Banki hitelek


biuska # 2014.07.11. 17:12

Mennyi pénzt kellett volna feladnom postai úton, ha felmondták a szerződésem? Azért mondták fel, mert kevesebbet fizettem...amit eddig fizettem az is eltűnt, ha csak úgy feladok vagy utalok pénzt, az is felszívodott volna. Vagy rosszul gondolom?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.11. 16:33

Erre nekem azt mondta - sőt írta - egy bíró a PKKB-n, hogy tessék feladni a részleteket postai utalványon a hitelező székhelyére címezve.

biuska # 2014.07.11. 15:06

De, tudtam a bankszámlaszámot, csak felmondták a szerződésemet és nem engedték, hogy törlesszem. Linkre pedig nem utalgatok 5 forintot sem. Azt mondták, hogy vagy egyben kifizetem vagy végrehajtás. Egyben nem tudtam kifizetni, így vártam, hogy történjen valami. Történt: küldtek egy szerződést 7 millió forintról.

A kérdésem az volt, hogyha aláírom ezt a szerződést, akkor 7 millióról írom alá?
A másik kérdés: Ezt komolyan megtehetik. 1.600.000.- forintból lett 7.000.000.-?

Ahogy az alábbiakban írtam, tudom, hogy én is "hibáztam"- nem tudtam fizetni, annyit amennyit kértek, de a tőketartozásomat nagy részben már visszafizettem még az OTPnek, nem gondolom, hogy ekkora büntetést érdemelnék. Ezért tettem fel a kérdést itt, hogy erre van-e valami megoldás? Így is anyagi gondokkal küzdünk, nincs "kedvem" büntiből fizetni milliókat.

Másfél évig nem fizettem rendesen.

pazs # 2014.07.11. 14:42

több évig nem fizettem- bár ők nem engedték-

Nem tudtad a bankszámlaszámot, ahova a törlesztőrészletet várták? Kezdj el törleszteni mihamarabb. Amúgy hány évig nem történt semmi?

biuska # 2014.07.11. 11:54

Kedves Fórumozók!

Van egy tartozásrendező hitelem, amit 7 éve vettem fel. Persze deviza 1.600.000.- jelenleg a tőketartozás.
Annyira magas lett a havi törlesztő, hogy nem tudtam fizetni, természetesen a munkahelyemen is lettek változások... Ennek következménye OTP Faktoring lett.
Én nem hagytam csak úgy elúszni a dolgokat a fejem felett, próbáltam kedvezményt kérni, hogy valamennyit hadd vizessek, hogy ne legyen túl magas a késedelmi kamat és az egyéb járulékos költségek, de nem engedték.
Tudom, hogy a bankok szociálisan nem érzékenyek, de elmondtam nekik, hogy alkami munkákból élek és teljesen egyedül nevelem a kislányomat- nem kapok gyerektartást sem, nincs házam, se lakásom, se kocsim. Elvenni nem tudnak tőlem semmit.......Különösebben nem izgatta őket, mintha nem is mondtam volna semmit sem.

Most felhívtak, hogy valamit kéne kezdenem ezzel a dologgal. Küldtek nekem egy új szerződést, 180 hónapos futamidővel, tehát 2029-ig kéne fizetnem 39.000.- forintot, és az is le van írva, hogy a végösszeg, amit kifizetek majdnem- persze ezt ki is lehet számolni- 7.000.000.- forint.

Tehát, ha én aláírom ezt a szerződést, akkor aláírok 7.000.000.- forintról egy hitelszerződést?
Tényleg megtehetik ezt, vagy forduljak egy ügyvédhez és támadjuk meg a bankot?- tudom, hogy én is szereztem egy fekete pontot azzal, hogy több évig nem fizettem- bár ők nem engedték- büntessenek meg, de ne több mint 5 millió forintra!
Ha most aláírom, akkor bajban leszek, viszont ha nem kezdek el törleszteni akkor is!
Valaki tud nekem tanácsot adni, hogy mit tegyek?

Előre is köszönöm a segítséget!

Mama2011 # 2014.07.10. 17:54

A 2009. július 3-án a Bank által lezárt autóhitelem az elévülési időn belül van-e? Ki tudja pontosan, mi az a dátum, (mihez kötődik stb.) amelytől számolni kell. Itt napokról van szó, tehát nem mindegy!

robin12 # 2014.07.10. 13:17

Férjem az elmúlt években több banktól is felvett személyi kölcsönt, az én és a fiaim megkérdezése nélkül. Csak akkor értesültünk róla, amikor feltűnt, hogy különböző bankoktól levelek érkeznek.
Jelenleg már követeléskezelőnél van a felvett hitel - a tartozás két követeléskezelő (EOS Factor és DUNACORP) fióknál összesen több, mint 3 Millió forint.
Az ügynökeik is jártak nálunk, akik nem kímélve a család egyetlen tagját sem, elmondták, hogy bármelyik családtagon eszközölhető a végrehajtás - azaz elvehető a lakás, ami egyébként nem a férjem nevén van, hanem az én és a két fiam nevén.
Az lenne a kérdésem, hogy valóban ráterhelhető-e a feleségre, vagy a gyermekekre is a tartozás, akkor is ha teljesen vétlenek vagyunk az egész ügyletben?
Egyébként deviza alapú hitel az egyik felvett személyi hitel, tehát felvetődik a kérdés, hogy milyen elszámolás kérhető a bankoktól most, amikor a kormányzat a devizahitelesek megsegítéséről szóló törvény tervezet bevezetését elindította?
Van-e valamilyen enyhítő körülmény a családtagok számára ebben az ügyben?

Massat # 2014.07.08. 15:05

A vevő nem fog visszalépni őszig. A hitelnél nem kis összegről van szó. Kérdésem inkább arra vonatkozott, hogy ha most visszafizetem akkor is járni fognak az új kedvezmények.

Sherlock # 2014.07.08. 14:54

Akkor érdemes, mikor megveszik.

Massat # 2014.07.08. 14:21

Tisztelt Válaszadó!
Szeretnék eladni egy ingatlant, amin CHF hitel van. A vevő kifizetné a fennálló tartozást.
Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e most kifizetni a hitelt vagy érdemes még várni őszig, a kormány végső döntéséig.

ius latratus # 2014.07.07. 09:03

Nem.
De mit tennél, ha igen lenne a válasz?

ryta657 # 2014.07.07. 06:56

Szegény megboldogult apósom vett fel 2007-ben hitelt az autóra, amit halálakor megörökölt a párom. Fizettük tovább a hitelt, no de nem is ez a lényeg. Tavaly lejárt az autóról a tőketartozás, és csak a kamatkülönbözet maradt, így két választási lehetőségünk lett. Vagy fizetjük fix összeggel évekig ezt a tartozást, vagy egyben kifizetjük, és így még engedett is belőle a bank. Mi inkább az utóbbit választottuk, vettünk fel forint alapú hitelt, és igyekeztünk tőle mihamarabb megszabadulni. Kérdésem az, hogy ez végtörlesztésnek minősül?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.04. 19:38

Törvény az már. Csak még nincs kihirdetve.

gerbera317 # 2014.07.04. 13:05

Amíg az ügyben hozott konkrét ítélet, vagy törvény nem mondja ki, hogy törvénytelen volt az ügylet, addig az törvényes volt.

  • Ítéleted van? - Valósznűleg nincs.
  • Törvény van rá? - Egyelőre csak törvénytervezet.

Az egyetlen tanács, ami adható, hogy várj.

Balu71 # 2014.07.03. 12:49

2007 ben felvett, és tavaly kifizetett autohitelemmel lenne kérdésem.
A kormány döntése értelmében a jogtalanul felszámitott költségek visszajárnak a devizahiteleseknek, ami engem is érint.
Megkeresve a bankomat egy hivatalos levelet küldtek hogy a szerződés nem volt részükről tisztességtelen részükről. svajci frankot vettem fel éa több mint a dupláját fizettem vissza!
Tudna valaki tanácsot adni mit tegyek?
Köszönettel Balázs


autohitel

monalisa1 # 2014.05.23. 10:05

A havi egyenleget mindent megmutat ami a számlával kapcsolatban történt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.05.22. 16:24

Miben segíthetnénk? A férjed rosszul számolta ki, mennyit vehetsz ki. Elfelejtette, vagy nem gondolta, hogy ha külföldi bankkártyával OTP-automatából veszel fel pénzt, annak iszonyatos költsége lesz.

marianna75 # 2014.05.22. 12:10

Üdvözlöm! Segítséget szeretnék kérni, a férjem Angliában dolgozik, nyitott a Natwest-nél számlát, volt itthon kártyám pin-kóddal amiről amikor mondta mennyit vehetek fel pénzt felvettem! Most azt mondja, hogy minuszba tettem a számláját, mert többet vettem fel, én mindig OTP autómatánál a lakhelyemen vettem fel!Segítsen hogy tudom bebizonyítani hogy ez nem így történt?Mert ő neki kiment a sok kamat, mert állítólag ott ha minuszba megy valaki akkor 6 font a napi kamat! Ezt el hiszem , de nem vettem le minuszba, sagítsen hova menjek, ki tud segíteni, mert ő nem mutatja meg nekem a banki kivonatot se! Segítsen! Nagyon szépen köszönö! A pin kód megvan, meg itt van nálam a kártya szám meg a kártya is! Köszönöm!

pazs # 2014.02.27. 14:15

Mimosa: ezt kérdezd a banktól.

Melinda8899: a házassági életközösség ideje alatt szerzett vagyon és a tartozás is közös. Úgyhogy igen, azon hajtják be a(z egykori) házastársak közül, akin tudják, aztán majd az egykori házastársak elszámolnak egymással, ahogy tudnak.

Mimosa # 2014.02.27. 12:43

Kedves fórumozók.

2006-ban felvettem a bankomtól 180 ezer forint A hitelt. Két évvel később meg szűnt a munkahelyem. Ezt a számlát nem szüntettem meg, de azóta sincs semmilyen utalás rá. A legújabb bankszámla kivonatom szerint 36ezer forint tartozás van a számlámon.

Létezik, hogy 6-7 év alatt csak ennyit kamatozott volna? Tehát ha kifizetem a tartozást és fent írt kamatot egy összegben akkor sikerülhet ettől a tartozástól megszabadulnom?

Köszönöm az esetleges választ előre is.

Melinda8899 # 2014.02.21. 13:04

Segítség, a férjem meglépett és most nekem kell fizetni?

Kedves fórumozók, a férjemmel véget ért a kapcsolatunk de mielőtt elváltunk volna eltűnt külföldön, nem tudom hol van mert semmilyen információt nem ad magáról sem ő, sem a családja. Valószínűleg Izraelben vagy valahol a közelkeleten van.

A házasság alatt is külföldön volt, különböző internetes és "szürke" jövedelmekből élt elég jól.

Miután hazajöttem (hazaküldött), kiderült hogy van 2 tartozása az OTP-nél még régebbről amikor Magyarországon éltünk. Egy AMEX kárgya és egy fedezet nélküli személyi kölcsön. Nem sok, kevesebb mint 2M Ft. És kb 80.000 ft adótartozása is van be nem fizetett dolgai miatt.

Beadtam a válópert, egyértelmű hogy a tárgyalásokon nem jelenik meg.

A kérdésem az hogy a bank ezeket behajthatja rajtam mint jelenlegi feleségen? Amekkora szemétláda simán hagyja hogy én fizessem ki ezeket, de mivel eddig eltartott és nem dolgoztam így nem fogom és nem is akarom kifizetni.

Köszönöm!!!!!

kisninetta # 2014.02.19. 12:39

Tisztelt Szakértők,
az előző hozzászólóval kapcsolatosan szeretném is a segítségüket kérni:
teljes tanácstalanságomban kérném az Önök segítségét, merre induljunk, vagy hova tudunk fordulni deviza hitelünkkel kapcsolatosan. 2005-ben vettünk fel X banknál személyi kölcsönt, amit a bank megkeresése, és javaslata után, ami akkor jó megoldásnak tűnt (költözés előtt voltunk), beváltottunk egy másik személyi kölcsönre oly módon, hogy felével kiváltottam a régi hitelemet, felét pedig átutalták a számlámra. Ez az új hitel egy akkori akciós CHF alapú fix törlesztős konstrukció volt 84 hónapos futamidővel. 7300 frankot vettem fel 2008. év elején, akkori árfolyamon ez 1.100.000 Ft volt. Két külön szerződésről van szó, egyik a férjem nevén, a másik az én nevemen van, így tulajdonképpen kétszeres összegről beszélünk a családi költségvetésből.
Az év végi egyenlegközlőben 2013. év elején felhívta figyelmünket a bank, hogy a tervezett futamidővel és a fix törlesztővel nem fogy el a tartozásunk 2014. év végéig, emiatt keressük meg őket egy bankfiókban. Már ezelőtt is, mikor világossá vált, hogy az árfolyam emelkedés nem csak egy időszakos dolog, többször voltunk bent a bankban személyesen, ahol értékelhető információt, vagy segítséget sosem kaptuk. Mindig azt mondták, hogy még várjunk, nem komoly a gond, jó fizető adósok vagyunk. Tavaly nyárig fizettünk 2x20.000 Ft-ot havonta, tulajdonképpen komolyabb gond nélkül. A jövedelmünk oda érkezett, mindig levonták. Sajnos egyéb kiadásaink (tandíj, autóhitel) miatt a kötelező törlesztőnél többet sosem állt módunkban előre befizetni, és a tőke nem igazán csökkent. Ekkor kaptunk egy levelet, hogy a havi minimum törlesztő 40.000 Ft lesz fejenként szeptembertől, és ez még csak nőni fog. Ha gondot okoz a befizetése, keressük meg őket személyesen. Akkor 6800 CHF x 2 volt a tartozásunk, amire lehetőséget kaptunk, hogy váltsuk át HUF alapú kölcsönre, akkori árfolyamon. Megpróbáltunk tovább fizetni, azonban a 80.000 Ft-os törlesztővel már nagyon megcsúsztunk a fél év alatt. Mivel decemberben még nem volt 3 havi tartozásunk, azt mondták, várjunk még. De időközben kiküldték a felmondó levelet a központból.
Jelenleg többszöri személyes megkeresés, és 6 évi törlesztés után a 2 x 7300 CHF tőketartozás átváltásával adósmentés címén felajánlották, hogy HUF alapúra váltják a kölcsönt. A törlesztési dátumot a múlt héten kitolták 15-éről 28-ára, így addig még haladékot kaptunk, de e hónap 29-én felmondják a szerződésünket. Kifizettünk az összesen 2.200.000 Forint hitelre már közel 2.900.000 Forintot. És még 14.600 CHF tőketartozásunk van jelenleg. Ha élünk az adósmentés címén felajánlott segítséggel, akkor felveszünk a héten 3.700.000 Ft hitelt 84 hónapra, havi 75.000 Forintos törlesztővel, így ha kiszámolom még 6.300.000 Ft-ot kell kifizetnünk. Az ügyintéző hölgy az mondta, hogy esetünkben ez a legjobb megoldás, így legalább nem nő tovább a tartozás. Ha most felmondják a hitelt, akkor CHF-ot adnak el a Faktoringnak, és az esetleges árfolyam növekedés miatt „sosem” fogy el a tartozás. Így pedig rögzített HUF alapon adósodunk el a Faktoring fele. Mivel a törlesztő így a 80.000 Ft helyett 75.000 Ft lesz, nem valószínű, hogy pontosan tudjuk majd fizetni, előbb utóbb úgyis felmondásra kerül a sor. Az elmúlt héten elmondtam az ügyintéző hölgynek, hogy ezzel mennyire nem értek egyet, és keresek szakmai tanácsadót, továbbviszem az ügyet. Erre válaszként kaptuk az átváltási lehetőséget. Pedig előtte fél órával még ezt nem tudtuk igénybe venni, mert hátralékos a hitel. Elsőként törlesztési könnyítést ajánlottak fel, fél évig havi 2x20.000 Ft és utána pedig 2x67.000 Ft / hó CHF alapon kitolt futamidővel. Ekkor tőkésítik a tartozást, kérjük a könnyítést, befizetünk egy havi törlesztőt, és majd ezután tudják átváltani. Majd másnap felhívott a hölgy, hogy méltányosságból megkapjuk a HUF alapú hitelt, és váltsuk át mielőbb, keressük őt személyesen.

Sajnos idő hiányában nem tudok fórumozgatni, merre forduljak, de ebbe nem tudok belenyugodni, hogy gyakorlatilag 2.200.000 Ft hitelt több, mint 4-szeres áron fizessek vissza. Lehet, hogy már én vagyok nagyon hitetlen, de nem szeretnék még egyszer meggondolatlanul dönteni. Ha most elfogadjuk az átváltást, lesz –e lehetőségünk a későbbiekben bármilyen jogorvoslattal élni? Esetleg mégis könnyebben tudnánk a Faktoringgal egyezkedni?
Szeretném az Önök tanácsát kérni, van-e bármilyen testület, egyesület, ahova fordulhatnánk, vagy milyen módon lehet a bankhoz fordulni ez ügyben, úgy, hogy ne csak az aktuális banki ügyintéző foglalkozzon az üggyel.
Köszönettel vennék Önöktől bármilyen szakmai útmutatást, amivel felelősségteljesebben tudnánk dönteni.

lujza70 # 2014.02.19. 08:55

Segítségüket szeretném kérni deviza alapú személyi hitellel kapcsolatban. 2008 junius 08-án vettünk fel 800000 ft .ot az otp-től. A törlesztés vége 2015 05,15, ninden hónapban 16501 ft-ot vonnak a bankszámlánkról,rendesen fizetünk ,nincsen elmaradásunk. Az összeg akkor 5153,98 chf-nek felelt meg.A thm évi 20,14%.
Tegnap hívtak a bankból,hogy 1500000 ft-ot egy összegben fizessünk be az árfolyan ingadozás miatt. Van egy kitétel a szerző0désünkbem: Az adós tudomásul veszi.hogy a futamidő során felmerülő árfolyam/kamat/ kezelési költség növekmenyéből eredő különbözetet az utolsó törlesztőrészlettei együtt vagy amennyiben a különbözet meghaladja a fix forint törlesztőrészlet 20% -át,akkor a bank által megállapított ujabb esedékességkor köteles megfizetni. A futan idő növekmény maximum 12 hónap lehet,amelynemk mértékéről a bank az ügyfelet tájékoztatni köteles.Jogos -e a követelésük hiszen 800000
ftból kb.26000000ft csináltak és még nem járt le a futamidő? Segitségükket előre is nagyon szépen köszönöm!


Deviza alapú hitellel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni

krisz37 # 2013.12.15. 20:47

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.12.15. 18:00

Mint írtam, simán belefér. Célszerűtlenül alacsony a törlesztőrészlet, hiszen legalább a kamatokat fizetni kellene.