40 év munkaviszony után nyugdíj


mesehabbal # 2010.11.26. 12:10

Negróka, még a 2010.11.26. 10:16 hozzászólásodhoz írtam.

mesehabbal # 2010.11.26. 11:59

Negróka!

Teljesen egyetértek veled!

Mokus123!
Ilyet ne is írj, ezt senki nem mondta, és nem is fogja, remélem!
Amikor az ATV "Egyenes Beszéd"-ben Kálmán Olga - Nagy Annával beszélt, akkor az hangzott el, .. ahol volt munkakönyv, vagy olyan munkaviszony a szakiskoláknál ami anno munkaviszonynak számított, egyedileg kell megvizsgálni...
Na, ehhez kell ragaszkodni!
A szakmunkásképzés munkaviszony kell legyen, járulékot vontak tőlünk! Mindegyikünk emlékszik, mennyit dolgoztunk és nyáron 3-4 hét szünetünk volt.
Ezt kellene tudatosítani minden parlamenti képviselőben. Gondolom, többnyire diplomások és nem voltak szakmunkások, és még sorolhatnám...
Üdv: Ági

negróka # 2010.11.26. 11:43

Jó lenne,ha beleolvasna a fórum leveleibe ez a sok hazug ember. Szembe mernek nézni az emberekkel,lemerik tagadni,hogy nem szolgálati időről etették a nőket? Mosolyogva jelentik be most a munkaviszonyt! Gyönyörű"nezeti ügyek kormánya" ! Jól átvágtad a nőket.Kellett a szavazat! Kálmán Olgának jobban ki kellett volna állni az igazságért az ATV-benpróbálta Ő de Nagy Annát jobban felkészítették, mosolyogva mondta az ellenkezőjét az eddigi igéretnek!

gyene # 2010.11.26. 11:10

gattaga!
Sajnos, sokan vették meg a rokkantnyugdíjat! Én nem közéjük tartozom... Fiam, a katona-zsoldjából segített, hogy ki tudjam fizetni a számlákat....

gattaga # 2010.11.26. 11:02

gyene

Itt van a kutya elásva,mert kiabáltak szolgálati időről a fülkeforradalom előtt.A rokkantnyugdíj ideje soha nem számít kereseti alapnak,szolgálati időnek elismerik.
Amennyiben egy rokkantnyugdíjas eléri az öregségi korhatárt nem teszik át az öregségi sajátjogú nyugdíjba.
Marad élete végéig rokkantnyugdíjas megbélyegzés alatt.Egyébként a rokkantnyugdíjban elérhető besorolás a maximális 63% !!!!A kereseti alapra vetitett öregségi nyugdíjhoz képest azért ez jóval alacsonyabb,hiába dolgozott rokkant évei alatt bármennyi időt is.
Az ál-rokkantakról nyomdafestéket nem tűrő megnyilvánúlásom lenne.


By
gattaga

mokus123 # 2010.11.26. 10:51

Sziasztok!

Akkor most már biztos, hogy a szakm.képző iskola nem számít a 40 évbe, ha nincs beírva a munkakönyvbe munkaviszonyként?
Azért ez elég igazságtalan lenne.

gyene # 2010.11.26. 09:45

Ha már ennyire rácuppantunk a rokkantnyugdíjra, nekem is ez a problémám.
Rokkantnyugdíjas voltam 9,5 évig, özvegyen neveltem a 2 fiam, nagyon szűkös körülmények között 2004-ig. Azóta dolgozom, illetve a nyugdíj alatt csökkent munkaidőben egészítettem ki a nyugdíjam.
Most pont ez a 9,5 év hiányzik a nyugdíjhoz.
Munkaviszonyom 32 év, szolgálati időm 41,5 év!
Amennyiben így marad, 64 éves koromig dolgozhatok, ha lesz még munkahelyem. Mondanom sem kell, az egészségem se olyan, mint a korombelieknek, az elkövetkező 8 év meg sok idő!!!

mária56 # 2010.11.26. 09:29

A rokkant nyugdíjasokkal kapcsolatban egy pár gondolat.
At aktív korú rokkant nyugdíjasokat a területileg illetékes ORSZI 2 évente behívja és felülvizsgálja állapotukat, ha rehabilitálhatók akkor rehabilitációs járadékot kapnak, ha nem akkor a munkaképesség csökkenés %-os arányában rokkantnyugdíjat.Ezzel egyidőben megállapítják I.II.III, fokoztaú rokkant.
A közgyógyigazolványt a helyi önkormányzat biztosítja. Háziorvos igazolja a rendszeresen szedett gyógyszereket, kérelemmel együtt kell benyújtani a helyi önkormányzathoz. Alanyi jogon jár a kgy. annak aki I.II. rokkantsági fokozatban van. Normatíva a kgy. ha gyógyszerköltség meghaladja havi szinten a minimálnyugdíj 10%-át.
Méltányosságból is adható, azt helyi rendelet szabályozza.

mária56 # 2010.11.26. 09:29

A rokkant nyugdíjasokkal kapcsolatban egy pár gondolat.
At aktív korú rokkant nyugdíjasokat a területileg illetékes ORSZI 2 évente behívja és felülvizsgálja állapotukat, ha rehabilitálhatók akkor rehabilitációs járadékot kapnak, ha nem akkor a munkaképesség csökkenés %-os arányában rokkantnyugdíjat.Ezzel egyidőben megállapítják I.II.III, fokoztaú rokkant.
A közgyógyigazolványt a helyi önkormányzat biztosítja. Háziorvos igazolja a rendszeresen szedett gyógyszereket, kérelemmel együtt kell benyújtani a helyi önkormányzathoz. Alanyi jogon jár a kgy. annak aki I.II. rokkantsági fokozatban van. Normatíva a kgy. ha gyógyszerköltség meghaladja havi szinten a minimálnyugdíj 10%-át.
Méltányosságból is adható, azt helyi rendelet szabályozza.

lájza # 2010.11.26. 09:19

"ha 24 000 nyugdíjas havi költsége 35–40 milliárd lenne"

gondolom, ez elírás: évi, pontosabban a jövő évi költség 35-40 milliárd lenne

negróka # 2010.11.26. 09:16

Nekünk nem itélkezni kéne,hogy ki rokkant és ki nem.!
Visszakéne kanyarodnunk az eredeti témához,ahoz,hogy most miért másképp beszélnek . A szakmnkás tanuló év 1969-72 es években igen kemény munka volt. Ott még nem voltak jogaink,gyerekként dolgoztunk,több mázsát emeltettek velünk. Tönkre ment az egészségünk gyerekként. Ez a félrevezető kampány igéret lett volna egy kis kompenzáció mindezekért. A fehér mindig fehér a fekete mindig fekete ,a szolgálati idő mindig szolgálati idő. Legyen május,vagy október. Az igazi döntés róla dec 22 -én lesz gondolják a sok"buta" szakmunkás addig felejt. Csúnya .gusztustalan félretájékoztatás volt. Ennyi ember nem hallhatott félre!! Ennyi embernek modolyogva megmagyarázzák hogy milyen jót csinálnak a nőkkel.Ezek a nők,gyerekeik, férjük,szüleik pont ezért „40 év szolgálati idő utáni nyugdíj” miatt szavaztak rájuk. Ország szinten ? ember esett csapdába? A munkásokat ki védi meg? Régen és most sincs becsülete a kétkezi nehéz munkának! Ingyen szombatokon dolgoztunk, építettük a mai hazát! Szégyen ahogy velünk bánnak. Hangosan fel kéne olvasta velük a TV-ben mit mondtak a 40 évről tavasztól ez idáig, és összehasonlítani a mostani döntésükkel!!! Ki áll ki ennyi ember igazáért?

mária56 # 2010.11.26. 09:15

botty
Örülök, hogy segíthettem

m.n.zs. # 2010.11.26. 08:50

Valamiért eltünt az előző beírásom , biztos valamit elbénáztam . No mindegy!
Tehát csak azért csaptam le erre a témára mert engem nagyon zavar. Mert van olyan ismerősöm aki tolókocsis és tudom hogy időnként hogy megalázzák.
Gattaga: Te is megtapasztaltad hogy mit tudsz elérni ha nem hallják a boríték zörgését. Tehát te is láthatod hogy milyen sok "csaló" rokkant van.
Utálom hogy vannak emberek akik pénzzel, szájjal, erőszakkal mindent elérnek.
NEM AKAROM ÉS NEM IS FOGOM BÁNTANI A BETEG EMBEREKET.
Ez nem erről szól !

nagyi5 # 2010.11.26. 07:43

Na ez is sikerült drága kormányunknak!!!!!

Összeugrassza a rokkant nyugdíjasokat a nyugdíjra várókkal is.
Lányok inkább próbáljunk valami okosat kitalálni december 20-ig mit tehetnénk,hogy a negyven év szolgálat időt tartsák be amit igértek.
Valami a peticióval elindult már, de ez kevés lesz.

gattaga # 2010.11.26. 06:29

stelax

Ebből csak annyit akartam kihozni, hogy eszméletlen sok a rokkantnyugdíjasok száma. Míg más országba, pl. Szlovákiában van 30–40 ezer, nálunk már majdnem 1 millió !! Azt mindenki tudja, hogy 20 éve /és azelőtt is/ ide menekültek az egészséges emberek, tehát: CSALÓK. Nem kéne már ezt felülvizsgálni, és lecsökkenteni a számukat ?

Megértem a dühödet,de mostmég csak a saját nevemben kérlek,hogy "eszeveszett sebességgel" kérjél elnézést a sorstársaimtól,akik valóban megrokkantak,és főleg azoktól akiket betegségük,állapotuk mellőzésével a mélyen tisztelt és érinthetetlen QRSZI kivágott a rendszerből,mert nem halloták a pézes boríték zörgését.
Saját rokkantságom 39 éves korom előtt következett be!
24 év 173nap szolgálati időm volt már akkor!!!!NEM középiskolai padsorban folytattam a nyolcadik elvégzése után,4.2-es átlaggal,hanem szakmunkás képzőben.Számold már ki mennyi idős koromban kezdtem el dolgozni.
Mielőtt a szádat tépnéd a 800.000 rokkantnyugdíjas sorsa felől,tájékozódhatnál,hogy igen szép számmal már korbetöltöttek vannak a rendszerbe,rehabjáradékosok akik nem mellesleg nyugdíjjárulékot fizetnek.

Akkor talán mi, akik becsülettel végigdolgoztak 40–41–42–43…évet, talán ELMEHETNÉNK nyugdíjba. És nem kéne várni a könyöradományukra.

Tőllem nyugodtan már tegnap elmehettél volna nyugdíjba.Az ÉN rehabjáradékomból levont nyugdíjjárúlékot szivesen név szerint felajánlanám a részedre.

Elnésést a nyers fogalmazásért,de aki azt sem tudja miről beszél,rettentően irritálja a becsűletes rokkant embert!Nem sértésnek szántam a hozzászólásomat csupán figyelemfelhívás címén.


By
gattaga

m.n.zs. # 2010.11.26. 06:25

stelax!!
Egy új témát dobtál föl !
Engem pl . nagyon bosszant ez a dolog, mert ismerős köreimben is van 2 eset is ami pl. rég óta zavar. De valójában nem tehetünk érte semmit. Gondolod hogy annak ellenére hogy milyen sok a csaló rokkantnyugdíjas valaki valamikor is felülvizsgálná ezeket? Példák sokaságát lehetne felhozni!
gyorsan kettő ezekből.
Ha valaki még "vaksági" kiegészítést is kap, akkor hogy dolgozhat olyan helyen ahol apró játékokat kell összeszerelni? Néha lát néha nem ? Arról nem beszélve, hogy hány orvosi véleményre erőssített rá egy kis pézzel. De már 20 év óta nyugdíjas. Gondolod van olyan orvos aki megváltoztatná, és különben is 1 év mulva a kora miatt is nyugdíjas lenne. És van annyi a nyugdíja mint aki most megy el. Csak hogy ő még 20évet se dolgozott le előtte.
Másik : Orvosi figyelmeztetés ellenére szülte kb.30 éves kora köröl a gyermekét. "Belebetegedett" Beteg a Szíve, Asztmás, Nyugdíjas,de azóta is cigarettázik,
több mint 100 kiló. De addig el nem jön az ügyintéző asztalától amíg a közgyógyos igazolványt meg nem kapja !!!NEKI AZ JÁR? MEG DOLGOZOTT ÉRTE!!
Nem az igazán BETEG embereket akarom bántani. Őket igazán sajnálom, és ha tehetem segítem.
Bizony bizony nagyon sok a csaló rokkant!!!!!!!!!!

Veci # 2010.11.25. 20:46

Ladányi
A korkedvezményes nyugdíj az egészségre káros munkakörben dolgozókat illeti a törvényi előírásnak megfelelő munkakörökben, pl. röntgenes, pék, melegüzemi munkakör, stb.

A korkedvezmény

8. § (1) Aki a szervezet fokozott igénybevételével járó, továbbá az egészségre különösen ártalmas munkát végez, korkedvezményben részesül.
(2) Az igénylőre irányadó öregségi nyugdíjkorhatárhoz képest kétévi korkedvezményben részesül

  1. az a férfi, aki legalább tíz és az a nő, aki legalább nyolc éven át korkedvezményre jogosító munkakörben, továbbá
  2. az, aki legalább hat éven át 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben

dolgozott.

(3) A korkedvezmény további egy-egy év

  1. a korkedvezményre jogosító munkakörben végzett minden újabb öt-, nőnél négyévi, illetőleg
  2. a 100 kPa-nál nagyobb nyomású légtérben végzett minden újabb háromévi

munka után.


Üdvözlettel Veci

botty # 2010.11.25. 20:01

Először is köszönetet szeretnék írni "mária56"-nak, hogy sikerült regisztrálnom!
Kérdésem lenne a táppénzes idővel kapcsolatban, hogy az biztos, hogy a 40 évbe a passzív táppénz nem számít bele akkor sem, ha az 1996 évben volt?És a munkanélküli ellátás után valakit átképzésre küldött a munkaügyi központ az minek számít! Azt tudom, hogy szolgálati időnek igen, de itt a 40 évnél beleszámít-e! Köszönöm a válaszokat!
Különben igen tanulságosak ezek a hozzászólások! Köszönet mindenkinek!

lájza # 2010.11.25. 19:55

Pontosítanék - a nyugdíjba vonuláshoz szükséges jogosultsági idő számításánál nem, de a szolgálati időnél számít. Viszont a 30 nappal csökkentik az osztószámot, mint kieső idővel

lájza # 2010.11.25. 19:46

Ladányi
A munkaviszony megszűnése utáni táppénz csak szolgálati időnek számíthat, ha jól tudom.
A munkaviszonyba már nem tartozik bele, vagyis a várható kedvezményes nyugdíjazásnál nem veszik figyelembe

Ladányi # 2010.11.25. 19:33

Sziasztok !

A 30 nap passzív táppénz közvetlenül a munkahely megszűnését követő nappal kezdődően hol, mibe számít bele???

A korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége 2 évvel kitolódott!!
Pontosan mit jelent ez, rám 1954-re vonatkozik-e?

  • csak reménykednék-
Ladányi # 2010.11.25. 19:32

Sziasztok !

A 30 nap passzív táppénz közvetlenül a munkahely megszűnését követő nappal kezdődően hol, mibe számít bele???

A korkedvezményes nyugdíjazás lehetősége 2 évvel kitolódott!!
Pontosan mit jelent ez, rám 1954-re vonatkozik-e?

  • csak reménykednék-
hars52 # 2010.11.25. 19:11

Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszodat, megnyugtattál.
Nem felhőtlen ugyanis a kapcsolatom a PÉP-es munkáltatómmal.

Lyonee # 2010.11.25. 18:20

hars52!
"A foglalkoztatásra irányuló jogviszonyra vonatkozó jogszabályokban foglaltakon túl a jogviszony megszűnik továbbá

  1. a programban részt vevő előrehozott öregségi, illetőleg öregségi nyugdíjra való jogosultsága életkori, valamint szolgálati időre vonatkozó feltételeinek megszerzésével, vagy rokkantsági, illetve baleseti rokkantsági nyugdíj részére történő megállapításával,"

Szerintem a jogviszonyod megszűnik a PÉP tv. szerint, mert öregségi nyugdíjra jogosult leszel, az új kiegészítés szerint, még akkor is, ha nem akarod.

mama4x # 2010.11.25. 17:50

Így mehetnek nyugdíjba a nők 40 év után
http://www.portfolio.hu/….141715.html