Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


bajszi1982 # 2014.04.23. 12:12

E6: 135 496
E7: 138 952
2003. évi LXXXIV. törvény 2. sz. melléklet alapján.


Szeretném megkérdezni, hogy egy szállítási szerz?désben szerepelhet-e olyan, hogy "a szerz?désben nem szabályzott kérdésekben a Ptk adásvételi sze

szeszi50 # 2014.04.23. 14:31

Kedves Fórumozók, tudna valaki segíteni? A nővérem Németországba vagy Angliába menne dolgozni ápolónőnek. Döbbenten tapasztalta, hogy az 1976-ban elvégzett egészségügyi szakiskolai bizonyítványa amelyben általános ápoló és asszisztensi végzettséget kapott nem felel meg szakképzettségnek a közvetítő cégek szerint. Hivatkoznak arra, hogy HID-as EU szerinti nővéri vagy szociális munkás képzésnek kellene lennie akkor tekintik szakképzettnek. Ahogy utána jártunk ezek 2 éves OKJ van ahol 1 éves OKJ képzések, a tananyag, tanulni való szaktárgyak pedig jóval kevesebbek mint amit ő tanult, a díja pedig több százezer ft. Érettségije is van, 15 évet dolgozott kórházakban, ám az elmúlt években vállalkozó volt.Lehetséges ez? Ennek alapján egy megszerzett oklevél egy tollvonással semmis lesz? Tud-e valaki olyan képzésről ahol a már meglévő oklevelét beszámítják és "frissítheti" Köszönöm a segítséget.

Kempin # 2014.04.23. 19:34

Közös Hivatal köztisztviselője vagyok, határozatlan idejű kinevezéssel. Több hónapja keresek máshol munkahelyet. Most május elején kezdhetnék is új munkahelyemen, de félek, hogy munkáltatóm nem fog közös megegyezéssel elengedni és ragaszkodni fog a felmondási idő letöltéséhez. Megteheti a munkáltatóm esetleg azt is, hogy addig nem enged el, amíg nem talál a helyemre megfelelő képzettséggel rendelkező embert? Nem mertem beadni felmondásom amíg nincs más munkahelyem, most viszont félek, hogy ha nem tudok azonnal kezdeni, elesek az új munkahely lehetőségétől. Mit tehetek?

zaziboti # 2014.06.03. 08:39

2012.augusztus 1-jéig voltam 3 cikluson át folyamatosan egy közös igazgatású közoktatási intézmény igazgatója. Továbbra is az intézmény pedagógusa vagyok teljes munkaidőben.
Vonatkozik-e rám a 326/2013. sz Kormányrendelet 16.§ (1) pontja?

piroskatica # 2014.06.04. 14:03

Kedves Fórumozók! Pedagógus vagyok.Munkáltatóm pályázat nélkül vett fel egy kollégát.A kormányhivatal ellenőrzés során megállapította,hogy :" ... a megüresedett álláshelyet közalkalmazotti jogviszony létesítésével jogsértő módon pályázat mellőzésével töltötték be . A hatóság megállapítja,hogy az ügyfél a jogszabály előírásokat megsértette,amely a jogellenes magatartás megszüntetésével vagy a jogszerű állapot helyreállításával orvosolható.A hatóság felhívja az ügyfél figyelmét a jogszabálysértésre és végzésben kötelezi annak megszüntetésére." Emellett bírságot is kiszabtak. Kérdésem annyi lenne ,mit is takar igazából az idézett szöveg. Mert szerintem azt,hogy törvénytelen volt a kolléga felvétele és újra ki kell írni a pályázatot. A munkáltatóm szerint azt,hogy minden a legnagyobb rendben van és a kolléga marad.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 14:36

Téged ez hol érint?

piroskatica # 2014.06.04. 14:47

Engem annyiban érint,hogy engem miatta helyeztek át egy másik munkakörbe,ami számomra kevesebb fizetéssel jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.06.04. 14:51

Munkakört nem lehet egyoldalúan módosítani. Beleegyeztél?

piroskatica # 2014.06.04. 14:58

Nem egyeztem bele. Áthelyezésem nem is írásban történt,valamint nem is a vezető,hanem a polgármester helyezett át. Kinevezésem és munkaköri leírásom a mai napig az eredeti munkakörömre szólnak.

bibóca40 # 2014.06.08. 06:19

Tisztelt Szakértők!

Szeretném megcsinálni a pedagógus szakvizsgát önköltségen.Városunkban csak a közoktatási vezető szakvizsga van.Az igazgatóm ezt nem engedélyezi.Másik városban lenne más képzés,de utazás,ott alvás már nem fér bele az anyagi kereteimbe,elég a képzés költsége.
Megszabhatja-e a munkáltató,hogy melyik szakvizsgát végezzem el?
Köszönettel: Krisztina

bibóca40 # 2014.06.09. 15:36

Kedves Mamamacóka!

Köszönöm válaszod.Az oktatás és a vizsgák is szombatonként vannak.
A főnökömnek az a problémája,eddig egy kollégának engedte ezt megcsinálni,a tandíjat is fizette,őt szeretné látni utódjaként.Engem nem motivál,hogy vezető beosztást töltsek be,csak ez a képzés van itt.A bérem meg ennek elvégzésével magasabb lenne (ennyi a motiváció,illetve a portfólióban talán előny a szakvizsga).
Ha ennek függvényében mégis belevágok,lehet-e belőle bajom?(PL.fegyelmi,esetleg elbocsát).
Köszönöm.

bibóca40 # 2014.06.09. 15:36

Kedves Mamamacóka!

Köszönöm válaszod.Az oktatás és a vizsgák is szombatonként vannak.
A főnökömnek az a problémája,eddig egy kollégának engedte ezt megcsinálni,a tandíjat is fizette,őt szeretné látni utódjaként.Engem nem motivál,hogy vezető beosztást töltsek be,csak ez a képzés van itt.A bérem meg ennek elvégzésével magasabb lenne (ennyi a motiváció,illetve a portfólióban talán előny a szakvizsga).
Ha ennek függvényében mégis belevágok,lehet-e belőle bajom?(PL.fegyelmi,esetleg elbocsát).
Köszönöm.

Lyonee # 2014.06.11. 21:20

"bérem meg ennek elvégzésével magasabb lenne "
Ezt miből gondolod? Mindenki a ped1-be van besorolva, a ped. szakvizsgával rendelkezők is. Magasabb fizetési fokozatba csak minősítés által kerülhetsz. A portfólióban sem jelent előnyt, ugyanúgy el kell készíteni. Legfeljebb gyakorlatod lesz a portfólió készítésében.
A 326/2013 korm. rend. és a köznevelési tv. ide vonatkozó részeit érdemes lenne áttanulmányozni.

bibóca40 # 2014.06.13. 21:17

Tisztában vagyok az új rendzserrel.De a régiból azt megtartották,hogy nem mindegy,hogy pl.főiskolai vagy egyetemi diplomája van az embernek.Jelen esetben H kategóriából I-be lépnék,emelett maradnék pedagógus I,amíg nem esek át a minósítésen.

A kérdésemre viszont még mindig nem érkezett érdemben válasz :(

zenész # 2014.06.14. 13:19

Szeretnék segítséget kérni a fórumozóktól! Kérdésem: ha létesül egy új költségvetési intézmény, egy szimfonikus zenekar, amit önkormányzat hoz létre, és ha közalkalmazotti szerződéssel akarnák foglalkoztatni a zenészeket, és vannak olyanok, akik még soha nem voltak közalkalmazottak, akkor ők melyik fizetési kategóriába fognak kerülni? (pl. 30 év munkaviszony után, vagy nyugdíjasként?) A pályakezdők esetében pl. szükséges lenne-e gyakornoki idő? Köszönöm előre is a válaszokat!

Lyonee # 2014.06.14. 14:07

Azt neked kell tudni, hogy milyen reakciót váltasz ki az igazgatódtól, ha olyan továbbképzésre jelentkezel, amit ő nem támogat. Fizetés nélküli szabadságot kérsz?
Ha nem kapsz? Vannak több napos tréningek, és nem csak hétvégén. Hiányzás miatt kimaradhatsz.
A szorzód a minősítés után sem lesz magasabb a pedagógus szakvizsga miatt. Majd, ha a ped2-ből a mesterpedagógus fokozatba szeretnél lépni újabb 6 év gyakorlat után, annak lesz a feltétele.
Ha mindenképpen szeretnél szakvizsgát tenni, akkor a szakodhoz kapcsolódót válassz, még ha áldozattal is jár.
A mesterpedagógus az "országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésben, a pedagógusok minősítő vizsgáján vagy minősítési eljárásában szakértőként vesz részt vagy szaktanácsadói feladatokat lát el"
A közoktatás vezetőivel nem sokra mész, ha nem vagy vezető.

Kratyika # 2014.06.17. 11:43

Tisztelt Fórum!
Segítséget szeretnék kérni közszolgálati tisztviselő munkavégzésének helye ügyében. Mostanában aktuális egyes közszolgálati munkahelyek "áthelyezése", ami engem is érintene, konkrétan a napi munkába járás időtartama a napi 2-2,5 óráról napi 8 órára növekedne, amit nyilván nem tudok vállalni két pici gyermek nevelése mellett. Nincs szándékunkban elköltözni sem emiatt, hiszen a férjem nem szeretne felmondani a munkahelyén, és ide kötnek minket a nagyszülők, családi háttér stb. is. Azt szeretném kérdezni, hogy munkajogilag mit tehetek, illetve hogyan jöhetek ki a legjobban ebből a helyzetből?
Kötelező-e elfogadnom az "áthelyezést", módosíthatják-e a munkavégzés helyét egyoldalúan, vagy csak a felmondás marad számomra? Előre is köszönöm a segítséget!

szaszakócs # 2014.07.10. 08:32

a következő lenne a kérdésem:
Egy Közös Önkormányzati hivatal nem székhely településén lévő köztisztviselőt a jegyző nem írásban arra utasít, hogy ideiglenesen a székhely településre kell járnia dolgozni, hogy a könyvelés egyformán legyen kialakítva. Tehát a székhely településre kell eljárnia egy ideig, ez nem végleges.
A köztisztviselő kb egy hét után írásban kérte a felmentését mert Őt ezzel hátrány éri, hogy ennyi időt kell utaznia.
Megtehette-e ezt a jegyző, amennyiben nem engedi el felmentéssel a köztisztviselőt, a munkaügyi bíróság esetleges per esetén igazat ad-e a köztisztviselőnek?

vi555555 # 2014.08.10. 12:04

Azt szeretném kérdezni, ha önkormányzati óvodában vagyok óvónő és 2016-ig kell megcsinálnom a 120 kreditpontos továbbképzést, akkor a munkáltatóm ugye köteles jelezni a nevem a beiskolázási tervbe, mivel már csak 2 évem van 2016-ig. A többi kolleganőmnek 5 vagy 6 vagy 7 éve van, hogy teljesítsék a továbbképzést. Köszönöm a válaszát!

renéke # 2014.09.05. 06:36

Kedves Lyonne.Szeretnék kérdezni Tőled a volt kollegám ügyében.30-35éve közalkalmazott tanár.1952.09.22-én született elvileg 2015 03 22-én tölti be 62 és féléves nyugdíjba helyezését.A tankerületi vezető azt mondja nem jár neki a felmentés.Kérdezném igaz-e vagy már nem jár már a felmentési idő??Én 2011-ben mentem korhatár elötti nyugdíjba,nekem járt a 8 hónapos felmentés,a felét le kellett dolgoznom,a másik részét elengedték.Kérdezném jár-e a felmentési idő vagy nem.Köszönettel Renéke

Lyonee # 2014.09.05. 17:47

Sajnos igaza van a tankerületi vezetőnek. Csak a női 40 éves nyugdíjba menőnek jár a felmentési idő, és annak, akinek felmondanak. De felmondani csak a nyugdíjkorhatára betöltésekor lehet, mert különben végkielégítés jár neki. De a kormányrendelet értelmében nyugdíjas közalkalmazott nem dolgozhat, ezért meg kell tenni a szükséges intézkedéseket. Ez abból áll, hogy igyekeznek rábeszélni, hogy mondjon le a közalkalmazotti jogviszonyról, vagy közös megegyezéssel szüntetik meg a közalkalmazotti jogviszonyt. Nem szabad ebbe belemenni, mert, ha betöltötte a nyugdíjkorhatárt, akkor úgy is fel kell neki mondani!. Tehát a nyugdíjkorhatára előtt kérésére nem lehet felmenteni, de, ha betöltötte, akkor a 1700/2012 kormányrendelet végrehajtása miatt, fel fognak neki mondani, és jár a felmentési idő.
Vagyis 8 hónappal később mehet így nyugdíjba, de 4 hónapra felmentik a munkavégzés alól. A lemondásnál, vagy közös megegyezésnél nem jár semmi, de a nyugdíjkorhatár betöltésekor már nyugdíjba mehet. Döntse el a kollégád, hogy mi a jó neki. Ha tanár munkakörben van, akkor én a helyébe megvárnám míg elküldenek, a nyugdíja biztos kevesebb lesz, mint az illetménye. Használja ki, hogy végre emelkedett kicsit a fizetése.

"1. A Kormány
1.1. felhívja a minisztereket és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket az irányításuk vagy felügyeletük alá tartozó költségvetési szervek-kel közalkalmazotti vagy kormányzati szolgálati jogviszonyban álló azon személyek jogviszonyának megszüntetése vagy a megszüntetés kezdeményezése érdekében, akik a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötték és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt megszerezték"

Jubileumi jutalom mindegyik esetben csak akkor jár, ha a 20, 25, 40 év közalkalmazotti jogviszonya pontosan meglesz a jogviszonya alatt. Vagy, ha felmentik a nyugdíjkorhatára betöltése miatt, de még abban az évben amikor megszűnik a jogviszonya, -vagyis 2016-ban- lenne esedékes valamelyik jubileumi jutalom.
2011-ben te még előrehozott nyugdíjba mentél, akkor lehetett kérni a felmentést, de ez már 2012.jan. 1-től megszűnt, az előrehozott nyugdíj átalakult korhatár előtti ellátássá.

Viviken # 2014.09.06. 12:00

Kedves Lyonee! A kérdésem az volna, hogy jogszerűen jár-e el a munkáltató, amikor vezetői megbízás visszavonásakor indoklás nélkül visszavette a vezetői pótlékot és a kinevezéskor megadott keresetkiegészítést(amit tudom, hogy jogszerű) de visszavette indoklás nélkül az évekkel korábban adott keresetkiegészítést is, aminek semmi köze nem volt a vezetői megbízáshoz.
Válaszát nagyon köszönöm!

renéke # 2014.09.07. 11:09

Kedves Lyonne.Nagyon köszönöm az információt.Nem fog örülni a tanár úr.Amikor nekem segítettél nekem még járt a 8 hónap felét kellett ledolgozni.És azóta nagyon jó minden.Mégegyszer nagyon köszönöm.üdv renéke

Lyonee # 2014.09.07. 18:44

Renéke!
Várja meg míg betölti a nyugdíjkorhatárát, fel fognak neki mondani, vagyis felmentik, és akkor jár a felmentési idő. Annyi, hogy 4 hónappal többet dolgozik, de 8 hónapra kap fizetést. Ez a legésszerűbb, hidd el.

1kém # 2014.09.08. 06:27

Védett korú közalkalmazott vagyok, több hete betegállományban. Munkaadóm ellehetetlenítette a munkavégzésemet, ezért rendes felmondással szeretném megszüntetni munkaviszonyomat. Ha ezt táppénz alatt teszem meg, a 30 napos felmentési idő ekkor is telik? Pl. ma benyújtom a felmentési kérelmet, 30 nap múlva - ha jól számolom október 8-án szűnik meg a közalkalmazotti jogviszonyom akkor is, ha végig táppénzen leszek?
Segítségeteket előre is köszönöm!