Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


Lyonee # 2012.08.06. 11:26

Írtam.

pneam # 2012.08.06. 16:11

Tisztelt Szakértők!

Köztisztviselő vagyok 40 év szolgálati idővel, ez év novemberében töltöm be az 59. évet. Kérdésem, hogy mint 53-ban született nő milyen feltételekkel mehetek el korhatár előtti ellátásba? Eléggé ellentmondásos tájékoztatásokat kaptam.

  • Mikor kell a lemondásomat benyújtani, ha novemberben akarok elmenni? Mennyi a lemondási idő?
  • Kaphatok-e felmentést a munkavégzés alól és mennyi dőre?
  • Jár-e vagy adható-e végkielégítés?

Válaszukat előre is köszönöm.

Lyonee # 2012.08.06. 16:59

pneam!

61. § (1) A kormánytisztviselő a kormányzati szolgálati jogviszonyról bármikor lemondhat.

(2) A kormánytisztviselő lemondási ideje két hónap. A felek ennél rövidebb időben is megállapodhatnak. Határozott idejű kormányzati szolgálati jogviszony esetén a lemondási idő nem terjedhet túl a kinevezésben meghatározott időtartamon.

Csak munkáltatói felmentés esetén jár végkielégítés.
2011. évi CXCIX. törvény a közszolgálati tisztviselőkről

Szerintem le kell dolgozni, ha nincs szükség a munkavégzésedre, akkor rövidebb időt is adhatnak. Ügyelj arra, hogy a korhatár előtti ellátás kezdetéig kitartson. Előzetesen szóban egyezzetek meg az időtartamról, hogy tudjad mikortól kell lemondanod.
Ezt sajnos felmentési kérelemmel nem lehet, csak a 40 éves jogosultsággal való nyugdíjazást, de te 40 éves szolgálati időről írtál.

levi_ur # 2012.08.06. 17:53

Kedves Lyonee!

Sikerült egyezségre jutni, mivel a kjt. 41 § (1) pontja szerint két munkaviszony is fennállhat, amennyiben nem áll fenn összeférhetetlenség. Vagyis a GYES-ről és a fizetetlen szabadságról lemondunk az utolsó 2 hónapra, 2012 szeptember 1-től elkezdi tölteni a szabadságát Abonyban. A másik közalkalmazotti jogviszony létesít 1 évre Derecskén. És amikor Abonyban lejár a szabadság felmond. Muszáj volt megegyezésre törekedni, mert most augusztus elején jött ez az állás, és nem tudtunk 60 nappal előre bejelenteni az abonyi munkáltatónak hogy munkába akar állni. Tehát ő most eltekintet a 60 naptól, ezért cserébe havi rendszerességgel kapja meg a szabadságra járó pénzét. Keménykedhettünk is volna (felmondunk), de akkor ugye a felmondás is 2 hónap amiből 30 napot ledolgoztathat. Nem értünk volna semmit el és még elveszítjük a derecskei állást is. Igen, megérte lecserélni a határozatlan idejű szerződést, mert a jelenlegi rossz helyzetben az állás kincs. Nem tudna visszamenni Abonyba, mert most kb. 120 km-re lakunk ettől a munkahelyétől, tehát vagy most vagy máskor de új állás kellett.

pneam # 2012.08.06. 18:45

Kedves Lyonee!
Köszönöm a válaszod. Bár én nem kormánytisztviselő, csupán köztisztviselő vagyok, de valószínűleg a szabály ugyanaz. Egyszóval a jelenlegi jogszabályok alapján semmi nem jár. Ez sejthető volt, ez a következménye, hogy már nem előrehozott nyugdíj, csupán ellátás.

Lyonee # 2012.08.06. 18:52

Már nincs külön jogszabály a kormány-, és köztisztviselőkre, úgymond közszolgálati tisztviselők lettek.
Nézd át a jogszabályt.

Lyonee # 2012.08.06. 19:01

A 40 évesek felmentési ideje 2 hónap, és csak 1-re mentik fel őket. Sokat nem vesztettél, neked meg lehet, hogy elengedik, igaz emiatt későbbi időponttól kell lemondanod.

pneam # 2012.08.06. 19:18

Volna még egy kérdésem. Ha történetesen dolgoznék januárig - akkor fejeződik be egy projekt, amelyben részt veszek - rosszabbul járnék-e. Úgy hallottam, mások lesznek a járulék számítási szabályok jövőre, és emiatt rosszabbul járnék.

Lyonee # 2012.08.06. 20:03

Egyenlőre úgy néz ki, hogy maradnak a szabályok. Ha idén nem mész korhatár előttibe a jan. 1-i nyugdíjemelésből kimaradsz, Ha nem sok kell a 41 évhez, akkor esetleg érdemes várni, a teljes 41 év miatt.

almáslepény # 2012.08.07. 12:38

Kedves Lyonee!

Pedagógusként dolgozom közalkalmazotti viszonyban. 2010-ben kötöttem tanulmányi szerződést a munkáltatómmal. Szeretnék felmondani, és érdekelne, hogy a munkáltatóm követelheti-e a pénteki szabadnapok visszafizetését, ha ledolgoztam a teljes állásomnak megfelelő kötelező óraszámot a többi 4 napban, úgy készítették az órarendemet.

Lyonee # 2012.08.07. 15:11

Kedves levi_ur!
Örülök, hogy sikerült egyezségre jutni, igazából az a jó. A lemondás csak végső esetbe, mert nem lehet megakadályozni. A munkáltató rájött, hogy mindenképpen ki kell fizetnie a szabadságot, és jobb, ha nem akadályoz benneteket. Ha lejár a szabadság, akkor közös megegyezéssel kell megszüntetni a jogviszonyt, mert, ha a feleséged mond fel, az 2 hónap. A közös megegyezéssel, akár azonnal is megszűnhet a jogviszony.
Ti mindenképpen jól jártatok.

Lyonee # 2012.08.07. 15:16

Kedves almáslepény!
Szerintem nem, mert nem volt helyettesítési költség, és gondolom órakedvezményt sem kaptál a tanulásra tekintettel. Amennyiben részesültél utazási költségtérítésben, vagy más támogatásban,( pl. jegyzet )azokat visszakérhetik.
Mi van a szerződésben?

almáslepény # 2012.08.07. 16:04

Kedves Lyonee!

Köszönöm válaszod!
Igénybe vettem egy hét tanulmányi szabadságot vizsgaidőszakban, és, hogy négy napra összeállították az óraszámomat. Órakedvezményt sem kaptam.
begépelem a szerződésem 4 pontját.
4. A munkaidő-kedvezmény (szabadnapok) időtartamára a közalkalmazottat havi rendszeres (alapilletmény és kötelező pótlékok) illetmény illeti meg.
6. Közalkalmazott a munkáltatója által biztosított támogatás (munkaidő kedvezmény, a negyedik pontban meghatározott illetmény) ellenértékeként kötelezi magát, hogy a képzési idő és sikeres záróvizsgája együttes idejéig (maximum kettő évig) közalkalmazotti jogviszonyát jelenlegi munkáltatójánál fenntartja.
7. Ha a közalkalmazott tanulmányait véglegesen megszakítja,vagy a képzési évet követő egy éven belül nem tesz sikeres záróvizsgát, munkáltató követelheti a ténylegesen nyújtott, a 6. pontban körül írt támogatásnak megfelelő összeg egyösszegű, azonnali visszafizetését.
8. Ha a közalkalmazott az oklevelének megszerzése után a szerződés 6. pontjában kikötött közalkalmazotti jogviszonyát a munkáltatónál nem tölti le, munkáltató követelheti a ténylegesen nyújtott támogatásnak megfelelő összeg egyösszegű azonnali visszafizetését.
Amennyiben közalkalmazott a szerződésben kikötött időtartamnak csak egy részét tölti le, a ténylegesen nyújtott támogatás összegéből megtérítési kötelezettsége ezzel arányos.

mákospite # 2012.08.07. 20:17

Senki nem tud segíteni?

Lyonee # 2012.08.08. 19:40

almáslepény
A munkaidő-kedvezményt nem tudtad igénybe venni, mert az órakeretedet teljesítetted. Az egy heti helyettesítési díjat lehetne visszakövetelni.
Amennyiben mégis az igazgatódnak eszébe jutna, figyelmeztesd, hogy igényed van a heti túlórák visszamenőleges kifizetésére.

Lyonee # 2012.08.08. 19:43

mákospite
A "munkaidőkeret" topicban tedd fel, itt nem hiszem, hogy választ kapsz.

duci53 # 2012.08.12. 06:02

Tisztelt Jogi Fórum!
Problémám a következő: jogosult vagyok- e a 25 éves jubileumi jutalomra, /pedagógus voltam/ amennyiben a 25 évet nem egyfolytában töltöttem le ugyanannál a munkáltatónál?
Köszönöm válaszukat

Valimama # 2012.08.13. 10:17

Tisztelt Fórumozók!
Bátyám olyan kérdéssel fordult hozzám, amiben sajnos nem vagyok tájékozott. Ő egy középiskolában tanít és a közalkalmazotti fizetésének kiegészítéséül szívesen vállal olyan jellegű feladatokat, amelyek nem a szorosan vett munkakörébe tartozó. Tehát vizsgáztatásokat, felnőttoktatásban óraadást és hasonló feladatokat. Ő ezen alkalmakkor számlát állít ki, mint számlaképes magánszemély.
Kérdésem a következő: milyen kötelezettségei vannak ezzel a bevételével kapcsolatosan. Mert, mint mondja, Ő csupán SZJA-t fizet. Helyén való-e ez így?
Nagyon megköszönöm a segítséget.

Lyonee # 2012.08.13. 10:53

duci53
Ha mind közalkalmazotti, (vagy köztisztviselői, szolgálati) jogviszony, akkor igen, és ha most is közalkalmazott vagy.

natasa21 # 2012.08.13. 12:04

Tisztelt Fórumozók!

Édesanyám 39 év 4 nap munkaviszonnyal ment el tanítóként korengedménnyel nyugdíjba 2009. augusztus végén. Végig ugyanabban az iskolában tanított.
Kérdésem a következő lenne: jogosult e visszamenőleg is a 40 éves jubileumi jutalomra, amit nem kapott meg akkor, mikor nyugdíjba vonult. De végkielégítést sem kapott.
Érdemes-e foglalkozni az üggyel, mert úgy tudom,egyik ismerősöm szerint, hogy 5 éven belül, a nyugdíjba vonulást követően, még kérheti visszamenőleg a jutalmat, ha jogosult rá.

Válaszukat előre is köszönöm!

C a s a b l a n c a # 2012.08.13. 12:33

Valimama!

"A munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet. Amennyiben a közalkalmazott munkaideje a közalkalmazotti jogviszonyban és a munkavégzésre irányuló további jogviszonyban - részben vagy egészben - azonos időtartamra esik, a munkavégzésre irányuló további jogviszony csak a munkáltató előzetes írásbeli hozzájárulásával létesíthető. A hozzájárulás megtagadásával szemben munkaügyi jogvitának helye nincs. A közalkalmazott munkaidejét nem érintő munkavégzésre irányuló további jogviszony létesítését a közalkalmazott köteles a munkáltatónak előzetesen bejelenteni, amely összeférhetetlenség esetén a további jogviszony létesítését megtiltja. A munkáltatónak a munkavégzésre irányuló további jogviszony létesítését megtiltó intézkedése ellen munkaügyi jogvita kezdeményezhető."

Minimum bejelentés a Munkáltatónak...

Valimama # 2012.08.13. 12:52

Kedves Casablanca!

Nagyon köszönöm a válaszodat, de sajnos a kérdésemre még így sem kaptam választ. Gondolom, hogy ennek a jogviszonynak a jogi oldal rendezett, én csupán azt szeretném tudni, hogy létezhet-e az, hogy Ő számlát állít ki, mint számlaképes magánszemély és a bevétele után csak személyi jövedelemadót fizet.

Lyonee # 2012.08.13. 16:07

natasa21
Korengedményes nyugdíjba 2009-ben nem mehetett anyukád, ha végig iskolában dolgozott, szerintem előrehozott nyugdíj volt az. Milyen módon szűnt meg a közalkalmazotti jogviszonya? Ezt nagyon pontosan kéne tudni, mert azon múlik az egész, hogy egyáltalán járt volna-e akkor jubileumi jutalom.

Valimama # 2012.08.14. 12:45

Tisztelt Fórumozók!
Az alábbi soraimra Casablanca válaszolt ugyan, azonban a feltett kérdésemre nem kaptam választ. Nagyon megköszönném, ha valaki segítene nekem ebben eligazodni. Vagy, ha nem jó helyen tettem fel a kérdést, akkor azt mondjátok meg, hova forduljak!

Bátyám egy középiskolában tanít és a közalkalmazotti fizetésének kiegészítéséül szívesen vállal olyan jellegű feladatokat, amelyek nem a szorosan vett munkakörébe tartozó, nem is feltétlen a munkáltatója a megbízó. Tehát vizsgáztatásokat, felnőttoktatásban óraadást és hasonló feladatokat. Ő ezen alkalmakkor számlát állít ki, mint számlaképes magánszemély. (jól írom? van ilyen?)
Kérdésem a következő: milyen kötelezettségei vannak ezzel a bevételével kapcsolatosan. Mert, mint mondja, Ő csupán SZJA-t fizet. Helyén való-e ez így?
Nagyon megköszönöm a segítséget.

natasa21 # 2012.08.14. 17:48

Tisztelt Lyonee!

Utánanéztem édesanyám nyugdíjas papírjának, pontosítanám, korengedményes csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjjal ment el el nyugdíjba. Ezzel lehet valamit kezdeni? Jogosult lenne jubileumi jutalomra? Vagy végkielégítésre?

A segítséget előre is köszönöm!