Albérleti gondok


Szomorú örökös # 2019.11.12. 04:08

dedics61

Én laikusként úgy tudom, hogy a közjegyzői okirat csak azért fontos, hogy lakáskiürítési per nélkül is kirakhasd a renitens bérlőket a lakásból szimpla végrehajtással (amit neked kell elindítani), bár szerintem most a moratórium miatt ez nagy valószínűséggel nem lesz egyszerű:

Tévhit: A közjegyző előtt kötött szerződésekre nem vonatkozik a téli kilakoltatási moratórium

A közjegyző előtt kötött szerződésekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az ügyvéd közreműködésével vagy két tanú aláírásával kötött szerződésekre. Az egyetlen különbség, hogy a közjegyzői okiratba foglalt szerződés megszűnését követően a bérbeadónak nem kell lakáskiürítési pert indítania a lakó ellen, elég mindössze végrehajtási eljárást indítania.

Forrás: http://utcajogasz.hu/…erbeadasrol/

Nem a közjegyző dolga, hogy az elmaradt bérleti díjat érvényesítse, mivel az egy szimpla polgári követelés a bérlőkkel szemben, hanem a tiéd, de ahhoz szerintem előbb muszáj lesz tértivevényes levélben felszólítani őket az elmaradás kifizetésére - ezzel a módszerrel tudod igazolni, hogy át is vették a levelet - majd jöhet fizetési meghagyás ellenük, ha pedig ellentmondanak, akkor következik a per, természetesen ezeknek a költségeknek a viselője te vagy egészen addig, amíg jogerősen fizetésre nem kötelezik őket.

Tehát a közjegyző szerintem az anyagi követeléseiddel rohadtul nem fog foglalkozni, ne reménykedj.

dedics61 # 2019.11.11. 16:55

Jó napot kívánok.A következőkben szeretném szíves segítségúket kérni.Lakásom bérbe adtam határozott idejů szerződéssel.A szerződés lejárata jövő év szeptembere.A bérlők nem fizetik a bérleti díjat,valamint tetemes kárt okoztak a lakásban.A szerződés közjegyzői okiratba lett foglalva.A kaució összege 200 ezer ft.A kérdésem az lenne,hogy van e arra szabály,hogy a kauciót,hogyan kell kóvetelések kielégítésére felhasználni,azaz megtehetem,hogy elösször a károk egy részét elégítem ki vele,az elmaradt bérleti díjat viszont a közjegyző érvénysítheti végrehajtás útján,mert gondolom a károkozás megállapítása nem a közjegyző feladata,a bérleti díj összegét viszont tudja a szerződésből.Mit tehetek,ha nagyobb a kár érték,mint a kaució? Birósághoz kell fordulnom?Csak annál a közjegyzőnél kezdeményezhető a végrehajtás,ahol a szerződést kötöttem? Válaszukat várom,köszönettel:Szücs Miklos

Zöldövezeti11 # 2019.11.11. 09:12

Csuklósbusz
#
e-mail
Jelentem!
2019.11.09. 17:44

Jó helyen kapisgálsz !!
Aztán írod :
Csakis feltöltős gáz és villanyórát hagyunk ott. Hát azok eléggé költségesek, de pl. villanynál egy rejtett kapcsoló sokat segíthet.

Zöldövezeti11 # 2019.11.11. 09:07

Ja hogy még itt vagy előttem !!!

Zöldövezeti11 # 2019.11.11. 09:06

A jelenlegi törvények a bérbeadóval szemben erkölcstelenek!

írja egy hozzászóló ! /Csokréta
#
e-mail
Jelentem!
2019.11.04. 15:29 /

Nagyon igaza van.

Csokréta # 2019.11.09. 18:36

Csuklósbusz
Állítsuk össze a kisokost!

közjegyzői záradék, befogadói nyilatkozat ...feltöltős órák: nem!

Először én is jónak találtam azért, hogy legalább azt fizesse a bérlő, ha már a bérleti díjat nem. De aztán rájöttem: ha nincs mit kikapcsoltatni, elveszik az egyetlen lehetőség arra, hogy mielőbb kiköltözzön a nemfizető.

Csuklósbusz # 2019.11.09. 16:44

Nincs itt valahol már egy kisokos hogyan adjunk ki lakást?

Pl bérlőtől munkáltatói igazolást kérünk.
Aztán csak a lakás felét adjuk ki, a másik felét nem. Egy szobát megtartunk magunknak. A szerződést csak határozott időtartamra kötjük, havonta hosszabbítunk.

Csakis feltöltős gáz és villanyórát hagyunk ott.

Csokréta # 2019.11.09. 16:21

drbjozsef
Abszolút logikus az érvelés, hogy a szerződő szempontjából üres a lakás, tehát kikapcsolhatók a közszolgáltatások, de: érdeklődtem az áramszolgáltatónál, ők is azt mondták, amit alfateam állít a vízkorlátozásnál: ha lakott a lakás, nem kapcsolják ki az áramot. Egyetlen esetben kapcsolják ki: ha tartozásom van. (De úgy tűnt, az ügyintéző sem volt igazán képben.)

Csokréta # 2019.11.09. 16:04

drbjozsef
Nagyon köszönöm az értékes információkat, felvilágosítást. A lehető legjobbkor jöttek!

drbjozsef # 2019.11.09. 15:24

Szerinted melyiknek nem felel meg?

Az emberi tartózkodásnak? Merthogy a fogyasztó/szerződő/tulajdonos szempontjából nincs ott tartózkodás. Lejárt szerződés esetén nincs vita, hogy nem tartózkodhatna ott. Jogellenes magatartás pedig nem számít (nem keverendő össze a jogvitában álló felekkel).

(vesd össze: Ha egyirányú utcában forgalommal szembe megyek, és valaki nem adja meg a jobbkéz-szabályt, nem ő lesz a hunyó)

Egyébként a vízszolgáltatást piszkálnám utoljára, csak ha muszály. Az áram és a gáz a téli napokra elég szokott lenni.

alfateam # 2019.11.09. 14:50

gondoltam, ha lejárt a határozott időre kötött szerződés, másnap több jogom van a saját ingatlanomhoz. Pl. lemondhatnám a közüzemi szolgáltatásokat.

A víziközmű-szolgáltatás, az alábbi feltételek együttes fennállása esetén szüneteltethető:

a felhasználó írásban kéri a szüneteltetést és nyilatkozik, hogy a felhasználási helyen rendszeres emberi tartózkodás nincs,
a felhasználó – amennyiben a felhasználási hely víziközmű-szolgáltatásba bekapcsolt ingatlan – nyilatkozik, hogy nem a víziközmű-rendszerből származó egyéb vizet a szennyvíz-törzshálózatba nem kíván vezetni,
a szüneteltetés végrehajtásához a műszaki előfeltételek biztosítottak,
a felhasználó az üzletszabályzatban előírt feltételeket teljesítette.

drbjozsef # 2019.11.09. 14:16

Csokréta,

Ha lejárt a határidő, fontos, hogy minél előbb jelezd igazolható módon (tértis levél) a lakónak, hogy 3 napon belül hagyja el az ingatlant.
Ez azért fontos, mert a Ptk. szerint ha 15 napon belül nem tiltakozol a tovább használat ellen, akkor határozatlan idejűvé válik a szerződés. (Ptk. 6:338.§(1))
Jogvesztő határidő! Benne vagy még?

A lejárat után 60 napon belül kell bíróságtól kérni a lakás kiürítését, ez nemperes eljárás, nincs vita, a dátum vagy eltelt vagy nem. Ha igen, intézkedik a kiürítésről, ez akár pár hét is lehet, ha a végrehajtó hajlandó csipkedni magát.

Ezen túl több jogod nincs csak a határozott szerződés miatt.

Sajnos a moratórium viszont vonatkozik erre is, úgyhogy áprilisig el fogják halasztani a kilakoltatást.

Mondjuk szintén a tényből, hogy a határozott idő eltelt, én a magam részéről minden bizonnyal kikapcsoltatnám az áramot és a közműveket. Itt nincs vitás eset a szerződéssel kapcsolatban, tehát az ingatlan közműveivel jogod van rendelkezni. De ez csak az én véleményem.

Csokréta # 2019.11.09. 13:58

drbjozsef
Köszönöm! Elnézést, hogy pontatlanul fogalmaztam, lejárt szerződésre gondoltam. Laikusként naívan azt gondoltam, ha lejárt a határozott időre kötött szerződés, másnap több jogom van a saját ingatlanomhoz. Pl. lemondhatnám a közüzemi szolgáltatásokat. Vagy kiadhatnám másnak. De sajnos, így is előfordulhat, hogy hónapokig várni kell a végrehajtónak.
Elkeserítő...

drbjozsef # 2019.11.09. 12:04

Határozott idejű bérleti szerződés felmondása

Azt hogyan?
Arra gondolsz, hogy lejár a határozott idő?
Nagyon nem ugyanaz.
Egyébként nem, nem választják, nem nem cserélhetsz zárat, annyival gyorsabb az ügy, hogy a bíróság nemperes eljárásban egyből kiadja a végrehajtható okiratot, már ha határidőn belül kéred.

Csokréta # 2019.11.09. 06:23

drbjozsef
...illetve szükség van-e egyáltalán végrehajtóra, vagy -tekintettel arra, hogy lejárt a szerződése- másnap cserélhetek-e zárat. Akkor már engem illetne a birtokvédelem?

Csokréta # 2019.11.08. 21:09

drbjozsef
Határozott idejű bérleti szerződés felmondása utáni lakáskiürítéshez a végrehajtót kijelölik, vagy szabadon választható-e.
Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef # 2019.11.05. 11:49

Nem rágtuk már meg ezt a csontot vagy kilencszer konkrétan veled? Addig kérdezel, amíg szimpatikus választ nem kapsz?

Csuklósbusz # 2019.11.05. 09:13

Oda szól a lakcímkártyám is.

Akkor ha netalántán Önként beengedne és befeküdnék az ágyra akkor kit dobna ki a rendőr?

Mert jó, amíg nem enged be addig így jártam..

drbjozsef # 2019.11.05. 05:30

Nincs.

A lakhatási gondjaidat ne a jog útján intézd.

Csuklósbusz # 2019.11.04. 19:10

De ha nem akarok kiürítésit mert az hosszas meg neccesebb, beköltözési per nincs?

Lakhatását azzal nem veszélyeztetem amiért annyira védi a jog a ki nem költözőket, de az én lakhatási gondjaimat ki nézi?

drbjozsef # 2019.11.04. 18:14

Ahhoz hogy beköltözhessek mellé milyen jogi lépéseket kell megtenni?

Lakáskiürítési pert, de be akkor se igen költözhetsz mellé.

Csuklósbusz # 2019.11.04. 17:26

Albérleti gond de nem fizető lakó, életjáradéki szerződést mutat fel de nem velünk kötötte, ingatlanra nincs bejegyezve, ismerősöm a 100% 1/1 tulaj.

Nem enged be és nem fizet.

Ahhoz hogy beköltözhessek mellé milyen jogi lépéseket kell megtenni?

Mert ugye amíg Ő van birtokba addig elvileg nem mehetek be.

Szomorú örökös # 2019.11.04. 16:21

Csokréta

nincs az az ország Európában, ahol a lakásbérlet során a tulajdonos ennyire jogfosztott lenne...Milyen erkölcsi alapon kell egy vadigen lakhatásáról hosszú hónapokon át a bérbeadónak gondoskodni ingyen, sőt, úgy, hogy még a rezsijét is fizesse ki helyette?

Ez így igaz! Németországban ha valakinek nincs stabil egzisztenciája, munkahelye, anyagi háttere, családi élete, akkor esélye sincs bérletet találnia. És mennyivel jobb az a rendszer, mint ez. :-O

Csokréta # 2019.11.04. 14:29

Zoltanuss

Valóban kellene a bérlő kiválasztásának módján elmélkedni.
De azon is: nincs az az ország Európában, ahol a lakásbérlet során a tulajdonos ennyire jogfosztott lenne. Itt lenne az ideje, hogy alakuljon egy olyan érdekvédő egyesület, amelyik képes nyomást gyakorolni a döntőhozókra a bérbeadók jogainak biztosítása tekintetében.
Pl. belekerülhetne egy új törvénybe: 3 havi nemfizetés után azonnal megszűnik a bérlői státusz, tehát nincs joga a lakásban maradni, az elhelyezéséről saját magának kell gondoskodni.
Milyen erkölcsi alapon kell egy vadigen lakhatásáról hosszú hónapokon át a bérbeadónak gondoskodni ingyen, sőt, úgy, hogy még a rezsijét is fizesse ki helyette?
A jog alapja az erkölcs. A jelenlegi törvények a bérbeadóval szemben erkölcstelenek!

Zoltanuss # 2019.11.03. 08:10

Nagyon megbántam, hogy nem fordultam szakértőhöz egy albérleti szerződés kapcsán. Magam fogalmaztam egyet,

Inkább a bérlő kiválasztás módján kellene elmélkedni.

Lumpent, anyagi háttérrel nem rendelkező egyénnel nem kötünk bérleti szerződést.
Ezt ugyan elég nehéz néha megállapítani, de nem reménytelen.
Pl. én már az első érdeklődőnél közlöm, hogy ez csak egy mustra, bérleti szerződés még nem lesz mert előtte sokan állnak... a tárgyalásoknak még nincs vége. Majd jelentkezzen újra.
Néha persze el el szakad a cérna egy érdeklődőnél. nem is olyan régen méltatlankodva, sőt kissé agresszíven mondta elmenvén egy bérlőjeleőlt 6érdeklődő, de hát ő fizetne azonnal.
Sokat segített, megállapítottam . Na te sem leszel nálam bérlő soha.