sikerül lakást eladnom. Ha velem március 1-vel aláíratják a megbízási szerződést, meg kell-e szüntetnem az álláskeresési járadékot, annak ellenére, hogy pénzt csak akkor kapok, ha lakást adtam el. Ha megszüntetem, és az első hónapban mondjuk semmit sem adok el, akkor se sikerdíjam, se járadékom? Jelenleg jogosult vagyok ingyenes orvosi ellátásra. Megbízási szerződéssel is, vagy akkor már egyénileg kell fizetnem a 6390.-Ft-ot?
Milyen jogokkal és kötelezettségekkel jár a megbízási jogviszony? Milyen járulékokat kell fizetnem, telefonszámlát elszámolhatok-e költséghányad címén?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel
László Mária

newvalley # 2010.10.31. 15:22

Megbízási szerződés

Van egy szakfordító. Megbízási szerződést kötött egy privát megrendelővel egy 25 oldalas ezoterikus szöveg lefordítására. Míg ezt a munkát végzi, 3 nap múlva jelentkezik a megbízó, hogy még egy néhány oldalt le kellene fordítani. Ezt a néhány oldat elolvasva fordító látja hogy ez egy körlevél, amely 8000 Ft elküldését/átutalását kéri egy "angyali segítségről" szóló "írásműért" (ez a szerződés tárgyát képező ezoterikus szöveg), amelyet megrendelő elküldeni ígér a 8000 Ft-ot megfizető személyeknek 15 napon belül. Fordító e körlevél lefordítására nem szerződött.

Ennek a körlevélnek a terjesztése és a 8000 Ft-ok elküldésére való felkérés csak etikátlan vagy büntetendő cselekmény is? (Úgy gondolom, maga az ezoterikus szöveg megírása és továbbadása nem az.)

Amennyiben itt bűncselekményről van szó, tekinthető-e fordító bűnrészesnek? Bűncselekmény az ezot. szöveg lefordítása is vagy csak a körlevél lefordítása az?
Hiszen fordító már tudja, hogy nincsen rendjén ez az ezot. szöveg sem (tudja mi megrendelő célja ezzel). Viszont az ezot. "írásmű" lefordítására már leszerződött.

Fordító szerződést szegni nem szeretne, azonban bűnrészességet nem hajlandó vállalni. Mit tegyen?

nandy # 2010.09.25. 10:45

A felvett előlegről minden esetben számlát kell(ett volna...) kiállítani.
Amikor a teljesítés megtörtént, akkor kell rendezni, tehát kiszámlázni a tényleges teljesítést, és abból lemínuszolni az előleget.
Ha az előleg megegyezik a teljesítés összegével, akkor természetesen nulla lesz a számla végösszege.

Csak azzal van bajom, hogy miért kellene folyamatosan előleget számlázni?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.24. 20:42

Továbbra sem nagyon értem a dolgot. Csak gyanítom, hogy megbízási szerződést (vagy szerződéseket) kötöttetek, szóban, és most azt szeretné, hogy foglaljátok írásba. Nem nagyon értem, neki ez miért fontos, és azt sem, neked ezzel mi bajod van.

A könyveléshez nem értek, nekem egy nullás vagy negatív összegű számla értelmezhetetlen. Nem adtál számlát a korábban megkapott összegekről? Azt adni kell.

judylong # 2010.09.24. 13:58

Kedves Sándor (ha szólíthatom így)!

Köszönöm, hogy időt szánt rám és választ is adott.

Azt laikusként is sejtettem, hogy "utólag már nem írunk alá semmit" :) mégis érdekelne, miért dobálódzik "FENYEGET" bírósággal?
Blöff, ijesztgetés ....hátha bejön???

Június közepe óta kéthetente küldi szorgalmasan az e-maileket, néhányról látom küld másolatot az ügyvédnőjének is. Kaptam onnan is egy felszólítást bár véleményem szerint az ügyvéd nem volt tisztában azzal, hogy a szerződés, amire Ő hivatkozott nem létezik....

Azt kérdezném még, hogy az eseti megbízás mire vonatkozik? Jelen esetben követelésbehajtással foglalkoztam személyes felkeresőként, mint egyéni vállalkozó, de a tevékenységi kör módosítása "félúton" megszakadt, így tulajdonképpen nem is végezhettem volna ilyen jellegű tevékenységet....nem?
Ez nekem jó vagy nem jó?

Most arra hivatkozik, hogy az eseti megbízás fogalmát kimerítettük mivel átléptük a nettó 200 ezret (fél év munkája kellett hozzá... röhej de igaz, legalábbis az Ő elszámolásaik alapján nekem ennyi jutott ... ezért is hagytam abba!) tehát új megbízási szerződést kellene írnunk az adott időszakra, azaz VISSZAMENŐLEGESEN!!!
Amíg vannak folyamatban lévő ügyek kapcsán felém elszámolásaik, addig írjak nekik nullás számlákat, hogy rendezzem a felvett előleget? (tehát ők elszámolnának felém pl. 76 ezret de ezt előleg kapcsán le is vonják, ezért tőlem nullás számlát kér...)
Van mitől tartanom? Jogilag milyen helyzetben vagyok??

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.24. 13:30
  1. Kérni mindent lehet. De nem vagy rá köteles.
  2. A munkavégzésre felvett egyedi megállapodás szerinti díjelőleg” Az attól függ, hogy a felek között kiszera méra bávatag.

(Ne kiabálj, attól nem lesz érthetőbb...)

judylong # 2010.09.24. 12:34

Szép napot!
SOS SEGÍTSÉGRE VAN SZÜKSÉGEM!!!

  1. Kérheti e bárki, hogy egy megbízási szerződést utólagosan írjak alá, közel fél év eltelte után?
  2. A munkavégzésre felvett egyedi megállapodás szerinti díjelőleg visszafizetésének kapcsán szintén utólagosan kötelezhetnek e dokumentum aláírására, akár ügyvéd előtt ? (Sem eseti, sem egyéb megbízási szerződés nem volt köztünk, mindez nem az én hibámból!!! soha nem tiltakoztam ez ellen, azonban az ügyvezető -nevezzük azért megbízónak- nem szorgalmazta ezt, csak miután leálltam a munkával és nem vállaltam több megbízást. Ennek főleg anyagi okai voltak, inkorrekt elszámolásból adódóan)

JELENLEG IS VANNAK FÜGGŐBEN/FOLYAMATBAN LÉVŐ ELSZÁMOLÁSAI FELÉM A KORÁBBAN ELVÉGZETT MUNKÁK UTÁN EZEKRE NULLÁS SZÁMLÁKAT KÉR TŐLEM, HOGY ÍGY CSÖKKENTSÜK A FELVETT ELŐLEGET...

LEGÁLIS, JOGSZERŰ EZ AZ EGÉSZ????? BÍRÓSÁGGAL FENYEGETŐDZIK!!! VAN JOGALAPJA? MIT TEGYEK, MIT NE TEGYEK????

ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!!!

Gizus1 # 2007.07.17. 17:00

nyugdijas vagyok, alkalmanként kaphatnék egy egy eseti munkát negyed vagy félévenként, azonos munkahelyeken ellenörzéseket megtartani vagy a doksikat megcsinálni.
A fiamnak van Kft je (kezdő) és szeretném megkérdezni:
1, mit kell tenni hogy munkavédelemre tüzvédelemre is jogosult legyen a vállalkozása.
2 Hogyan tud ebben a vállalkozásban eseti megbizással foglalkoztatni.
3. milyen adófizetési járulék fizetési kötelezettségek várhatóak neki és külön nekem.
(bocs de megéri e 20.000Ft számláért/1/4 évenként.)

Köszönöm előre is a választ ha tud valaki:))

zabszalma # 2007.07.13. 07:33

Tisztelt Fórumozók!
Kérem, segítsen nekem, aki tud. Határozott idejű megbízási szerződésem van, ez év végéig szól. A Megbízó ugyanakkor átalakult, és az új nem kívánja fenntartani a szerződést, csak szeptember végéig "méltányosan". Kérdésem: vajon örüljek ennek is, vagy ki tudom belőlük szedni a maradék három hónapra "járó" megbízási díjat is?
Köszi

kortevirag # 2007.07.10. 10:37

Ja, meg Bogie is persze.

kortevirag # 2007.07.10. 10:31

Mi nem jogi probléma?Az,hogy olyan szerződéssel vagyok ott,amivel nem is lehet?
Karika teljesen mást írt.

nonni # 2007.07.09. 16:20

Köszönöm a választ Obuda Fan. Ezt én is vágom, de én nem számlás embereknek szeretnék fizetni, hanem magánembereknek, akik nem vállakozók. Úgy mint mondjuk az a Avon, vagy különböző partnerprogik.
Egy sima megbízásival megtehetem, ha nem rendszeres a munkavégzés?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.07. 15:21

Én otthagynám őket. De ez nem jogi probléma.

kortevirag # 2007.07.07. 08:42

Mit tehetek?Hova fordulhatok?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.06. 21:15

Állatorvosi ló. Van itt minden, mint Gyugyon a búcsúba': leplezett munkaszerződés, megtévesztés, munkaegészségügyi szabályok megszegése stb.

kortevirag # 2007.07.06. 21:14

Ja, igen.Alaposabban elolvastam az előző hozzászólásokat, a munkát a munkáltatónál végzem,az ő eszközeivel.
Elvileg van beosztási igény,de ezt eddig nem vették figyelembe,önkényesen osztogatnak be és küldenek haza,ha ugy van kedvük.Elég sokszor előfordult,hogy 4-ig voltam a beosztás szerint és hazaküldtek már 1 órakor,mert nem volt eladásom.Vagy reggel mondták,hogy 5-ig kell maradni, ennek ellenére 1-kor hazaküldtek.

kortevirag # 2007.07.06. 21:00

Kedves mindenki!

Én határozott idejű megbízási szerződéssel vagyok a munkahelyemen.Bejövő,kimenő híváskezelést és értékesítést (sales) végzünk.Órabérben fizetnek minket.
Én a bejövő hívásokra jelentkeztem,ez volt meghirdetve.A szerződés aláírása előtt megkérdezték szeretnék-e értékesítést is végezni,válaszom határozott nem volt.Azt mondták semmi gond.A szerződésbe már belefoglalták az értékesítésért járó órabért is.Ekkor még nem gondoltam semmi rosszra.A keltezés jó 2 héttel az aláírás előtti dátum volt ( ez törvénytelen,mint megtudtam).
Kb. két 2 héttel a tényleges munkakezdés után(előtte oktatáson,téningen vettem részt),újra megkérdezték,szeretnék-e salest csinálni.Azt válaszoltam,megnézem miről van szó és ha tetszik, igen.Elmondták miről van szó,átadták a termékről szóló papírokat is.Ezután mondtam,hogy én nem akarom csinálni,nem tetszik.Erre közölték velem,hogy mivel már résztvettem az oktatáson,nem visszakozhatok.Ledöbbentem,milyen oktatáson?Kiderült,a termékismertetés és ppaírok átadása volt az oktatás.Ezt előre nem mondták meg,a szerződésben sincs benne.
Behívtak a "nagyfőnökhöz",aki mondta, ha még nem csináltam,honnan tudom,hogy nem tetszik, az ehhez szügséges képességek fejleszthetők és megtanulhatók.És finoman azt is,ha nem vállalom,nem biztos,hogy a jövőben is együtt fogunk működni.Csak ezért vállaltam.
8 munkával töltött nap után(voltak megszakítások), ma behívtak,hogy nem nyújtom azt a teljesítményt,amit elvárnának.8 nap sztem nem elég képességek kifejlesztésére és megtanulására sem.Ráadásul osztott voltam(ezt azt jelentette,hogy értékesítést és bejövő hívást is kellett kezelnem egyszerre,egy időben),ezért plusz díjat nem kaptam,csak a munkámat nehezítette és előre nem is mondták,a szerződésben sincs benne.
Volt olyan,hogy h-p dolgoztam és pénteken mondták,menjek be hétvégére is.Ezért ugyanannyi órabér járt,mint a hétköznapért.
Az értékesítésért bónusz is járt,eladási darabszámra,ezt a szerződésben nem írták le.
Amunkabérről fizetési papírt nem kaptam,tb-t nem vonnak tőlem(ez a szerződésben is benne van).Ma kijelentette a super visor,hogy fizetnek,de voltam orvosnál,ők ugy tudják,nem.
Ezenkívül nyilatkoznom kellett,hogy tb jogviszonyom nincs, a költségeimmel tételesen nem kívánok elszámolni, az adó alap kiszámításánál a 90 %ot vegyék figyelembe és kifizetésnél 18 % szja-előleget vonjanak.Volt több lehetőség,közölték ezeket húzzuk alá.Megkérdeztem miért,csak a vállát vonogatta az illető."Mindenkinél így csináljuk."(Akkor miért van választási lehetőség?)
Ráadásul(bár ez asszem nem tartozik a munkajoghoz),2 wc jut kb 60 emberre, az ebédlő berendezése majdhogynem alkalmatlan étkezésre és csak kb. 8 ember fér be egyszerre,nincs öltözőszekrény és a 10 perces szünetet sem mindig tartják,főleg bejövő hívásnál(ha akkor van hívás,amikor a szünet,utána nem lehet elmenni,csak a köv. órában).
A munkakezdés előtt meetinget(megbeszélést) tartunk, ez fél óra szokott lenni.Ez nem munkaidőnek számít,hanem oktatásnak,amiért kevesebb órabér jár(a szerződésben persze nincs benne és előre nem is mondták).

A monológom után a kérdéseim a következők lennének:

  1. milyen jogok illetnek és nem illetnek meg megbízási szerződés esetén?
  2. jogosan "tettek-e rá" és "vettek-e le" a salesről?
  3. fizetési papírt kellene kapnunk ilyen szerződéssel is?
  4. az órabér jogosan ugyanannyi minden esetben?
  5. ha van jogtalanság,hova fordulhatok?
  6. egyáltalán jogos-e a megbízási szerződés?(Hasonló a szerződés szövege,mint artistnál)
ObudaFan # 2007.07.06. 15:15

Nem megbízás nélküli ügyvitel, ez egy vállalkozással kevert megbízási szerződés. Teljesen megszokott, minden biztosító és biztosításközvetítő cég tömegével gyártja.

nonni # 2007.07.06. 08:10

Sziasztok! Hasonló témában kérném a szakavatottak segítségét. A felállás a következő. Egy internetes partnerprogramon keresztül az én cégemnek közvetített üzletek után jutalékot fizetnék az embereknek. A dolog eseti, mert ha hoz üzletet fizetek, ha nem hoz nem fizetek. Van e arra lehetőség, hogy ne keljen minden egyes kifizetés előtt szerződést kötnöm, hanem csak egyszer a csatlakozáskor de ne számítson rendszeres munkavégzésnek. Ez inkább távmunka, vagy bedolgozás ha úgy tetszik, esetleg ügynöki tevékenység... utánna néztem már több helyen, de igazából nem tudom eldönteni, hogy melyik lehetőség a nekünk való. Persze az a lényeg, hogy ne legyen járulékfizetési kötelezettségem a partnerek után, illetve hogy a jogviszony legális legyen.
Találtam egy olyat is, hogy megbízás nélküli ügyvitel. Ez lehet ilyen?
Sok partnerprogram van már nálunk is, és tulajdonképpen csak utalják a pénzt xy számlájára ha hoz egy üzletet, szeretném megtudni, hogy milyen jogcímen. Előre is köszönöm a segítségeteket.

Bogie # 2005.04.26. 16:29

Ezt a 6-os pont miatt kérdeztem, mert nem volt egyértelmű, hogy levonja-e vagy sem. Bár elméletileg le kell vonnia és ezek szerint ezt akkurátusan meg is teszi.

Szóval ezzel semmi gond, legalább emiatt nyugodt lehetsz.

Puhatolóztál már azoknál, akik hozzád hasonlóan megbízással dolgoztak ott huzamosabb ideig, hogy a szabadságukat hogyan oldották meg?

Nem biztos, hogy ajtóstul kell berontani a házba, ha hosszú távú jó kapcsolatot akarsz kiépíteni velük, márha szeretsz ott dolgozni és van esélyed rá, hogy később te is alkalmozottként folytasd a munkád.

Artist # 2005.04.26. 13:22

Nos, a bérpapírom szerinti levonások a következők:

  • adóelőleg
  • 0,5% MNYP TAG NYUGDÍJ
  • 4,0% EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI JÁRULÉK
  • 8,0% MNYP TAGDÍJ

Én ebben semmi szabálytalanságot nem látok, kivéve persze ha a megbítási szerződéseseknek más levonásokat kéne kapniuk. Vagy ez nincs törvénybe iktatva?

Artist # 2005.04.21. 20:45

Eddig nem voltam szabadságon, ezt jól tippelted, de ezek után nem is tudom, hogy hogyan tudnék szabit kivenni.
Az viszont, hogy ez a tevékenység csak rövid távon lesz igénybe véve, nem hiszem, hogy jó tipp lenne. Ugyanis Informatikus vagyok, és mellesleg az összes eddig megkérdezett kollégám ugyanilyen szerződéssel kezdte meg a tevékenységét. Aztán x idő elteltével (volt, aki 3 évig (!!!) így volt) köztisztviselők lettek. Emiatt elvileg akalmazhatnak megbízási szerződéssel? (A nyugdíjjárulékos kérdésre nem tudom a választ, de utánna nézek.)

Bogie # 2005.04.21. 13:48

Ez érdekes. Amennyiben te ott dolgozol, az ő eszközeivel, napi 8 órát, alá-felé rendelt viszonyban az utasításaikat követve, hosszú távon, havi bérezésben, amit ledolgzott időszak után (következő hónap elején) kapsz meg. Hááát ez elég munkaviszonyszagú...

Eddig, hogy voltál szabadságon? Sehogy vagy a megbízások között?

Egyébként van egy elképzelésem, hogy mire alapozzák a megbízást, valószínűleg arra, hogy ezt a tevékenységet rövid távon veszik csak igénybe, ezért nem érdekük állást kreálni rá és felvenni valakit határozatlan idejű munkaviszonyban.

Ennek vagy az lesz az eredménye, hogy nem fognak veled újabb megbízási szerződést kötni vagy felvesznek határozatlan idejű alkalmazottnak, miután letelik ez a 6 hónap. Esetleg teljesen alaptalanul ismét a megbízást forszírozzák...

(Egyébként hogy is van ez, te fizetgeted a nyugdíjjárulékot az OEP-nek?)

Artist # 2005.04.21. 13:35

Nos, nézzük szép sorjában!

  • A feladatot a munkaadómnál végzem, az ő eszközeivel.
  • A szerződés 3 hónapra szólt, ekkor újat kötöttünk ismét 3 hónapra, és most van érvényben egy újabb 6 hónapra.
  • Ha akadályoztatva lennék, akkor nem tudom mi történne. A szerődés szerint erről tájékoztatnom kell a felettesemet. Ennyi.
  • Napi 8 óra a munkaidő, hétvége szabad.
  • Ezt valahogy nem vágom, hogy kiszámlázás... én nem adhatok számlát; magánszemély vagyok, nem vállalkozó. Ebből nyilvánvalóan következik, hogy előre nem fizetnének semmit. A fizetést minden ledolgozott hónap utáni 3-án utalják a számlámra.

Most már csak egy-két kérdésem maradt:

  1. Az ilyen megbízási szerződéssel foglalkoztatottak alkalmazása mióta jogszabályellenes?
  2. Mennyire számítana egy feljelentés esetében, ha a munkáltatóm egy város önkormányzata? (Gondolok itt a szélmalomharcra, ill. az egyéb botrányokra, amit a sajtó bevonásával el lehetne érni, ugyanis elég sok embert foglalkoztatnak itt megbízási szerződéssel...)
Bogie # 2005.04.21. 06:30

Jó reggelt Artist!

Hol látod el a feladatodat? Kinek az eszközeit használod a feladat ellátása során?

A Megbízott a Megbízó utasításait követve, annak érdekében jár el, éppen ahogy az első pontban van. Ha valami speciális esetről van szó, szerintem attól még nem munkaszerződés, hogy meghatározott a feladat ellátásának módja.

Amit beírtál, abból egy határozott idejű szerződés körvonalazódik. Milyen időtartamra szól?

Mivel téged jelöl meg a feladat ellátójának, mi van akkor, ha nem akadályoztatva vagy?

Mi az, hogy a következő időbeosztással naponta 8 órában köteles a feladatot ellátni? Minden nap, hétvégén is? Vagy van valami időbeosztás?

Mikor vagy jogosult a havi díj kiszámlázására? Mivel a Megbízott nem (mindig) köteles eredmény előállítására, akár előre is számlázhat, amennyiben felek ebben egyetértenek. Míg a munkabér mindig az elvégzett munka után jár vagyis a munkavállaló csak a ledolgozott időszak után jogosult a munkabérére.