Öröklési illeték


bulldog # 2007.03.17. 05:45

Én érdeklődni szeretnék, hogy a hagyatéki eljárás során mennyi az illeték és a közjegyzői dij.

bigdady # 2007.02.28. 14:56

_Lala_!

Loren szerint lehet pl tetőtérbeépítés meglévő házon, nem kell őj ingatlanon:

http://www.jogiforum.hu/forum/23/1552

  • És erre a temetkezési költség dolgora lennt nem tudja senki a pontos választ?
bigdady # 2007.02.27. 09:47

Ahha. Köszi az infót.

Temetési költségekkel kacsolatosan is kérdezhetek tőled?

A helyi polgármesteri hivatal szerint ők számlát kérnek a temetésről, holott a törvény azt mondja, hogy:

"13. § (3) Az adósság és más teher fennállását és összegét az örökös (hagyományos), illetőleg a megajándékozott köteles igazolni. Az örökhagyó eltemettetésének szokásos költségei azonban bizonyítás nélkül is elfogadhatók."

Ilyenkor mia van? Kérhetnek vagy sem?
Mert ők még ilyet nem csináltak azt mondják. Pedig nekik kéne a helyi szokásos költségeket kitaálniuk nem? Mert ugye számlám nincs már meg.

_Lala_ # 2007.02.27. 09:32

Vagyis tetőt nem cserélhetek a saját házamon ezek szerint? Csak építés esetén nem kell a 25% adót fizetnem?
Ne már.

Lakáscélra kell fordítani. Nem meglevő lakás felújítására. Természetesen a legegyszerűbb lakáscélra fordítás a vásárlás.

És mennyi idő mulva igazolom számlával?
Most kifizetem az adót eladáskor és majd a számlák alapján pedig valamikor az adóbevallásomban visszaigénylem a meghatározott részt vagy az egészet?

Amikor igénybe kívánod venni a kedvezményt, rendelkezned kell igazolással. Ha enélkül veszed igénybe a kedvezményt, akkor ellenőrzés esetén adóbírság lesz a vége.

Ha addigra, mire be kell vallanod az adót, lakáscélra fordítottad, akkor már nem kell befizetned. Ha csak később történik meg, akkor előbb be kell fizetned, majd utólag visszaigényelheted.

bigdady # 2007.02.27. 09:24

Vagyis tetőt nem cserélhetek a saját házamon ezek szerint? Csak építés esetén nem kell a 25% adót fizetnem?
Ne már.
És mennyi idő mulva igazolom számlával?
Most kifizetem az adót eladáskor és majd a számlák alapján pedig valamikor az adóbevallásomban visszaigénylem a meghatározott részt vagy az egészet?

_Lala_ # 2007.02.27. 08:24

akkor elég arról nyilatkoznom, hogy pl lakásfelújításra használom ezt az összeget és máris nincs adó?

Nem. Több szempontból sem.

  1. A lakásfelújítás nem megfelelő felhasználás. A lakás építése igen.
  2. Ráadásul nyilatkozni nem elég, számlákkal kell tudni igazolni a kiadásokat.
  3. Az építésnél csak a használatbavételi engedély után tekinthető felhasználtnak az összeg, amíg ez nincs meg, akkor be kell fizetni az adót, és utóbb lehet visszaigényelni (amikor nagy eséllyel ellenőrizni is fognak).

A tény az, hogy 12 éve 1 m Ft-ra becsülték az ingatlant (amikor 50%-át megörököltem). Ezek szerint ha jól értem ott a kb 7 m - 1 m = 6m Ft és ennek már évente csökkentett *30% = 1.8 m Ft után fizetnem kell 25% adót? 450 e Ft-ot? Gondolom ezt is fordthatom akár lakásfelújításra számlákkal igazolva. (Bár időközben közmű stb minden volt az 1 m Ft óta, de a számlák ki tudja már hol vannak)

A számításod nem tűnik jónak. A felét szerezted 12 éve, a felét most. Tehát külön ki kell számolni, hogy milyen értéken szerezted az 12 éve szerzett felét, és mennyiért adod majd el ezt a felét (tehát mennyi ezen a felén a haszon, levonva az egyéb költségeket), ill. milyen értéken öröklöd a mostani felét, és mennyiért adod el ezt a felét (tehát mennyi ezen a felén a haszon, levonva az egyéb költségeket), majd az első felénél a haszonból le lehet vonni a 70%-ot a 12 év miatt, a másiknál meg nem.

Felhasználni az így kijövő összeget kéne, ha nem teszed, akkor ennek 25%-a lesz az adó.

bigdady # 2007.02.26. 21:17

gyüjts erőt légyszi!

bigdady # 2007.02.26. 21:13

Butyka! De az elmélet jó volt amit irtam?

Butyka # 2007.02.26. 19:48

Válaszoltam de elszállt!
Pedig leírtam a komplet számítási módot!
Mégegyser nincs erőm leírni. Majd valaki!

bigdady # 2007.02.26. 07:42

Kedves _Lala_!

Eszembe jutott még valami ezzel kapcsolatosan:
ha nyerségre teszek szert netán az egy éven belül eladott (idén 50%-ban is végleg megörökölt) ingatlan esetében akkor elég arról nyilatkoznom, hogy pl lakásfelújításra használom ezt az összeget és máris nincs adó? Csak a tiszta eladási ár a zsebemben? És nincs mit bevallani? Illetve meddig kell ezt a felújítást elvégezni? És ha még bukok is rajta? Akkor nincs is mit bevallani adóügyileg ugye?

A tény az, hogy 12 éve 1 m Ft-ra becsülték az ingatlant (amikor 50%-át megörököltem). Ezek szerint ha jól értem ott a kb 7 m - 1 m = 6m Ft és ennek már évente csökkentett *30% = 1.8 m Ft után fizetnem kell 25% adót? 450 e Ft-ot? Gondolom ezt is fordthatom akár lakásfelújításra számlákkal igazolva. (Bár időközben közmű stb minden volt az 1 m Ft óta, de a számlák ki tudja már hol vannak)

bigdady # 2007.02.26. 07:29

Kedves arneris!
Ezek kamatozó kincstárjegyek, amelyekre csak kamat van. Bukni biztos nem fogok többet mint az esetleges akkruált kamat, ami tuti kisebb mint a 11%-os illeték. Jól gondolom?
A kérdésem arra irányult, hogy törvényes-e az elhunyt nevén lévő értékpapírt" felvennem a meghatalmazás útján a halál után és hogy így kvázi nem rakom be a hagyatékba a 11% illeték miatt. Vagy elvileg már ki se vehetném? És ha vki rájön akkor meg megbüntetnek, hogy miért nem hagyatékoztattam és lógtam el a 11%-ot?

Kedves _Lala_!
Kösz az infókat. Most már kapizsgálom.

arnerius # 2007.02.25. 18:35

Kedves bigdady, attól függ, hogy a meghatalmazás miről szól. Ha az elhunyt nevén vannak az értékpapirok, akkor csak a hagyatéki határozattal fogsz hozzáférni. Egyébként, ha a meghatalmazás alapján rendelkezhetsz vele, akkor gyorsan add el. Viszont akkor lehet, hogy buksz rajta. meg kell nézni, hogy jársz jobban.

_Lala_ # 2007.02.25. 17:56

ha hagyaték után eladom a házat kb 7 m Ft-ért akkor ott eladási illetéket fizetek?
És ezt mint egyéb bevétel 38%-kal szja-val leadózom? Vagy mennyivel és hogy kell bevallani?

Eladási illeték nincs.

Adót akkor fizetsz, ha nyereségre teszel szert, azaz többért adod el, mint ammenyit ért, amikor szerezted + amennyibe Neked került még ezen felül.

A szerzési értékként az öröklési illeték kiszabásakor megállapított értéket kell figyelembe venni, plusz költségként pedig az indokolt szerzéskor/eladáskor felmerült (pl. befizetett illeték, ügyvédi költség, hirdetési költség, stb.), vagy az értéknövelő ráfordítások (közművesítés, komfortosítás, építkezés, stb.) dokumentummal igazolható értékét lehet figyelembe venni.

Ha 5 évnél több telik el a szerzés és az eladás éve között, akkor a nyereség kiszámított értékét a 5. év feletti évekre évente 10%-kal kell csökkenteni - így a 15. évtől ez már 0 lesz, tehát adót nem kell fizetni még nyereség esetén sem.

Az adó nem összevonandó (tehát nem emeli meg a többi jövedelmed adókulcsát), és a kiszámított nyereség fix 25%-a.

7 m/2*2,5%? Vagy nem variál bele még az annak idei 1 m Ft?

Természetesen ha az egész ház ér kb. 7 milliót, és most csak a felét öröklöd, akkor a fele értéke után fizeted most az öröklési illetéket (a másik fele már a tied, és nyilván már rég kifizetted az öröklési illetéket utána).
Eladásnál az adót a két felére - mivel más-más évben és értéken szerezted - külön kell kiszámolnod!

bigdady # 2007.02.25. 16:26

Illetve még valami:
Mivel a ház anyai ágon 12 éve rendezve lett kb 1 m Ft hagyatéki leltár szerint, akkor és most mennyi ingatlan illetéket fizetek 7 m/2*2,5%? Vagy nem variál bele még az annak idei 1 m Ft?

bigdady # 2007.02.25. 16:21

És mi van akkor ha meghatalmazásom van régebbről az értékpapírhoz? Ki kell hogy adja a pénzintézet hiszen nincs a halálról tudomása. Ez törvényellenes?
Az elhunyt halálának időpontja után (ö nevén van) még rendelkezhetek felette?

Illetve kérdésem még:
ha hagyaték után eladom a házat kb 7 m Ft-ért akkor ott eladási illetéket fizetek?
És ezt mint egyéb bevétel 38%-kal szja-val leadózom? Vagy mennyivel és hogy kell bevallani?
Tudnátok ebben is segíteni?

arnerius # 2007.02.25. 13:57

Kedves Bigdady.Bocs, hogy beleszólok.
Igaz amit Butyka irt. A hagyatéki leltárt általában az önkormányzatnál veszik fel és ők automatikusan figyelembe veszik a helyben szokásos temetkezési költségeket, ha nincs róla egyéb bizonylat.

bigdady # 2007.02.25. 09:06

Köszönöm a választ.
Természetesen nem férek hozzá az értékpapírokhoz. Ezért kérdeztem.
És mi van a temetési számla nem létéről? akkor nem muszáj ha jól értem a szavaidból, ugye? És akkor a polg hiv-nál van egy szokásos mérték bejegyezve a temetés stb kölcségeire,

Laci

Butyka # 2007.02.25. 08:52

A kincstárjegy után az általános örökösödési illetéket kell fizetni ami 11%.
A ház után a hagyatéki eltár felvételekori értékének a 2,5%-a az illeték.

Természetesen az öröskösödési illetéket a hagyaték tiszta értékéből kell kiszámolni. A hagyaték tiszta értékét pedig a felmerülő költségek levonásával kapjuk meg.
A közjegyzői díjat, valamint a temettetés költségeit le kell vonni.

A temetés költségei mindent magukban foglalnak, ami a temetéshez, illetve a hamvasztáshoz szükségesek (koporsó, a sírhely megvétele, urnafülke költségei stb.), továbbá a bírói gyakorlat szerint a szokásos méretű és minőségű síremlék állításának költségei és a helyi szokásoknak megfelelően a halotti tor költségei is (BH1990. 300.).

Így tényleg a helyben szokásos mértékig tudod csak elszámolni a temettetés költségét. A mértéke mindenhol változó.

Az illetéket pedig fizetési meghagyásban fogja érvényesíteni az - újabban már az APEH alá tartozó - Illetékhivatal.

Az utolsó havi nyugdíj összegét, vagy esetleg annak a halál napjáig jáó arányos részét nyugdíj folyósítótól kell kérni, nem tagadhatják meg a kifizetést.

Egyébként a kincstárjegyhez hozzá tudsz férni? Mert ha jogosult vagy renelkezni felette, akkor a hagyatéki leltárba nem kellene felvetetni. Ha nincs felvéve nincs örökösödési iletéke. (ezt csak zárójelben mondtam)

bigdady # 2007.02.24. 20:24

Tisztelt Szakember!

Véleményét szeretném kérni, az alábbiakban.
Édesapám elhunyt nemrég és utána postán maradó 4 m Ft értékű postán kapható dkincstárjegy maradt hátra, illetve egy kb 7 m Ft értékű ház, amely fele, már régebben elhunyt édesanyám után már engem illet rég óta
(egyedüli gyerek vagyok).
Érdeklődni szeretnék, hogy mekkora illetékre számíthatok, illetve hogy ebből le lehet vonni a közjegyzői díjat ill a temetési költséget? Utolsó aktuális ki nem fizetett nyugdíj stb? Ezekkel mi a helyzet?
Az ügyhöz hozzátartozik, hogy a temetésről nincs meg a számla, viszont a törvény szerint a temetés általános költségeit nem is kell igazolni. Igaz ez? Ha igen akkor mekkora összeg ez a szokásos költség. Vagy akkor az bukta?
illetve ezek az illetékek mikor esedékesek?

Válaszát előre is köszönöm.

Laci