adomány - támogatás


linuxos # 2016.02.20. 09:53

Napok óta nem jár ide senki?

Szép hétvégét mindenkinek!

linuxos # 2016.02.09. 12:44

Jó napot!

A következő a kérdésem

Ugye, tavaly alakultunk, tehát idén fogunk először pénzügyi mérleget, beszámolót készíteni.
Kérdezném, ennek mi a határideje? Milyen nyomtatványon kell elkészíteni? Hová kell elküldeni? stb.

Most februárban nem kell teljesíteni valamilyen kötelezettséget? Újak vagyunk, nincs még rutinunk és nem akarunk elcsúszni valamin.

Előre is köszönöm!

linuxos # 2015.12.08. 14:07

Ez nem túl jó hír. Az is igaz viszont, hogy esetenként 5, 10 maximum 20 ezer ft-os hozzájárulásokról van szó, talán ezen az adományozó sorsa sem múlik.

Egy ilyen igazolásnak mit kell tartalmaznia? Van erre esetleg egy formanyomtatvány?

Rexor # 2015.12.08. 09:42

Akkor sok adóelőnyt nem élvezhetnek ezzel kapcsolatban az adományozók (ha társasági adóalanyok), ráadásul csak akkor lesz elismert költség náluk az adomány összege, ha az egyesület igazolja myilatkozattal, hogy az adományok nélül az adózás előtti eredmény nem lesz negatív.

linuxos # 2015.12.08. 09:32

Egyik sem. Mivel idén alakult, szeptemberben bejegyzett egyesületről van szó, nem közhasznú egyesület. Ha nem tévedek, a közhasznúsági fokozatot csak bizonyos idejű működés (talán 2 év) után lehet kérni. Tehát csak "sima" egyesületről van szó (egyelőre).

Rexor # 2015.12.08. 08:08

Elsődleges kérdés, hogy az egyesület közhasznú vagy kiemelten közhasznú szervezetnek minősül e.

linuxos # 2015.12.07. 21:09

Jó estét!

Adomány témakörben szeretnék kérdezni.

Egy idén, tehát 2015-ben alakult és bejegyzett egyesület gyűjthet-e adományt jótékony célra vagy akár saját működése céljára? Ha igen, az adományozók ezt leírhatják-e az adóalapjukból? Ha igen, ehhez az egyesületnek milyen igazolást kell kiállítania?

Pontosan mely jogszabály vonatkozik az adományozásra, illetve az ezzel kapcsolatos adózási stb. eljárásokra?

Előre is köszönöm a választ!

Sir Gabriel # 2014.12.24. 05:05

Eh, ők is gyakran vitatkoznak egy-egy értelmezésen. :D

Sherlock # 2014.12.23. 20:30

Jogászok tudják.

Sir Gabriel # 2014.12.23. 16:29

Oké, de az annyira "egyértelmű", hogy ahányan vagyunk, annyiféleképpen magyarázzuk. Nincs ennek valami egzakt formája, amit egy matematikai igazságokhoz szokott mérnök is tud értelmezni?

ObudaFan # 2014.12.23. 13:54

A jogszabály az az, amit beidéztél.

Sir Gabriel # 2014.12.22. 04:56

Köszi ObudaFan, hasonlóképp gondolkodom én is. De van ennek valami leírt jogi alapja? Van valahol egy jogszabály, vagy jogalkotói magyarázat arra, hogy ezt a szabályt hogyan kell alkalmazni, vagy értelmezni?

ObudaFan # 2014.12.19. 11:14

Például ha a pénzügyi kultúra terjesztésére létrejött alapítvány legfeljebb önköltségi áron ilyen témájú kiadványt terjeszt, az szerintem ebbe a kategóriába belefér.

Sir Gabriel # 2014.12.19. 06:24

Oké, de akkor mit jelent a "bevétellel járó, létesítő okiratban meghatározott cél szerinti, valamint a közhasznú tevékenység"?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.18. 06:00

Félreérted. Eleve gazdasági tevékenység az, amit alapítványi, közhasznú tevékenységnek próbálsz maszkírozni.
Csak hogy értsd: az ingatlanok adásvétele nem lesz közhasznú tevékenység attól, hogy egy alapítvány tevékenységeként tünteted fel. Továbbá az ingatlanok adásvétele akkor is gazdasági tevékenység marad, ha "az épített kulturális örökség védelme, megőrzése" címkét ragasztod rá.

(Megjegyzem az kissé vicces, ha valaki, aki az szeretné oktatni, "miként kell egy vállalkozásból 10%-os adóteherrel legálisan jövedelmet kivennie a tulajdonosnak" nem érti az adózás szabályait.)

Sir Gabriel # 2014.12.17. 22:50

Én is pont ezért vagyok megzavarodva, hiszen két jogszabály is feketén-fehéren kimondja, hogy nem gazdasági-vállalkozási tevékenység.

Ráadásul ugye ezt belevettük az alapító okiratunkba is, és a törvényszék ebbe a részbe egyáltalán nem kötött bele.

Szóval olyan, mintha az lenne, de a törvények szerint nem az. De ha nem az, akkor kell-e számlát adni?

És a know-how hasznosítási jogát szeretnénk értékesíteni. :)

ObudaFan # 2014.12.17. 18:44

Szerintem ez színtiszta gazdasági tevékenység. Itt szerintem egyébként nem értékesíted, hanem hasznosítod a know how-t.

Sir Gabriel # 2014.12.17. 08:35

Sziasztok!

ismét egy furcsa dolgot találtam a jogszabályokban, és több helyen is, úgyhogy valószínűleg ez egy konkrét lehetőség az alapítványoknak, csak egyszerűen nem értem, hogyan működik.

Tehát adott a Civil tv. 2. § 11. pontja:

"11. gazdasági-vállalkozási tevékenység: a jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló vagy azt eredményező, üzletszerűen végzett gazdasági tevékenység, ide nem értve az adomány (ajándék) elfogadását, továbbá a bevétellel járó, létesítő okiratban meghatározott cél szerinti, valamint a közhasznú tevékenységet."

Valamint a TAO tv. 6. sz. melléklet A) pontjának elején ez található:

"Az alapítvány, a közalapítvány, a egyesület és a köztestület 1. § (1) bekezdése szerinti jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló, vagy ezt eredményező gazdasági tevékenységéből e törvény alkalmazásában nem minősül vállalkozási tevékenységnek:

  1. a közhasznú tevékenység és az alapító okiratában, alapszabályában nevesített cél szerinti tevékenység, ideértve mindkét esetben az e tevékenységhez kapott támogatást, juttatást és a tagdíjat is;
  2. a kizárólag a közhasznú tevékenységet vagy a cél szerinti tevékenységet szolgáló immateriális javak, tárgyi eszközök, készletek értékesítésének ellenértéke, bevétele;"

Nos, kérdem én: Jelenti-e ez azt, hogy ha mondjuk az alapítványunk a pénzügyi kultúra területén végez felvilágosító, támogató és érdekképviseleti tevékenységet civileknek és vállalkozóknak, és mondjuk van egy know-how-unk arról, hogy miként kell egy vállalkozásból 10%-os adóteherrel legálisan jövedelmet kivennie a tulajdonosnak, akkor azt értékesíthetjük vállalkozók felé, ez a cél szerinti tevékenységünk megvalósítása, és a bevételünk nem minősül gazdasági-vállalkozási tevékenység bevételének? A vállalkozónak pedig teljesen legálisan jelent költséget?

És ha ez így van, akkor adunk róla számlát? (Mondjuk ez számomra kissé ellentmondásos, hogy nem vállalkozási tevékenység, de adunk róla számlát, mert különben a vállalkozó hogyan költségelné el.)

Lécccccci segítsen valaki, aki érti ezt az adókáoszt, mert már megint napok óta olvasom a jogszabályokat, meg a szakcikkeket, és teljesen bele vagyok zavarodva a sok kivételbe, meg feltételbe, meg különszabályba.... :(

Sir Gabriel # 2014.10.22. 05:58

Nem is olyan rossz ez a jog. Ha az ember kicsit megismeri a játékszabályokat, a korlátok ledőlnek, és lehetőségeké válnak. :)

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 20:15

Abban már én se látok kivetnivalót.

Sir Gabriel # 2014.10.20. 19:37

Nem akarom én megkerülni a jogot, csak a lehető legtöbb hasznot szeretném kihozni a támogatóinknak a mai jogi környezetből. ;)

Oké, amit leírtam, az valóban erős, mert szerintem is bezárul a kör a folyamatban. De mi van akkor, ha a GO az ingyenes oktatást nem a GGYF-nek, hanem egy magánszemélynek adja? Ha az a magánszemély a GGYF tulajdonosa, vagy könyvelője, akkor is elkülönül már az adományt adó gazdasági társaság, mint jogi személy, és a GO által előnyben részesített magánszemély, és a GO térítésmentes szolgáltatása már elszámolható természetbeni adományként, ugye?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.20. 07:35

A jogszabály megkerülésére irányuló szerződés semmis.

Sir Gabriel # 2014.10.20. 06:39

Egy rugóra jár az agyunk! :)

Na de akkor nézzük ennek egy speciális esetét!

Adott a Gumikacsa Alapítvány (GA), ami a gumikacsák országos nyilvántartásával, és a szakszerű megóvásuk érdekében történő tanácsadással és egyéb közhasznú szolgáltatásokkal foglalkozik, és van ennek az alapítványnak egy támogatója, a Gumikacsa Gyűjtő és Forgalmazó Kft. (GGYF) akik mondjuk tartós adományozási szerződés keretében, rendszeresen támogatják az alapítványt. Van az alapítványnak egy olyan partnere is, aki a gumikacsák szakszerű ápolásával kapcsolatosan szervez tréningeket, oktatásokat, és tart személyes tanácsadást egyedi esetekben is, ez a Gumikacsa Oktató és Tanácsadó Kft. (GO). Az előző elv alapján adhat ingyenes tréninget a GO a GGYF-nek, csak azért, mert a GGYF a GA támogatója.

Na de a GGYF a GA célcsoportjába is tartozik egyben, hiszen szüksége van a gumikacsák szakszerű ápolásával kapcsolatos ismeretekre, aminek a szolgáltatása az alapítvány közhasznú tevékenysége is. Ezért elszámolhatja-e a GO a GA-nak adott természetbeni adományként a szolgáltatást, amit ingyen nyújtott a GGYF-nek, hiszen a szolgáltatással gyakorlatilag az alapítvány céljai valósultak meg?

Most fogadjunk, hogy nagyon utálsz... :)

ObudaFan # 2014.10.20. 05:24

Megsérti-e ezt a szabályozást az, hogy ha az alapítványnak van egy olyan támogatója, aki egyébként az alapítvány támogatóinak ad kedvezményt, vagy térítésmentes szolgáltatást a saját tevékenysége keretein belül?

Az én véleményem szerinz ez rendben van.

Sir Gabriel # 2014.10.20. 04:49

Számvető kérdésére (mely nekem is okoz némi fejvakarást), találtam egy cikket itt:

http://ado.hu/…azdalkodasat

Ebben pedig ez szerepel:

Adomány
„Adomány: a civil szervezetnek – létesítő okiratban rögzített céljaira – ellenszolgáltatás nélkül juttatott vagyon, áru, illetve nyújtott szolgáltatás” (Ectv. 2. § 1.).

A hétköznapi nyelvben sokszor keverednek a támogatás, adomány, felajánlás fogalmak, számos esetben felmerül a kérdés, hogy mi a különbség a fogalmak tartalmában, adóvonzatában. Az Ectv. és az adójogszabályok az adomány fogalmát használják, a Tao törvény a támogatást mint az adomány egy típusát említi, tehát az adományfogalom meghatározásán belül sorolja fel.