Sikerdíj kifizetésének feltételei


TM # 2024.02.13. 11:33

Üdv!

Egy irodaház bérbeadásával bízott meg ügyfelem, sikerdíj ellenében. A sikerdíj kifizetését 3 tényezőhöz kötötte:

  1. aláírt bérleti szerződés
  2. befizetett teljes óvadék
  3. a bérlő megfizette az az első esedékes bérleti díjat

Tekintve, hogy 4 hónap bérleti díj mentes időszakot kapott a bérlő, az első esedékes bérleti díj kifizetése tavaly novemberben lett volna aktuális, de a bérbeadó nem készült el az általa vállalt kivitelezési munkákkal, így a bérlő nem vette át a bérleményt. A bérleti szerződés további két hónap póthatáridőt tűzött ki, illetve plusz egy utolsó hónapot, minekután a bérlő élhet elállási jogával. Ez a további 3 hónap most telt le és a bérlő továbbra sem veszi át az ingatlant, mondván, hogy az ingatlan rendeltetésszerű használata nem biztosított és a bérbeadói kivitelezések sem készültek el maradéktalanul.
Tekintve, hogy a bérbeadó nem jártas se ingatlangazdálkodás, se projekt management, se üzemeltetés téren, annak ellenére, hogy az általam vállalt feladat teljesítésre került tavaly júliusban, folyamatosan benne maradtam a projektben és hetente többször jártam ki az építkezésre (egész pontosan 21 napot töltöttem kint ezidáig), tárgyaltam kivitelezőkkel, árajánlatokat kértem bene, kontrolláltam az eseményeket, de ami előre vihette volna az eseményeket, arra sajnos nem volt ráhatásom. Nevezetesen: nem tudtam megrendeléseket kiküldeni, teljesítés igazolásokat/számlákat befogadni és a legfontosabb: pénzeket utalni. A legtöbb késést ez okozta, meg a hozzáértés/tenni akarás hiánya. A kint töltött időn túlmenően havi átlag 10-13 órát telefonáltam a bérbeadó képviselőjével, ügyvédjével, alvállalkozóival, kvázi állandó rendelkezésre álltam az elmúlt évben.
Kérdésem a következő: abban az esetben, ha a bérlő (akivel egyébként nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, konkrétan nekem köszöni, hogy idáig is eljutott a projekt...) eláll a szerződéstől és ezáltal nem valósul meg a kifizetésem 3. feltétele, tehát nem fizet bérleti díjat a bérlő, akkor én hogyan, milyen paragrafusokra való hivatkozással tudom behajtani a sikerdíjamat a megbízómon?
Biztos vagyok benne, hogy jár nekem a sikerdíj, mert a megbízóm ügyvédje is tett már rá utalást, hogy ez egyértelmű, de mivel ő saját ügyfelét kell, hogy képviselje, így nem segíthet nekem.
A bíróságot szeretném elkerülni azzal, hogy olyan levelet írok a bérbeadónak, amiből az ügyvédje tudni fogja, hogy én is tudom, hogy a jog mellettem áll és ezért rábírja ügyfelét a kifizetésre.
Köszönöm, ha kaphatok érdemi segítséget.