mi védi a vádlottat a bírótól?


istvanlor # 2006.03.22. 14:40

sőt, egyáltalán nem becsülöm le ezáltal hogy ilyenekt kérdezek (vagy bárki más), hanem a tapasztalatodra alapozok, amit te a konkrét ügyek kapcsán megszereztél.

De azt tényleg nem értem (habár mindennemű lopást én alapból elítélek),hogy a zseblopás miért súlyosabb, mintha valaki a boltból, egy nyitott autóból..vagy egyéb helyről lop..

istvanlor # 2006.03.22. 14:33

a zseblopást külön kezeli a Btk? .vagy ugyanúgy lopásnak bírálják el a Btk. 316 alapján?

Amúgy meg még azt szeretném neked mondani (fölösleges bevezető mondat:) ), hogy annak ellenére, hogy mindig hangsúlyozzátok, hogy nincs 2 egyforma ügy, valóban jól kiszámíthatóak a várható büntetések egy adott ügyben, tehát amikor itt eddig bárkinek jósoltatok, az bevált, ezek alapján én igenis azt mondom, hogy a jövőben is szerintem van értelme, hogy bárki hasonlót kérdezzen Tőled.
És ne hidd, hogy ezáltal én a jogászi szakmát le szeretném egyszerűsíteni, vagy lebecsülném, vagy bárki más ezt tenné.

Nick Name # 2006.03.22. 14:02

"Elnéztem" Neked , azért is válaszoltam a kérdésedre érdemben is. :)


Nick Name

istvanlor # 2006.03.22. 06:20

Nick!

"nagyon nehéz úgy jósolgatni, hogy Te beírsz, különböző bűncselekményeket, mi meg írjuk be, hogy egy konkrét, olyan minősítésű bűncselekmény kapcsán mi lesz a büntetés, hiszen minden ügy más. Adott esetben pl. egy lopás vétsége lehet súlyosabb egy lopás bűntettnél, még ugyanolyan előéletű elkövetők esetén is. Pl. a zsebtolvajlás általában súlyosabb megítélésű, szinte mindig végrehajtandó jár érte, noha csak vétség."

Igazad van ezer százalékig, de egyrészt a jósolgatósdit nem én kezdtem, hisz korábban kértek már tőled(letek) ilyen irányú útmutatást és az ítélet be is igazolta a jóslatotokat, és ezért gondoltam hogy én is felvetek hasonló kérdést, másrészt ezért is írtam be, hogy "jóval enyhébb tényállás mellett ", hisz ezzel is pontosabbá akartam tenni a kérdést.
Másrészt viszont tudom hogy igazad van, miszerint a körtét ne hasonlítsam a banánhoz, sőt az ebben a fórumban felvetett kérdésem nem is erre vonatkozik (mármint nem jósolgatásra), hanem az első fokon eljáró bíró belső kontrolljára. Csak szokásom szerint sikerült bonyolultan feltenni a kérdést:)
Ezt viszont nézzétek el nekem..

Nick Name # 2006.03.22. 04:37

Kedves István,

nagyon nehéz úgy jósolgatni, hogy Te beírsz, különböző bűncselekményeket, mi meg írjuk be, hogy egy konkrét, olyan minősítésű bűncselekmény kapcsán mi lesz a büntetés, hiszen minden ügy más. Adott esetben pl. egy lopás vétsége lehet súlyosabb egy lopás bűntettnél, még ugyanolyan előéletű elkövetők esetén is. Pl. a zsebtolvajlás általában súlyosabb megítélésű, szinte mindig végrehajtandó jár érte, noha csak vétség.

Ezzel együtt ObudaFannek iagaza van, de én főképp a másodfokra helyezném a hangsúlyt, akiknek mindenképp van egy rálátásuk az általuk felülbírált bíróságok gyakorlatára, és így komoly egységesítő szerepük is van.


Nick Name

ObudaFan # 2006.03.21. 22:53

A másodfok, és a bíró alkalmasságának ellenőrzésére hivatott belső eljárások.

istvanlor # 2006.03.21. 19:39

hogy konkretizáljam a kérdést.

Van egy ügy..valaki elkövetli a lopás büntettét...és emellé közokirat ham. büntettét, halmazati büntetés mondjuk 6 hónap felfüggesztve...

Másik eset fél évvel késöbb..lopás vétsége..elképzelhető hogy ugyanez a bíró hasonló személyi körülmények és jóval enyhébb tényállás mellett ugyanezért letöltendőt adjon? A fórumon eddig beírtak alapján és a döntvényeket elolvasva , egyértelmüen NEM, de egy adott esetben mi védi a vádlottat attól, hogy ez tényleg ne fordulhasson elő?

istvanlor # 2006.03.21. 19:18

Van egy fontos morális kérdésem.

Mi védi a vádlottat attól hogy elsőfokon egy olyan bűncselekményért súlyosabb büntetést kapjon, amiért mondjuk az azt megelőző ezer esetben csak pénzbüntetést adtak?
pl. elkövet valaki egy egyrendbeli vétséget, amiért mondjuk ezer esetből 999-szer csak minimális pénzbüntetést adtak. Mi védi a vádlottat, hogy ilyen esetben egy tapasztaltlan (urambocsáss rossz indulatú) bíró ne adjon irreálisan magas büntetést az átlagos itélkezési gyakorlathoz képest?

Véd talán a másodfok, az hogy tartania kell a bírónak magát a "szokásjoghoz"?

pl. tehet olyat egy bíró, hogy egy cselekményért letöltendőt adjon és másodfokon mondjuk csak egy próbára bocsájtás legyen a dologból? Ilyen esetben az első fokon eljárt bíró szakmai megítélése csorbul legalább?

kiváncsi vagyok a véleményetekre.