Elhagyott mobiltelefon


Dr. Jégember # 2014.10.16. 11:12

Minősítő körülmény nélkül 50.001 Ft-tól bűncselekmény.

Valóban "csak" IMEI szám alapján körözik a készüléket, mert az az egyedi azonosítója.

Mindegy mennyiért vette a készüléket, milyen összeg van a számlán, a hatóságnak a nyomozásban hivatalosan meg kell állapítani az értéket, amihez általában becsüst keresnek fel. Ha az összeget nem tartja elfogadhatónak, akkor iü. tárgybecsüs szakértőt lehet kérni, de többé-kevésbé reális piaci árat adnak meg első körben is.

Dr. Jégember

halmaiZ # 2014.10.16. 11:52

Köszönöm szépen a felvilágosítást!

efi99 # 2014.10.16. 12:07

Persze, hogy IMEI szám alapján körözik, csak mi értelme ebben a formában, amikor egyrészt tű a szénakazalban (mert 10 millió készülék van forgalomban és ebből kb 0-t fognak az utca emberénél megnézni, hogy hátha nála van), másrészt ott van a gerenda is a szénakazalban (celleinfo), ezt meg ennek ellenére nem hajlandóak lekérni ?

huntah # 2014.10.16. 12:38

Mit lehet ezen ennyire nem érteni, efi99? A készülék az IMEI számát is közli a toronnyal. Ha valami oknál fogva nagyon fontos lenne megtalálni, akkor megtalálják. Csak ez az ok nem 37.629 Ft lesz. Én ezt is megértem, nem éri meg (közpénzen) akciócsoportot szervezni ilyen kis értékre.
Ha a tulajnak mégis annyira fontos, megbízhat magánnyomozót a saját pénzén.

efi99 # 2014.10.16. 13:04

huntah
Azt nem lehet érteni, hogy 3 mp utasítani a szolgáltatót, hogy adja meg a pozíciót, ahol további 3 mp azt lekérni és átadni. Ez nem kerül az állambácsinak akkora pénzbe.
S nem elég, hogy ezt elszabotálják, azzal a nyilvánvaló hülyeséggel szúrják ki a szemünket, hogy azt hazudják, hogy csinálnak valami mást. Ami egyébként tényleg nem fedezné sem a 32 E Ft, sem a 100x ennyi.

huntah # 2014.10.16. 13:22

És ugyan mit kéne tenni a pozíció adattal? Kiadni a tulajnak, hogy menjen önbíráskodni?

Tegyük fel, hogy telefonszervizem van. Behozod hozzám a telefonodat, másnap elviszed, harmadnap feljelentem az ismeretlen tettest, mondván, ellopták. Erre a rendőrség kiadja nekem a pozíciódat. Szerinted ez lenne a normális?
Nem pedig az, hogy mindenki vigyázzon a cuccaira?
Én vagyok a hülye hogy megkérdezem, mert válaszolni fogsz.

Véleményem # 2014.10.16. 16:32

efi99

A cella infó nem 3 mp. Van neki egy hivatalos útja. A cella infó ilyen esetben nem ér semmit, és nem fogják kikérni.
A cella infót le lehet kérni más esetben olyan súlyú bűncselekmény esetén ami ezt indokolja. Ez a telefon elhagyás nagyon nem az. Kár ezt a cella infót erőltetni.
Az eljárás költségei sem elhanyagolhatók. Meg persze az is szabályozva van, hogy a szolgáltató milyen esetekben adja ki a körzet információt egyebeket, vannak itt jogok amit figyelembe kell vennie mind a két félnek.

Az ellopott telefont IMEI szám alapján körözik és ennyi. Mellette ott vannak az okos telefon mindenféle nyomkövető rendszerei amik segíthetnek és a hatóság rámozdulhat a sértett segítségével.

Dr. Jégember # 2014.10.16. 18:12

Még egy dolog:

Ha valaki elhagyja a telefonját az melyik bűncselekmény??????????? Miért kellene ebben nyomozni egyáltalán? Először azt kell bizonyítani, hogy az elhagyott dolgot egyáltalán valaki megtalálta, mert anélkül még a bűncselekmény gyanúja (NEM MEGALAPOZOTT GYANÚRÓL BESZÉLEK) sem állapítható meg, így a nyomozás elrendelésére sem kerülhet sor.

A hatóságok nem azért lettek kitalálva, hogy a b@lfasz emberek elveszett dolgait keresgéljék.

Erről egyébként ez a véleményem:

Üdv:

Dr. Jégember

Cinder Ella # 2016.06.14. 11:08

Ilyenkor nem segít, ha van a telefon valamilyen nyomkövető alkalmazás? én az inetrackről hallottam eddig, de sokféle van. és sok ingyenes.