Remélem most örülnek a liberálisok...


ObudaFan # 2014.08.30. 12:23

És azért egy világi államban nem lehet mindenkitől elvárni, hogy keresztényi szentségből megbocsájtsa egy hozzátartozója meggyilkolását.

Rendben, de az államtól viszont elvárható a józan mérlegelés.

fekete mamba # 2014.08.30. 11:29

Jó, abban igazad van, hogy lehet keresztény szemszögből is érvelni a TÉSZ ellen. Ugyanakkor olyan értelmezésről is hallottam már, amely szerint az Újszövetség sem zárja ki a halálbüntetést sem. És azért egy világi államban nem lehet mindenkitől elvárni, hogy keresztényi szentségből megbocsájtsa egy hozzátartozója meggyilkolását. Aki képes erre, azt természetesen hatalmas nagyságát mutatja az illetőnek, de ez több, mint ami elvárható. Ez az igeszakasz nyilván a gyakorlatban is alkalmazandó kisebb sérelmek esetén, és mellesleg itt önmagunkért való bosszúról van szó, nem a hozzátartozónkról. Egyébként meg az is bejön a képbe, hogy Isten megbocsájtó. Tehát, ha az illető megbánja, akkor Isten sem fog bosszút állni. Tehát akkor megint ott tartunk, hogy SENKI nem torolt meg semmit...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.30. 10:15

Ne álljatok bosszút önmagatokért, szeretteim, hanem adjatok helyet az ő haragjának, mert meg van írva: „Enyém a bosszúállás, én megfizetek” - így szól az Úr.

Úgy lehet Pál is egy gyanús liberális volt.

(Az utolsó bekezdés az, amiben nagyjából egyetértünk. De az az álláspont, amellyel itt vitatkozol, az nem a dogmatikus, radikális liberális álláspontja. Lmf.)

fekete mamba # 2014.08.30. 09:44

"Nem kell ahhoz liberálisnak lenni, hogy a büntetés céljának ne a megtorlást, a bosszút tartsa az ember."

Nem gondolom, hogy az lenne az egyedüli célja, de hogy egyáltalán ne legyen célja,ilyen esetben sem, az is túlzás. Másképp milyen alapon várjuk el az áldozatok hozzátartozóitól, és a társadalomtól az önbíráskodás mellőzését? Mert ha az államnak nem feladata a megtorlás, és a hozzátartozónak nincs joga önbíráskodni, akkor KINEK a feladata a megtorlás? Mert azért a hozzátartozónak igenis joga van, hogy a felesége/gyereke halála meg legyen torolva...

Az igaz, hogy a liberalizmusnak vannak pozitív hozadékai is (Ezeket viszont már többnyire elérte.), talán helyesebb szélsőliberalizmusról beszélni manapság. Akik a saját véleményüket kizárólagosan civilizáltnak tekintik, melegházasságról, halálbüntetésről, életfogytiglanról, abortuszról, eutanáziáról, és akik ezen kérdéseket konzervatívan gondolják, azok szerintük az emberi jogok ellenségei.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.30. 09:31

Nem kell ahhoz liberálisnak lenni, hogy a büntetés céljának ne a megtorlást, a bosszút tartsa az ember.

OFF
Egyébként meg tetszik, nem tetszik, ma már szinte minden állam alapvetően liberális - magyarul szabadelvű. A szó eredeti értelmében. Vagy legalább úgy tesz mintha az lenne. És "a képmutatás a gyarlóság hódolata az erény előtt".

Az kifejezetten ironikus, hogy két csoport van ma Magyarországon, amely nem az eredeti értelmében használja a liberális szót. Az egyik, amelyik magáról akarja elhitetni, hogy ő a liberális, az ő nézetei testesítik meg a liberalizmust, a másik pedig az, amelyik az első csoportot mindennél jobban utálja, de azt azért elhiszi neki, hogy az a liberális.
ON

fekete mamba # 2014.08.30. 09:20

"Tudod te mennyi 22 év?"

Igen, tudom. Éltem már annyit. A legbrutálisabb gyilkosságért ez nem igazságszolgáltatás.

"És tudod, hogy civilizált társadalomban mi a büntetés célja?"

Igen, tudom, hogy most jönne a liberális vélemény, hogy a reintegráció, ilyen esetben is. De ezt csak a liberálisok gondolják, márpedig civilizáció nem egyenlő liberalizmus. Ilyen gyilkosokat egész egyszerűen még akkor sem igazságos reintegrálni, ha történesetesen alkalmasak lennének rá. Egész egyszerűen nem lenne igazságos az áldozatokkal, és hozzátartozóikkal szemben. Mert tételezzük fel, hogy ez az ember kijön, rendes mukát talál, elkezd dolgozni, és elkezd élni egy többé-kevésbé normális életet. Ez akkor igazságos? Igazságos ezt megengedni neki, ilyen bűnök után? Mert szerintem nem! Bele kéne gondolni, hogy milyen érzés az áldozatok hozzátartozóinak, hogy kiengedik? Nekik nincsenek jogaik? Joguk az igazsághoz?

"A véredben van a demagógia, vagy úgy tanultad? Ha az utóbbi, akkor nagyon jól tanulsz."

Személyeskedés helyett linkelhetnél(Nem szoktam neten magázódni, nem tudom, itt miért kezdtem el, de szerintem vagy mindketten magázzuk egymást, vagy egyikünk sem.) végre valami hiteles statisztikát az életfogytosok feltételes szabadlábra helyezéséről, mert tényleg érdekelne. Ha a Te igazadat támasztja, alá, mert csak kevés életfogytost helyeznek szabadlábra, az Neked lesz pont...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.29. 10:54

Tudod te mennyi 22 év? És tudod, hogy civilizált társadalomban mi a büntetés célja?

A véredben van a demagógia, vagy úgy tanultad? Ha az utóbbi, akkor nagyon jól tanulsz.

fekete mamba # 2014.08.29. 10:49

Egy külföldi példa, még csak nem is a legszélsőliberálisabb országból... De nyilván ezí gy rendben van...

http://www.origo.hu/…ilkosat.html

fekete mamba # 2014.08.09. 20:25

Nos? Akkor van valami konkrét száma valakinek? Mert én az összes szabadságvesztésre ítéltről hallottam, hogy 90%-ukat feltételesen szabadlábra helyezik. Egyébként felmerült, hogy amikor döntenek a feltételes szabadlábra helyezésről, akkor nem csak a benti magaviseletet, hanem a bűncselekmény súlyát is figyelembe veszik/vennék, de kérdezem tisztelettel, ez meg nem ütközik a kettős értékelés tilalmába? Mert volt itt aki azzal jött, hogy a legdurvább sorozatgyilkosokat ily módon nem engednék ki feltételesen jó magaviselet esetén sem,akkor sem, ha eltörölnék a TÉSZ-t, de nem lenne jobb a bűncselekmény súlyát mégis inkább AZ ÍTÉLETBEN értékelni? Mert szerintem a feltételes szabadlábra helyezés megadásában/elutasításában csak a benti magaviseletnek szabadna számítani. Szóval a TÉSZ eltörlése esetén sehogy sem lesz jó, mert ha figyelembe veszik a bűncselekményt is a feltételes szabadság megvizsgálásakor, akkor olyasmit értékelnek, amit már az ítéletben értékeltek, ha meg nem, akkor meg tényleg a 20 embert megölő szexuálális sorozatgyilkost is ki kellene engedni, ha jól viselkedett odabent.

fekete mamba # 2014.08.02. 09:09

Szóval, tud valaki konkrét statisztikát arról, hogy milyen arányban utasítják el az életfogytiglanra ítéltek feltételes szabadlábra helyezését?

fekete mamba # 2014.07.23. 07:08

Szerintem a körülmények a viselkedéstől függő változtatása megfelelő eszköz, és különben is, az állatkertben is megoldják a tigrisek, és oroszlánok biztonságos őrzését... Egyébként érdekelne valami statisztika arról, hogy milyen gyakran fordul elő, hogy elutasítják a feltételes szabadlábra helyezést.

Rexor # 2014.07.23. 06:03

Véleményem szerint a TÉSZ - bár ezt a politika is jó nagyra felfújta-inkább ártalmas mint hasznos. Egy TÉSZ-esnek semmi vesztenivalója nincsen, ha kimegy a cellából és lemészárolja a fél börtönt maximum büntetésként továbbra is börtönben marad. Ha van némi halvány esély, hogy 30 év múlva esetleg szabadlábra helyezhető, az talán visszatartó erő lehet. Bár véleményem szerint 10 évnél hosszabb börtönbüntetés már rosszabb mint a halál, ezután már úgysem lesz senkiből sem épkézláb ember.

fekete mamba # 2014.07.22. 18:31

És én vagyok demagóg...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 17:56

Ukrajna felett pedig lelőttek egy utasszállító repülőt. Tehát tiltsuk be a repülést.

fekete mamba # 2014.07.22. 17:33
Sherlock # 2014.07.22. 17:17

a barátnőmet

Hogyne :o)

fekete mamba # 2014.07.22. 16:50

Egyébként van a köztársasági elnöki kegyelem is... Meg újratárgyalás, ha esetleg ártatlan volt. A 70 éves,de 20 éves korában jogosan elítélt, azóta megtért, kifogástalan magatartású, egy tűzesetnél három őr életét megmentő, 8 általánossal bekerült, és azóta ledoktorált TÉSZ-es majd esetleg kaphat köztársasági elnöki kegyelmet, tehát az elvi lehetőség megvan. De ez kivételes eset, a feltételes szabadlábra helyezéssel szemben.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 16:49

Sokat... Istenem...

fekete mamba # 2014.07.22. 16:38

Nem tény, de komoly esély van rá, és miért kell a kedélyeket borzolni még akkor is, ha teszem azt 10 nőt fojtott meg szexuális perverzióból? Ilyen esetben akkor vagyok nyugodt,(és szerintem a társadalom többsége is.) ha tudom már az ítélethirdetéskor, hogy az illető többet nem árthat. Akkor már az ítélethirdetéskor meg lehet nyugodni, nem pedig rettegni utána folyamatosan, hogy mi lesz, ha kiengedik. Ha lehetővé teszik, hogy kiengedik, akkor jó eséllyel sokat ki is fognak...

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 16:30

Ha kiengednék. Csakhogy a lehetőség még nem tény. Honnan a fenéből lehet azt tudni most, hogy húsz év múlva kit és milyen eséllyel engednek ki?
Te magát a lehetőséget vennéd el, egy még távolabbi, még bizonytalanabb lehetőségre hivatkozva.

fekete mamba # 2014.07.22. 15:05

Igen, kétség kívül a megtorlás is szempont(kéne, hogy legyen, és mellesleg ennek érdekében a Btk. általános részének a büntetés célját meghatározó paragrafusát is korrigálni kéne.), de igenis bizonyos esetekben azért is "rettegnék" mert nem érezném magamat/a barátnőmet, stb... biztonságban, ha az illetőt kiengednék.

"sem egyiknek, sem a másiknak az esélyéről nem tudunk mondani semmit. "

És a kettő egy kategória... Ez most valami rossz vicc?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 14:55

Te nem attól rettegsz, hogy ölni fog, hanem már attól, hogy egyáltalán kiengedik.
És nem ugyanannyi az esélye, hanem sem egyiknek, sem a másiknak az esélyéről nem tudunk mondani semmit. Különösen húsz-huszonöt évre előre.

fekete mamba # 2014.07.22. 14:48

Tehát annak, hogy én ölni fogok,ugyanannyi az esélye, mint annak, hogy egy szexuális pszichopata kéjgyilkos, fog újra ölni, miután kiengedik.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.22. 14:46

Én nem öltem meg senkit.
De még megölhetsz valakit. Ennek a feltételezésnek is van annyi alapja, mint a te távoli jövőt illető spekulációidnak.

fekete mamba # 2014.07.22. 14:44

Mit kéne értenem? Én nem öltem meg senkit. Akikről beszélünk, azok meg igen. Normális embereknél miért kéne azt vélelmeznünk, hogy ölni fognak? Aki viszont már ennyire brutálisan gyilkoltak, azoknál mégiscsak azt kéne vélelmezni, hogy újra megteszik... Nekem pl. az is a problémám-és ezt szerintem sokan gondolják így rajtam kívül-hogy pl. szexuális pszichopata sorozatgyilkosokat is kiengednének...Olyanokat, akik még csak nem is pénzért öltek, hanem mert élvezik, és egyértelmű, hogy mindig veszélyesek maradnak.