perújítás


BataG # 2012.12.28. 17:38
B.László: (Kedves B.László!) Hangsúlyozottan LAIKUSKÉNT, ha megenged egy válaszvariációt: Írja meg, és adja be a fellebbezését igazolási kérelemmel, és kérje benne a fellebbezése határidősnek tekintését, annak befogadását, érdemi elbírálását, - és hogy ez lehetővé váljon, ehhez a már meghozott jogerős döntés hatályon kívül helyezését. (Esetleg kérjen soronkívüliséget. Akár igazolja, hogy letétbe, vhogyan fizet, vagy fizetni fog - tehát hogy időhúzás, stb. a valós célja - és ez legyen nyílvánvaló.) A fellebbezése legyen tüchtig és olyan, hogy helyt lehessen neki adni akkor, ha befogadják érdemben. Az igazolási kérelmet - hogy az ügyvéd mulasztott - támassza alá, és bőséggel indokolja, pl. hogy a nemcselekvésével az ügyvéd - tulajdonképpen, mert ugye ez történt valójában(!?) - az ügyvéd felmondta, megszakította a megbízási jogviszonyukat, (az érdemben ellehetetlenült, esetleg vmi objektív okból - ezt munkálja ki akár az illető mulasztó Ügyvéd) és erről nemcsak magát, hanem a bíróságot is elfeledte értesíteni -
  • de ezt már a megbízás megszakadása után - és emiatt valójában a határozat sem jutott el magához időben, az valójában nem tekinthető közöltnek magával szemben, és arról értesülni is csak később értesült, következésképp a fellebb határidő is a maga irányába (magázásért bocs) valójában csak később nyílt meg --- esetleg a fellebb határidő le sem járt (!).
Gondolja át, munkálja ki - ha fontos. 50%-ra nyerhető szerintem. (LAIKUS vagyok!!!) Igazolási kérelmet ha elutasítják - külön határozat (ha nem bírálják el alakszerű határozatben, azt érje el, akár panaszok útján azt érje el). Van ellene hivatalból fellebb lehetőség. Másodfok újra átnézi, ha netán elutasítás az első kör. (határidőt ne csessze el semmiképp!) Ha a másodfok sem ad helyt, és igazát fenntartja, mehet az AB-ra - határidőn belül, és Strasszbourg, vagy hasonló helyre dettó. Ha oda jut az AB köteles lesz indokolni, hogy valójában hogyan állunk az ügyvédi felelősséggel. Párhuzamosan az ügyvéddel szemben persze érvényesíthetikára egy részét - de szerintem (gondolja át aélaposan) meglehet jobban jár, ha mérlegeli, hogy a képviselet ellátása során, vagy annak megszakad voltát követően mulasztott az Ü. ((Ez szerintem az érdemi kérdés, hogy a határidő hogyan tekinthető le nem jártnak, ahhoz mi kell, és pl. megszakadhatott-e az Ön vétlensége mellett a megbízási jogviszony az Ü-val, -
  • és az eredményezhette-e azt, hogy nincs Ön felé joghatályos közlés. Az mi alapján állapítható meg utóbb??))
később...
ObudaFan # 2012.12.28. 16:22

Nem minden esetben, de általában saját álláspontom van jogkérdésekben.

Szíved joga, annak a logikai tartalmától függetlenül. De ha a kérdezőt nem világosítod fel arról, hogy ez a te, a joggyakorlattól merőben eltérő véleményed, az azért félreértésekre ad okot.

ObudaFan # 2012.12.28. 16:19

Fellebbezni nem tudok,ok (!) tiszta sor, akkor hova tudok fordulni ez esetben milyen lépést tudok tenni annak érdekében hogy újra tárgyalják az ügyet?

A fellebbezés hiánya szinte minden más jogorvoslatot kizár. Kivétel esetlegesen a perújítás, de az meg csak olyan új tény, új bizonyíték esetén járható, ami az alapperben nem volt hivatkozható.

Dr.Attika # 2012.12.28. 16:03

Tisztelt B. László!
Vegye elő kérem az ügyvédnek adott meghatalmazást és a vele kötött ügyvédi megbízási szerződést. Ez az irányadó.
nyilván meg kellett volna küldenie a kollégának az első fokú ítéletet és fel kellett volna hívnia az Ön figyelmét a jogorvoslat lehetőségére és esetleges eredményességére.
ez viszont mind az Ön és ügyvédje közötti belső jogviszony. A bíróság és az Ön közötti "külső jogviszony" szerint, mint lejjebb KBS kollégám is megjegyezte Önnek számítódik be.
Magyarán az ügyvéd mulasztása az Ön mulasztása egyben, tehát jelen esetben csak a Jó Istenhez fordulhat jogorvoslatért.

Dr.Attika # 2012.12.28. 11:59

Hogyan is jutottunk el "BataG" azon kérdésétől, hogy mi a "perorvoslat" jogi megfogalmazása és dogmatikai helye az én szakmai munkásságomig?

Elrugaszkodom a "mainstream"- fősodor - álláspontjától?
Nem minden esetben, de általában saját álláspontom van jogkérdésekben.
ObudaFan!
Szívesen venném, ha megosztanád velem, hogy mi még a jellemzője a munkásságomnak. Nyugodtan e fórum nyilvánossága előtt is megteheted.

ObudaFan # 2012.12.27. 17:14

Attika szeret elrugaszkodni a mainstream állásponttól, és ez még csak egy jellemzője a munkásságának. :)

capisca # 2012.12.27. 15:51

Kedves Dr. Attika!

"Azt viszont látom, hogy az egyetemen nem tanították vagy nem tanultad meg, hogy a pozitív jogon kívül léteznek jogelvek, joggyakorlatok, különböző jogértelmezések stb."

Sőt van BH, Irányelvek, AB határozat stb...

A Pallas Nagylexikonon kívül idézz be nekem hasonló lehetőleg valamilyen jogtudós, ügyvéd, bíró stb írását, mert nekem a Pallas Nagylexikon nem jogelv, joggyakorlat, jogértelmezés.

Perorvoslat a fellebbezés is, hiszen a Pp-ben a perorvoslat fejezet alatt található meg.

Egyébként a Pallas Nagylexikont nem teljesen idézted be, mert perorvoslat "magyar polgári peres eljárás P.-ai a következők: a felebbezés, a felülvizsgálat, a felfolyamodás, az előterjesztés, az igazolás, a perújítás és a semmiségi kereset."

Egyébként megjegyzem a Pp nem ismer perorvoslat alatt felfolyamodást, előterjesztést, igazolást.

Üdv
Capisca

Dr.Attika # 2012.12.27. 15:31

Kedves capsica!
Gépeld be a hatályos jogszabályok gyűjteményébe a "perorvoslat" szót. Sehol nem találsz rá definíciót. Viszont ahol megjelenik ott mindenhol rendkívüli jogorvoslat szövegkörnyezetben találod.
Azt viszont látom, hogy az egyetemen nem tanították vagy nem tanultad meg, hogy a pozitív jogon kívül léteznek jogelvek, joggyakorlatok, különböző jogértelmezések stb.

capisca # 2012.12.27. 12:52

Kedves Dr. Attika!

Pallas Nagylexikon szerint "magyar polgári peres eljárás P.-ai a következők: a felebbezés, a felülvizsgálat, a felfolyamodás, az előterjesztés, az igazolás, a perújítás és a semmiségi kereset."

Nekem a jogi egyetemen mindig azt mondták mindig a hatályos jogforrást nézzük.

Mots én vagyok a hülye, de a Pallas Nagylexikon az hanyadik évi hanyadik törvény? Vagy valamilyen rendelet alapján lett jogforrás?

Mert én erről még nem hallottam, de biztosan átaludtam hat éve az órákat.

Ráadásul a Pallas Nagylexikon idézet változata 1911 és 1935 között készült.

Ez is autentikus jogforrás, friss nagyon :)

Üdv
Capisca

Sherlock # 2012.12.27. 12:44

Szerintem sem tudom, hogy te mit nevezel annak. Én abban is a mainstream álláspontot vallom magaménak.

Dr.Attika # 2012.12.27. 12:39

Mint ahogy a Római jog tankönyv. Milyen eretnekség a római jogra hivatkozni polgári perben.

Egyébként Sherlock szerinted mi az a jogforrás? Kételyem támadt, hogy tudod pontosan.

Sherlock # 2012.12.27. 12:10

Micsoda jogforrás...

Dr.Attika # 2012.12.27. 11:59

ObudaFan!
A Pallas Nagylexikonnal együtt.

"Perorvoslat

1. a polgári perben. A polgári perbeli végitéletet ennek természeténél fogva maga a biróság, amely azt hozta, meg nem változtathatja. De az abszolut megváltoztathatatlanság s feloldhatatlanság jellegével még sem lehet az itéletet felruházni. Azt a külön kérelem következtében megindított külön eljárást, amelynek útján a megváltoztatás v. feloldás (megsemmisítés) kieszközölhető, P.-nak nevezik. Alapjául szolgálhat: 1. hogy a pervesztés fél hibáján kivül a peranyag nem teljesen v. meghamisítva volt a biróság elé terjesztve (igazolás, perújítás); 2. az a körülmény, hogy az itéletben v. az eljárásban, melyen az itélet nyugszik, nyilvánvaló hiba követtetett el (semmiségi panasz, semmiségi kereset és a rokon P.-ok); 3. az, hogy a felsőbb birótól egyszerüen jobb itéletet várunk vagy ennek személyi minősítésénél fogva, vagy mert feltételezzük, hogy a felsőbb biróság, amely több személyből áll és a meghozott itélet fölött kritikát gyakorol, helyesebb it

Forrás: Pallas Nagylexikon

ObudaFan # 2012.12.27. 10:11

Attika, lehet, hogy te így határozod meg, de ezzel egyedül maradsz a jogirodalomban.

Sherlock # 2012.12.27. 09:42

Kinyitottad a Pp-t?(valaha...)

Dr.Attika # 2012.12.27. 09:38

BataG arra volt kíváncsi, hogy mi a perorvoslat. A perorvoslat nem rendes jogorvoslat. Az a meghatározása amit leírtam.

Sherlock # 2012.12.27. 09:05

Sikeresen leírtad a rendkívüli perorvoslatokat. :)
Vannak ám rendesek is, ezzel kapcsolatban ajánlom a Pp. XII. fejezetét.

Dr.Attika # 2012.12.27. 05:57

Nem így van.

Azt a külön kérelem következtében megindított külön eljárást, amelynek útján a jogerős ítélet megváltoztatása megsemmisítés kieszközölhető, perorvoslatnak nevezik.

Perújítás, felülvizsgálati eljárás.

BataG # 2012.12.26. 21:49

Köszönöm, de nincs egy "még ~dogmatikaibb" elkülönítés, csak ennyi lenne a különbség?
(persze lehet)

ObudaFan # 2012.12.26. 20:53

A peres eljárásban gyakorolható jogorvoslatot lehet úgy is hívni, hogy perorvoslat.

BataG # 2012.12.26. 20:46

OK, és egyébként?

Sherlock # 2012.12.26. 20:42

Nemperes eljárásban furcsa lenne perorvoslatról beszélni.

BataG # 2012.12.26. 20:17

és mi a határvonal ebben a kérdésben?

valamint - akkor - mi az értelme (tartalma) a jog- és a per-orvoslat megkülönböztetésének?
(A számomra magasröptű - nekem nem igazán követhető - egyes Pp. kommentárok szoktak néha e kérdésről ki-kinyilatkoztatni - de végülis mi az értelme a különbségtételnek, és ebben is hol és mi a választó vonal?)

ObudaFan # 2012.12.26. 15:18

Ettől függetlenül, bár a felülvizsgálat mindenképp jogorvoslat, esetről esetre is változhat, hogy enélkül be lehet-e adni alkotmányjogi panaszt. Ezért is van itt ügyvédkényszer. Többek között.

ObudaFan # 2012.12.26. 15:16

A perorvoslat is jogorvoslat: olyan jogorvoslat, ami egy per keretei között adott.