Tértivevényes levél ?


chsaba # 2010.12.06. 16:41

Azt értem hogy az intézménynek szóló leveleket átveheti.
De ez a levél tértivevényel az én nevemre szól , hivatalos iratott tartalmaz. Ezt elvileg nem veheti át főleg hogy nem is lakom ott ami ugye a nyilvántartásbol kiderül gondolom én.
Ilyenkor vissza kell küldeni a rendőrségre vagy tévedek?
A postás sem adhatja oda mert ugye hivatalos levél amiböl nekem joghátrányom származhat és fog is.
Azt sem tudtam hogy oda küldték csak felhivtam a rendőrséget és akkor mondta a hölgy.
Ha én othon várok nagy nyugottan egyszer egy igazoltatásnál lecsuknak mert nem fizettem be a büntatést.

chsaba # 2010.12.08. 07:46

Egyébként ha multhét csütörtökön postázták a tértivevényes levelet 100 km re akkor azt péteken vagy hétfőn meg kellet kapniuk?
Illetve utána olvatam hogy át veheti a meghatalmazott de ha nem vagyok a cimen és 1 napon belül nem tudja nekem át adni vissza kell küldje a feladónak.
Ha jól értem akkor át veheti de nincs joga másnak felbontani egy hivatalos levelet

chsaba # 2010.12.08. 18:02

Akkor tovább folytatom a sajátmagamal való beszélgetést :D
A rendőr nő akivel beszéltem természetessen nem küldte ujra az iratott, felhivtam mert már meg kellet volna jönnie simán letagadta azt mondta ő ugy emlékezett emlékezett azt mondtam személyessen megyek be érte holott erröl szó sem volt. Szerintem elfelejtette ...
Mindegy bementem érte
Ha esetleg valaki még is válaszolna az eddigi kérdéseimre megköszönném :D

ObudaFan # 2010.12.09. 11:39

Attól függ, hogyan postázta a rendőrség, az meg főleg attól függ, milyen természetű irat volt. A büntetőügyekben pl. gyakran "sk" postáznak, amit nem vehet át más.

chsaba # 2010.12.09. 12:43

Tértivevénnyel adták fel az én nevemre szól az van a boritékon is. A büntetésröl értesitenek benne meg arrol mi lessz ha nem fizetem be iletve mért kaptam büntetést.
Ha nem tudom átvenni akkor és más átveszi megnézi ebböl bajom is lehet elvileg . Azért gondolom hoyg ezt nem ézhti meg illetve vissza kell küldenie vagy tévedek?

monalisa1 # 2010.12.09. 13:30

Neked az a levelezési címed - te adtad meg előzőekben., "a" postázó jogosult volt a hivatalos levelet átvenni, azonban téged Mo.-szerte keresni már nem az ő tiszte. (Címzett "ismeretlen helyen tartózkodik" - kellett volna a levelet a postással visszajuttatnia a feladónak.)

Külön: ha valaki netán felbontotta (?) akkor levéltitok megsértése címén feljelentést tehetsz a rendőrségen, de ez bizonyítást igényel.

Az egyes levelek postai "sebessége" mondjuk 4-6 nap is lehet, kivéve ha jelölték a kék elsőbbségivel.

monalisa1 # 2010.12.09. 13:31

Bocs, az állandó címedre küldték és nem a levelezésidre.

chsaba # 2010.12.09. 13:41

Én is erre gondolok , nem mondom hogy keressen persze az nem az ő dolga . De én is azt hiszem hogy vissza kell küldenie felbontás nélkül mert ugye van levéltitok meg ugye ennek vannak jogi következményei .
Egyébként én a rendőrnek mondtam hogy hova küldje de nem oda postázta ez is érdekes azért .
Ha teszem azt én nem hivom fel őket akkor mi lett volna? Az utcán leigazolnak és visznek a börtönbe? Mert nem oda küldte ahova mondtam?

monalisa1 # 2010.12.09. 15:00

Szerintem a rendőr ügyintéző elfelejthette melyik címedre is kéred a határozat megküldését - nem biztos hogy a beszélgetéstek napján borítékolt, de az is lehet hogy az állandó lakcím a hivatalos.

Ha a levél az állandó címeden "elkallódott" - annyi, nem tudsz tenni semmit.

Azt meg nehéz bizonyítani hogy ha vissza is jutatták a levelet a feladónak, hol ill. ki kiváncsiskodott annak tartalmát illetően, ha egyáltalán...

Foglalkozz azzal a levéllel ami végül is eljutott hozzád, "a" lényegi abban van.

Ami az esetleges utcai rutin igazoltatást illeti, nos ez azért nem általános, engem pl. még soha pedig sok tavaszt megéltem már.

Üdv.

chsaba # 2010.12.09. 17:34

Köszönöm kedves Monalisa!!
Ön nagyon segitőkész nagyon hálás vagyok érte.:)

monalisa1 # 2010.12.10. 16:08

Szívesen. Egyébként reggelente borotválkozok - ha ez mond neked valamit, de "ez" maradjon kettőnk közt... - itt ez már régen tudják.

Magánvélemény: ha valaki illetéktelen bele is olvasott a leveledbe akkor is 3 nap a világ...

chsaba # 2010.12.10. 18:15

Ne attol függ kedves e valaki hogy borotválkozik vagy sem ;)
Azért leirom hátha valakit érdekel :
Na megkérdeztem egy postán dolgozót személyt 20 éve ott van.
Ha vidéken feladsz egy levelet tértivevény (Dokumentált küldemény) Akkor azt még aznap este elviszik pestre. Pesten szétválogatják éjjel és hajnalba eljutattják a megadott településre és aznap megkapod! A Tértivevényes levelet sokan nem tudják (én sem) a lehető legrövidebb időn belül kézbesiteni kell a postának, felesleges elsőbségivel feladni ugy sem ér oda gyorsabban. A dokumentált küldemény mindég elsőbséget élvez... ;)

végrehajtó1 # 2010.12.10. 19:19

Egyébként reggelente borotválkozok – ha ez mond neked valamit, de „ez“ maradjon kettőnk közt… – itt ez már régen tudják

:)

kovacsz # 2010.12.10. 19:24

A lábát. :-)

atti80 # 2010.12.19. 12:34

Üdv mindenkinek!

Tanácsot kérnék, felelős vagyok-e azért, ha egy hivatalos, tértivevényes levelet csak a 2. értesítést követő nap vettem fel ( nem tartózkodtam addíg otthon) . A felvétel után, lejárt a határnap amikor meg kellett volna jelennem. A tértivevény nem ment ki visszaérkezésén szereplő átvétel dátuma nem ment ki az alól, hogy nem volt tudomásom róla.
Emiatt hátrányos helyzetbe kerültem, de nem én vagyok a hibás szerintem.

Köszönöm

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.12.19. 13:05

egyszerűen írni kell egy igazolási kérelmet, arról, hogy nem volt itthon, és a tudomást szerzést követően átvette a hivatalos levelet. Amennyiben a levélben elő volt írva valaminek megtétele, pótolni kellett valamit, vagy pl. fellebbezési határidő volt, akkor az igazolással együtt ennek pótlását is meg kell tenni, illetve fellebbezés esetén megtehető.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.20. 10:28

Akár valaminek az elvégzésére, akár fellebbezésre szólt a határidő, azt mindig a kézhezvétel időpontjától számítják. Itt tehát sem egyik, sem másik nem jöhet szóba. Valamilyen eljárási cselekményre idézték - vagy arról értesítették - és most lemaradt róla. Ha kötelező volt a részvétele, akkor nélküle úgysem tarthatták meg - de a késedelmet ki kell menteni. Ha nem volt kötelező a részvétele, de részt vehetett volna, akkor az igazolásra esetleg megismétlik a cselekményt.

De azt se tudjuk, közelebbről milyen ügy ez, per vagy mi.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.12.20. 10:39

Szerintem az általam elmondott kategóriákban is létezik a kézbesítési vélelem, de mind1...
Tény viszont, hogy ha Atti80 konkrétabb tanácsot szeretne, akkor jó lesz leírni a konkrét problémát...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.20. 12:11

A kézbesítési vélelem nem állhat be a tértivevény - vagy az egész küldemény - visszaérkezése előtt. Itt pedig a kérdező kézhez vette az akkor még a postán tartott levelet, aláírta a tértivevényt.

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.12.20. 12:24

ott a pont...elnézést kérek, hogy nem figyeltem :)

Turán78 # 2010.12.22. 01:05

Szép napot!

Lenne egy kérdésem Tértivevénnyel kapcsolatban.

Szeptember 30-án feladtam egy Tértivevényes levelet, de amit kaptam kis szelvény ( ajánlottnál is használunk ) elveszett.

A kérdésem az, hogy ha bemegyek a postára, visszatudják-e nézni, és kiállítani egy igazolást, miszerint én azt feladtam?

Tisztelettel:
Turán

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.12.22. 08:07

szerintem a posta az alapján a hosszú számsor alapján keresi a küldeményeket, amit RL számnak neveznek és rajta van az ajánlott szelvényen. Anélkül nem mész semmire. De ha tértivevénnyel adtad fel, akkor az visszajön hozzád.

Turán78 # 2010.12.22. 09:08

Értem, és ezt nem regisztrálják névvel? Csak a számsorral?
A tértivevényesről nem kaptam még visszaigazolást, de ha nem vették volna át, akkor a küldeményt már visszaküldték volna úgy hogy nem keresték.

Akkor semmi esély a szelvény nélkül?

dr.KTK (törölt felhasználó) # 2010.12.22. 09:54

szerintem a küldemény ugyanakkor érkezne vissza nem kereste jelzéssel, mint a térti maga. Egyébként ez nagyjából 2, max 3 héten belül szokott megtörténni. Nagyjából úgy működik, hogy kiviszi a címre a postás, ha nem talál ott senkit aki átveheti, akkor bedobja az értesítőt, és asszem 1 hétig, vagy 5 napig át lehet venni a postán, utána jön a 2. kísérlet, amikor a postás kiviszi, és ha ez is sikertelen akkor további egy hét postai átvételi lehetőség következik, majd ezt követően kerül vissa küldésre pl. "nem kereste jelzéssel". minnél hamarabb átveszik a küldeményt ez az idő annál rövidebb lesz.

A leveleknél - a küldemények nagy száma miatt - nem a neveket és címeket rögzítik , hanem éppen, hogy a RL számokat az azonosításhoz.

Szeritem a szelvény nélkül nincs, de attól még a tértivevény visszajön akkor is ha az illető átvette a csomagot, és akkor is ha nem, csak utóbbi esetben a csomaggal együtt.

Turán78 # 2010.12.22. 10:19

Értem. De azóta sem a térti szelvény, sem a csomag nem jött vissza, ha nem vették volna át. És ez már 2 hónapja lett feladva : (