Feljelentéssel kapcsoltaban gyors segítséget kérek


asandor777 # 2008.05.23. 14:17

Tiszteletem !

érdeklődnék, hogy feljelentés után a rendőrségnek mennyi nap alatt kell a feljelentő felé reagálnia?
60 napja tettem feljelentést, de azonkivül, hogy az ügyeletes hölgy felvette a panaszt, semmi sem történt.
Köszönöm az esetleges választ

ObudaFan # 2007.06.25. 19:06

Az eredeti kérdésre válaszolva: működni működik, egyre szélesebb körben. Tekintettel arra, hogy ezek olyan ügyek, ahol a büntetés amúgy sem volt éppen elrettentő eddig sem, az eljárás viszont időt rabló és költséges volt, az állam jó szívvel mondott le büntetőigényéről. Nyilván némi angolszász hatás érzékelhető ezen a pragmatikus jellegű intézményen. Meg kell szokni.

guba # 2007.06.25. 11:43

Az, hogy a közvetítői eljárás mennyiben segíti elő, hogy a sértett kára megtérüljön, egy kérdés, - amelyben a véleményedet nem vitatva, de - amelytől függetlenül lehet vizsgálni azt a másik kérdést, hogy az ilyen opportunista eljárások mennyiben szolgálják a büntetés céljait, a társadalom védelmét.

Lhotse # 2007.06.25. 11:07

guba!

Rendben van, büntessen az állam, de ne az én káromra... + Azt kihagyod a számításból, hogy a közvetítői eljárás során a vádlott "elszégyeli magát", a közvetítői eljársnak pedig feltétele a teljes beismerés. Legfeljebb a szankció korlátozódik a "szégyenre" és annak kimondására, hogy elkövette a cselekményt.

Ha kifizeti pénzbüntetést, akkor az esetnek éppen úgy nincs további következménye (erkölcsi bizonyítvány, stb.), mint az eljárás megszüntetésének.

Ha "rendeszeres" tolvaj valaki, illetve nagyobb a kár, vagy erőszakos a bűncselekmény, akkor a közvetítői eljárás nem járható.

Ez alapvetően felfogás kérdése, de úgy gondolom, hasonlóan "piti", bűncselekmények esetében a visszatartó erő szempontjából nem annyira a szankció kilátásba helyezése a kulcs, hanem hogy ne maradjon el a felelősségre vonás.

guba # 2007.06.25. 10:24

Béla!
Nem kellene szerintem egy kalap alá venni azt az esetet amikor valaki a bűncselekmény befejezésétől önként eláll, ill. az okozott kárt még a bcs felfedezése előtt megtéríti, azzal aki a lebukás után az ellopott, vagy elsikkasztott dolgot visszaadja.
De említhetném a vesztegetést, vagy az adócsalást is, meg más hasonló konstrukciókat, amelyek szintén nem analóg esetek a fenti példával.

Lhotse!
A példa meglehetősen polgári jogi szemlélettel közelít egy bűncselekményhez. Olyan mintha azt mondanád, aki másnak kárt okoz, tartozik azt megtéríteni, ezzel a dolog le van rendezve.
A kérdésem nem erre irányult, felteszem másképpen:
Mennyire szolgálja ez az eljárás a Btk. 37.§-ban foglaltakat, nevezetesen annak megelőzését, hogy a jövőben akár az elkövető, akár más bcst kövessen el. Szerintem nem igazán.
Mert a te példádban mit is mérlegel az elkövető? Ellopom a fényképezőgépet, ha elkapnak legfeljebb visszaadom és veszem a kalapomat. Most mit bukhatok?

Egyébként a közvetítői eljárásnak az alkalmazási gyakoriságáról tud valaki adatot?

Dr.Attika # 2007.06.25. 10:18

Nem kell közvetítői eljárást, mert az okozott kár megtérült. Egyszerűen be kell csatolni a visszafizetést tanusító okmányt, illetve a "feljelentés visszavonását". Ezek alapján kérni kell a Btk. 36.§ (1) bek. alkalmazását arra hivatkozva, hogy a káros következményt jóvátette. A "feljelentés visszavonása" okmánnyal lehet bizonyítani, hogy a sértett sem kívánja az elkövető megbüntetését. Ezzel szerintem az ügy le fog zárulni.

Lhotse # 2007.06.25. 09:29

Kedves guba!

Ellopnak valakitől (mondjuk a strandon, hogy időszerűek legyünk...) egy 200.000,- Ft értékű digitális fényképezőt, + 20.000,- Ft készpénzt. Az elkövetőt megfogják. Senkije nincs, vagyontalan, nincs jövedelme. (Leszámítva az eladott fényképezőt...:)) Ha Te volnál a sértett, melyiket választanád: 1. A tolvajt "példásan" megbüntetve a bíróság 40 napi tétel pénzbüntetésre ítéli, egy napi tétel 200,- Ft = 80.000,- Ft. Mondjuk valahogy kifizeti, (vagy nem tudja, vonul a dutyiba...), de több pénze nincs, illetve sz*rik keresni. Te polgári jogi igénnyel kéred a kár megtérítését, nem fizet, végrehajtóhoz fordulsz. A 2 évig tartó eljárás végén a végrehjató megállapítja, hogy a Vht. 52. § alapján szünetel a vh. (Nincs végrehajtható vagyona...) Ekkor már az elbukott 22.000,- Ft végrehajtási költségen túl még mindig nincs géped, se pénzed.

2. A delikvens elismeri a bűncselekmény elkövetését és kifizet neked 220.000,- Ft-ot. Cserébe ellene megszüntetik az eljárást.

Nos?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.25. 09:22

Nem is arra hivatkoznak. Hanem arra, hogy ezekben az esetekben súlyosabb érdek fűződik a sértett kárának megtérüléséhez, az okozott sérelem orvoslásához, mint a tettes megbüntetéséhez.
A "tevékeny megbánás" miatt korábban is lehetősége volt a bírónak a korlátlan enyhítésre; a mostani szabályozás tulajdonképpen a bírói mérlegelést szüntette meg az ügyek egy bizonyos csoportjára nézve.

guba # 2007.06.25. 09:17

Ez a közvetítői eljárás valóban működik a gyakorlatban?
Ebben az esetben tehát valaki megbukott sikkasztáson, erre visszafizette a pénzt, és ha a sértettnek így rendben van, akkor az állam lemond a büntetőjogi igényéről? Ilyen egyszerűen megnemtörténtté lehetne tenni egy bűncselekményt? Valahogy ez nekem nem egyeztethető össze a generálprevenciós célkitűzéssel. (igazából a speciálprevencióval sem)

nyusz66 # 2007.06.25. 08:55

Miért nem fogadod meg Obuda tanácsát?

A sértett nem hajlandó kérni veled együtt a közvetítői eljárást?

kkcica # 2007.06.25. 07:46

Én már kezdek nagyon félni..Bár tudom, h mit tettem, én teljesen nyugodt voltam, mert elvileg visszavonták a feljelentést..Na ugye az kiderült, h ilyen nincs. Sőt a feljelentés után pár nappal mindent kifizettem...Behívtak kihallgatásra. Ott elmondták, h tárgyalás lesz. És azt mondták, h nem fontos ügyvéd, mert bevallottam a dolgot. De nekem ez gyanús..tárgyalás úgy, h a vádlottnak nincs ügyvédje?? Azt mondta a rendőr még, hogy szerinte csak pénzbüntetés lesz, mert nem volt eddig rendőrségi ügyem, meg vissza is fizettem, meg bevallottam, stb.. és ezek enyhítő körülmények...De én már teljesen össze vagyok zavarodva...Valaki aki ért ehhez, még írhatna nekem, hogy hogyan is megy a tárgyalás, most akkor menjek ügyvédhez, vagy sem?? és tényleg, mi várható büntetés terén?

Traffic # 2007.06.19. 20:03

Csak egy kérdésem lenne. Akkor is van helye közvetítői eljárásnak, ha az elkövető a nyomozási szakban teljes mértékben megtérítette a kárt?

ObudaFan # 2007.06.19. 19:30

Meg kell keresni a sértettet, és közösen kell kérni a közvetítői eljárást. Ellenkező esetben végig fog menni a büntetőeljárás.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.19. 16:40

??

hans # 2007.06.19. 12:59

magáninditvány, ha a hivatalos szerv az eljárást megtagadta, vagy nem???

üdv

hans

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.19. 12:50

Magánindítványról beszéltem. És bizony a sikkasztás - ahogy a legtöbb vagyon elleni bűncselekmény - magánindítványra üldözendő, ha az elkövető a sértett közeli hozzátartozója.

(A "nem magánvád hanem bűncselekmény" szövegrésznek ebben a formában túl sok értelme nincs.)

hans # 2007.06.19. 12:40

már bocsánat
a sikkasztás nem magánvád hanem bűncselekmény amit a törvény büntetni rendel.
Tehát a rendőrség mérlegelés nélkül eljárást kell hogy kezdeményezzen.

hans # 2007.06.19. 12:40

már bocsánat
a sikkasztás nem magánvád hanem bűncselekmény amit a törvény büntetni rendel.
Tehát a rendőrség mérlegelés nélkül eljárást kell hogy kezdeményezzen.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.19. 09:29

A sértettel. De hivatalosan, a közvetítői eljárás keretében.

kkcica # 2007.06.19. 09:18

Utánna olvastam a közvetítői eljárásnak, és ha jól értettem, peren kívüli, írásos? megegyezésről szól. De akik a feljelentést tették, már rég visszavonták, erről kaptamis egy írásos papírt. Ezen kívül még kivel is kell akkor megyegyeznem??

kkcica # 2007.06.19. 09:14

És ez mit jelent pontosan?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.06.19. 09:05

Igen. A sikkasztás csak akkor magánidítványos, ha az elkövető hozzátartozó.
A közvetítői eljárásnak esetleg lehet esélye.

kkcica # 2007.06.19. 08:31

Röviden leírnám a problémám. Egy 500.000ft értékű sikkasztásban vagyok gyanúsított..a kárt, már hónapokkal ezelőtt megtérítettem, 1 héttel azután, h feljelentés történt. A feljelentést visszavonták, papírom is van róla, ma mégis behívtak gyanusítottként az ügyben.ha visszavonták a feljelentés, miért hívnak mégis be? Akkor ugyanúgy megbüntethetnek?