Mihez van joga a biztonsági őrnek?


awd1 # 2013.07.23. 08:17

Jó reggelt mindenkinek,
tudom hogy nem teljesen idevág a téma amit kapcsán érdeklődni szeretnék, de ez tűnt a legaktívabb topicnak az összes vagyonőrös közül.
Tehát a kérdésem az lenne, hogy 2007-ben elkezdem dolgozni személy-és vagyonőrként. 2 évig dolgoztam benne,majd külföldre költöztem. Az akkori kamarai tagságom 2010 áprilisáig volt érvényes. Ezután (valószinűleg) a kamara bejelentette a rendőrségnek, hogy lejárt a tagságom, viszont az igazolvány a mai napig nem juttattam vissza (bevallom, nem tudtam róla, hogy vissza kell). Állítólag a régi lakcímemre,ahol a szüleim laknak érkezett a rendőrségtől levél ezzel kapcsolatban (természetesen büntetéssel fűszerezve), apám neve ugyanaz mint az enyém.
Azt szeretném tudni,hogy ez közigazgatási vagy szabálysértési eljárás lesz,milyen büntetést lehet érte kapni, és lehet -e hivatkozni a rendőrség rosszhiszemű vagy nem körültekintő eljárására (előbbire akkor h megnézték a lakcímnyilvántartást amiben látható volt, hogy azon a lakcímen lakik egy ugyanolyan nevű személy,aki biztos,hogy nem én vagyok, utóbbira pedig ha egyáltalán nem nézték meg a lakcímnyilvántartást,így nem fedezték fel,hogy nem lakok már régen egy lakcímen a szüleimmel)
Előre is köszönöm a válaszokat:
AWD

monalisa1 # 2013.06.30. 09:54

Van valami olyan jogszabály miszerint az üzletből történt távozás után is kérhetik a blokkot, tehát a pénztártól való távozás után azt ne dobjuk automatice a szemetesbe - csak otthon majd.

gerbera317 # 2013.06.30. 09:18

Saját magadat hoztad ebbe a helyzetbe a gyanús és zavart viselkedéseddel és az idegen áru bevitelével. A biztonságis csak az ilyenkor végzendő dolgát végezte, és tulajdonképpen neked kellett volna elnézést kérned, amiért eseményre adtál okot.

Dorinarc # 2013.06.28. 10:23

Üdv mindenkinek!
Személyes tapasztalatot szeretnék leírni és kérdezném,hogy esetemben mihez lett volna jogom nekem,mihez a biztonsági őrnek,ha még kiskorú vagyok?
Történés a következő:
Tegnapi napon délelőtt bementem a SPAR-ba,ahogy beléptem és megfogtam a kosarat már fordultam is volna ki,mert láttam az egyik ismerősöm,akivel nem szerettem volna találkozni.Próbáltam elkerülni az üzletben őt,többször körbenéztem,hogy merre nem futhatunk össze,stb.Láttam,hogy a bizt.őr néha rámnéz,aztán egyre sűrűbben tekintgetett felém.Gondoltam,hogy ebből baj lesz,az sem segített a helyzetem,hogy mindössze egy túrórudival mentem a pénztárhoz.Őrünk ott állt,fizetés után rögtön kérte a blokkot a pénztárostól.Visznylag udvariasan kérdezte,hogy megnézheti-e a táskám,mondom persze.Állok,várok,hogy elkísér vagy valami,de ő megy a pakolópulthoz,hogy akkor pakoljak ki.OTT A VÁSÁRLÓTÉR KÖZEPÉN KÖRÜLBELÜL.Kipakolok nagyjából,egy idő után mondja,hogy oké,volt nálam egy bontatlan BakeRolls mini amit másik üzletben vettem,kérdezi,hogy van-e róla blokkom.Hát mondom nem itt vettem,nem tartottam meg.Néz,megkérdezem,hgy ők is árulnak-e egyáltalán olyat.Válasz: nem tudom.Odaszól a pénztárosnak,az odaszól egy másik eladónak,hogy van-e ilyen cucc az üzletben.ELVISZIK,MIKÖZBEN MI MÉG MINDIG A PAKOLÓPULTNÁL ÁLLUNK,ÉN KIPAKOLT TÁSKÁVAL,VÁSÁRLÓK OTT FIZETGETNEK MEG STB.Hozzák vissza a terméket,közlik,hogy ilyen nincs raktáron,biztiőr visszaadja,vakkant egy kösz-t és elmegy.Se egy elnézéskérés,sem semmi.Pakolok vissza a táskába,odajön egy néni,hogy hát miért nem kértem ki magamnak,miért itt mindenki szeme láttára ellenőrizget meg egyébként is..de akkor már ugye mit tudtam tenni,teljesen megalázva álltam,tegnap is egész nap ezen kattogtam meg most is.Nagyon rosszul érzem.Mit tehettem/mondhattam volna,mit történt volna,ha megtagadom a táskám átvizsgálását?Korrekt volt az őr viselkedése? Köszönöm a választ előre is..

Tibibaja63 # 2013.06.05. 14:05

A kérdésem a következő lenne: Használhat e a biztonsági őr kézi hőkamerát a munkahelyükről kilépő. távozó dolgozók megfigyelésére , ráadásul azok beleegyezése és hozzájárulása nélkül illetve rejtettkamerás módszerrel ? Vagy eggyáltalán alkalmazható e a hőkamera bármilyen formában?Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

LukeSkywalkman # 2013.04.19. 19:22

A következőről lenne kérdésem:

1997. évi CLIX. törvény
a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról
10. § (1) A fegyveres biztonsági őr szolgálatának jogszerű teljesítése során jogosult és köteles:
a. a biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt tevékenysége abbahagyására felszólítani és igazoltatni;
b. az intézkedésének tettlegesen ellenszegülő személyt a rendőrség megérkezéséig visszatartani, tőle a támadásra és testi sértésre alkalmas eszközöket elvenni, ennek érdekében ruházatát, csomagját átvizsgálni.

Egy rendezvényre belépéskor elvehetik-e tőlem az ételt és az italt? Ez a rendezvény helyszínének a szabályzatában benne is van egyébként(tilos ételt és italt bevinni. Gondolom így szeretnék a benti büfét segíteni). Egy üres PET palackot minősíthetnek testi sértésre alkalmasnak? Mi az amit elvehetnek? Illetve ha bármit elvesznek tőlem ilyen vagy egyéb indokkal, akkor azokat elvileg visszakaphatom, nem? Nem tudom le szabad-e írni itt a rendezvény helyszínének a nevét... Meg hogy melyik volt a megbízott biztonsági őr cég...

AlexBig # 2012.11.21. 08:10

Napokban a cégemnél több alkalommal is volt biztonsági ellenőrzés. Ezzel kapcsolatban felmerült bennem egy-két kérdés.
1.)A munkahelyről műszak vége után távozóban lévő buszt (amit a cégünk bérel a dolgozók szállítására)megállíthatja-e? Arról a dolgozókat leszállítva ellenőrzésre visszarendelheti-e őket a porta épületében?
2.)Joga van-e egy végrehajtott ellenőrzés után a busz indulásakor azt megállítva dolgozókat leszállítva és öltözői szekrényvizitre visszarendelni a dolgozókat
3.)Cég vezetőbeosztású alkalmazottjának jelenléte nélkül alkoholszondás ellenőrzést csinálni?
4.)A szondáztatás során készített jegyzőkönyvhöz milyen adatokat vagyok köteles megadni. Értem ezalatt név, születési idő, anyja neve, cím.
5.)Megállíthat-e amikor én a gyár terülten kívül autóba ülve távoznék (hasonló módon mint a fent írt busz esetén)
5.)Kötelezhet-e a gyár területén kívül parkoló autóm csomagtartójának bemutatására?
A cégem ügyvezető igazgatója szerint ez mind szabályos és a dolgozók kötelesek a fent leírtakat szó nélkül végrehajtani. Morgolódni igaz morgolódtak ellen De mivel féltik állásukat így majd mindenki eleget tett az utasításoknak.Volt aki nem volt hajlandó megmondani a nevét. Itt volna még egy kérdésem az ilyen esetben (nevének elhallgatása) Kérheti-e biztonsági cég a dolgozók személyes kartonjához csatolt képek megtekintésének lehetőségét azonosítás céljából? Még valami mivel a fentebb írtak alapján nem mernek az emberek személyüket vállalva panasszal élni így amennyiben a fent leírtak valóban szabályokban ütköző volt hol tudnak jogi segítséget kérni ilyen esetben persze inkognitójuk megőrzése mellett?
Előre is köszönöm segítségét annak aki segít nekem ezekben a kérdésekben

Baby999 # 2012.08.24. 14:40

Kedves Laci1!
Sejtésem szerint egy Tiszaújvárosi cégnél dolgozol??
Ahol én dolgozom, sorra szegik meg a jogszabályokat és lelkileg terrorizálják a munkásokat, valamint olyan dolgokra kötelezik a biztonsági őröket ami nem az ő feladatuk. A dolgozók viszont nem tudnak összefogni mivel féltik a munkájukat. Már nagyon elfajultak a dolgok. Mit kellene tenni ilyen helyzetben? Hová lehet fordulni segítségért?

jako2 # 2012.08.07. 06:35

Kedves 1Laci!
Megvallom őszintén, fogalmam sincs, az önök cége mit gyárthat, hogy fémdetektorral vizsgálják a dolgozókat, de azt tudom, hogy mint műszakvezető, ön erre nem kapott "kiképzést", és nem hiszem hogy ezt önnek kellene csinálni, mivel azért van a biztonsági szolgálat.
Önnek csak annyi lenne a feladata, hogy ha a kilépni szándékozó beosztottjánál, a vizsgálat során jelez a detektor, a biztonságiak, ( a belső leírás alapján felhatalmazva) megkérhetik a dolgozót, ürítse ki a nála levő táskát, (egy erre a célra elzárt helyiségben, a táskába nem bele nyúlva)és ha a gyár tulajdonát képező eszköz van a dolgozónál, azt mint közvetlen felettese igazolva, tételesen jegyzőkönyvet írnak, és jelenti a vezetőségnek, akik majd döntenek a dolgozó további sorsáról.

1Laci # 2012.07.24. 21:10

Egy kis segítségre lenne szükségem.
Műszakvezető vagyok egy gyárban, ahol most arra akarnak kötelezni, hogy délutános műszak végén én vizsgáljak át dolgozókat. A kiléptetés úgy történik, a dolgozók áthaladnak egy fémérzékelős kapun. Közben a biztonsági őr ellenőrzi a csomagjaikat. Ha a kapu jelez akkor kellene nekem kézi detektorral átvizsgálni a dolgozót. A kiléptetést kamerával rögzítik, így azt is, hogy hogyan és ki ellenőrzi a dolgozókat.
A munkáltató kötelezhet erre? Van nekem jogom ehhez a feladathoz?
Előre is köszönöm a választ!

jako2 # 2012.06.21. 09:48

Baby999
Ha figyelmesen olvasnál, akkor pont előtted levő hozzá szólásomban írtam a kérdésedre a választ.
A személy és vagyonőr, sem ruházat átvizsgálást, sem egyéb dolgot nem csinálhat, a csomag átvizsgálást, azt a munkáltató (az örvendő terület gazdája) elrendelheti, de a csomagokba nem nyúlhat bele, csak kipakoltathatja, ha erre, a felkért személy nem hajlandó, így azt jelezni kell a közvetlen munkáltatójának, a megérkezéséig türelmét kell kérni, (fizikailag nem tarthat vissza) mert az a személyi szabadság korlátozása, amire a vagyonőr nincs felhatalmazva, a törvény által, olyat csak az FBŐ végezhet. amennyiben a személy elhagyja a területet, azt is jelenteni kell a munkáltatónak, mivel az ő alkalmazottja, tudni fogja, mi a teendője ezek után, vagy milyen szankciókat fog az illetővel szemben alkalmazni.

Pistike67 # 2012.06.05. 15:50
Megmondom én, hogy mihez..... Van minálunk egy szigetekről szalasztott gruppenfortin cég, ahol 350 ft-ért nyugodtan megdögölhet a vagyonőr .... más pénzének védelmében akár golyó álltal is,,,.... Éhen dögleni joga van.... Csak azt nemértem, miért nem a görény-szigetrőlimportálnak egy fontért -
  • óránként vagyonőrt????
Hátha az jól elvégezné....,ugyebár:Kecskeméti "úr"??? A londoniumi olumpioát is "ezek" védik.... Talán önmaguktól? Lám-lám: ezért sem mennék Londonba, ahol tolvaj az úr.
Baby999 # 2012.05.24. 20:17

Lenne egy fontos kérdésem!
Személy és Vagyon őröknél hogyan zajlik részletesen a ruházat átvizsgálás? Mit kérhet hogy tegyem meg és mit nem? Joga van-e elvenni bármiféle ruházatomat (munkahelyemen köpeny) hogy átnézze vagy nekem kell bemutatnom neki?

jako2 # 2012.04.09. 19:11

Jó estét t. fórumozók!
Szeretnék 1-2 dologhoz hozzá szólni.
amnesztia!

1. A személy és vagyonőrnek joga van felszólítani, ill. felhívni a figyelmet a szabálysértésre, a bankok belső szabályozásának betartására.
A személy és vagyonőrnek NINCS joga a szabálytalanságokat elkövetőkkel szemben erőszakot, testi kényszert, ill. kényszerítő eszközöket alkalmazni, csak védelmi célokra alkalmazhatóak a felsoroltak.
2. NINCS joga MOTOZNI, (csak az orvosnak van, mivel az testüreg vizsgálattal is jár) SEM ruházatot átvizsgálni, csak a csomagokat vizsgálhatja át, azt is csak az arra kijelölt helyiségben, és tanúk előtt. Az FBŐ-nek van joga RUHÁZAT, és csomag átvizsgálásra.
3. A CBA-ban történtek, törvénysértők, se jegyzőkönyv, se semmi nem készült az incidensről, ráadásul, "eltulajdonították" a gyerek zsebkendőjét, ez által, megmerem kockáztatni, kényszer alatti elvétel még rablásnak is minősülhetne, bár ez nem bizonyított, de hogy bűncselekményt követtek el az biztos.
4. almo! amennyiben érdekel az FBŐ-k jogállása itt találod: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

27/1998. (VI. 10.) BM rendelet
a fegyveres biztonsági őrség Működési és Szolgálati Szabályzatának kiadásáról

5.Kenderice! nincs igazad, mert pl. mi van a szállítmány kísérő őrrel? Ha a felállított őrt a szolgálat ellátásában nem akadályozza, akkor az őrhelye közelében történt bűncselekményt köteles megakadályozni, az illetőt eljárás alá kell vonni, (bilincs, kényszerítő eszközök, akár fegyverhasználat)
és a rendőrségnek átadni köteles. remélem sikerült 1-2 dolgot tisztázni

FBŐ ŐRPK.

Pistike67 # 2012.04.02. 15:25

Elkezdem még egyszer, hátha nem törli a cenzus...-)))))

Dolgoztam a Group for Sec Korlátolt szemléletű és felelősségű "nemzetietlen" társulatnál..... Egyik nap közlik, hogy azonnali hatállyal.... Persze táppénzen vagyok: és próba-időn,..... ugyebár--
  • Megtehetik????
Meg hát--
  • Hat hónap az új munkahely létesítésére a támogatás: legalább három hónapot nyertek pénzben rajtam---
Ingyen dolgoztam három hónapig. aztán megszűnik a munka: nekik is kell a három hónapnyi pénz a közpénzből -
  • utánam.
Én az új munkahelyért "programban" dolgoztam 350 ft/óráért....: ennyi a bére egy bank-őrnek, vagy bárkinek, aki vásárra viszi a bőrét mások pénzéért. A 108 ezres szakmai minimál-bért ők 300 órára értik: ezek szerint ennyi a kötelező, teljes munkaidő Magyarországon??????? De más pénzéért, éh-gyomorral: nyugodtan felfordulhat, nem????
Gabicsek # 2012.03.29. 21:21

almo!
Nem a sima biztonsági őrökről, hanem a fegyveres biztonsági őrökről volt szó. Más törvény vonatkozik a biztonsági-, és más a fegyveres biztonsági őrökre.
Mellesleg: akár sima állampolgár is elfoghat bűncselekményen tettenért személyt.

almo # 2012.03.29. 21:15

Fura ez az egész szabályozás.Nem arról volt szó eddig,hogy a biztonsági őrök azért lettek megszüntetve például a nyugati pályaudvaron is mert nem intézkedhetnek!?Nincs jogkörük.A másik dolog meg az,hogy hogyan állíthat elő egy biztonsági őr egy személyt, ha nem is hivatalos személynek minősül!Ha jól tudom csak hatósági,hivatalos személy állíthat elő mint például a rendőrök,vámosok.Nem így van!?

Pistike67 # 2012.03.26. 06:24

Úgy látom: működik a cenzúra..... Én legyek jog-követő, mint magánember: de a társult országos csalóknak, fő-görényeknek nem szükséges, ugyebár-

Kenderice # 2012.03.15. 21:22

Azt azért tegyük hozzá, hogy szigorúan a kerítésen belül van joga mindehhez. Közterületen már nem intézkedhet, nincs több joga mint bárki másnak.

Gabicsek # 2012.03.15. 21:08

6. § (1) A fegyveres biztonsági őr a fegyveres biztonsági őrség - szolgálatban közfeladatot ellátó, szolgálati fegyver viselésére jogosult - tagja.

Tehát közfeladatot ellátó - és nem hivatalos - személy.

Gabicsek # 2012.03.15. 21:05

1997. évi CLIX. törvény
a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és a mezei őrszolgálatról

10. § (1) A fegyveres biztonsági őr szolgálatának jogszerű teljesítése során jogosult és köteles:

  1. a biztonságot sértő vagy veszélyeztető személyt tevékenysége abbahagyására felszólítani és igazoltatni;
  2. az intézkedésének tettlegesen ellenszegülő vagy a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a rendőrség megérkezéséig visszatartani vagy a rendőrségre előállítani;
almo # 2012.03.15. 15:28

Az lenne a kérdésem,hogy a Fegyveres Biztonsági Őr tényleg hivatalos személy?Állitólag bilincsel is rendelkeznek és pisztollyal,géppisztollyal és különböző kényszerítő eszközökkel.igazoltathatnak is mint a rendőrök?Az egyik ismerősömet igazoltatták az FBŐ-sök.

jozsef34 # 2012.03.05. 21:21

Gabicsek,
nem a mobil használatáért, nem úgy értettem, benne van az idézésedben is, hanem ha ez a dolga, felszólít és utánna megvalósítasz valamit ami az idézetben van, Bűncselekmény és szabálysértés elkövetése esetén.

Gabicsek # 2012.03.05. 21:02

Ja, ha a számítógépeket zavarná a mobil (mint ahogy nem zavarja itthon sem), akkor a dolgozóknak is tilos lenne használni. Márpedig ők használják.

Gabicsek # 2012.03.05. 21:01

Bűncselekmény és szabálysértés esetén van joga a biztonsági őrnek akár testi kényszerítő erőt...

Lehet, hogy csak én vagyok tájékozatlan, a Btk-ban nincs olyan, hogy mobiltelefon tiltott használatának vétsége, bűntette. Az sem rémlik, hogy bármilyen szabálysértést valósítanék meg, ha egy bankban mobiltelefont használok.
Más kérdés, hogy ők kiírják, hogy tilos használni (gondolom azért, hogy az ügyfelek ne karattyoljanak egyfolytában és csörömpöljenek telefonok), de ez nem valósít meg szabálysértést. Innentől kezdve a biztonsági őr engem ne vezetgessen sehova testi kényszerítő erővel.
De ha van ilyen szabálysértés a szabálysértési törvényben, írjátok már ide legyetek szívesek, melyik szakasza, hogy én is tudjam:)