rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


vick11 # 2014.02.23. 18:23

Tisztelt.Jogi Fórum!

Érdeklődnék,hogy ha egy honlap a belegyezésem nélkül adja ki egy magánszemély nevét,akkor beperlhető-e? Van-e értelme? Esetleg kártérítési per indítható-e,vagy csak polgári,személyiségi jogi per?

Előre is köszönöm a választ.

Sherlock # 2014.02.22. 21:13

milyen magánvádas eljárást indíthatok emiatt

becsületsértés miatt tehetsz feljelentést

taníthatom-e addig is a gyerekeiket

igen

mire számíthatok, kaphatok-e kártérítést a jó hírnevem megsértéséért

ha károd lesz, akkor igen. De polgári perben követelheted pl a jogsértés megállapítását, hogy kérjenek bocsánatot, stb. Más kérdés hogy nem éri meg az eljárás.

janianyu # 2014.02.22. 21:04

Tisztelt Jogi Fórum!

Pedagógusként dolgozom.
Az igazgatót néhány szülő azzal kereste fel, hogy utána néztek, kérdezősködtek az előző munkahelyemen az előéletemnek, és hogy tisztában van-e vele a jelenlegi igazgatóm, hogy én hány gyereket is tettem tönkre?

Kérdésem: milyen magánvádas eljárást indíthatok emiatt, ha beperelem ezeket a szülőket, taníthatom-e addig is a gyerekeiket, vagy fel kell-e menteni a munkavégzés alól, mire számíthatok, kaphatok-e kártérítést a jó hírnevem megsértéséért, ill. a keresetkiesés miatt, ha az is fennáll, időben kb. mennyire hosszú ez a folyamat?

Köszönöm.


mir

Nikol89 # 2014.02.15. 09:40

Tisztelt Jogi Fórum !

Egy problémám lenne amiben a tanácsukat szeretném ki kérni . Egy illettő sértő meg jegyzéseket tesz rám ahol élek és és a becsületemet rágalmazza ! Azt szeretném meg tudni hogy én ebben mit tehetnék mert már lassan ujjal mutogatnak rám , és nem szeretném ha erre a pár kapcsolatom rá menne !

Tisztelettel

BB_0328 # 2014.02.10. 19:21

Tisztelt Jogi fórum !

Abban szeretnék,segítséget kérni,hogy a munkahelyemen(Hipermarket)-ben,dolgozom mint Vevőszolgálati pultos és ugye napi szinten pénzel dolgozom.Megvádoltak avval engem,hogy ki úgy adtam ki pénz,hogy nem szabály szerűen jártam el.Azóta kiléptem abból az áruházból,de egy másik áruházba idő közben beléptem és újra munkába álltam.A biztonsági igazgató felháborodott,hogy milyen alapon vett vissza engem a munkáltatóm,és azt mondta beszélni fog az illetékes igazgatóval hogy vigyázzanak velem,mert én "lopom" a kasszafiók tartalmát. Ilyen esetben milyen jogi lépést tudok tenni,minek minősül?
Választ előre is köszönöm!

ObudaFan # 2014.01.29. 22:22

Pénzbüntetésnél aligha lesz több első körben.

Felicia83 # 2014.01.29. 11:42

Tisztelt fórumozók!

kérdésem családon belüli feljelentésről szólna. A nővérem volt férje/gyerekeinek apja a kapcsolatuk megromlása után a "közismert közösségi oldalon" többször is illette a nővéremet, édesanyánkat, sőt még engem is indulatosan olyan jelzőkkel, mint ribanc, kurva, egyebek. Kijelentései között a ki kellene írtani, felgyújtani,aki találkozik velük üsse és hasonló gyűlöletkeltő, uszító dolgokat közölt le. Ezek nagy részét sikerült elmenteni, ám többet törölt. A családi indulat alapja, hogy többször megcsalta nővéremet, három másik nő szintén gyereket is szült neki.
Ettől függetlenül feljelentést tettünk ellene rágalmazásért.
Mire számíthatunk egy ilyen perben? Több ízben halálos fenyegetés is elhangzott általa. Szeretnénk olyan lezárást, amivel elvennék a kedvét attól is, hogy a szájára vegyen minket.
Felejtsen el és hagyjon békén minket ha már eddig nyomorította a családunkat a jelenlétével.

köszönöm válaszukat

ObudaFan # 2014.01.17. 22:21

Rágalmazásért semmiképpen. Egyrészt a magánindítvány megtételének határideje is lejárt volna, de egyébként ez nem is rágalmazás lenne, hanem hamis vád, hiszen mindezt hatóság előtt állította rólad.
Hogy ezügyben egy feljelentés sikeres lehet-e, az viszont ebből a leírásból nem derül ki.

apalányai # 2014.01.17. 18:07

Igen irtam már egyszer de most megszüntették az eljárást és ez a kérdésem hogy rágalmazásért tehetek e érdemes e feljelentést tennem?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.17. 18:05

Apalányai, ezt mintha már kérdeztétek volna egyszer.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.01.17. 18:04

Köteles vagyok odaadni?
Nem. Ők viszont nem kötelesek beengedni.

apalányai # 2014.01.17. 17:47

Üdv fórumozok!

Történt egy esett,párommal együtt éltünk,kapott fizetést és megbeszéltem vele hogy legyen átutalva az Ö számlájáról az enyémre pénz,szám szerint 2szer 40ezer forint át is lett utalva.
Ebből a pénzből Én még aznap befizettem a közös telefonszámlánkat mely 39ezer ft volt,ebből az Övé 21ezer,ekkor mondta hogy az előző havi 10ezres telefonszámlát is kifizeti nekem.Magyarán szólva az Ö tartozása 30ezer volt,de még aznap visszaadtam neki plusz 10ezret,igy a 80ezres utalásból maradt fenn 40ezer ami el lett rakva a rezsi számlákra.

Ebből nem is lenne probléma,de mint kiderült feljelentett hogy én a tudta nélkül átutaltam a számlámra 80ezret.igy neki 80ezres kárt okoztam.

Amúgy a fenn maradt 40ezret a rezsi összeget vissza kérte hogy majd Ö személyesen feladja,vissza is adtam neki,pár napra rá.
A feljelentésnél tagadta azt is hogy Én vissza adtam neki a rezsi 40ezret.

Azóta kaptam az ügyészségtől egy levelet miszerint az eljárást megszüntették mert nem bizonyítható a vád.

Kérdésem a következő lenne,rágalmazásért tehetek feljelentést,érdemes?
Mi ennek a menete?

Köszönöm.

villam33 # 2014.01.14. 09:44

Tisztelt Jogi forum .
Futárként dolgozom . Az irodaházba csak ugy mehetek fel az ügyfélhez ha felirják az adataimat. Amit 24 óra vagy 30 nap tárolása után törölnek. Ha nem adom oda a személyit akkor nem mehetek fel. Szerintem személyi jogokat sért. Állitolag az irodaházban dolgozó bizt szolgnak van jóga elkérni a személyit és adataimat számitógépre rögzitve tárolni. Létezik külön törvény az irodaházakra? Köteles vagyok odaadni? Személyi jogokat sért? Köszönöm a segitséget.

Decens # 2013.12.19. 06:58

Még nincs per, nincsenek konkrét vádak, csak arra tudok alapozni,amilyen infok kiszivárogtak. Tehát nem tudom pontosan,hogy mivel támadnak, de abban biztos vagyok,hogy az igazsághoz semmi köze nem lesz a vádnak .
Elsődlegesen azt feszegetem,hogy mire készülhet fel az ember ilyen esetben. Hogyan kell helyesen cselekedni? Hogyan lehet megvédenie az embernek a saját becsültét és utána hogyan érvényesítheti jogait a vádoló felé?

Hogy konkrétan mivel vádolhatnak engem vagy a páromat?A hallomásokból lehet következtetni a következőkre: swinger, prostitució, szerető tartása, prostituált igénybevétele úgy,hogy a prostituált kiskorú , bármi lehet… (még leírni is borzasztó)
Alapvetően azt tartom furcsának,hogy ma a bíróság foglalkozik egyáltalán ilyen kérdések vizsgálatával, mert véleményem szerint ami a gyerekkel töltött időn kívül történik, annak semmi köze nincs ahhoz,hogyan fejlődik a gyerek lelke…Ez inkább nekem „Melrose Place”-nek tűnne, amit a bíró helyében jól kiröhögnék. Ezt hogyan látja?

A másik dolog pedig,ha tényleg figyeltettek engem vagy a páromat az elmúlt időszakban, úgysem történt semmi olyan dolog, ami erkölcsi kérdéseket vetne fel, nekem az elvvel van gondom: Engem ne figyeltessenek meg és ne használjanak egy gyerekelhelyezési perben fel rólam készült infokat. A választ erre láttam,köszönöm. Az a további kérdésem van egyáltalán értelme egy ilyen személyiségi jog per indításának? Mit nyerhetek ezzel? Mivel büntethető a megfigyeltető olyan esetben, ahol én nem a szülő vagyok,hanem élettárs?

Egy másik felvetés: Esetleg hozhatnak olyan tanúkat,aki állítja,hogy a múltban, évekkel ezelőtt ki mit csinált. Sőt, lefizetett hamis tanukat is hozhatnak. (Mondok egy légből kapott példát: ha valaki sűrűn cserélgette régebben a partnereit, ezért arra hivatkozik a vádló, hogy ő alkalmatlan lesz hosszútávú együttélésre, és ezzel kvázi a gyereke fejlődésére lesz káros hatással, ha ez az illető eltávozna a gyerek életéből…) Nem érdemes szerintem a tartalmat nézni… Megint elvi kérdésem van: függetlenül attól,hogy igaz vagy nem, annak mi köze van a jelenhez,ami több éve történt? Azt mennyire fogadhatja el/be a bíróság?

köszönöm az eddigi hozzászólásokat, és várom a fenti kérdésekre a konkrét válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.13. 13:50

Miről van szó?
Mondom, hogy swinger. :)

ObudaFan # 2013.12.13. 13:32

Szeretném megtudni milyen pert indíthatok,ha megfigyeltettek magánmyozóval: adatokat gyűjtöttek rólam akár számítógépembe való belépéssel, akár fényképpel vagy mozgókép felvétel készítéssel?

Ha beléptek jogosulatlanul a gépedbe, az bűncselekmény. A fénykép, felvétel készítése személyiségi jogi perre lehet jó.

2. kérdésem: milyen jogaim vannak akkor, ha a bizonyítékok koholtak, meghamisítottak (lefizetett hamis tanuk, összemontázsolt képek)?

Az alapügy befejezése után az ügyészségen feljelentést lehet tenni.

3. kérdésem,hogy a bíróság egyáltalan figyelembe vesz olyan "marhaságokat",aminek semmi köze nincs,azaz közvetlenül nem kapcsolódik a gyerekneveléshez, mert amit hamis módon bizonygatni próbál a volt férj az nem otthon történik, hanem családon kívül?

Miről van szó?

Xehes8 # 2013.12.13. 13:20

Tisztelt fórumozók, ügyvedek!

Az alábbi a történet, kerem segítségüket.
Zenekarunk két egymást követő évben lépett fel egy évente megrendezesre kerülő rendezvényen. Idén azért nem kaptunk meghívást, mert a szervező bizottság egyik ülésén állítólag elhangzott az az információ, hgy a zenekar a tavalyi rendezvényen történt rendbontásban, verekedésben részt vett, felbújtó volt. Az igazság, mely rendőri jegyzőkönyvvel is bizonyítható, az, hogy a zenekar egyik tagja sem volt már a helyszínen, csak a technikai személyzet egyik tagját idézték be, őt is csak tanúként!
Kérdésem, hogy hitelrontásért, anyagi kár okozásáért (hiszen pályázatunk emiatt nem nyerte el a rendezvényen való fellépési lehetőséget a zenekar számára) indítható-e polgári peres eljárás az ellen a személy ellen, aki a bizottságban ezt a hamis információt közölte a többi taggal?

Üdvözlettel,
Xehes8

groszfater@gmail.com # 2013.12.13. 08:36

Bosszantó, mindenkit a belenyugvásra biztat, főleg
azokat akiknek a rendőrséggel van valami ügye.
Aki visszajönnek azzal, hogy nyertek a hatósággal
szembe, akkor nincs véleménye !

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.13. 07:43

No. Csak nem swinger?

groszfater@gmail.com # 2013.12.13. 06:50

Decens !

Ez csak egy vélemény.
Ha úgy érzed támadva vagy akkor védekezz !

Véleményem # 2013.12.12. 23:00

Decens

Korai és elkapkodott a történet eleje. Induljon el az elhelyezési per és várja ki a végét...

Decens # 2013.12.11. 21:08

Tisztelt Ügyvédek!
Szeretném megtudni milyen pert indíthatok,ha megfigyeltettek magánmyozóval: adatokat gyűjtöttek rólam akár számítógépembe való belépéssel, akár fényképpel vagy mozgókép felvétel készítéssel?
2. kérdésem: milyen jogaim vannak akkor, ha a bizonyítékok koholtak, meghamisítottak (lefizetett hamis tanuk, összemontázsolt képek)?
Az ügy,amihez adatokat gyűjtöttek páromról és rólam egy hamarosan induló gyerekelhelyezési per. A volt férj szeretné elvenni a gyereket a páromtól, a kisfiú édesanyjától a szerintük erkölcstelen múltbéli ill. jelenlegi életvitelünkre is hivatkozva, azt bizonygatva(,mert nem tud mihez nyúlni kínlódásában...).
A kiszivárgott vádak koholtak, de 3. kérdésem,hogy a bíróság egyáltalan figyelembe vesz olyan "marhaságokat",aminek semmi köze nincs,azaz közvetlenül nem kapcsolódik a gyerekneveléshez, mert amit hamis módon bizonygatni próbál a volt férj az nem otthon történik, hanem családon kívül?

Gaba0505 # 2013.12.10. 20:22

ez rólam szól és a "bűzös alatta a talaj" az nem sért becsületet? ezt azért be kellene az illetőnek bizonyítania ?nem így van?nagy nyilvánosság előtt ilyet hogy mer állítani valaki?

berdopeti # 2013.12.10. 16:37

Szép jó napot!!! a panaszom az h feljelentést akarok tenni személyes jogok megsértése miatt! ugyanis feltörték a facebook profilom és törölték is. a kérdésem h érdemes-e? és ha esetleg gyanítom h ki lehetett rá nézve ez kiderülhet-e lenyomozható-e stb...

ObudaFan # 2013.12.10. 13:08

Ebből egyrészt nehéz kihámozni bármilyen konkrét becsület csorbítására alkalmas kijelentést, másrészt nehéz ebből bárkit is azonosítani, hogy kiről mondták volna ezt. Persze, sok múlik a kontextuson, de ez alapján a rövid idézet alapján valószínűleg nem.