illeték, 4 év


Initram5 # 2007.04.04. 07:22

up.

Initram5 # 2007.04.03. 19:33

Két kérdés merült fel bennem:

1.) Az Itv. azt írja a 26§-ban: "Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól... telektulajdonnak ...a megszerzése, ha a vagyonszerző az ingatlanon a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásától számított 4 éven belül lakóházat épít."

Szerintetek mi számít "a szerződés illetékkiszabásra történő bemutatásának", azaz mikortól kell számítani a 4 évet? Amikor a Földhivatalhoz benyújtott példányok közül az Illetékhivatalt illető példány átkerül az Illetékhivatalhoz?

2.) Ugyanezen jogszabály kimondja azt is: "..a lakóház felépítésének igazolása érdekében az ott meghatározott 4 éves határidő elteltét követő 15 napon belül az állami adóhatóság megkeresi az ingatlan fekvése szerint illetékes építésügyi hatóságot. Amennyiben az építésügyi hatóság igazolása szerint a lakóházra a vagyonszerző nevére a használatbavételi engedély kiadása megtörtént, az állami adóhatóság a megállapított, de a megfizetés tekintetében felfüggesztett illetéket törli. "

A gyarkolatban tudja valaki, hogy az Illetékhivatal mit kérdez: azt hogy a 4 év + 15 napon belül kiadták -e a h.bavételi engedélyt vagy azt, hogy a 4 év alatt kiadták -e?

Azaz jelenthet -e ez nekem, mint építtetőnek +15 napot a h.bavételi engedély megszerzésére?

(Azt már csak extraként jegyzem meg, hogy a valóságban az Illetékhivatal gyarkan 4 év + sok-sok nap eltelte után keresi meg az önkormányzat Építési Irodáját.)

monalisa1 # 2007.04.03. 13:57

Nekem volt egyszer egy önkormányzati támogatású kamatmentes lakásváráslási kölcsönöm, ahol elő volt írva, hogy 5 évig a lakást nem lehet eladni. Erre nem figyeltem kellően oda és a lejárat előtt 2 héttel (...) a lakás eladásra került. Utóbb köteleztek a piaci kamatok megfizetésére - mind az 5 évre!...

Rexor # 2007.04.03. 05:49

A 4 év jogvesztő határidő, ebben az esetben sajnos nincs helye a méltányosságnak, legalábbis a törvény szerint. Egy dolog miatt tudom elképzelni, ha a határidő tolódása az építésügyi hatóság hibájából történt.

Initram5 # 2007.04.02. 20:14

Nincs türelmi idő, sajnos. :(

monalisa1 # 2007.04.02. 16:30

Ajánlott tértivevényes levélben kérj türelmi időt arra a 3-4 hétre, ugyanakkor nagyon meg kell tudni indokolni azt.

Én csak mint laikus hozzászóló.

Initram5 # 2007.04.02. 14:47

Volna egy kérdésem, hátha nektek lesz ötletetek a megoldásra. Anno beszálltam egy társasházi építkezésbe, teltek-múltak az évek és nemsokára lejár a 4 év, azaz az illetékhivatal felé be kell mutatnom egy legalább ideiglenes használatbavételi engedélyt ami bizonyítja hogy a telekvásárlást követően lakó ingatlant építettem oda és ezért jogosult vagyok az illetékkedvezményre, azaz nem kell illetéket fizetnem.

Sajnos anno kimaradt egy apróság ami miatt a dolog elintézése plusz 3-4 hetet vesz igénybe, azaz a 4 éves határidőból ki fogok csúszni.

Lehet ilyenkor valamit tenni, hogy mégse essek el az illetékkedvezménytől egy ilyen hülyeség miatt? Tapasztalatotok szerint az illetékhivatal megnyugszik azzal, hogy folyamatban van az engedély megszerzése?