Közalkalmazott, köztisztviselő, közszolgálat


méhecske51 # 2016.02.20. 11:20

Tisztelt Szakértők!
Közalkalmazotti besorolásomról szeretnék érdeklődni.
1981. 09. 09.- 1991. 12. 31.között 9 év, 7 hónap, 17 nap, nem közalkalmazotti jogviszonyom volt. Ezt követte 9 év, 8 hónap, 23 nap, közalkalmazotti jogviszony. 2008-ban szereztem diplomát, és a jelenlegi munkahelyemen 2012. 09. 01-től dolgozom mint pedagógus. 2012-ben a munkáltatóm az F fizetési osztály, 04 fizetési fokozatába sorolt be, mondván, hogy a nem közalkalmazotti jogviszony nem számítható be a közalkalmazotti besorolásba.
Ha a törvényt jól értelmezem, az 1992. július 1-jét megelőzően fennállt munkaviszony teljes időtartamát be kell számítani a közalkalmazotti besorolás fizetési fokozatának megállapításába.
Tisztelettel várom mielőbbi válaszukat.

Lyonee # 2016.02.26. 22:24

méhecske51!
Jól értelmezed, a 9. fizetési fokozatba kellett volna lépned 2016.jan.1-én.

Felina # 2016.02.29. 22:36

Tisztelt Fórumozók! A következő kérdésben kérném segítségeteket. Közös Önkormányzati Hivatalban határozatlan idejű vezetői megbízásom van. Jelenleg veszélyeztetett terhesként vagyok táppénzen. Az állásomra pályázatot írtak ki, ami nyilván érthető, a meglepő az, hogy a pályázati kiírás szerint a jogviszony és az ahhoz kapcsolódó vezetői megbízás határozatlan időre szól. Kérdésem, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok alapján milyen lehetőségeim lennének/lesznek, ha visszamennék dolgozni. Megillet-e felmentési védelem? Hogy alakulnak ebben az esetben a szabadságok, pl. a 24 hetes szülési szabadságot nem tudom igénybe venni a szülés előtt. Egyáltalán, hogy kezelhető a munkáltató részéről a helyzet, hogy ugyanarra a pozícióra két határozatlan idejű kinevezés van? A válaszokat előre is köszönöm!

Hobbijogász # 2016.04.21. 08:45

Alaki hibás jognyilatkozatnak minősül-e a százalékos teljesítményértékelés (táblázatos forma) amennyiben nem tartalmazza a jogorvoslati tájékoztatást? Két eltérő időpontban átadott dokumentumcsomag alapján munkaügyi perben állok munkáltatómmal. A százalékos teljesítményértékelés követően (melyben az értékelés a korábbihoz képest csökkentésre került) egy hét múlva írásbeli figyelmeztetéssel együtt átadott kinevezés-módosításból tudtam meg hogy január 1-től illetményemet csökkentették. Az átadáskor a szóbeli tájékoztatás szerint a kinevezés-módosítás (mely csak a korábbi és jelen beállásaimat, és egyéb számszerű értékeket tartalmazott) az írásbeli figyelmeztetésben leírtakon alapult, azért keresek kevesebbet mert tavalyi év során két munkatársam által elkövetettek miatt engem is általános felelősségre vonásban részesítettek. A bíróságon vált számomra nyilvánvalóvá, hogy az írásbeli figyelmeztetés csak egy joghatás nélküli "darab papír" amint a bírónő fogalmazott, és érvényesen (és hogy értelme legyen) a teljesítmény-értékelésemet kellett volna megtámadnom ahhoz hogy sikeresen perelhessek az illetményem csökkentésének visszaállítása érdekében. Ez nekem honnan kellett volna tudnom, szóbeli és írásbeli tájékoztatás elmaradásakor, hogy a teljesítmény-értékelés bíróság előtt megtámadható? A kinevezés-módosítás alján (mely ugye pusztán számszerűségi összefüggéseket vezet le + dátum, aláírás egy mondat szerepel: A döntés ellen 30 napon belül közigazgatási bíróság előtt lehet jogorvoslatot kérni). Elnézést a hosszas leírásért, a lényeg tehát, a kérdésem az hogy a százalékos teljesítmény-értékelésre magára fel kell-e vezetni a jogorvoslati lehetőséget, és ennek hiányára mondható-e az hogy ezen jognyilatkozat alaki hibában szenved? Vagy ez az értékelés nem tekinthető jognyilatkozatnak? Köszönöm szépen a választ.

fszaboildiko80 # 2016.04.21. 15:23

Tisztelt Fórumozók!

Férjem orvosi alkalmassági vizsgán 1 év "haladékot" kapott, hogy lefogyjon 26 kg-ot, különben elbocsátják?! Ezt vajon tényleg megtehetik?!

reben20 # 2017.10.25. 21:19

Tisztelt Fórumozók!
2 évvel ezelőtt munkáltatóm felmentett köztisztviselői jogviszonyomból, bizalomvesztésre hivatkozva. Bírósághoz fordultam, aki megállapította, hogy a munkaviszonyomat jogellenesen szüntették meg. Megítéltek nekem 12 havi átalánykártérítést, viszont a ki nem fizetett végkielégítésemet nem, pedig a keresetemben kértem. Nem igazán értettem az ítélet indokolásából, hogy miért nem?
Azt tudom, hogy bizalomvesztés felmentési oknál nem lehet végkielégítést fizetni, de mivel megállapítást nyert a jogellenes munkaviszony megszüntetés, nem értem, hogy miért nem illet meg. A Bírónő azt mondta, hogy a Kttv. 193. §. (3) bekezdés (erre hivatkoztunk, mint jogszabályhelyre) nem rendelkezik a végkielégítés kifizetéséről (csak egyéb járandóságról). Azóta nem hagy nyugodni, hogy a Kttv ezt nem engedi? Vagy mi csináltunk valamit rosszul? Ha az Mt. hatálya alá tartoztam volna, akkor meg jár?
Előre is köszönöm a segítségeteket (és nagyon várom :-)!

reben20 # 2017.10.30. 09:32

Kedves Fórumozók!
A kérdésem feltevése óta eltelt időben megfejtettem, vagy legalábbis remélem, hogy sikerült megfejteni, miszerint köztisztviselőnek nem jár végkielégítés munkaviszony jogellenes megszűnése esetén, a Kttv. rögzíti is (Kttv. 258.§ (7)), hogy az Mt. idevágó rendelkezéseit itt nem lehet alkalmazni. A jogellenes megszüntetés esetén pedig a 193. §. (3) rendelekezik, de csak elmaradt illetményről és egyéb járandóságokról ír.

Tudna nekem ebben valaki segíteni, hogy vajon miért nem???
Hiszen ez diszkriminatívnak tűnik nem gyengén. Az Mt. hatálya alatt állónak jár, a Kttv-snek pedig csak a szája járhat.
Miért??? Nem igazán hagy nyugodni ez a helyzet, az igazságérzetem rendesen működésbe lépett...

Köszönöm, ha kapok valakitől választ ez ügyben!

reben20 # 2017.11.02. 09:20

Kedves Mosza!

Köszönöm szépen a válaszod!

Az az érdekes, hogyha jól emlékszem, hogy nekem a 194. § (5) alapján 12 havi átalánykártérítést ítéltek meg . Bár, az írásba foglalt ítéletet még nem láttam.

Ezzel kapcsolatban tudsz nekem segíteni?
Mikortól ketyeg a fellebbezési határidő? Az ítélet kihirdetésétől, vagy az írásba foglalt ítélet kézbesítésétől számít a 15 nap? Mert valószínűleg az ellenérdekű fél fellebbezni fog.

birdy01 # 2017.11.05. 20:21

Kedves Fórumozók!
Bérszámítással kapcsolatos kérdésem van, nem igazán tudok kiigazodni a jogszabályok között. A kérdésem, hogy mennyi bér jár egy biológusnak doktori fokozattal és felsőfokú nyelvvizsgával (középfok szükséges az álláshoz hivatalosan, de ez a nyelvtudás valójában nem elég, felső szintű nyelvtudás kell), ha közalkalmazotti jogviszonyban helyezkedik el állami egészségségügyi intézményben egészségügyi munkakörben, továbbá úgy, hogy eddig magánszférában dolgozott, figyelembe véve a november 1-től érvényes bérfejlesztést is. Illetve mennyit keresne kutatóként közalkalmazotti jogviszonyban vagy akadémiai kutatói jogviszonyban. (Hallottam, hogy a nyelvvizsga-pótlékot nem fizetik ki sokszor arra hivatkozva, hogy a bérosztály besorolás I vagy J már tartalmazza, ez vajon jogos?)
Köszönöm előre is.
Üdv:
birdy01

Lyonee # 2017.11.12. 10:27

Kedves mosza!
A végére kicsit belekeveredtél. Az idézeted a nem hatályos 138-asból van, nem a 326-ból, és a szintén hatálytalan közoktatási tv-re utal. Most a köznevelési tv. van hatályban 2011-től. De lényegében, ami kérdezőre vonatkozik az ugyanaz, hisz a 138-ból emelték át kis módosítással.
Szerintem "E", mert a munkakör betölthető E-vel is, és az 54-es OKJ-t oda kell besorolni. Nem választás kérdése, hanem a jogszabály alapján. (126, és a kjt)
Igaz, hogy nem emelné a fizetését, de egy besorolás legyen helyes! A közalkalmazotti bértábla változására nincs remény. Nagyon kényelmes a garantált bérminimum, és a minimálbérre való kiegészítés. Sajnos már az "F", főiskolai osztály kategóriáit is ki kell egészíteni egészen F9-ig, olyan alacsony.
https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
31.$-32.$, ami kérdezőre vonatkozik.

Lyonee # 2017.11.12. 20:10

Sejtettem, hogy ez történt, azért írtam, hogy belekeveredtél. De kb. ugyanaz van mindkettőben, hisz a 138-ból emelték át a 326-ba ezt a részt.
De kérdezőnek a munkahelyén érveléskor pontosan kell hivatkoznia.
Vasárnap pedig tessék sokáig aludni, hogy kipihend magadat!:)

Cafeteri # 2017.11.13. 07:39

Kedves Jogászok!
Az alábbi kérdést írtuk a Segítségkérés/Jogi tanácsok rovatba, de azt úgy látszik, nem látogatjátok. Mivel ide vonatkozó a kérdés - így itt is feltesszük. Nagyon várjuk rá a választ:
"Tisztelt közigazgatásban jártas jogászok!
Sorstársaim nevében fordulok Hozzátok: nagyon sokan kérdezték, hogy mit lehet tenni az új, állami tisztviselői törvény fizetés-kategóriás táblázatainak igazságtalansága miatt: a járásokban, ahol a nagy munka (igazi munka egyesek szerint) folyik, a csak középiskolát végzettek 4 kategóriája közül a 4.-ben 250 000 Ft- 400 000 Ft-ot kaphatnak.
Nincs kötelező, csak a minimumot határozza meg a tv.
Így aki "jól fekszik", az megkaphatja a 400-at.
A diplomások 4 kategóriájából a 4. így szól: 350 000 - 500 000 Ft-ig.
Fenn állhat (mint ahogyan valóban fenn is áll) az, hogy egy sima érettségis 400-at kap, míg a diplomás, nála sokkal öregebb, 350 000 Ft-ot.
A teljesítményértékelés semmit nem jelent, hiába van 80 fölötti eredmény, nincs eltérítés, a járási diplomások a fiatalka csak-érettségizett kormánybalakos-ilyen-olyan állami tisztviselőknél KEVESEBBET keresnek. Mi a véleményetek, mit lehetne tenni?
Nyilván félünk, mert aki esetleg bármit szóvá tesz - az pórul járhat, akár állást is veszíthet.
Várjuk válaszotokat!"

Lyonee # 2017.11.13. 08:58

Kérdező70!
Olvasd el azt, amit beírtál, mert a törvényi hivatkozás benne van!

Cafeteri # 2017.11.13. 13:33

Kedves mosza!
Köszönöm a választ. Mint jogász írtad - tényleg ez van? Semmit nem lehet tenni a "szóvátételen" kívül? Ez gáz. Nem jogi diplomások vagyunk, de a közig. szakvizsga és az e-learningek miatt azért valamit kapisgálunk.
Mind egyéb/más diplomások vagyunk, akik a "volt szakigazgatási szervek"-ben dolgozunk. Ha a 4-5-6 éves egyetemen tanult hivatásunkat (sokszor plusz szakvizsgával!) más helyen űznénk, akkor már 2 x annyi lenne a sima alapfizetésünk. Itt meg: tele szájjal kiabálják, hogy mennyire "megemelték" az állami tisztviselők fizetését.
És semmit nem lehet a túlkapások ellen tenni?!? Nincs semmi lehetőség?
Ha így van - "meghalt Mátyás, oda az igazság".

Lyonee # 2017.11.13. 20:42

https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
2. Jelmagyarázat az Országos Képzési Jegyzékhez
54 emeltszintű szakképesítés (technikus), amely érettségi végzettséghez kötött és elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben szerezhető meg
55 emeltszintű szakképesítés-ráépülés, amely elsősorban iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető, érettségi végzettséghez kötött szakképesítésre épül
Ez a jelenlegi értelmezés, valószínűleg amikor még te szerezted, akkor nem így szerepelt
https://www.nive.hu/index.php?…
37/2003. (XII. 27.) OM rendelet az Országos Képzési Jegyzékről :, a lap alján keresd!
"54 érettségi vizsgához vagy érettségi vizsgához és meghatározott szakmai
előképzettséghez kötött emelt szintű szakképesítések"
2012-ben változtak kissé a megnevezések A középfoknál van alsó, középső és felső középfok. Az 54- ből lett az új 54 és 55. A régi 71-ból pedig a 62.
KJT
61. §
(1) A közalkalmazotti munkakörök az ellátásukhoz jogszabályban előírt iskolai végzettség, illetve állam által elismert szakképesítés, szakképzettség, doktori cím, tudományos fokozat, valamint akadémiai tagság alapján fizetési osztályokba tagozódnak:265

  1. az „E” fizetési osztályba

ea)271 az egyetemi, főiskolai végzettséget nem tanúsító felsőfokú szakképesítéshez, felsőoktatási szakképzésben szerzett szakképzettséghez kötött munkakör,
eb)272 az érettségi végzettséghez kötött akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképesítéshez kötött munkakör;
(3)275 Az Országos Képzési Jegyzék szerinti emelt szintű szakképesítést az (1) bekezdés, valamint a 66. § (2) bekezdésének alkalmazásakor felsőfokú szakképesítésnek, a középszintű szakképesítést középfokú szakképesítésnek kell tekinteni.
66.§
(5) További szakképesítésként a közalkalmazott besorolásánál alapul vettel azonos képzettségi szinten szerzett szakképesítést, szakképzettséget lehet figyelembe venni.
(6) Az (5) bekezdés alkalmazása során a képzettségi szintek a következők:

  1. alsó képzettségi szint az „A” fizetési osztályban meghatározott iskolai végzettség, illetve szakképesítés;
  2. közép képzettségi szint a „B”, „C” és „D” fizetési osztályokban meghatározott iskolai végzettség, illetve szakképesítés;
  3. felső képzettségi szint az „E”, „F”, „G”, „H”, „I” és „J” fizetési osztályokban meghatározott iskolai végzettség, illetve szakképesítés, szakképzettség.
gonzibonzi # 2017.11.18. 10:10

Tisztelt Fórumozók!

Segítségeteket szeretném kérni:
Jelenleg határozatlan időre kinevezett óvodapedagógusként dolgozom (a munkakörülmények, rossz munkahelyi légkör miatt), szeretnék munkahelyet váltani. Az új helyen ami lehetőségként szóba jöhet óvodapedagógusként alkalmaznának továbbra is. (nyugdíjazás miatt írtak ki pályázatot, felmentési idejét már letöltötte aki elment, de határozott időre szóló foglalkoztatással írták ki mégis a pályázatot)
A kérdésem a következő: áthelyezési kérelemmel mennék, ilyenkor a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyom határozott idejűvé válik?
Előre is köszönöm a segítségeteket!

Riki2 # 2017.11.25. 18:15

Tisztelt Szakértő!
Pedagógusként dolgozom 22 éve. Szeptemberben átvétellel kerültem jelenlegi munkahelyemre, ahova határozatlan kinevezésből határozott idejű kinevezéssel. Egy hónapja elmondtam a főnökömnek,hogy szeretném elhagyni a pedagógus pályát. Pályáztam sok helyre. Azt mondta nem gördít akadályt a távozásom útjába, ha elnyerek egy állást. Most kaptam meg egy köztisztviselői állást a közigazgazgatásban. Beadtam lemondásomat úgy,hogy két hét múlva szeretnék közös megegyezéssel távozni. Azt mondta, hogy 60 napon belül csak akkor enged el, ha van a helyemre jelenkező. A leendő munkahelyemen két hét múlva munkába kellene állnom. Mi történhet, ha nem enged el,de mégis elmegyek. Az állás ahova készülök biztos jövőt jelenthet nekem. Patthelyzetben vagyok! Kicsit kilátástalannak látom a helyzetem. Nincs az a munkahely, amely két hónapot tudna várni a meghirdetett állás betöltésére.

drbjozsef # 2017.11.28. 11:23

Én nem vagyok jogász, de én sem látom, hogy mi a kapcsolat a finanszírozott státusz és a pótszabadság között.

Nem finanszírozza a fenntartó a Te béredet? Kit érdekel? Az iskola magánügye. Adott munkakörben dolgozol, a 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet szerint erre jár a pótszabadság.

Kérd meg, mutassák meg ebben, vagy a 2011. évi CXC. törvényben, hogy hol írja, hogy a pótszabadság csak akkor jár, ha finanszírozott az állás.

De mondom, én laikus vagyok, lehet, hogy tévedek, és van ilyen passzus.

Lyonee # 2017.11.28. 11:30

Valóban nincs pedagógiai asszisztens munkakör középiskolában. Lehet, hogy azért "oktatási" és nem "pedagógiai" asszisztens a munkaköröd megnevezése. "Oktatási asszisztens" munkakör egyáltalán nem létezik egyik iskolatípusban sem.
Van viszont középiskolában is laboráns munkakör. Nem tudom, hogy a tevékenységed ebbe belefér-e? Ez is n.o.k.s. munkakör.

Lyonee # 2017.11.28. 15:11

A köznevelési tv. és a 326/2013 korm. rend mindenhol pedagógiai asszisztenst említ. Oktatási asszisztens munkakör nem létezik. Egy törvényességi ellenőrzésnél a munkakört megszüntethetik. Nem az elnevezés miatt, mert azt lehetne helyesbíteni, hanem amiatt, hogy középiskolában nincs ilyen státusz.
Még csak azt sem merem javasolni, hogy fordulj az aktuális tankerülethez.

Lyonee # 2017.11.28. 22:58

Nézd át mindkét jogszabályt a keresővel, én csak annyit mondhatok, ami a jogszabályban van. Óvodában és ált. iskolában van csak pedagógiai asszisztens munkakör. Oktatási asszisztens munkakör ott sincs, mert az foglalkozás.
A 3410 feor oktatási asszisztens foglalkozást, a pedagógiai asszisztens pedig munkakört jelent. A foglakozást hirdették meg, és nem a munkakört. Lehet, hogy nem véletlenül.
A probléma az, hogy középiskolában nincs ilyen munkakör. Ezt neked is megmondták. Hogy miért hirdették meg, azt ne tőlem kérdezd. Ezért írtam a törvényességi ellenőrzésről. Lehet, hogy valamilyen különleges programban vesz részt az iskola, és abból finanszírozzák.
https://www.ksh.hu/…/3/3410.html
Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere (FEOR–08)
3410 Oktatási asszisztens
Jellemző munkakörök:
Egészségnevelő-asszisztens
Logopédiai asszisztens
Oktatási ügyintéző
Oktatástechnikus
Oktató-asszisztens
Pedagógiai asszisztens

adrivik # 2017.11.29. 08:39

Tisztelt Fórumozók!
Sajnos, 50 évesen munkahely váltás elé néztem és most közalkalmazott leszek.
Próbáltam utána nézni, de szeretnék itt is tájékozódni, hogy a 32 éves munkaviszonyomból, lehet-e valamit beszámítani a fokozat kiszámításához a besorolásnál, vagy 0-ról indulok?
1985-1992-ig egy termelőszövetkezetben dolgoztam, majd ezután egy alapítványnál és egy állami cégnél.
Másik kérdésem, a végzettségre irányul, de szintén a besorolás kapcsán. 54-el kezdődő OKJ-s irodavezető képesítésem a legmagasabb (2 éves, nyelvvizsgához kötött képzés). Ezzel milyen besorolást kaphatok?
Köszönöm a válaszokat előre is.

Lyonee # 2017.11.29. 09:48

Kérdező70
Még újabban sem oktatási asszisztens munkakör szerepel a jogszabályokban! Azt mondanak, amit akarnak, és azt csinálnak amit akarnak. Láthatod. A munkáltatód keveri a foglalkozást és a munkakört.

gonzibonzi # 2017.12.08. 14:44

Tisztelt Fórunozók!
Közalkalmazott pedagógus vagyok határozatlan idejű kinevezéssel.
Szeretnék munkahelyet váltani. Ahová mennék szintén pedagógusként foglalkoztatnának, de határozott időre van kiírva az álláshely.
Kérdésem: áthelyezési kérelemmel át tud venni az új munkáltatóm? Határozatlan idejű kinevezésből áthelyezéssel lehet határozottra váltani?
Vagy fel kell mondanom? (ezzel az a baj hogy 60 napra munkára kötelezhetnek)

Pancsuka # 2018.08.03. 15:23

Kedves Hozzáértők!

1989-től alsós tanítóként 4 évig tanítottam ált. iskolában szerződéssel. Azt mondták, nem neveznek ki, mert egy alsós ott dolgozó tanító -tanári diploma nélkül! -kivételesen elviszi az osztályát 8. évfolyamig.Ha majd elballagnak- visszamegy újra alsóba- mondták.
Noha volt egy üres alsós álláshely de engem emiatt nem neveztek ki, mert neki tartogatták ezt a helyet. Ez szabályos, hogy van üres státusz és nem nevezik ki az embert?
Emiatt kerültem onnan passzív gyesre és a jubileumi jutalom évekre elcsúszott meg a szakmai évekbe sem számít bele az a 4 év.A megtalált régi papíron is az van írva: üres álláshelyen- nem az, hogy kit helyettesítek ez idő alatt.

A segítségért hálás köszönet!