mennyi ideig lehet megtenni a feljelentest?


Herkentyü # 2007.02.22. 17:38

Szervusztok!

Egy buntetougyben (ragalmazas/fenyegetes), mennyi ideig lehet megtenni egy feljelentest? Igazabol szerintem erosen elkestem vele, fel evvel ezelotti dolgokrol van szo. Van ennek valami hatarideje? 30 nap mondjuk, vagy valami ilyesmi.
(nem vagyok naiv, en is sejtem, hogy nyilvanvalo teny, hogy ezt mar cseszhetem, csak legkozelebb talan majd jobban esznel leszek...)

A masik az, hogy interneten keresztul lezajlott dolgokrol van szo, gondolom a szinte bizonyithatatlansag miatt eleve szelmalom harc lenne barmi is...

Koszonom a segitseget elore is!

ObudaFan # 2007.02.22. 17:42

30 nap attól az időponttól, hogy az elkövető kilétéről tudomást szereztél.

főnyomozó # 2007.03.01. 11:05

Büntetőügyben a feljelentést bármikor meg lehet tenni, nincsen jogvesztő határidő... legfeljebb, ha elévült a bűncselekmény, nem fognak büntetőeljárást indítani... úgyhogy bátran tegyél feljelentést, fél év alatt semmilyen bcs. nem évül el. még van legalább 2 és fél éved... :)

főnyomozó # 2007.03.01. 11:06

Obuda fan, honnan vetted ezt a 30 napot?!?

főnyomozó # 2007.03.01. 11:13

Mea culpa, nem vettem észre, hogy rágalmazásról van szó...

rágalmazásnál valóban 30 nap, ahogy obudafan írta, de ha senki nem tudja, hogy te mikor szereztél tudomást az elkövető kilétéről, akkor ugye nyilatkozhatsz, ahogy kedved tartja...

valamilyen fenyegetésről is írtál, ezt közelebbről is meghatározhatnád, mert lehet szabálysértés is és lehet bcs. is.

ObudaFan # 2007.03.02. 19:36

Azért ha arra hivatkozik, hogy a jelenlétében micsoda rágalmazás folyt, akkor máris az elkövetéstől számít a 30 nap.

Herkentyü # 2007.03.05. 16:01

Hat a lenyege a dolognak. Uzemeltetek en egy websiteot. Az oldal azert erosen politikai toltetu, most az tokmindegy melyik oldalt tamogatja. (nem szelsoseges! ezt fontosnak tartom megjegyezni) Na mostanaban ugye ez konnyen valt ki indulatokat. Es hat ezen keresztul erkezett egy emberketol par fenyegetes, hogy ki fog nyirni a fenebe (reszletezve, hogy hogyan), stb stb...en tudom, hogy ki az az ember (99.9999999%ra), tudom, hogy nem fog semmit tenni (nagyon keves o ahhoz), ha csak megprobalna, asszem neki ott el is jonne a vilagvege. De azert gondoltam mar arra, hogy esetleg jogi lepeseket tennek ellene.
A dolog nem nyilvanos ragalmazas, hiszen csak egy "koztunk" lezajlott levelezes volt. Meg a legelso kerdesem inkabb arra vonatkozott, hogy egy interneten keresztul lezajlott fenyegetest mennyire vesz komolyan a hatosag. Nekem van egy olyan erzesem, hogy semennyire.

Ha meg egyebkent tovabb pattog az ember, akkor inkabb sajat kezbe veszem a dolgokat szerintem, aztan kap majd valami "egi jelet", hogy le lehetne allni. :)