Gyerektartás és láthatás


amatőr # 2007.10.11. 21:20

Helén42,

Ha az alperes idézése szabályszerű és ennek ellenére nem jelenik meg, a bíróság meg fogja tartani a tárgyalást a távollétében is, anélkül, hogy Neked ezt - akár a tárgyalás előtt írásban, akár ott a tárgyaláson - külön kérni kellene.

Ha az alperes nem megy el, vagy nem viszi a kereseti kimutatását, a bíróság egyéb eszközöket fog igénybe venni, hogy a jövedelmét felderítse (környezettanulmány, a munkáltatójától jövedelemigazolás beszerzése, stb.).

Ha a per az első tárgyaláson nem fejeződne be, a Te személyes meghallgatásod viszont megtörtént, nyugodtan kérheted, hogy a bíróság a további tárgyalásokat esetleges távollétedben is tartsa meg. (Ezen kérelmet akár a tárgyaláson is jegyzőkönyvbe lehet vetetni, vagy a tárgyalás után írásban benyújtani).

tamaseross # 2007.10.11. 20:26

Tisztelt KBS!

Koszonom a valaszat, megtisztelt a gyorsasagaval:
Tovabbiakban minden jot kivanok onnek.
Tamas

Helén42 # 2007.10.11. 19:56

Köszönöm, ObudaFan!

Akkor nem jól tettem föl a kérdést.
Gyermekelhelyezési per lesz.
Én biztosan elmegyek, az alperes (apa) nem.
Kérhetek olyat is, hogy ha az alperes nem jelenik meg, akkor is tartsák meg a tárgyalást? Ezt írásban előre tegyem meg?
Ha nem jön el, nem hozza az előző 1 éves kereseti kimutatását sem, akkor a bíróság hogyan állapítja meg, hogy mennyit fizessen?
Köszönöm szépen!

ObudaFan # 2007.10.11. 18:30

andrea76!

Valóban, a kapcsolattartást nem akadályozhatja emiatt a másik szülő. Uganakkor végrehajtási eljárást indíthat, és büntetőeljárást is, tartás elmulasztása miatt.

ObudaFan # 2007.10.11. 18:25

Helén42!

Nem tudom, hogy ez most gyermekelhelyezési és tartási per, vagy egy bontóper. Ha botóper, és nem jelensz meg, megszünteti a bíróság az eljárást. Ha gyermektartási per, akkor viszont írd meg a bíróságnak, hogy a távollétedben is tartson tárgyalást.

andrea76 # 2007.10.11. 17:31

Oké!Köszönöm a biztatást,holnap lépek az ügyben!és mindenképpen írok ha hazaértem!
Szia!

mano80 # 2007.10.11. 17:14

Szerintem ettől nem kell tartanod, azt hiszem van valami idő ami alatt határozatot kell hozni, talán 30 nap.. de ez nem biztos. Egy próbát mindenképp megér szerintem, holnap délelőtt van fél fogadás ha sürgősen akarsz lépni:)

Mjad írd meg mi van, mert érdekel

andrea76 # 2007.10.11. 15:36

Nagyon köszönöm Manó!
csak attól tartok,hogy a gyámügy sokáig huzza és az idő nagyon telik...

mano80 # 2007.10.11. 15:18

Andrea!

Az hogy te nem kértél gyermektartást az nem befolyásolja hogy a volt férjed kérhet.
Attól mert TE nem tudsz fizetni, attól ugyanugy jogod van látni a gyermekeidet. Ezt tuti biztos...
Akadályozza a kapcsolattartást... Fordulj szerintem a gyámhivatalhoz.

Sok sikert!

Helén42 # 2007.10.11. 12:47

Sziasztok!

Bocsánat, de egyre közeleg a tárgyalás...
Az alperes (apa) majdnem biztos, hogy nem fog eljönni az 1. tárgyalásra (sem).

Ezt neki előre kell jeleznie a bíróságon? Van esetleg mód arra, hogy én is megtudjam, hogy ne induljak el fölöslegesen? (A kisfiamat csak nagyon nehezen tudom másra hagyni, egyedül anyukám tud rá vigyázni, aki a lebénult nagymamámat is gondozza...)

A tárgyalás ráadásul nem Bp-en lesz, mivel az alperes állandó lakása nem ott van. Ez is furcsa, a gyerekes anyuka rohangáljon sok-sok kilométerre, mindegy, ezeken már ki sem akadok, ez van.

Nagyon köszönöm, ha valaki tud segíteni!

andrea76 # 2007.10.11. 12:25

Jó napot!tudna nekem valaki segíteni?
2 lányomat az édesapánál és feleségénél helyezték el!A férjem 10 éven keresztül nem fizetett gyerektartást,igaz én nem is kértem!Ö most gyerektartást követel,amit a bíróság meg is állapított,de én ezt jelenleg nem tudom fizetni!Ö(k) azt mondja,ha nincs meg a pénz,nem láthatom a lányokat,illetve kikapcsolja a telefonjukat is!A lányaim szivesen jönnének,de nem engedik Öket!Ven erre joga?Mert Ö azt mondja,megteheti!

mano80 # 2007.10.11. 09:23

Mi a legsulyosabb büntetés amit a szülő kapja ha akadályozza a kapcsolat tartást?

ObudaFan # 2007.10.09. 18:18

Bírságolhatja az apát, ha nem tesz eleget a határozatnak, a bírság után bünető feljelentést tehet, sé súlyos esetben az elhelyezés megváltoztatásáról is szó lehet.

kini # 2007.10.09. 17:29

sziasztok! megvolt a gyámhatóságon a meghallgatás a kapcsolattartás ügybe,mivel az apa akadályozza a kapcsolattartást.Az apát felvilágositották,hogy mivel jár ha nem adja ide őket hétvégénként.De hogy hajtsa végre a gyámhatóság a kapcsolattartást?

mano80 # 2007.10.09. 12:19

Der!

Remélem az előző hozzászolásomat nem ugy vetted hogy neked legyen rossz, sőt azért írtam hogy szerintem mikbe köthet bele az exed, mert én mint aki a másik oldalon állok, ezekbe tudnék belekötni.
Azért ezt most is hozzáteszem hogy én nem vagyok hive annak hogy szivassák egymást a volt felek, mert tényleg csak a gyerek issza meg a levét. És nálunk sajnos én vagyok a vesztes fél, mert minden hülye huzását benyelem a volt férjemnek, pusztán azért mert próbálok felnöttként viselkedni.. nem ugy mint ő, és nem szeretném hogy a fiam akit mindennél jobban imádok kárt szenvedjen.Szóval nem tartozom azok közé akik szorakoztatják a másikat.

Azt tudom neked javasolni, hogyha eddig is így volt, akkor ezzel tudsz érvelni, és ha a feleséged esetleg le is tagadná akkor szerintem az ovonők meg páran tudják igazolni hogy mi volt a határozat előtt... És én lehet megkérdezném a bíróságtól hogy eddig miért tudott müködni és most miért nem?
Gyanítom hogy a feleségeddel nem tudsz értelmesen beszélni, így csak félve írom le hogy miért nem kérdezed meg tőle hogy most mi változott??

Én annak ellenére hogy egy baromi nehéz helyzet próbálném a gyerköcöt nem belevonni és amikor nálatok van akkor biztosítani neki a nyugalmat, hisz tényleg ő a legfontosabb... Az hogy a szülők harcolnak, szerintem nem feltétlenül kell a gyerköcöt is belevonni... én remélem hogyha nem oldodik meg az én ügyem akkor is tudom majd ugy kezelni a dolgokat hogy a fiam minél kevesebbet érezzen meg.

der Alte # 2007.10.09. 10:21

5.20-ra. bocs...

der Alte # 2007.10.09. 07:58

Mano80!

A határozatig az volt a gyakorlat, hogy hetente egyszer elhoztam a gyerekeket, munka után mentem értük, kb. 6:20-ra értem oda és este 8-ra vittem őket vissza. Én ennek a gyakorlatnak a szentesítését kértem a bíróságtól. Egyébként az exem sem tudja mindig elvinni őket az oviból, hetente többször is babysitter megy értük és nem egyszer a bébiszittyótól vettem át a gyerekeket. A láthatásaimat végig pontosan teljesítettem, semmi okot nem adtam annak feltételezésére, hogy a ezt az időt nem a gyerekekkel szándékozom tölteni.

Az exem azt kérte, hogy vigyem el őket az oviból, mert neki így kényelmes. OK, de a munkaidőm 5-ig tart, néha tovább, tehát hadd legyen meg a lehetőségem, hogy én is küldök értük vkit. Nem azért, hogy lepasszoljam őket (amit nyilván akkor is megtehetek, ha személyesen hozom el őket), hanem mert nem biztos, hogy odaérek. Na persze azt nem, mert az új párom arra már nem jó, se az anyám, de még egy bébiszittyó sem.

Miért kell ilyen buta konfliktust keresni az új párommal? Ennek csak a gyerekek isszák meg a levét. Az új párom jogosan rág be az ilyen stiklire. Ha nem jó arra, hogy furikázza a gyereket hétközben, akkor talán arra sem jó, hogy vacsorát adjon nekik hétvégén. Nem?

Ja tudom már! Lehet szivatós feltételeket szabni, aztán álszent módon bizonygatni, hogy még erre sem vagy képes, bizony nem érdekelnek a gyerekek.
Az rendben van, hogy az exem így kompenzál... de egy bíró, hogy hozhat ilyen lehetetlen ítéletet? Minek ad láthatást ilyen lehetetlen feltételekkel?

ObudaFan # 2007.10.08. 16:09

2 éven belül a kapcsolattartás módját csak a bíróság tudja megváltoztatni, így csak a bíróság tud segíteni.

mano80 # 2007.10.08. 15:48

Der!

A gyámhivatalal, vagy a gyermekjoléti szolgálat tud neked segíteni. Ez amugy nagyon szemét dolog volt a bíróságtól hogy ilyen döntést hozott...De valamire biztos alapozta, lehet a volt párod keze van a dologban.. Ez lehet buta kérdés.. de te szeretted voln a hétközi láthatásokat? És még valami ami egy ötlet, de ha azzal érvelsz hogy nem érsz oda.. akkor lehet hogy azt fogják a fejedhez vágni hogy ha együtt élnétek akkor is meg kéne oldani.. és az hogy a mostani párod nem hozhatja el.. ha ezt sérelmezed, akkor az fog lejönni hogy attól mert ő elhozná még nem te foglakozol vele, és akkor meg minek. Az a lényeg hogy te legyél együtt a gyerekeddel nem a párod. Érted mit akarok írni?Szóval ha ilyenket sérelmezel ezek eléggé támadhatóak a feleséged javára:(

monalisa1 # 2007.10.08. 11:24

A gyámhivatalban kérj segítséget, lehet hogy az ex-nek oda kell majd vinnie a gyerekeket átadásra. (Nem tudom, csak egy tipp.)

der Alte # 2007.10.08. 08:10

Lehetetlen helyzetbe hozott a bíróság a hétközi láthatásomat illetően. Hozzam el 4-kor az óvodából a gyerekeket, miközben a munkaidőm hivatalosan 5-ig tart, így 1/2 6 előtt fizikailag nem érek oda. Ráadásul csak én hozhatom el, általam megbízott 3. személy nem. Érdekes, hogy az új párom jó arra, hogy hétvégén pesztrálja a gyerekeimet, de arra már nem, hogy az oviból is elhozza őket.

Menjek a gyerekért és kockáztassam, hogy kirúgnak, vagy ejtsem a hétközi láthatást? Mit lehet ilyen helyzetben tenni?

mano80 # 2007.10.08. 06:57

Gabi 28!

Nincs semmi a nagyszülőkről, és tudom hogy nem vagyok köteles beengedni őket.. de utálok szemét lenni, de valahol megérdemelnék, ha másért nem azért hogy az apja lássa hogy a gyerekemmel ne szorakozzon.

Majd írd meg hogy mikor függetszhetik fel? Sajnos nálunk azt hiszem ez nem lehetséges hisz jön az apuka, eddig nem sokat hagyott ki.
Én ha tehetném elküldeném egy pszichologiai vizsgálatra, mert amiket mond.. hát kiakasztó, és azt gondolom hogy egy normális ember nem gondolkozik ugy ahogy...

Azt hogy "ne hagyd magad csőbe huzni" aza alatt mit értettél? Mert sok minden átfutott az agyamon:)

És tényleg az a legszörnyűbb hogy a gyerekek jogaival, érdekeivel abszolut nem foglalkozik senki, csak mi... tudod nekem azt mondták hogy elviszi egyszer-kétszer és ha nem lesz jó neki akkor majd lehet kérni valami vizsgálatot, és akkor megszüntethetik ezt. Csak tudod.. én szeretem a gyerekem miért akarnám kitenni ilyennek?!
Aztán ki tudja lehet csak én látom ilyen sötéten a helyzetet és annak ellenére hogy most így áll a fiához, ki tudnak majd alkítani kapcsolatot, és szeretni is fogják egymást.... de nem tudom elképelni.
Sőt ha megváltozna akkor se lehetne vissza csinálni, ha ő annak idején a saját érdekeit nézte akkor utána még bármikor visszatáncolhat? Eldobta a gyerekét ennyi. Én senkinek nem adnék jogot aki elhagyja a családját, és igy viselkedik. Ember az ilyen? Az állat nem dobja el a kölykét?

mano80 # 2007.10.08. 06:49

Sugar 01!

Bocsi hogyezt megkérdezem, de te éltél együtt a gyerköcöddel? És ami még fontos: tényleg akarsz a gyerekkel foglalkozni? Ezt azért kérdezem mert ha olvastad a lentebbi hozzászolásokat, sok anya pont azon szenved hogy a férjüket nem érdekli a gyerek, de verik a nyálukat.. és tényleg nem érdekli őket hogy a gyerek közben tönkre megy.Ugyhogy a legfontosabb tanácsom, hogy ha tényleg szereted a gyerekedet akkor mérlegeld hogy neki mi a jó, hogy milyen a kapcsolatotok.. ÕSzintén, és hogy akarná e a gyerköc hogy elvidd, és tudnál-e vele mit kezdeni?
Amugy ha még csecsemő addig semmiképp se viheted el, és erre a bíróság se fog rábolintani, a gyerek első 3 éve meghatározó, és anyjára van a legnagyobb szüksége, ő ad neki biztonságot!

sugar01 # 2007.10.07. 19:28

Köszönöm amatőr!

És azt tudod, hogy mennyi idő amíg egy ilyen szabályozást jóváhagy a gyámhivatal? mi szerint állapítja meg a szabályozást? meghallgatja az apát és az anyát külön? gyakorlatban mi működik leginkább? milyen határozatot szoktak hozni csecsemőkorú gyereknél? ha esetleg nem ért egyet ezzel az apa vagy anya, akkor kell bírósághoz fordulni?

amatőr # 2007.10.07. 19:16

sugar 01,

ha egyáltalán nem tudnak megegyezni az anyával, amennyiben csak és kizárólag a kapcsolattartás szabályozását kéri, eziránt haladéktalanul tanácsos a gyámhivatalhoz fordulni.

Ha a gyermekelhelyezés és a gyermektartásdíj kérdése is vitás a szülők között, akkor pert kell indítani - keresetlevél benyújtásával - a bíróságon. A per bármikor megindítható, nincs a gyermek életkorához kötve.

A bíróságtól a gyermekelhelyezés és a gyermektartásdíj megállapítása mellett természetesen kérhető a kapcsolattartás szabályozása is.

Ameddig nincs a kapcsolattartásról hivatalos döntés, addig a különélő apa gyakorlatilag csak olyan időpontban és időtartamban láthatja a gyermeket, amikor ezt az anya a számára lehetővé teszi.