Helyettesítés


Keringő # 2004.12.14. 18:56

Kedves Szakbarbár!
Tanácsodat kérném, helyettesítési pótlék ügyben. Munkahelyemen (nem magánszféra) 6 status van arra a munkakörre, amit jelenleg ellátok. Lassan egy éve hárman vagyunk a hat fő helyett. Nem betegállományban vannak, egyszerűen nem töltötték fel, létszámstoppra hivatkozva. Közalkalmazottként ebben az esetben jár-e, és hogyan a helyettesítési pótlék. Válaszodat előre is köszönöm.

the big cat # 2004.11.18. 17:29

Igen, hacsak a rád vonatkozó munakrendet nem változtaták meg. ha ezt a munkáltaó rendeli el, akkro könnyeben megy, de akkor is előre kell írásban megtenni ezt, ha munkaszerződésben van, akkor meg csak ate beleegyezésddel megy

Mr. Hankey # 2004.11.17. 23:28

the big cat! Kösz a választ. Ezek szerint a bérezésemnek a helyettesítés idején is a folyamatos munkarendnek megfelelő díjazás szerint kéne történnie? Akkor is, ha tételesen egész hónapban helyettesítek, és csak két műszakba járok?

the big cat # 2004.11.17. 15:56

A rád irányadó munkarend az ami a munaksezrződésedben van, a helyettesítés nem számít.

Mr. Hankey # 2004.11.16. 22:58

Tiszteletem!

Egy másik kérdésben szeretném a szaktekintélyek véleményét kérdezni. Folyamatos munkabeosztás szerint dolgozom (3 műszak, hétvégén is), amelyre a kollektív szerződésünk értelmében kiemelt bérpótlék jár. A munkaadóm viszont rendszeresen beoszt helyettesítésre olyan munkakörbe, ahol csak kétműszakos munkarend van ("sajnos" rendelkezek a munkakör ellátásához szükséges képzettséggel), és ezekre a napokra elesek a kiemelt pótléktól. Pl. kétműszakos reggelesre ugye semmiféle pótlék nem jár. Kérdés, hogy megteheti-e ezt mindenféle kompenzáció nélkül? Nekem a pénz a fontos, és a kiesett összeg havi tízezres nagyságrendű.

dr. Bubo # 2004.11.14. 12:11

Kedves Szakbarbár,

teljességgel igazgad van, a helyettesítési díj a kolléga teljes távolléte alatt jár. Azonban azt sem hagyható figyelmen kívül, hogy a munkáltató (különösen nagy szervezet esetén) nem tud a távollévő kolléga táppénzének 1. napján a helyettesítési díjról intézkedni. A munkáltató számára ezért teszi lehetővé az általam ismert, főleg közigazgatási gyakorlat a helyettesítési díj 30 napon túli elrendelését. Ebben az esetben az általános szabályoknak megfelelően, tehát visszamenőlegesen kapja meg a munkavállaló eme juttatást.

Természetesen, a betegszabadság lejárta, többszöri igénybevétele és egyéb "habok" csak bonyolítják a helyzetet, ahogy Te is írtad. Én szerény képességeim szerint próbáltam egy egyszerű kérdésre laikus által is felfogható, egyszerű, kizárólag az Mt. tartalmának ismertetésén alapuló választ adni..

Szakbarbár # 2004.11.11. 15:55

Vitatkoznék Dr. Bubóval.
Lehet, hogy van egy helytelen gyakorlat, amely szerint valahol, valakinél, hogy csak 30 nap helyettesítés után jár helyettesítési díj, de az Mt. ilyet nem ír és a rendelkezéseiből szerintem nem következik, hogy csak bizonyos idő elteltével jár.

A 30 napot pedig már csak azért sem értem, mert a betegszabadság, ahogy Te is írtad, 15 munkanap, ez még ha egybefüggően van is, akkor sem hosszabb 21 naptári napnál, ezután már táppénz van, aminek az 1/3-a a munkáltatót terheli, úgyhogy nem lehet azt mondani, hogy az ő bérét akkor fel lehet osztani, legfeljebb a maradékot lehet. (Sőt tudnék olyan példát írni, amikor a táppénz 1/3 több, mint a teljes havi bér járulékostul)

A 30 nappal azért sem értek egyet, mert ha így van, akkor mi van abban az esetben, ha a hosszú betegállomány előtt a 15 napból már 14 napot apránként felhasznált (vagy ez nem az első munkahelye és az újnál eleve nem is jár egyetlen nap sem) akkor, amikor a helyettesítő is beteg volt, szabin volt, vagy fel sem merült még akkor, hogy helyettesíteni fogja a beteg kollégát? Vagyis a Te értelmezésed szerint, ami a munkáltató költségére alapozza a helyettesítési díjat, mi van akkor, ha egyetlen napra sem, vagy csak 1 napra jár a betegnek betegszabadsgá?

partedli # 2004.11.11. 11:30

Szia dr. Bubo!
Köszönöm a kimerítő választ, sokat segítettél!
Csak az a baj, hogy ezáltal a probléma nem fog megoldódni.
Tudtam, hogy a munkaviszony nem szüntethető meg könnyen a táppénz alatt, de reménykedtem benne, hogy "hátha"!
Na mindegy, egyenlőre marad a rengeteg munka és a bosszankodás.
Köszi a segítséget

dr. Bubo # 2004.11.11. 11:16

Szervusz Partedli!

A célszerűségi megfontolásokkal messzemenően egyetérve azért a jogi halyzetet is figyelembe kell venni (Mt. 83/A. §, különösen annak (7) bekezdése), amelyek szerint helyettesítési díj illeti meg a más munkakört (is) ellátó munkavállalót. A helyettesítési díj az ellátandó munakör alapulvételével kerül megállapításra, elvileg a kollektív szerződésben, ha van ilyen, vagy a munkáltató egyedi intézkedésében.

A jelenlegi gyakorlat szerint ez a kieső munkavállaló távollétének 30. napja (tehát a munkáltatói táppénz lejárta) után adható. Ezalatt munkáltató nem fizet 2x, mivel a 30. naptól a táppénzt az OEP fizeti, ezért a helkyettesítési díj lényegében a másik munkáltató (esetlegesen megosztott) bére.

Hozzáteszem, hogy a máskor oly bürokratikus működéséről híres közigazgatásban is szinte automatikusan megadják a helyettesítési díjat, viszont a túlmunkát egyáltalán nem díjazzák, mert ahhoz egyrész írásos utasítás kell, másrészt a költségvetés nem bírja a terhet, de a munkát el kell végezni...

Tévhit, hogy táppénz alatt nem lehet megszűntetni a jogviszonyt, de annak szigorú feltételei vannak (Mt. 90.§) . Ha a betegszabadság (évi 15 nap) lejártát követően 1 évig folyamatos a táppénzre jogosult állapot fenntartása, ezt követően a munkátató a jogviszonyt megszűntetheti. Az más kérdés, hogy a táppénzes állomány lejártát követően nem várhatja a munkavállalót a felmondása, legfeljebb egy értesítés, hogy 15 v. 30 nap múlva lesz a felmondási időpont..

Remélem, segítettem valamit.

partedli # 2004.11.11. 06:44

Hát nagyon nem éri meg! Persze mindent rendesen kifizet a munkáltató, de én a családot fontosabbnak tartom. Talán ha helyettesítést kellen fizetnie, akkor talán lehetőség lenne, hogy pótoljuk a kieső embereket.
De a hiányzó embereket ugye védi a Munka Törvénykönyve hiszen táppénz alatt a munkavállaló munkaviszonya nem szüntethető meg!
Vagy esetleg mégis???

the big cat # 2004.11.10. 16:18

Ez enm jogi kérdés, hanem célszerűségi kérdés. Azaz, a ti döntésetek, megéri vagy sem?

partedli # 2004.11.10. 09:26

Köszönöm a hozzászólásod!

Igen a túlóráért megkapjuk az "árat". De kérdezem én "megéri" mindez a család rovására?? Minden megfizethető persze csak nálunk már rég nem erről van szó! 2 hónap az nagyon hosszú idő, ők pedig otthon röhögnek a markukban rajtunk.
Vagy türjünk a végtelenségig???

the big cat # 2004.11.09. 19:37

A túlóráért gondolo megkapjátok a megfelelő térytést, Ezen felül nemigen látom mi mást kellene még a cégnek fizetni. persze a ha nagyon erősködünk, akkor a jog szerint akár némi kompenzáció is járhatna, csakhogy ebben az esetben én a cég helyében arra a következtetésre jutnék, hogy 4 ember munkáját 2 is elvégzi túlórával, ami lehet olcsóbb, és elbocsátok kettőt. És nyilván azt akettőt, aki a nehéz időkben plusz pénzt követelt. A realitásokat vázoltam, nem azt, hogy a szó szoros értelmében mia jog.

partedli # 2004.11.09. 12:22

Szép jó napot!

Én egy nagyon érdekes esetben szeretném a véleményt kikérni.
Röviden: egy nagy cégnél dolgozom, több kollégával egy területen. Kettő kollégga 2 hónapja folyamatosan betegállományban van. Az ő munkájukat is nekünk kell elvégezni. Kérhető-e a cégtől helyettesítési díj? A kettőjük munkája csak túlóra végzéssel tudjuk elvégezni.
Mi ilyenkor a tendő?
Köszönöm a válaszokat!