Megbízási szerződés felbontása


Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.20. 13:39

:O)

nasztaszja # 2010.05.12. 21:11

Kérdésem lenne, mellékállású határozatlan idejű megbízási szerződéssel dolgoztam egy biztosítónak. A megbízási szerződés azonnal megszüntetését kértem május 5-én. A területi igazgató azt írta rá, hogy a felmondási idő betartásával rendben. Kérdésem az, hogy egy megbízási szerződés esetén főleg ha mellékállású, jogos-e a felmondási idő és annak mennyi lehet az időtartama. Nekem azt mondták a munkaügyön, hogy 90 nap és annak a hónap végére, melyben a 90 nap letelik. Ez azt jelentené, hogy augusztus végéig nem tudok munkát vállalni máshol, mert addig a PSZÁF regisztrációt sem hajlandó a biztosító lejelenteni, így hiába vizsgáztam le független bizt. közvetitőként gyakorlatilag 4 hónapig nem dolgozhatom. Lehetséges az törvényesen, hogy egy emberrel ilyen módon kiszúrjanak és ellehetetlenítsék anyagilag? Ha ez törvénytelen akkor pedig mit lehet tenni??? S.O.S szeretnék választ kapni, mert nagyon égető a probléma. Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.13. 10:01

Mi van a szerződésedben?

nasztaszja # 2010.05.15. 18:01

Én még nem találtam meg a saját példányomat, valamelyik dossziéba becsusztattam, még keresem. A munkaügyön azt mondták, hogy 90 nap, illetve annak a hónapnak a vége, amikor a 90 nap letelik. Ez eléggé furcsa nekem és esetemben ez azt jelentené, hogy augusztus 31. És nem 90 nap, hanem majdnem 120, mivel május 5-én kértem a mellékállású vállalkozói szerződésem felbontását május 5-vel. Eléggé furcsa, hogy egy vállalkozónak ilyet írnak elő, mikor adót, járulékot stb. kell fizetni. Ha nem tudok dolgozni, akkor ezt a cég fizeti meg helyettem, mivel a PSZÁF felé én nem jelenthetem le, csak a cég. Valahol azt olvastam, hogy ha valaki egy céggel áll munkakapcsolatban, akár megbizási szerződéssel is, az szinte olyan mintha alkalmazott lenne, csak az adót és járulékot nem a cég fizeti meg az államnak, hanem a vállalkozó. Valami ilyesmit olvastam a munkatörvénykönyvében is.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.16. 08:47

Eléggé furcsa, hogy egy vállalkozónak ilyet írnak elő,
NEm írták elő - megegyeztetek. Szerintem tudod, mi a különbség.

nasztaszja # 2010.05.16. 11:36

Igen ezek a megegyezések a valóságban úgy születnek, hogy a cég írja meg a megbízási szerződés szövegét, amit vagy aláírsz, vagy pedig mész dolgozni ahova akarsz. Ezt mindennek lehet nevezni, csak megegyezésnek nem. Ez a megbizási szerződéses munkaviszony csak arra lett kitalálva, hogy a biztosítótársaságok ne fizessenek járulékot, ezt fizesse a dolgozni akaró munkavállaló, vállalkozóként megbizási szerződéssel ahol a feltételeket a bizt.társaságok diktálják. Tehetik, mert az így dolgozó több ezer tanácsadónak gyakorlatilag nincs érdekképiseleti szerve. Akkor most tulajdonképpen papiron megegyezésnek tűnik, a gyakorlatban erőfölénnyel való visszaélés.

nasztaszja # 2010.05.16. 11:41

Azt még kifelejtettem, hogy végigolvastam a munkatörvénykönyvét, ott sincs igazán egyértelmű megfogalmazás, mintha Mo-on ilyen nem is létezne. A Ptk-nak kellene szabályozni ezt a kérdést szerintem, de arra még nem volt időm, hogy végigolvassam. Kell hogy legyen valamiféle szabályozás erre is, hogy ne tudjanak a bizt.társaságok visszaélni az erőfölénnyel és kihasználni a vállalkozóként dolgozó munkatársakat.

Egyjogász # 2010.05.16. 14:50

A Munka Törvénykönyvében nem is nagyon fogsz sok minden találni a megbízási szerződéses jogviszonyról, azt ugyanis a Ptk. szabályozza.

Olyan nincs, hogy megbízási szerződéses munkaviszony, vagy munkaszerződést kötsz, és akkor munkaviszonyod van, vagy megbízási szerződést, és akkor megbízási jogviszonyod.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.16. 15:38

A megbízási szerződés leplezhet munkaviszonyt, de ezt egyrészt csak bíróság állapíthatja meg, másrészt pont az ő problémáján, a felmondási időn semmit sem segítene. Az a munkaviszonyban is felmondási idő.

nasztaszja # 2010.05.17. 20:20

A megbízási jogviszony szabályozásának a Ptk-ban hol lehet utánna nézni???

A munkaviszonyra vonatkozó felmondási idő pontosítva van, ott nem igazán okoz problémát, hiszen az adót járulékot a munkáltató fizeti. Jelen esetemben ez nem így van, ezeket nekem kellene fizetnem. Ha nem munkaviszonynak számítana a gyakorlatban akkor talán nekem is lenne lehetőségem a PSZÁF felé jelezni, hogy szerződést bontottam, de nekem nincs ilyen lehetőségem.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.18. 07:48

Ezt gondold át mégegyszer! Ha azonnali hatállyal felmondhatnád a megbízási szerződésedet, azzal megszűnne a járulékfizetési kötelezettséged?
Az sem igaz, hogy a felmondási idő alatt nem tudsz biztosítási közvetítőként dolgozni. Dehogynem! Sőt, a fennálló megbízási szerződésed alapján egyenesen köteles vagy a jelenlegi megbízód érdekében tevékenykedni.

nasztaszja # 2010.05.19. 08:39

Miután a felmondással egyidejüleg leszámoltam a munkavégzéshez szükséges nyomtatványokkal stb. és ezt elfogadták, úgy gondolom, hogy így a felmondási idő alkalmazása érvényét kell hogy veszítse.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.19. 08:41

Ja, ha te gondolod...

denever # 2010.05.25. 06:36

Lenne egy kérdésem!
Nyugdij mellett kötöttem (remélem) megbízási szerződést.Mégpedig határozatlan időre.
Ugyan azt a feladatot látom el, mint munkaviszonyban,
ugyan olyan munkarendben,ugyanazon eszközökkel,ugyan úgy órabérben.Csupán,nincs túlóra,nincs étkezési,nincs szabadság.Egeszségügyről van szó.
A gondom az,hogy mivel órabér van megállapítva mindig
csak annyit keresek ahány órát dolgozom(amennyi órát) kapok.Mert a szolgáltatás hárman biztosítjuk.Úgyanazon eszközzel és van havi órakeret.
Értem a megbizási feltételeket, hogy valamiért,valami jár.De,hogy mikor mennyi? Lehet mégis,hogy "szinlelt"?
Lehetne-e fix megbízási díj,mondjuk havonta és kötelező áraszámmal?

Dr.Attika # 2010.05.25. 06:55

Ez teljességgel megbízási szerződésnek szinlelt munkaszerződés, az azzal járó anyagi következményekkel együtt.

andika83 # 2010.11.02. 11:46

Segítséget kérnék:)
Jelenleg gyeden vagyok a kisfiammal és lenne egy munkalehetőség de csak egy hónapra helyettesíteni a szabadságon levőket. napi 8 órás munka határozott időre. Én úgy értelmezem a dolgokat hogy gyed mellett nem lehet munkaviszonyt létesíteni. A munkaügyes viszont állítja megbízási szerződéssel lehet. Lehetséges ez??? mert bár jól jönne a pénz de nem akarok rosszul járni!
Köszönöm a választ:)

ladylazarus # 2011.02.24. 06:41

Üdvözletem!

végigolvastam a fórumot, tudom, h az első kérdés rögtön választ is ad a problémámra, de egy kis pontosítást kérnék. kérem, aki illetékes, olvassa el a hozzászólásomat.
egy évre vettek fel megbízási szerződéssel egy pályázatban való munkára, teljes munkaidőben. belenyugodtam, h nem térítik az utazásomat, h nincs annyi jogom, mint egy közalkalmazottnak. most így a negyedik hónap vége felé olyan elviselhetetlenné váltak a körülmények, hogy szeretnék valahogyan menekülni. már az se érdekelne, ha kirúgnának, de nem tudom, pontosan MILYEN anyagi felelősséggel tartozom, ha felmondok vagy kirúgnak. mit követelhetnek? azt tudom, hogy fizetnem kell, legalábbis ezzel rémísztgettek, ezért tartottam magam eddig is, de most már nem birom tovább. jelenleg táppénzen vagyok, már ha az jár, nem tudom.
kérem a segítségüket. mit várhatok, milyen összeget követelnek az egy évből ledolgozott 4 hónap utáni felmondáskor?
köszönettel:
L.

nandy # 2011.02.24. 07:30

Határozott idejű megbízásod van? Mi áll még a szerződésben? Felmondási feltételek stb..

ladylazarus # 2011.02.24. 08:12

nandy, tőlem kérdezted? gyanítom, h nem, mert é írtam h egy év...
kérlek nézd meg az én kérdésemet.
nem emlékszem szerződésre, bár nyilván volt.
próbálom megkeresni.
munkaköri leírást 3 hónappal a kezdés után kaptam:/

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 11:19

Határozott idejű szerződést egyoldalúan megszüntetni nem lehet. Ha nem teljesíted a megbízást, szerződésszegést követsz el. A szerződés sajátosságaiból adódóan a megbízós nem tud a teljesítésre kényszeríteni, ezért az egyetlen szankció - ha nem kötöttetek ki egyebet a szerződésben - az, hogy meg kell térítened a szerződés-szegéssel okozott kárt. Ami itt leginkább az lehet, ha csak a tiédnél magasabb megbízási díjú személlyel tud pótolni, illetve ha a feladatod el nem végzése bevételkiesést okoz.

(Gyanús, hogy valójában nem megbízási szerződés ez, de ennek bizonygatása nem érdeked.)

ladylazarus # 2011.02.24. 12:44

köszönöm.
akkor készíthetem a kötelet, mert egy fillérem sincs, és képtelen vagyok tovább ott maradni.
ez van.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 15:58

Szerintem nem olvastad elég figyelmesen, amit írtam, vagy nem olvastad végig. Nem volt az ennyire elkeserítő.

ladylazarus # 2011.02.25. 16:03

kedves kbs,
újabb fejlemény van az ügyemben. míg én itthon kinlódtam az influenzával, távollétemben arra a következtetésre jutottak, hogy megszabadulnak tőlem. a rossz munkavégzésemre hivatkozva (túl keveset vittem be biz. adatokból) tettek egy ajánlatot: a 8 órás munkaidőmet 4 órásra csökkentik. ha elfogadom, OK, ha nem fogadom el, felbontják a szerződést.
ha 4 órás lennék, az utazási költségek levonásával kb. 30e forintot keresnék. számomra egyértelmű, h szándékosan adtak olyan ajánlatot, amit nem lehet elfogadni, pontosabban marhaság...
kérdezem: törvényes, amit csináltak?
azt legkevesebb, h undorítónak tartom, h a távollétemben döntöttek a sorsomról. de nekem as törvényessége is kérdésesnek tűnik. várom véleményed,
köszönettel:
L

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.25. 19:30

Bocsánat, nem azt írtad elsőre, hogy szabadulni akarsz tőlük? A kívánságod teljesült. (Egyébként megbízási szerződésben értelmezhetetlen, hogy 4 órás vagy 8 órás.)

ladylazarus # 2011.02.26. 04:02
azt írtam, persze, most csak a törvényességre kérdeztem rá. kíváncsi lettem volna, h a munkaidő csökkentése elfogadható-e. elfogadható-e, hogy az utolsó pillanatban adják az ultimátumot, amikor már időm sincs személyesen szakemberhez fordulni (más kérdés, h pénzem se, de ez nem tartozik ide). másrészt, ha én felmondtam volna, kártérítést kellett volna fizetnem
  • ők nem tartoznak nekem semmivel? úgy gondoltam, valami felmondási idő azért van, még a régi feltételek szerint (8 órában). ha a szerződést nem lehet egyoldalúan módosítani, akkor ők hogy változtathatják a munkaidőmet és a jövedelmemet? az elégtelen munkavégzés, kevés adat bevitele légből kapott kifogás, hiszen még két hónapom volt a határidőig, jóstehetségük meg nekik sem lehet.

elnézést,h ezen kattogok, ha gondolod, válaszolj mailben, h ne velem legyen tele a fórum, de kérlek, vedd figyelembe a kérdéseimet.
köszönettel:
L.