Feljelentéssel kapcsoltaban gyors segítséget kérek


Spencer # 2010.04.18. 17:50

Már közel egy hónap telt el azóta, hogy a szomszéd állítása szerint nyomoz utánunk a rendőrség. Még mindig nem történt semmi, nem kerestek, nem foglalták le a számítógépünket. Mennyi egy ilyen ügynek az átfutási ideje? Ha tényleg van feljelentés, már jelentkeztek volna?
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni!

ObudaFan # 2010.04.17. 08:49

Feljelentést bárki tehet, de a polgári jogi igényt majd valóban ő tudja előterjeszteni, hiszen ő a sértett.

Echonow # 2010.04.16. 11:52

Kedves Fórumozók!
A problémám kicsit hasonlít vassyfree történetéhez, csak egy kicsit speciálisabb. Egyik barátom akart laptopot vásárolni az egyik online aukciós portálon, és megkért, hogy az én felhasználói profilomról intézzük a dolgot (nem volt kedve regisztrálgatni). Röviden én ütöttem le a terméket, az utalást viszont a barátom intézte. A vége az lett, hogy 125e forinttal eltűnt az illető, telefonon, emailen nem elérhető, és ahogy olvastam, másokat is sikerült átvernie, akik már tettek feljelentést. Az ismerősöm mindenképp szeretné, ha mi is tennénk, azonban ő külföldön tartózkodik még jó pár hétig. A portál jogi osztálya azt javasolta, hogy mindenképp ő tegye a feljelentést, ne én, hiszen ő a károsult. Amúgy az illetőről szinte minden adat megvan, a neve, címe, telefonszáma, bankszámlaszáma, még a főbérlőjének és a volt lakótársának is sikerült megtudni az elérhetőségét.
A kérdésem az lenne, hogy van értelme nekem bemenni a rendőrségre? Mi lenne a legjobb megoldás? Ha már mások is tettek feljelentést, és elvileg nyomozás folyik az illető ellen, számít, hogy az ismerősöm most vagy két-három hét múlva tesz feljelentést?
Elnézést, hogy hosszúra sikerült a mondandóm, remélem tud valaki valami tanácsot adni!
Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.04.05. 16:43

Valószínűleg igen.

Spencer # 2010.04.05. 14:41

ObudaFan, köszönöm a segítséget. Az a helyzet, hogy kezdek kicsit aggódni, mert nagyfiam feltünően lapít, amikor ez a téma szóbakerül. Azt már bevallotta, hogy néha használja a szomszég wifijét (nincs jelszóval védve). Én hiszek neki egyelőre, de az az igazság, hogy számomra beláthatatlan az ő informatikai tudása (ez a hobbija).

Monalisa, ezt azt jelenti, ha mégis van feljelentés és kinyomoznak valamit, ami ránk terhelő, akkor az első az lesz, hogy lefoglalják az itthoni gépet? És csak utána hallgatnak ki minket?

eSZeM # 2010.04.05. 11:43

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:

Tehetek-e feljelentést abban az esetben, ha az állandó lakcímemre érkező leveleket (van bejelentett tartózkodási helyem is) az ottlakó kiveszi a levélszekrényből és eldobja, felbontja vagy magánál tartja...mindenesetre nem fordítja vissza a postának?
Csak arra van bizonyítékom, hogy a boríték hozzá került, mert egy bírósági perben olyan borítékról készült fénymásolatot csatolt be idén márciusban, amely levelet a feladó még 2009. júniusában postázott.

Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2010.04.05. 11:38

Nem érdemes.

monalisa1 # 2010.04.04. 18:52

A sz.géped lefoglalása nélkül a vizsgálat el sem kezdődhet, és mivel ezt nem írtad (!) vélhetően a szomszéd csak blöffölt.

Spencer # 2010.04.04. 16:43

Értem, köszönöm. Érdemes elmennem a rendőrségre érdeklődni, vagy ha tényleg feljelentett, úgyis keresni fog a rendőrség? Egyáltalán hova kell mennem? Lakhely szerint illetékes vagy bármelyik rendőrkapitányság?

ObudaFan # 2010.04.04. 13:17

Bocs, a levéltitoksértés az magánvádas, de ez a tényállás tényleg nem csak levéltitoksértés lenne.

ObudaFan # 2010.04.03. 10:29

Már a levéltitoksértés is közvádas, de egyébként ez számítástechnikai rendszer, illetve adatok elleni bűncselekmény lenne.
Nincs vádemelés anélkül, hogy nyomozati szakban meggyanúsítanák a terheltet.

Spencer # 2010.04.03. 07:24

Köszönöm a segítséget!
Lehet, hogy tényleg szórakozik velünk, bár nem vagyunk rosszban vele. Azt hiszem bemegyek a rendőrségre és megkérdezem, volt-e feljelentés. Gondolom a ránk vonatkozó dolgokat jogom van tudni. Bár ha ismeretlen tettes ellen tette a feljelentést, akkor nem tudom mi a helyzet.
Én azt hittem (nem vagyok jogász) hogy ez egy magánvádas eljárás lehet, levéltitoksértésnek gondolnám. Lehetséges, hogy ilyen csip-csup ügyben ügyész emel vádat?

Magánnyomozó # 2010.04.03. 04:18

vassyfree!

Szerintem is nyugodtan feljelentheted. A dolog tényállásszerű.

justizmord # 2010.04.03. 01:51

vassyfree:

Nem vagyok jogász.

Szerintem feljelentést kéne tenned. Egyetértek Dr. Attikával, hogy a pénzed nem fog visszajönni, de legalább kapna egy elítélést. Ez már bűncselekményi értékhatár. Pláne ha több ilyen is volt, akkor pláne fontos lenne. Harmadik ilyen elítélésére pedig már tutira végrehajtandó börtönt is kapna, de lehet már a másodikra is. Tudomásom szerint a rendőrség nem fizetteti ki a sértettel a bűnügyi költségeket, ha a feljelentése igaz, ha a feljelentése nem hamis vád. A bűnügyi költséget valóban a vádlotton vernék le, ha lenne pénze, de ha nincsen pénze, akkor sem száll át a költség a feljelentőre, hanem akkor benyeli az állam a költségeket.

100 szónak is egy a vége, szerintem tegyél feljelentést.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2010.04.03. 01:45

Spencer:

Hazugság az egész. Első a nyomozati szak, második az ügyészi szak, harmadik a bírói szak. Nem ugranak át egyszerre kettőt. Olyan nincs, hogy vádemelés a gyanúsított meghallgatása nélkül. Ráadásul a feljelentővel nem közlik soha, hogy mikor lépett át bírói szakba az ügy.

Mást sejtek a háttérben. 1. valamiért eleve dühös rátok, és szivat titeket. 2. Tényleg meg van győződve, hogy feltörték, tényleg rátok gyanakszik, talán el is ment a rendőrségre, és ott lehűtötték a kedélyeit, nem vettek fel feljelentést tőle, mert nem tudja bizonyítani, hogy olvasgatták a leveleket, és a feltörést sem tudják bizonyítani. Ennek ellenére a fickó meg van győződve. A nyulat akarta kiugratni a bokorból, hogy mit szóltok erre, a reakcióitokra volt kiváncsi, remélte, eláruljátok magartokat valahogy, vagy legalább hogy ő jobban megbizonyosodhat, pl. úgy, hogy elkezdtek könyörögni vagy alkudozni vele. Nem történt meg, és továbbra is kétségek között van, nem ugrott ki a nyúl a bokorból.


Iniuria non excusat iniuriam

kismukk # 2010.04.02. 22:19

Spencer:
a rendőrség, ha alaposnak találta a bűncselekmény gyanúját, vádemelési javaslatot tesz az ügyészségnek. Ezután az ügyész vádat emel és beadja a bírósághoz, utána lesz büntetőper.
Amit tehetsz: felhívhatod a rendőrséget, tényleg gyanúsított vagy-e, utána az ügyészséget, van-e vád?
Mindegyik helyen kérheted a rád vonatkozó anyagba betekintést, panaszt tehetsz.

végrehajtó1 # 2010.04.02. 20:49

hülyeség

Spencer # 2010.04.02. 20:35

Szomszédunk azt állítja, hogy feljelentést tett a rendőrségen ismeretlen tettes ellen, mert valaki feltörte (vagy megfejtette) a jelszavát és olvassa a magánlevelezését. Azt állítja, hogy a nyomozás befejeződött és egyértelműen kiderült, hogy mi (a családunkból valaki) tette. Az ügyet a rendőrség lezárta és átadta a bíróságnak.
Számunkra kissé hihetetlen a dolog: létezik, hogy a rendőrség úgy zárta le a nyomozást, hogy minket nem értesített, nem idézett be tanúként vagy gyanusítottként? Lehetséges, hogy úgy kerül bíróság elé az ügy, hogy mi először az idézésből fogunk erről hivalatosan értesülni? A rendőrség ad erről nekünk bármilyen felvilágosítást?
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni.

Dr.Attika # 2010.03.25. 16:39

Nézzük hátulról.

  1. Nem fogja visszakapni a pénzét.
  2. Feljelentéssel cca. ugyanennyi pénzt kell kifizetnie tanúkihallgatásra, bírósági tárgyalásra járásra.

Azt javaslom , hogy könyvelje le az összeget tanulópénzként és tájékozódjon a posta utánvét intézményéről.

vassyfree # 2010.03.25. 16:32

Kedves Fórumozók!

A történetem a következő:
1 hete az egyik hirdetési internetes oldalon "vásároltam" egy terméket. Még aznap átutaltam a 37.000.-Ft-os ellenértéket. A gyanúm beigazolódott, mert ahogy átutaltam, onnantól kezdve kikapcsolta a mobilját az eladó és törölte a hirdetést is. A bankszámlaszám megvan és a hozzátartozó név alapján az összes adatát megszereztem, tehát a rendőrök tudnának intézkedni. Közben az interneten rábukkantam több (2-3) károsultra, de volt akinek már 2008-ban meggyűlt a baja az illetővel. Hogy lehet, hogy azóta még mindig "garázdálkodik" az interneten. Mi tévő legyek? Tegyek feljelentést? Írtam a többi károsultnak. Ha ők nem jelentkeznek, akkor van értelme egyedül belevágni? Tudom, hogy aznap, mikor kifizettem a termék árát, akkor még ezen kívül 3 más hirdetése volt, úgyhogy várható még több károsult.
Van rá esély, hogy visszakapom a pénzem?

A tanácsokat és a segítséget előre is köszönöm!

Somebody_HUN # 2010.03.23. 08:42

Tisztel fórumozók!
A következő eset miatt tanácstalan vagyok: A négy éves öcsémre az ovoda után a nagyszüleim vigyáznak amíg valaki érte nem tud menni. Eddig nem is volt gond de kb fél éve az alattuk lévő lakásba beköltözött egy idős nő. Amikor ott van a nagyszüleimnél az öcsém, ez az idős nő állandóan veri a radiátort mert szerinte nagyon hangos a gyerek. Mi tényleg megpróbáltunk mindent hogy ne hangoskodjunk de ő így is állandóan kopog. KB egy hónapja feljött a nagyszüleimhez és Szidta az öcsémet, "megátkozta" és megfenyegette ha meglátja akkor megöli és megtapossa stb.
Erre tegnap a nagyszüleim beszálltak a liftbe a gyerekkel és beszállt ez a nő is, és egyből megtámadta a gyereket. A kulcscsomóját neki is dobta, szerencsére még a nagyapám oda tudta a kezét tenni és így őt találta el. Úgy kellet kilökdösni a liftből.
Ez így most már nem mehet tovább.
Nem tudjuk hogy igazából mit lehetne csinálni. Feljelenteni a rendőrségen vagy szólni a gyermek védelmiseknek? Ha feljelentjük akkor a rendőrök tudják biztosítani hogy ne tudjon megint a gyerekre támadni?
Aki tudna rá valami megoldást kérem írjon.

Pjotr # 2010.01.05. 10:41

Sajnos értékhatár nélkül és finoman az üzletszerűséget beleszőve kellett volna feljelenteni a rendőrségen.
Akkor foglalkozniuk kellett volna vele és maximum elutasítják, persze hamis vád miatt vigyázni kell mit mondasz tulajdonképpen.

Gardo # 2010.01.05. 10:32

Köszi a segítséget, de sajnos nem jártam sikerrel.
Bementem a körjegyzőhöz, említettem a jogsegélyt, de azt mondta, nincs hatásköre ilyen esetekre. Pontosan már nem tudom idézni az elhangzottakat, de a lényeg, hogy ő felhívta a pécsi ügyészséget és beszélt egy ügyésszel az ügyemmel kapcsolatban, ahol ezt mondták neki. Állítólag a rendőrségnek és az ügyészségnek sem adja ki ilyen esetekben (szabálysértés) a bank az ügyfél adatait.
Szóval lakcím nélkül megállt az ügy... Az pedig csak az OTP -től szerezhető meg a számlaszám alapján, ha még él...
Amúgy az "eladó" a telefonszámot és email címét már meg is szüntette, további hirdetései sem aktívak az oldalon.
Van esetleg még valami, amit tehetek, vagy ennyi és nyeljem le? B.U.É.K. mindenkinek!

ObudaFan # 2009.12.22. 19:29

Kérd, hogy ők kérjenek jogsegélyt a rendőrségtől.

Gardo # 2009.12.22. 15:22

A rendőrségre mentem először, mikor a feljelentést akartam tenni, ők irányítottak az önkormányzathoz, hogy ez az ő hatáskörük. Szívesen felveszik a jegyzőkönyvet, iktatják, aztán elküldik az önkormányzatnak, de ez mind idő... így inkább ezt megspóroltam. Csak most nem tudom, hogy tovább...?!