Albérleti gondok


Csokréta # 2019.10.30. 14:27

Kérdésem tárgytalan!

Csokréta # 2019.10.26. 11:18

Szomorú örökös

Igen,bocsánat, mert én egy szomorú idős vagyok. Azon szomorkodom, hogy nem sokat értek a nethez.

Szomorú örökös # 2019.10.26. 10:28

Csokréta

Sőt négyszer, mert még ugyanezt beírtad másik topikba is. :-(

Csokréta # 2019.10.26. 08:53

Albérleti szerződés felbontásának kérdései

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek/Segítők!
Nagyon megbántam, hogy nem fordultam szakértőhöz egy albérleti szerződés kapcsán. Magam fogalmaztam egyet, s abból a célból, hogy esetlegesen se kelljen hónapokig „vendégül látni” bárkit, a szerződésbe bekerült: „Bérbeadó nem ad fizetési haladékot, nem nyújt hitelt, a nemfizetés után 5 nappal a Bérlőnek el kell hagynia a lakást.”
Mivel nemcsak nemfizetés esetén szűnhet meg a szerződés, bekerült az is: „ a felmondást az adott hó 15. napjáig kell elküldeni, s leghamarabb a felmondást követő hó 30. napjára szólhat.
Fiatal házaspár egy gyerekkel aug.20-án költözött be. Az innentől esedékes bérleti díjat szept. 30-ig kifizették, de a rezsiköltséget már nem. A nagykorú bérlő apja október elején telefonon kérte, hogy a következő hónapok bérleti díját a kéthavi kaucióból vonjam le, s majd részletekben megadják, amikor lesz pénzük. Ebbe nem egyeztem bele, mivel addigra tudomásomra jutott, hogy a munkahelyükön egy napot dolgoztak, majd bejelentés nélkül felszívódtak, még a munkaruhájukat sem adták le. Utána nem dolgoztak. Egy környékbeli ismerősüktől kértek kölcsön a megélhetésükre, de amikor a kölcsönadók visszakérték, veréssel fenyegették meg őket. (Hozzátenném: engem sms-ekben mindenféle feljelentéssel fenyegettek…)
A szerződést a nemfizetés miatt okt. 9-én írásban felmondtam. Sajnos előzőleg 8 nappal nem küldtem nekik felszólítást, de úgy gondoltam, hogy a szerződésünkben vállalta a kiköltözést, ha nem fizet. A kiskorú gyerekre való tekintettel azonban hozzájárultam, hogy a kauciót lelakhatják. A férfi írta alá csak az albérleti szerződést, de őt nem találtam, ezért a feleségével írattam alá, hogy nov. 9-én kiköltöznek. Az aláírás alatt gépírással szerepel: a férj megbízottja.
A nyilatkozat birtokában kötöttem egy szerződést új bérlővel, nov. 10-i hatállyal. Két héttel később pedig kaptam egy levelet a nagykorú bérlő apjától (kézzel ugyan alá sem írta), hogy szabálytalanul mondtam fel a fiának, ezért ismételjem meg az eljárást. Tehát küldjek felszólítást a fizetésre, várjak 8 napot, stb. Ebben az esetben kb. dec.végéig maradnának. Arról nem ír, hogy erre az időszakra fizetnének.
Úgy gondolom, a bérlővel szabályosan bontottam fel a szerződést, hisz ő vállalta nem fizetés esetén a kiköltözést. Mivel a szerződés megszűnt, ők jogcímnélküliek a lakásban, míg az új bérlőnek van jogcíme az ott-tartózkodásra.
Kérdéseim: köteles-e kiköltözni? Mit tehetek, ha nem költözik ki? Jogosult- e nov.10-től az új bérlő a beköltözésre?
Szíves válaszaikat előre is köszönöm!

SOMARENKO # 2019.08.06. 12:17

Kedves Fórumozók! mit gondoltok erről az esetről?

Egyik ismerősöm, barátom "szívességi lakásfelhasználóként" lakott nálam éveken keresztül, állandó bejelentett lakcíme is az én címemre szólt. Sajnálatos módon, ismerősöm a napokban elhunyt. Az egyik biztosító társaságnál van érvényben lévő "OTTHON BIZTOSÍTÁSUNK" és miután beadtuk a kárigényünket, arról tájékoztattak (idézem) :

" ...Tájékoztatjuk, hogy az Allianz Otthonbiztosítás Plusz szerződési feltétele alapján biztosított:

A jelen feltételek alapján létrejött szerződésben biztosított az a személy, aki a biztosított vagyontárgy megóvásában érdekelt és

szerződő által a kötvényben pontos címmel (helyrajzi számmal) megjelölt ingatlan
· tulajdonosa és tulajdonostársa(i),

· bérlője és bérlőtársa(i),

· haszonélvezője

az a) pontban megjelölt biztosítottal a kockázatviselés helyén állandó jelleggel közös háztartásban élő hozzátartozó, valamint
az a) pontban megjelölt biztosítottnak a kockázatviselési helyen állandó jelleggel ott lakó, de vele közös háztartásban nem élő közeli hozzátartozója...."
Kérdésem az lenne, hogy a szívességi lakásfelhasználó, esetleg nem-e az albérletek, vagy haszonélvezeti jogok valamelyik alternatívája? van esetleg valami "jogi kapaszkodó", ami szerint érvényesíthetem az igényemet a biztosító felé?

Válaszotokat várom köszönettel:

Petya

Szomorú örökös # 2019.08.03. 08:23

vierzo

A szembe lévő szomszéd rendszeresen a lépcsőházban dohányzik, pl engem ez zavar nagyon, de mivel nem én lakom a házban, nem izgat annyira hogy ügyet csináljak belőle.

  1. Nem te laksz ott, tehát téged nagyon nem is zavarhat.
  2. Ha nem tiltja ezt a házirend, akkor nagyon nem is tehetsz ellene sokat.

A bérlőim nem dohányoznak, nem tartanak állatot

Nem is ez rájuk a panasz, hanem az, hogy rendszeresen nagy zajjal élik ott az életüket. Esetleg ennek próbálj utána járni és nem feltétlen úgy, hogy őket kérdezed róla, mert nyilván ők nem fogják ezt elismerni.

Anno amikor a velem korábban egy házban élő rokonomnak jeleztem, hogy a párja valószínűleg kábítószert fogyaszt, mivel egy ismerősöm nyomozott utána és látták drogkereskedő lakásában, akkor úgy akart erről meggyőződni, hogy megkérdezte tőle, aki persze letagadta. Nem tudom, mit várt? Hogy elismeri majd az első kérdésre? :-D

a magyar embereket ismerve, sokakat csak irigység hajt, hogy másnak van lakása amit bérbe ad

Ez is igaz, de a legtöbb esetben ha egy bérlő betartja a társasház házirendjét, akkor nem szekálja a többi lakó. Jelen esetben valószínűleg nem így történt, ha birtokvédelmi eljárásra van lehetősége a többi lakónak a bérlőd hangoskodása miatt.

Én jogi tanácsot kérek, és nem magánvéleményt, amit te adsz totál ismeretlenül, elfogultan.

Miért is lennék elfogult? Ha már többen is egyfolytában téged cseszegetnek a házban a bérlő miatt, akkor azért én elgondolkodnék a helyedben, hogy nem mindenki hülye abban a házban, hanem esetleg mégiscsak valós dolgot állíthatnak. Azonban neked ez érdekes módon fel sem merült a fejedben. No de nem te vagy az első sofőr, akivel „mindenki szembe jön az autópályán”. :-O

Egyébként is nézzük csak, mit írtál erre: „ha egy pár néha veszekszik, esetleg egy kamasz gyerek becsapja az ajtót, az még belefér, panel lakásnál meg lehet hogy áthallatszik

Hát nálad valószínűleg ennél jóval több történhetett: „pár nappal ezelőtt este 10 kor hangoskodás volt a lakásban és birtokvédelmi eljárást kezdeményeznek a lakók

Este 10-kor az átlagember már alszik, TV-t néz, relaxál, pihen. A te lakásodban nyilván nem ez történt, ha idáig fajultak az események, mivel az általam felsoroltak mind-mind csendes történések. Nyilván nem egy-két percig volt hangoskodás, mert az sem váltott volna ki ilyen reakciót a lakókból. Szóval próbálj nekik hinni, mert a ha a birtokvédelmi eljáráson hallod majd először a bizonyítékaikat, akkor az lehet már jócskán késő lesz.

Én arra vagyok főleg kíváncsi, hogy egy birtokvédelmi eljárás rám milyen következményekkel lehet.

Nagy valószínűséggel te is tudni fogsz az eredményéről, még az sem kizárt, hogy a jegyző bele fog vonni az eljárásba, mint lakástulajdonost.

vierzo # 2019.08.03. 07:43

"Ja persze, egy cseppet sem érzed magad ezért felelősnek, ugye? Pedig az vagy, mert ha azt az „érvényes szerződést” nem kötöd meg velük, akkor most nincs gondod. A te dolgod a bérlő kiválasztása, így utána neked kell érte felelősséget-kezességet vállalni, ha nem úgy viselkedik, ahogy az a társasház házirendjében le van írva."

Nem, nem érzem magam felelősnek, mert ismerem a bérlőket és több jelölt közül választottam. Volt aki munkásszállásnak vette volna ki a lakást 7-8 embernek, lett volna 3 gyerekes roma család. A bérlőim nem dohányoznak, nem tartanak állatot, tehát nem ugat a kutya mint más tulaj lakásában. A szembe lévő szomszéd rendszeresen a lépcsőházban dohányzik, pl engem ez zavar nagyon, de mivel nem én lakom a házban, nem izgat annyira hogy ügyet csináljak belőle. Egyébként meg egy két alkamlas találkozás alkalmával nem tudom megszűrni, hogy vajon veszekedni fog e a bérlő vagy némán éli az életét. Mindenesetre stílusban kifinomultabbak, mint az új közösképviselő.

„ha én költöznék oda a gyerekeimmel mit csinálnának, mert én tudom, hogy hangos család vagyunk”

Akkor már érthető, hogy miért vagy a bérlőddel szemben ilyen toleráns. :-D

Igen, toleráns vagyok a bérlővel szemben is, és toleráns vagyok, mert 25 évig éltem társasházban. Volt hogy miattam nem szóltak (pl amikor kamaszként zenét hallgattam és otthon aerobikoztam a szobámban) és volt hogy én nem szóltam (pl a szomszéd neveli a gyerekét, vagy épp zongora leckét vesznek 3 emelettel alattam).

De most úgy komolyan: minek kérdezel, ha a válaszok elfogadását úgyis szűrni fogod magad irányába és csak azoknak hiszel, akik a te szád íze szerint írnak? De akkor még egyszer leírom: te kötötted velük a szerződést. Ha meghosszabbítod, akkor ezt a perpatvart, amit a bérlőid okoznak, ugyanúgy meghosszabbítod

Én jogi tanácsot kérek, és nem magánvéleményt, amit te adsz totál ismeretlenül, elfogultan. Én arra vagyok főleg kíváncsi, hogy egy birtokvédelmi eljárás rám milyen következményekkel lehet.

De kaptam ma Majordomustól jó tanácsot, pl hívjam fel a gondnokot, amit ma megteszek.
De ez nem változtat azon, hogy a lakás ki lesz adva bérbe máskor is, és a magyar embereket ismerve, sokakat csak irigység hajt, hogy másnak van lakása amit bérbe ad.

Szomorú örökös # 2019.08.02. 19:42

vierzo

Ha holnap eladom a lakást egy 10 gyerekes családnak, akkor is nekem jönnek majd panaszkodni

Kevered a szezont a fazonnal!
Ők nem bérlőkké válnának, hanem tulajdonossá, nyilván akkor őket zaklatnák a zajosság miatt.

Szomorú örökös # 2019.08.02. 19:39

vierzo

amikor megkérdeztem tőle miért, azt mondta, hogy ennyi hülye lakó mint amennyi a házban van, nincs máshol

Szerintem hogy a régi képviselő miért mondott le, teljesen irreleváns a te esetedben.

Nem én költöztettem oda őket, hanem érvényes vérleti szerződést kötöttem velük

Ja persze, egy cseppet sem érzed magad ezért felelősnek, ugye? Pedig az vagy, mert ha azt az „érvényes szerződést” nem kötöd meg velük, akkor most nincs gondod. A te dolgod a bérlő kiválasztása, így utána neked kell érte felelősséget-kezességet vállalni, ha nem úgy viselkedik, ahogy az a társasház házirendjében le van írva.

ha én költöznék oda a gyerekeimmel mit csinálnának, mert én tudom, hogy hangos család vagyunk

Akkor már érthető, hogy miért vagy a bérlőddel szemben ilyen toleráns. :-D

De most úgy komolyan: minek kérdezel, ha a válaszok elfogadását úgyis szűrni fogod magad irányába és csak azoknak hiszel, akik a te szád íze szerint írnak? De akkor még egyszer leírom: te kötötted velük a szerződést. Ha meghosszabbítod, akkor ezt a perpatvart, amit a bérlőid okoznak, ugyanúgy meghosszabbítod. Nem te laksz a házban, nincs abszolút rálátásod jelenleg, úgyhogy valahogy próbáld meg elfogadni a többi lakó panaszát, hogy valóban nem jó azoknak, akik a te lakásod körül laknak mostanság. Te döntesz, hogy ez jó így neked, vagy megoldást keresel inkább.

vierzo # 2019.08.02. 18:57

De a közös képviselő korábban olyan miatt is panaszt küldött nekem, hogy a bérlőm utazott a liftben és megállt a lift. Meg jöttek hozzá vendégek és azok alatt is megállt a lift.

(én visszaírtam, hogy az elmúlt 40 évben hány lakó alatt állt meg eddig a lift és miért a bérlő tehet arról, ha megáll alatta a lift)

Most olyat írt, hogy hangoskodtak és a becsapták az ajtót. És most állítólag szóltak nekik.

Korábban azért írtam, hogy csöngessenek be hozzá, mert nekem azt mondta a bérlő, hogy épp egyedül van otthon és nem történt semmi. Így én kértem, bizonyosodjanak máskor meg, hogy valóban a lakásból jön a zaj.

A jegyző eltiltja őket a veszekedéstől?

vierzo # 2019.08.02. 18:14

DE amit te írsz ellentmond aprilismajus bejegyzesenek, miszerint nem én felelek értük, mert ellenük nyújtanak be birtokvédelmet.

De azért vagyok itt hogy ezt tisztázzam.

Anyukám is közösképviselő volt amikor 10 emeletesben laktunk, mondta, hogy soha ilyen eset nem volt régen.
Nem tudom mit művelhettek, hogy valóban jogos-e vagy csak a lakók fújják fel.

De ha én laknék ott, és hangos a szomszéd, biztos becsöngetnék hozzá, hogy megkérjem, hogy csöndesebben legyen.

(abba meg már bele se merek gondolni, ha én költöznék oda a gyerekeimmel mit csinálnának, mert én tudom, hogy hangos család vagyunk :)

vierzo # 2019.08.02. 18:07

Szomoró örökös:

Egyrészt egy 10 emeletes csúszó zsalus házról beszélünk, és egy olyan lakást vettem meg, ahol már 4 éve nem lakott senki. Decemberben új közös képviselője lett a háznak, mert a régi hirtelen lemondott. (amikor megkérdeztem tőle miért, azt mondta, hogy ennyi hülye lakó mint amennyi a házban van, nincs máshol)

Én is laktam 20 évet 10 emeletes házban. Van áthallás. Ez a lakással jár. De az új építésűben is van.

Az új közösképviselő elég ideges emailt írt, mert este 10 kor őt hívták, hogy zajosak a lakók. Ő pedig nem is a házban lakik. Úgy gondolom, egy társasházban ezt oldják meg a lakók egymás között, de természetesen azonnal jeleztem én is a bérlőnek, hogy panasz van rá.

Bérleti szerződést kötöttünk, így ő birtikolja a lakást, ő fizeti a közösköltséget.

Nem én költöztettem oda őket, hanem érvényes vérleti szerződést kötöttem velük.

Ha holnap eladom a lakást egy 10 gyerekes családnak, akkor is nekem jönnek majd panaszkodni? Ők aztán zajosak lennének.

Szomorú örökös # 2019.08.02. 16:05

vierzo

januárban felszólított a közös képviselő, hogy hangosak az új lakók. De nekik nem szóltak.....egy hónappal később megint felszólított a közös képviselő, én jeleztem, hogy nekik szóljanak ha gond van, hangoskodnak

Miért szóltak volna közvetlenül nekik?
Megtehetik persze, de veled vannak jogi viszonyban, nem velük.
Te vagy a lakás tulajdonosa, te költöztetted oda őket, te felesz értük, nem más.

vierzo # 2019.08.02. 14:22

Azon elmélkedek, hogy vajon tudja-e a lakóközösség a bérlő nevét. Mert nincsenek a lakásba bejelentkezve. A számlákat is én fizetem. Az én nevemet tudják, meg az email címemet. De más adatomat nem.

Mehet úgy a bejelentés, hogy xy lakás lakói hangoskodnak? Gondolom akkor engem mint tulajt köteleznek az bérlők adatainak kiadására?
Ha küldenek ajánlva levelet lakás címére, meg se kapom, mert nem ott lakom.

Még nem írtam a bérlőnek, még gondolkodom mi legyen. Lehet mindenkinek az lenne a legjobb ha nem lenne meghosszabbítva a szerződés. Átgondolom, hogy ezt megírjam-e nekik.

aprilismajus # 2019.08.02. 14:03

Természetesen a bérlő ellen kezdeményeztek birtokvédelmi eljárást, Önnek ott nem kell megjelenni, nem fogják idézni, ha bebizonyosodik, hogy a bérlő hangoskodott, akkor az eljárási költségeket vele fizettetik ki. A közös költséget birtokháborítás miatt nem emelhetik meg jogszerűen, ha mégis ezt teszik, akkor bírósághoz kell fordulni.

vierzo # 2019.08.02. 13:51

Azt megkérdezhetem, hogy most vajon a jegyzőhöz hogy fog eljutni az ügy. Én leszek feljelentve vagy az albérlő.
Bérleti szerződésük még 2 hétig él.

Az eljárási díjat rám róják ki vagy a bérlőre?

Egy ilyen ügybe nem igazán kívánok belefolyni, bár nem fogok a lakásban lakni, a gyerekeimnek vettem és addig úgy gondoltam kiadom, amíg még nem költöznek el tőlem.

Olyantól félek, hogy esetleg megemelik a közös költséget, úgy tudom akár ilyet is tehetnek egy "rossz tulaj ellen. "

Bevallom zavar az ügy, mert egyrészről sajnálom a bérlőket is. De magamnak sem akarok plusz gondot miattuk.

aprilismajus # 2019.08.02. 13:38

A jegyző hoz egy határozatot, melyben a bérlőket tiltja majd a zajongástól, az eljárási költségeket majd a birtoksértőnek kell állnia, de ezt természetesen a birtoksértők nem háríthatják át a kérdezőre. További zajongás esetén én elképzelhetőnek tartom, hogy sérelemdíjat kérnek majd a szomszédok vagy kártérítést, ha például tovább aludtak reggel, s elkéstek emiatt a munkahelyükről, de a kérdezőnek ez se válik vagyoni kárára. Ha esetleg a bérbeadó visszaköltözik majd a kérdéses lakásba, akkor el kell viselnie a szomszédok rosszalló megjegyzéseit, de ez már jogon kívüli kérdés.

vierzo # 2019.08.02. 13:03

Kedves Fórumtársak!

Az alábbiakban kérnék segítséget.
Novemberben kötöttem bérleti szerződést egy párral, ami most augusztusban fog lejárni. Beszéltünk a megújításról, szeretnének maradni.
Viszont már januárban felszólított a közös képviselő, hogy hangosak az új lakók. De nekik nem szóltak. Majd egy hónappal később megint felszólított a közös képviselő, én jeleztem, hogy nekik szóljanak ha gond van, hangoskodnak, ráadásul a gondnok pont a lakásommal szemben lakik.
Az albérlők megígérték, hogy figyelni fognak, hogy ne zavarjanak senkit, és megerősítették, hogy nekik nem szólt senki.

Ma megkaptam az újbóli figyelmeztetést emailen a közös képviselőtől, hogy pár nappal ezelőtt este 10 kor hangoskodás volt a lakásban és birtokvédelmi eljárást kezdeményeznek a lakók.

Hát most off vagyok . Ezek után mi lesz és hogyan tovább.

Ez rám nézve mit jelent?? Olvasom mi a birtokvédelmi eljárás, ha összefognak a lakók és jelentik a jegyzőnél mi fog történni, mi lehet a kimenet? Rám mint tulajdonosra nézve mi történhet.
A közös képviselő szerint én felel a bérlő magatartásáért. (én úgy gondolom ha egy pár néha veszekszik, esetleg egy kamasz gyerek becsapja az ajtót, az még belefér, panel lakásnál meg lehet hogy áthallatszik) Tehát én nem akadtam ezen eddig fenn, de nyilván egy birtokvédelmi eljárás már nekem sincs ínyemre.

MOndjam fel a szerződést a lejáratkor?? A szerződésben egyébként benne van, hogy jogom van a lakóközösség szabályainak megsértése miatt felmondani rendkívüli okkal, de így hogy lejár pár hét múlva a szerződés, akár nem is kell a rendkívüli ok. Szépen rendben tartották a lakást, és van amit fel is újítottak , a fizetéssel általában csúsztak pár napot, de egyébként számomra nem voltak rossz bérlők.

drbjozsef # 2019.08.01. 20:02

gaborba,

Nincs.
Közös megegyezés mindig a legjobb megoldás. Mindig.
A per hosszadalmas, költséges, idegőrlő, és a legkisebb piszlicsáré félreértésből is teljesen elmérgesíti a viszonyt.

Amúgy meg mire fel perelnél? Ha követel valamit, ami nincs a szerződésben, ne fizesd ki. Pereljen ő, ha azt hiszi, az járna.

De mondom : nem a bérlők vannak nyeregben, én belevenném a szerződésbe, és még a bérleti díjat is felemelném, és ha nem tetszik, felmondanék mint a pinty.

gaborba # 2019.08.01. 18:34

drbjozsef

Igen, arra gondoltam, hogy jogi útra terelem, amennyiben van értelme. A szerződésben ez a többlet nem jelenik meg és a kérdésünkre levélben válaszolt, így írásos emlékünk is van arról, hogy a saját bevallása szerint ez nem része a közös költségnek. Ezt tudnám neki felajánlani cserébe a bérleti díj emeléséért. (Annak még nem jártam utána, hogy érdemes-e ezt a lehetőséget megemlítenem)

drbjozsef # 2019.08.01. 18:27

gaborba,

Érdeklődnék, hogy ha megemlítjük a tulajnak, milyen jogos "adok-kapok" vita alakulhat ki?

Bármilyen vita. Ragaszkodhattok hozzá, hogy ami nincs a szerződésben azt nem fizettek. Ő meg felmondhat nektek, és akkor viszontlátásra. Nem a bérbeadók vannak mostanság a f*sz rossz végén...

Tartunk tőle, hogy rögtön a duplájára fogja emelni a bérlemény díját. Ez esetben felvethetem-e, hogy hivatalos útra terelem a többletköltség, illetve a javítás ki nem fizetése kérdését?

Hivatalos útra? Mire gondolsz? Beperled?

drbjozsef # 2019.08.01. 18:18

SOMARENKO,

Szerintem nincs. Egyik pontnak sem felel meg.

Meg aztán biztosítóval huzakodni... esélytelen.

gaborba # 2019.08.01. 17:36

Tisztelt drbjozsef!

Szeretnék segítséget kérni bérlőként. Ketten lakunk egy, a párom egyik rokonának az ingatlanában, ennek megfelelően a piaci árnál jutányosabban. Emellett sajnos felmerülnek plusz költségek, amik ellentmondanak a szerződésnek. Ilyen például, hogy az elromlott tárgyak javítási költsége minket terhel, mert a bérlő nem hajlandó kifizetni, továbbá, a közös költséghez tartozik egy un. korszerűsítési összeg, ami csak akkor derült ki, amikor sokalltuk a közös költséget, mert kiderült, hogy a többi lakó csak a felét fizeti. Ezt a plusz összeget több, mint egy éve fizetjük.
Érdeklődnék, hogy ha megemlítjük a tulajnak, milyen jogos "adok-kapok" vita alakulhat ki? Tartunk tőle, hogy rögtön a duplájára fogja emelni a bérlemény díját. Ez esetben felvethetem-e, hogy hivatalos útra terelem a többletköltség, illetve a javítás ki nem fizetése kérdését?

Válaszát előre is köszönöm!

drbjozsef # 2019.08.01. 09:13

katkato,

Ezért ehhez a válaszhoz a szerződésetek pontos ismerete kellene.

Általában ez nem szokott gond lenni. Pontosabban, nem ez, hanem fordítva.

Általában én azt mondanám, hogy igen. Ott laknod persze nem kell, de kifiztni a két hónapot igen. De akkor addig nem is kell birtokba add a bérbeadónak. Ha szeretne előbb birtokba jutni, akkor arányosan engedjen el belőle. Közös megegyezéssel bármit lehet. De ha a szerződésetekben csak úgy a két hónap van, akkor azt neki kötelessége biztosítania neked, neked meg kötelességed azt is kifizetni neki.

katkato # 2019.08.01. 06:50

Kedves Fórumozók!

A bérbeadóm felmondta a szerződésem (nem szerződésszegés okán, csupán szüksége van az ingatlanára), a szerződésünk szerint 2 hónap felmondási időm lenne, ezt biztosítaná is. A kérdésem az lenne, hogy kötelező ezt lelaknom?

Válaszukat köszönöm!