Korlátozott gondnokság alatt álló személy jogai


Arkangyalxx # 2017.10.09. 18:35

üdvözlet!
kérdésem a következő: a kizáro gondnokság alatt álló személy ha elveszti a bízalmát a gondnokában, jelölhet e más személy gondnoknak? és ki dönt ennek az ügyében?Mennyire fogadják el a véleményét ha a gondnoka esetleg még bűncselekményt is elkövetett vele szemben "mert a bolondnak" ugy sem hisznek?
Válaszát előre is köszönöm.

Burn Out # 2017.10.09. 19:19

gyámhatósághoz kell fordulnia. ha elmondása szerint a sérelmére bűncselekményt követtek el, akkor adja elő a történetét és ha vannak bizonyítékai, akkor azt is csatolja.

gyámhatóság jelöl ki új gondnokot.

Burn Out # 2017.10.09. 19:21

ha meg hivatásos gondnokról van szó, akkor ahhoz a megyei kormányhivatal gyámhatóságához kell fordulnia, amelyik a hivatásos gondnokkal megbízást kötött.

szabferi # 2019.02.13. 09:38

Édesanyám (68 éves) 20 éve pszichátriai kezelés alatt áll (idült tudathasadásos skizofrénia), igy 2016 óta jogerőre emelkedett ítéletben cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alá helyezték "bentlakásos szociális intézetben történő elhelyezéssel kapcsolatos jognyilatkozatok" területén.

A gondnok az édesapám (74 éves) és a határozatban is szó szerint benne van hogy azért adták meg neki a gondnokságot mert:
"A bíróság szükségesnek tartotta a bentlakásos szociális intizetben történő elhelyezéssel kapcsolatos jognyilatkozatok tekintetében is a korlátozást, mivel előfordulhat hogy hogy az alperes (édesanyám) esetleg olyan helyzetbe kerül, hogy nem lesz képes az állapotának megfelelő döntést hozni" illetve "ügyei vieléhez szükséges belátási képessége tartósan, nagymértékben csökkent".

Sajnos anyám pszichés állapota leromlott, gyakran lefekszik/leül a földre esést imitálva (nem sérül meg, voltunk a pszichátrián is de az orvosok semmit nem tudtak ezzel kezdeni), apám már nem bírja állandóan felemelni - felsegíteni (ő maga többször műtve volt), igy szeretné kérelmezni a nyugdijas otthonban történő elhelyezést, amit viszont anyám nem akar.

A gyámhatósági ügyintéző szerint a bírósági határozat ebből a szempontból semmit nem ér, hiába van benne az ok hogy miért állították ki, anyám hozzájárulása és aláírása nélkül nem lehet szociális intézménybe elhelyezni.

Kérdés: van-e valamilyen lehetősége apámnak kezdeményezni anyám idősek otthonába történő elhelyezését?
A törvény ír olyat hogy "A cselekvőképességében részlegesen korlátozott személy és gondnoka közti vitában a gyámhatóság dönt" - erre hivatkozva nem lehet eljárást indítani illetve az ügyintézőt jobb belátásra bírni?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.13. 11:59

A gyámhatósági ügyintéző téved.

szabferi # 2019.02.13. 12:35

Esetleg megtudhatnék többet? Pontosan miben téved?
(Ha bemegyek az ügyintézőhöz hogy téved, ő azt mondja nem, és ennyi)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.13. 12:53

Helyesen idézted a Ptk. 2:20. § (2) bekezdését: a gondnok és a gondnokolt vitájában a gyámhatóság dönt.

De célszerű lenne pert indítani a részleges korlátozás teljes korlátozássá változtatása iránt. Már a keresetben lehet kérni, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel teljesen korlátozó gondnokság alá helyezze az alperest ebben az ügycsoportban.

Noaemy # 2021.03.15. 17:35

Kedves Fórumozók!

Az alábbi eset kapcsán szeretném a véleményeteket kikérni:
Adott egy cselekvőképességet részlegesen korlátozó gondnokság alatt álló gondnokolt, akinek a lakóhelye Zala megyében van, a tartózkodási helye pedig Budapesten (egy munkásszállón) található.
A gondnokoltnak a Zala Megyei Kormányhivatallal megbízásban álló hivatásos gondnoka van jelenleg, aki kéri a felmentését arra hivatkozással, hogy a gondnokolt olyan gondnokot szeretne, aki napi szinten segíti ügyei intézésében, és ő a távolság miatt nem tudja teljesíteni a tisztségét.
A gondnokolt a hivatali megkeresésekre nem reagált, a Zalaegerszegi Járási Hivatal pedig nem rendelhet ki számára más megyei kormányhivatallal megbízásban álló hivatásos gondnokot.

Hogy lehetne az esetet megoldani? Milyen további lépések lehetségesek az ügyben?

Előre is köszönöm a segítséget!