Jogi tanács kérése


gergely71 # 2015.09.04. 11:07

Jó napot !
Osztatlan közös területen,lakom.A kedves szomszéd hozzájárulásomat nem kérve, lovat kezdett el tartani kedvtelésből.Az ingatlanomtól 7 méterre alakították ki az istállót.Birtokvédelmet kértem a helyi jegyzőtől,a legyek, bűz miatt, ami már több, mint 3 hónapja tart,( a helyiszemléről, mindkettőnket kiértesítettek, a lovat addigra eltűntették,majd 1 hónap múlva visszakerült)Úgy gondolom, hogy a jegyző részre hajló, mivel a szomszédoknak az ismeretségi körébe tartozik.Az állategészségügyi orvos is kint volt, de ő csak a ló megfelelő tartásával foglalkozott.Határozatot még nem kaptam, de telefonon rákérdeztem minap, és a ló maradhat.Hova fordulhatok segítségért ilyen esetben, mert nem hiszem, hogy bűntetlenül bármit megtehetnek a szomszédok a közös területen, zavarva a mindennapjaimat a direkt hangoskodásukkal, kapuk csapkodásával,lehetetlen viselkedésükkel napi szinten.
Létezik olyan szerv, amely az emberegészségüggyel is foglalkozik ?
Hova fordulhatok, ha a határozatot nem fogadom el?

groszfater@gmail.com # 2015.09.04. 09:10
sanyiági7476 # 2015.09.04. 08:56

Sajnos ez nem segít, egyébként Tigáz-ról van szó, részletfizetési lehetőséget nem adnak.Védendő fogyasztói státuszt törölték, a szolgáltatást kikapcsolták, holott az veszélyezteti megélhetésünket, 3 kisgyermek van.
Eladta követeléskezelő cégnek a tartozást, már a végrehajtó akar letiltani a jövedelem 33 %-ból,plusz egyéb ilyen olyan költségeket behajtva...
Bírósági végzés NINCS. Mi alapján van joga letiltani, ha a tőke kifizetést vállalnám a szolgáltatónál részletekben? És ha kifizetem a tigáznak a tőkét akkor mi van? Törölni kell neki a végreh-i eljárást?
Várom a hozzászólásokat!

groszfater@gmail.com # 2015.09.04. 07:32
sanyiági7476 # 2015.09.04. 07:15

Tisztelt Jogászok!
A mi ügyünkkel kapcsolatosan tud valaki segítséget nyújtani? Vagy annyira bonyolult hogy nincs rá megoldás....../közműtartozás végrehajtónál,letiltás kezdődik/
Várom a hozzászólásokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.03. 19:15

Óh, Istenem...

Dr.Attika # 2015.09.03. 18:39

Mert nincs pénze arra, hogy kifizesse a kötelesrészt. A haszonélvezet is természetben kiadottnak tekintető.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.03. 17:48

A köteles részt főszabályként pénzben kell kifizetni. Kivételesen a bíróság elrendelheti a köteles rész természetben kiadását is. Ez örökölt ingatlan esetén nyilván azt jelenti, hogy meghatározott arányú tulajdoni hányadot kap a jogosult. Ez az, amit bíróság a felek egyezsége nélkül elrendelhet, és ez a jelenleg 1/1 tulajdonos számára azt jelentené, hogy immár nem kizárólagosan, hanem a köteles rész jogosultjával együtt birtokolhatja, használhatja az ingatlant, szedheti a hasznait stb. ...
Ehhez képest kéri a köteles rész jogosultja, hogy a köteles rész kiadásaként ne állagot, hanem haszonélvezetet kapjon az egész ingatlanon. Ez azt jelentené, hogy kizárólagosan ő jogosult az ingatlant birtokolni, használni, hasznosítani stb. ...
Ismétlem: fel nem foghatom, miért menne bele egy számára ennyire hátrányos egyezségbe a tulajdonos.

Dr.Attika # 2015.09.03. 17:03

Nem értem Béla, mert nem indokoltál, mint ahogy általában szokásod.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.03. 16:12

Tényleg nem érted, mit írtam, vagy csak nem akarod érteni?

Dr.Attika # 2015.09.03. 15:57

Mert nincs pénze, hogy a kötelesrészt kifizesse, mint ahogy a kérdező is jelezte.
Lehet kérni a bíróságtól végzésbe foglalt egyezség megkötésével.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.03. 15:23

nem látom akadályát, hogy perben vagy peren kívül a haszonélvezeti jogra vonatkozóan megegyezzenek.
Tehát ezt a bíróságtól kérni nem lehet. (Nem is nagyon látom okát, hogy a tulajdonostárs miért adna a tulajdoni hányad helyett haszonélvezetet a saját hányadára. Neki ez elég rossz üzlet lenne.)

Dr.Attika # 2015.09.03. 14:20

Tisztelt Takacs 32!
Jár a kötelesrész. ha az örökös nem fizeti ki, akkor a bíróságon lehet keresetet benyújtani az 5 éves elévülési időn belül. nem látom akadályát, hogy perben vagy peren kívül a haszonélvezeti jogra vonatkozóan megegyezzenek. Az is járható, ha a bíróság megítéli a kötelesrészt és a nagybátyja nem tud fizetni, akkor végrehajtási eljárásban az ingatlan résztulajdonosa legyen és ekkor már használhatja az ingatlant.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.03. 13:47

A megbízott főszabályként 15 napos határidővel mondhatja fel a szerződést. De a szerződés ettől eltérően rendelkezhet.

takszolg # 2015.09.03. 12:48

Tisztelt Ügyvédek!

Segítségre lenne szükségem, egy szerződésben megbízottként vagyok jelen, van e bármi módja vagy jogi alapja annak, hogy rendkívüli és azonnali hatállyal felmondjam a szerződést ?

Már most ebben a hónapban is nehézkes volt a fizetés felém és minden megállapodásunkat semmisnek vettek, teljesen el lehetetlenítve a munkámat, illetve verbális atrocitásnak is ki vagyok téve.
Az én részemről minden ponton tartom magam a szerződéshez és a megbeszéltekhez, felmondtam részükre azonnal miután elviselhetetlen magatartást tanúsítottak felém, hiszen nem vagyok az ordítozást kénytelen eltűrni. De nem fogadták el, és közölték majd úgy és annyi nap lesz a felmondási ídő amennyit ők megszabnak.

Nagyon sürgősen kellene valami kézzel fogható segítség. Előre is hálásan köszönöm.

Takacs32 # 2015.09.03. 11:30

Tisztelt Jogászok!

Következő kérdésben szeretném a segítségüket kérni:
meghalt nagymamám és az ingatlant ami a nevén volt csak az egyik fiára hagyta.
Három fia van, ebből az egyik már elhunyt,és én mint az elhunyt fiának a lánya nyújthatok -e be köteles örökösödésre igényt, jár-e nekem és a testvéremnek nagymamám után.
Ha igen, azt hol kell benyújtani, illetve mekkora az értéke?
Továbbá még azt is olvastam hogy csak pénzbeni kifizetésre lehet érvényesíteni, de ha én az ingatlan haszonélvezetére szeretném benyújtani ezt a köteles örökösödési részt az megoldható, mert a nagybátyámnak nincs pénze, csak ezt a házat fogja örökölni?
Köszönöm mielőbbi válaszukat!
Tisztelettel
Takacs 32

Nyenye # 2015.09.03. 11:05

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek

2002-2004 február között volt négy parkolásom mely nem lett rendezve. 2009 augusztusban a

társaság ügyvédjén keresztül beadta végrehajtásra, melynek a bíróság helyt adott. 2012 áprilisában a

VH az eredeti címen nem talált meg mert elköltöztem, 2014 novemberben sikerült az címemet

megtalálni és küldött egy levelet miszerint fizessem be a rajta lévő összeget. Írtam a bíróságnak egy

levelet decemberben hogy ez elévült követelés. 2015 júliusában meg is érkezett a válasz hogy a

kérelmező nem válaszolt a megkeresésre így az adós kérelméhez nem járul hozzá. Kereset úján

próbálhatom meg az igazamat elérni. A baj az hogy a bíróság öt év után járult hozzá a végrehajtáshoz,

pedig 2006 óta egy év az elévülés. A másik dolog az hogy elévülés után a személyes adataimat hogy

lehet felhasználni? Ez állítólag kimeríti a személyes adattal való visszaélést mely BTK-s törvény. Ez

meg jelent ügyvédektől is 2009-ben egy internetes újságban mely azóta is megtalálható. Segítséget

kérek mi a jogi megközelítése a problémámnak?

Tisztelettel

szegez # 2015.09.03. 10:38

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémában szeretnék segítséget kérni:

100%-os tulajdonosa vagyok egy öröklakásnak, melynek felét haszonélvezet terheli, és jelenleg haszonélvező lakik benne. A nyár közepén a haszonélvezővel egyetértésben elhatároztuk, hogy eladjuk, és kisebb lakást veszünk. A lakás eladására 6 hónapos kizárólagos szerződést kötöttem az egyik ingatlanközvetítő céggel. Az ingatlanos több érdeklődőt hozott. Az idős haszonélvező (86 éves) egészségi állapota azonban hirtelen leromlott és kis híján járás képtelenné vált, így jelenleg nem tud új lakásokat nézni, sőt, betegségére való tekintettel, érdeklődőket sem tud fogadni. Amennyiben egyáltalán van remény a felépülésre, az is hónapokat vehet igénybe. Az ingatlanos időközben komolyabb érdeklődőt is hozott, és vételi ajánlatot akart velünk aláíratni, de ebbe nem mentünk bele. Betegségre való hivatkozással fel lehet-e bontani a szerződést az ingatlanközvetítővel, ill. követelhetnek-e kártérítést, ha betegségre való tekintettel nem tudjuk megmutatni a lakást az érdeklődőknek, ill. nem tudunk újakat keresni? Az ingatlanossal kötött szerződésben az is szerepel, hogy követelhetik a kártérítést, ha nem tesszük lehetővé az ingatlan megtekintését.

Atiz2 # 2015.09.02. 14:49

Tisztelt Jogi Fórum!
9 évvel ezelőtt magánszemélytől vásároltam egy padláson kialakított lakást, melyet az eladók építettek műteremből. El szeretném adni, de kiderült, hogy az eredeti beépítők a padlásból 10 négyzetmétert elbitoroltak a társasház padlásából. Mit lehet tenni az ügyben, van-e elévülési idő a társasházi rész elbitorlása kapcsán?

Köszönöm segítségüket.

Botár # 2015.09.02. 13:06

Tisztelt Jogifórum!
Azt szeretném megtudni, hogy mely jogszabály írja elő, hogy cégautót a cégvezető meghatalmazásával lehet vezetni?

sanyiági7476 # 2015.09.02. 11:16

Üdv. Tud valaki segíteni mit tegyünk a végrehajtó ellen, illetve a behajtó cég ellen? Fizetni szeretnék a Tigáznak, de nem a végrehajtónak.Korábban leírtam a részleteket....
Várom a válaszokat! Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.09.02. 11:02
Rosalinda # 2015.09.02. 07:32

Tisztelt Jogi Fórum!
Érdeklődni szeretnék, hogy hogyan lehet petíciót benyújtani a helyi önkormányzathoz. Elejétől fogva; aláírást gyűjteni, az aláíróhely engedélyt kitől kell kérni..Hogy megy ez!? Mindenféleképpen jogi személynek kell ezt csinálnia?
Köszönöm

sanyiági7476 # 2015.09.01. 16:30

Tisztelt Jogi Fórum!
Az alábbiakban szeretnék valamilyen jogi segítséget kérni végrehajtással kapcsolatosan, mivel a mai nap egy érdekes levelet kaptam munkabérem 33%-os letiltásáról.

Közüzemi tartozás miatt a gázszolgáltatásunkat 2 éve kikapcsolták, holott védett fogyasztók voltunk. A szolgáltató nem adott lehetőséget részletfizetésre,inkább eladta a tartozásom behajtó cégeknek. Na az egyik része a tartozás behajtásának most végrehajtásra kerülne, de....

Én nem kötöttem szerződést semmilyen beható céggel.
A tudomásom nélkül adták el a tartozásom személyes adataimat kiadva idegen behajtó cégeknek.
Bírósági végzést nem láttam, ami alapján a végrehajtó jogosult lenne végrehajtani.

Én továbbra is a Tigáz Zrt-nek tartozok, nekik szeretném kifizetni a tartozást,velük van szerződésem.Jeleztem feléjük fizetési szándékomat, de azt elutasították, arra hivatkozva, hogy kizárólag a behajtó cégnek tudom megfizetni a tartozásom,de szerződést mi nem kötöttünk,nem volt tudomásom arról hogy eladták a tartozást.

A Medi-Credit Zrt és Zalabest Kft. mint engedményes vette át a tartozást A TUDTOM NÉLKÜL, MEGVÁSÁROLTÁK kamatos kamattal, egyéb ilyen-olyan költségekkel megnövelten akarják rajtam behajtani.
Jogilag szabályos-e ez?

Kérném jogi segítségüket!

Kennedy # 2015.08.31. 09:40

Csaladi haz ket tulajdonossal. Most szeretnenk ikervizorat beszereltetni. A nyomtatvany aljan van egy resz "Nyilatkozat" cimmel, amiben hozzajarulunk, hogy a beszerelt ora a bejovo vezetekkel egyutt - teritesmentesen - a Vizmuvek tulajdonaba keruljon. Kb. 100 eFt egy ilyen ora koltsege. Miert kell ezt ingyen atadnunk a Vizmuveknek?