Nyelvvizsga hiánya miatt nincs diplomám


Egyjogász # 2016.07.09. 05:51

Egy ismerősöm esetében az intézmény (igaz nem tanárképző) azért nem tudott régi formátumú oklevelet kiadni, mert azokat egyszerűen leselejtezték (először persze a TO egyik munkatársa azt hazudta, hogy egy nagy esőzésnél eláztak, de aztán kiderült, hogy nem), nem gondolva az ilyen esetekre, mint a tiéd is....

Úgyhogy lehet, hogy a dolgoknak néha egészen prózai okai vannak...:))

Roni78 # 2016.08.03. 20:07

Tisztelt Szakértő!

2009-ben záróvizsgát tettem (abszolutóriumot szereztem). Egy hozzászólásban olvastam, idézem: "Röviden a diploma kiváltása nem évül el, akkor váltod ki amikor akarod."
Úgy tudom, vannak/voltak határidők a kiváltáshoz szükséges nyelvvizsga letételére, (záróvizsgától számított x év) de a 2009-ben végzetteknél eltörölték. A Diplomamentő program esetében viszont újból felmerültek határidők...
Elvesztem, most akkor hogy is van? Van még időm pótolni a nyelvvizsgát 2009-es záróvizsgával?
Előre is köszönöm a választ!

Marcee # 2016.08.25. 15:56

Tisztelt Szakértő, az előző hozzászólóval hasonló kérdésem lenne nekem is. 2009-ben végeztem, viszont a nyelvvizsgám hiányzik , ahhoz, hogy kiváltsam a diplomám. Tanácstalan vagyok, egyáltalán van- e még lehetőség arra, hogy a kezembe legyen a főiskolai végzettségem.
Előre is köszönöm válaszát!

Rexor # 2016.08.26. 08:33

Szerintem van lehetőség erre, de ha nincs még mindig nyelvvizsgád akkor nincs miről beszélni. A tanulmányi osztályt nem hívtad fel?

AlexKirályfi # 2016.08.27. 08:15

Ez egy örök vitatéma ...

Sztem is a régit kéne kapnod, de mint látjuk, ennek a problémának sokszor tényleg abszolút egyszerű okai vannak.
Rengeteg a káosz, sokszor már azon is elgondolkodok, minek van erre jogi szabályozás, ugyanis igen sok helyen tesznek rá magasról. Nekem olyan ismerős volt, aki elvégzett egy X szakot, amelyet közben (!) átkereszteltek, de ő ugye nem arra jelentkezett és nem is arra vették fel, nem is azt végezte; mindennek ellenére megkapott egy olyan oklevelet, amelyik az új elnevezés szerinti végzettséget tanúsítja, és a ténylegesen elvégzett szak meg mintha nem is létezett volna (de a leckekönyve szerint meg a tényleges régit" végezte, sőt a záróvizsga alapján megszerzett végzettséghez is korrektül, még a régit írták >>> normálisak ezek?).
Tényleg hajmeresztő sokszor, de hát szélmalomharcnak tűnik ezt kijárni ...

Egyébként ez még itthon kb elmegy, mert bárki utána néz, h pontosan melyik egyetem, mi volt ott stb, de én is ütköztem ilyen problémába, amint külföldön akartam felhasználni, kellett a hiteles fordítás, és ezzel jöttek a problémák is, ugyanis végül tök másra fordították. Persze végül jól sült el, mert ez a káosz oda vezetett, hogy aztán a munkáltatót se nagyon érdekelte már az oklevél megnevezése, mert látta, hogy valami nagyon nem passzol.
Csak hát tény ami tény, tök jó lenne ezt a területet rendbe tenni már egyszer ...

kisniki # 2017.01.13. 17:38

Üdvözlök Mindenkit!

Nekem egy kérdésem lenne, megszeretném tudni milyen határidő vonatkozik rám, ha 2014-ben végeztem el a Főiskolát. Mennyi időm van bemutatni a nyelvvizsgát?!
Köszönöm a válaszokat!

VM07 # 2017.01.18. 14:31

Üdv mindenkinek!

A napokban máshová is írtam, de szerintem ott hülyeségeket beszéltek, éppen ezért inkább ide írom.

2014 szeptemberében kezdtem el a mesterképzést, ezt a mai napon befejeztem, tehát az abszolutórium után záróvizsgát tettem. Magyarán papíron a diploma megvan.

Igen ám, de nyelvvizsgám nincs, és ha nyárig nem szerzem meg, vissza kell fizetnem a képzés felét. Ezt biztosra tudom, hogy így van.

Azt viszont nem tudom, hogy a diploma elévül-e, ha bizonyos ideig nem szerzek nyelvvizsgát. Én úgy tudom, a megszerzett diploma (még ha később szerzi meg a nyelvvizsgát az ember) nem évül el, "csak" fizetni kell, ha lejár a képzési idő másfélszerese.

Tehát képzeljük el, hogy kifizetem az összeget, és 2030-ban teszek nyelvvizsgát. Akkor nekem 2030-ban is ki fogják adni a diplomám (a mai körülményeket/törvényeket figyelembe véve)?

Semmi olyat nem találtam a vonatkozó jogszabályban, ami azt írná elő, hogy ha a diplomád megszerezted a záróvizsgával, de nyelvvizsgád nincs, azután bizonyos idő kellene utóbbi megszerzéséhez, különben elveszik a diplomádat. Ilyen szerintem nincs, de ha van, akkor írja meg egy tényleges hozzáértő.

Előre is köszönöm!

Tanti # 2017.02.06. 11:26

Tisztelt Szakértő!

Leányom 2012-ben államvizsgázott egészségügyi főiskolán, de nyelvvizsga hiánya miatt a diplomáját nem kapta kézhez.Kérdésem, hogy van-e határidő, amíg le kell tennie a nyelvvizsgát hogy kikaphassa a diplomáját? Vagy nincs időhöz kötve, bármikor levizsgázhat, és megkapja diplomáját.
Köszönettel várom válaszát.

Zsano67 # 2017.03.16. 16:28

Tisztelt Szakértő!

2008-ban államvizsgáztam szociálpedagógia szakon. ŰA diplom még a főiskolán van. Sajnos a nyelvvizsgát még nem tudtam megszerezni. Próbálkoztam de nem sikerült. Állami tisztviselő vagyok, tulajdonképpen a munkaköröm betöltéséhez nem szükséges a nyelvvizsga, de a diploma nagyon kellene. Egyedül nevelem alányomat,akinek sajnos több betegsége is van. azt szeretném kérdezni, hogy hol lehet azt megtudni, hogy kiadható-e a diploma ilyen esetben, ha a munkaköröm ellátáshoz nem kell nyelvvizsga.

Köszönöm

Hortenzia111 # 2017.04.11. 07:51

Tisztelt Szakértő!
2001. szeptemberében kezdtem másoddiplomás képzésemet egyszerre két egyetemen. Az egyiktől megkaptam a diplomámat, a másiktól nem. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e ide vonatkozó törvényi passzus, amelyre hivatkozhatok a visszatartott diplomám kézhezvétele érdekében? 2001 szeptemberében iratkoztam be az intézménybe, és 2004/2005 második felében záróvizsgáztam.
Az eset pikantériája, hogy egy barátom ugyanezekkel a paraméterekkel indult, Ő megkapta a diplomát, én nem. Próbáltam ezt megírni az intézmény rektorának, de a törvényi akadályokra hivatkozott.
A nyelvvizsga megszerzése nem volt követelmény az intézménybe való beiratkozásomkor.
Nagy segítség lenne, ha kiderülne a számomra, milyen lehetőségem van, és abban az esetben, ha átvehetem a diplomámat, akkor melyik törvényt nevezhetném meg jogalapul?
Köszönöm a válaszát!
Tisztelettel,
Hortenzia111

drbjozsef # 2017.04.11. 11:06

"2001. szeptemberében kezdtem másoddiplomás képzésemet egyszerre két egyetemen."

Szerintem jogos az egy diploma, hiszen ha egy masoddiplomas kepzest ket iskolaban kezdesz el, attol meg nem kapsz ket diplomat is, amikor befejezed.

Fanni.0410 # 2017.07.02. 17:43

Kedves Fórumozók!

Teljesen kétségbe vagyok esve, 2015.Júniusában államvizsgáztam sikeresen(mégpedig 4,5-ös átlaggal) és akkor sem kaptam semmilyen felvilágosítást a kar TO.-tól ( DE GYFK) a nyelvvizsga megszerzésével kapcsolatban.

Interneten, valamint volt csoporttársaimtól más más információt kaptam. A nyelvvizsgám még mindig nincs meg, értesítést se kaptam legalább, hogy ' Te hülye hamarosan lejár a határidő a nyelvvizsga megszerzéséig, kapd össze magad'!!

Voltam nyelvvizsgázni, sajnos sikertelenül, aztán az anyagi lehetőségeim miatt nem is tudtam újra próbálni.

Mostmár össze szedtem magam, ennek az évnek(2017) 2. felében meg akarom szerezni, tanárhoz járok, tanulok.

Valaki meg tudná mondani, hogy meddig van határidőm? Tényleg vissza kell fizetnem a képzés összegét? Ha szociális helyzetem miatt a nyelvvizsgára sincs nagyon keretem, akkor ezt hogy kérhetnék? Örülök, hogy tanulhattam, az állam segítségével, most meg ezt kapják a rászorulók?

Kérem segítsen valaki! Köszönöm, ha valaki tudna segíteni, mert teljesen el vagyok keseredve.

nonolet # 2017.07.02. 18:34

A képzésük költségének a felét ki kell fizetniük
azoknak az állami finanszírozású hallgatóknak,
akik
a képzési idejük másfélszerese alatt
nem szerzik meg a diplomájukat.

A diploma megszerzéséhez viszont nem elég befejezni a képzést és államvizsgázni: teljesíteni kell a nyelvvizsga-kötelezettséget is.

-

Mikor jár le a képzési időd másfélszerese?
Addig van időd.

nonolet # 2017.07.02. 18:53

Egyébként ...

A diák felelőssége,
ha nem volt/van tudatában annak,
hogy
a képzési idejének másfélszerese alatt
diplomát is,
nem pedig csak államvizsgát kell szereznie.

Az információ benne volt/van

  • a hallgatói szerződésében
  • a felsőoktatási törvényben

Így eléggé ciki egy diplomavárónak, ha nem tud róla.

Scales # 2017.07.02. 20:07

Ez a szabály ismeretei szerint azokra vonatkozik, akik 2012-ben kezdték meg tanulmányaikat. A hallgatói szerződésekkel együtt lépett hatályba.

Maya66 # 2017.07.19. 08:05

Kedves Fórumozók!
Sorra olvasom itt és más honlapokon is, hogy milyen sokaknak nem sikerül teljesíteni a nyelvvizsgát -kinek az idő, kinek a pénz, másnak egyéb okok miatt.
Én már túl vagyok az 50 évemen, nincs nyelvvizsgám, mivel a foglalkozásom nem követelte meg. Ettől függetlenül 4 nyelven beszélek, értem az adott nyelveket és tudok kommunikálni is. Ezt csak azért írom, mert tapasztalatom alapján a nyelvvizsga, ha később az illető nem használja a tanult nyelvet, bizony a megszerzett tudás elkopik.
A lányaimnak már szükséges volt a nyelvvizsga, a nagyobbiknak sem ment elsőre, a kicsi most küzd.
Én semmi értelmét nem látom a nyelvvizsgának. Akinek szüksége van a tudásra, az megszerzi.Bizonyos szakmákban, tudjon kommunikálni az illető, de pl. egy óvónőnek minek? Miért ne lehetne a szakmájában kiváló...és sorolhatnánk még példákat.
A minap a Tv-ben elhangzott, hogy 11 ezer diploma ragadt benn a nyelvvizsga hiánya miatt. Ez nagyon nagy szám! Miért nem kezdenek ezek az emberkék aláírás gyűjtésbe, népszavazás kezdeményezésébe?
Számos országban nincs ilyen mérce. Miért is kell egy magyar embernek a Magyarországon megszerzett magyar diplomájához németül, angolul, eszperantóul, stb. beszélni???
Én értem, hogy ez valamiféle jogszabályon múlik, de láthatóan nem jó és 11ezer ember megszenvedi ezt. Ami nem jó, azon változtatni kell és azoknak, akik ebben érdekeltek.
A nyelvvizsga csupán a magántanároknak, a vizsgaközpontoknak jó. Miért nem tesz ez ellen senki?

Azt egyébként még megérteném ha az UNIó-ban lenne egy hivatalos nyelv minden uniós tagország számára. Legyen az angol, de akkor azt követeljük meg mindenkitől, annak még lenne is némi értelme.
Most viszont ez csak pénzlehúzásnak és akadálynak tűnik, hiszen hol lehet összehasonlítani az eszperantó és az angol nyelvet, annak megtanulását.....és mégis a diploma megszerzésénél ez nem számít.

Amikor küzdünk a magyarság megmaradásáért, külhonban magyar iskolákat hozunk létre, segítjük a nyelvünk megmaradását segítő megnyilvánulásokat -ezzel szemben itthon megköveteljük egy idegen ország nyelvét a Magyar egyetemen, a Magyar tanulóktól.

Én a 11 ezer emberke helyében a sarkamra állnék, hiszen láthatóan nem jól van ez így.

Mindenkinek minden szépet és jótT

Rexor # 2017.07.19. 11:48

Azzal egyetértek, hogy nem a nyelvvizsgától fog valaki idegen nyelven beszélni.

De azzal teljesen egyetértek, hogy aki diplomát szerez -teljesen mindegy hogy milyen szakon - az beszéljen legalább angolul. Nem a papíron van a hangsúly, hanem a nyelvtudáson. Ez mondjuk csak az első lépés, az lenne a legjobb ha már általános iskola/középiskola végén is beszélnének idegen nyelvet.

Sajnos tényleg nagyon alacsony az idegen nyelvet beszélők aránya és ez nem jó. Legfőképpen egyébként saját magával szúr ki aki nem tanul nyelvet, de ez nem hiszem hogy azt jelentené hogy a magyar nyelvet el kell felejteni. De sajnos az az igazság, hogy magyarul nem beszélnek többen mint New York összlakossága...

Rexor # 2017.07.19. 11:49

Még egy dolog: manapság az internet elterjedésével még azt is egyre kevésbé lehet mondani, hogy nincs lehetőség a nyelvtanulásra.

nonolet # 2017.07.19. 12:33

Maya66

Kell az a nyelvvizsga!

A 11 ezer az nem sok úgy 10% lehet.

Ennyi lusta diák akad...

Közülük csak kis % az aki valami valóban nyomós okból nem szerezte meg. A zöm azonban simán lusta és kész.

A nyelvvizsgával az baj, hogy
ahhoz valóban kell tanulni is.
Sőt a tanultakat alkalmazni tudni...

Azaz olyan dolgok szükségesek hozzá, mint

  • szorgalom
  • kitartás
  • rendszeresség
  • analízis
  • szintézis

Csupa olyan készség, ami egy diplomástól elvárható!!!
Ha egy nyelvvizsgát sem tud abszolválni évek alatt,
akkor a diplomára sem igazán alkalmas... lássuk be.

Pont ezért nem is kapja meg.

-

Pont ezért lesz (remélem mielőbb) eleve felvételi követelmény a nyelvvizsga, mert jó szűrő is egyben.

Lássuk be az internet korában nem nagy kihívás egy ilyen nyelvvizsga, amit 3-400 óra tanulással lehet abszolválni,
simán.

Pláne egy diplomára készülőnek.
Aki benne van a tanulási rutinban!

nonolet # 2017.07.19. 12:39

"A 11 ezer az nem sok úgy 10% lehet."

Megnéztem KSH-nál... 68 ezer körüli az esetszám.
Tehát 11/68=~16% azaz kb. minden 6. diák érintett.

Maya66 # 2017.07.19. 16:47

"A nyelvvizsgával az baj, hogy
ahhoz valóban kell tanulni is."

Én azt látom, hogy az Egyetemen (legalábbis ahová jelenleg a kisebbik gyermekem jár) a kötelező és választott tárgyakból ugyancsak kell tanulni.

A nyelv az készség (ezt nem állapítottam meg, de olvastam néhány tanulmányt) kérdése. Én magam 3-mas tanuló voltam, sőt volt amiből kettesre érettségiztem. Viszont óvodától a gimi végéig tanultam a németet, így folyékonyan beszélem a nyelvet; nekem még jött ehhez az orosz, az is megy, majd az angol és most vénségemre a portugállal is nagyon jól állok. Nem erőltetem meg magam, egyszerűen a nyelvekhez láthatóan van érzékem. Állítom jobban beszélek angolul és németül , mint sok nyelvvizsgával rendelkező (ezt tapasztalatból állítom). Persze ez csak az én véleményem.

Más mérce is lehetne a diplomához.

Akinek 1-2-3 nekifutásra nem sikerül, az elmegy külföldre és ha nem a tanult szakmában, akkor pincérként, takarítóként stb. elhelyezkedik, mert elege lesz ebből a rendszerből. Ahol élek, már alig van fiatal....
Igaz, valószínűleg akkor is elmennek, ha megszerzik a diplomát...........

Szóval szerintem ez nincs így jól. És abban is igazam van, hogy számos jól működő fejlett országban nincs ilyen elvárás a diplomához.

Kedves Rexor, a Borsodi, Szabolcsi és kitudja hány megye kis, közepes településein a családoknak nem hogy számítógépre, internet hozzáférésre, de ennivalóra alig van pénze. Sajnos ez a való világ. Sok gyereket korrepetálok itt ahol élek, felháborító, amikor olyan házi feladatot kapnak, hogy az internet segítségével old meg ezt vagy azt..............100-ból ha 1.nek van.
Nekem van net. de minden gyerekkel nem tudok foglalkozni, pedig higgye el, a gyerekeken nem múlna, ők vágynak a tudásra, csak lehetőségük nincs.

Persze lehetne erről pro és kontra hosszan vitázni, ami jó, mert legalább beszélünk róla és nagyon jó, hogy ezt kulturáltan is meg lehet tenni.

nonolet # 2017.07.19. 19:06

A nyelv az készség

Valóban és az utóbbi párszázezer évben kb. az utolsó tudatlan bevándorlónak is mindig sikerült megtanulni,
ha akarta...

Csak az agyilag hibásak nem tudnak nyelvet tanulni.
Az olyanok viszont nem szoktak felsőfokú oktatásba járni...

Igen van akinek könnyebben megy van akinek nehezebben.
De egy leendő diplomásnak nem lehet kérdés, hogy menni kell!

Csak a saját lustasága miatt nem lesz kész időre, ennyi.

nonolet # 2017.07.19. 19:08

"Akinek 1-2-3 nekifutásra nem sikerül, az elmegy külföldre"

Aztán OTT MÉGIS MEGTANULJA NYELVET!!!
Sokkal rövidebb idő alatt.

Ugye érzed az ellentmondást...?

Maya66 # 2017.07.21. 08:25

"Aztán OTT MÉGIS MEGTANULJA NYELVET!!!
Sokkal rövidebb idő alatt."

Biztosan van olyan is aki nem tud levizsgázni, de attól függetlenül jól beszéli az adott idegen nyelvet. Olyan is van, akinek nincs hozzá készsége, stb.
Szóval nem biztos hogy ott tanulja meg a nyelvet, csak a vizsgán nem ment át.

Nem én állítom, a nyelv az készség. A rajzot és az éneket sem lenne ildomos osztályozni hasonló okok miatt.

Maya66 # 2017.07.21. 08:31

,,Valóban és az utóbbi párszázezer évben kb. az utolsó tudatlan bevándorlónak is mindig sikerült megtanulni,
ha akarta...

Ez sem egészen igaz. Lásd: nyelvi sorompó (nem én találtam ki, olvass erről szóló tanulmányokat) a lényege, aki 10 éves koráig nem hallott más idegen nyelvet, az nem lest képes idegen nyelvet elsajátítani................Többek között ezért nem fogjuk tudni soha, de soha integrálni a ,,menekültek" nagy részét pl. az eritreaikat.
Természetesen vannak olyan átfedések, hogy a román hamar megtanul olaszul...de ebbe nem mennék bele.