tartozás elévülése?


monalisa1 # 2008.04.19. 19:05

Egy pénztartozás elvileg soha nem évül el... Ehhez nem kell más, mint hogy a végrehajtó évente egy fizetésre felszólító levélben "megkeressen", és onnantól az elévülés mindig megszakad, illetőleg ujra indul. Közben meg rakódik a késedelmi kamat és az egyes végrehajtási kisérlet költsége. Akár majd a leendő nyugdíjból is vonhatják a tartozást... Mindezt sajnálatosan.

Próbálj valamiféle megoldást találni., az adóhivatalnál méltányosságból esetleg némi mentességet elérni, vagy a végrehajtónál részletfizetést kérni.

Gabóca21 # 2008.04.19. 11:53

Kedves fórumozók! 2002év decemberében szűnt meg a veszteséges vállalkozásom,az APEH felé beadtam a végleges elszámolásokat,stb.Kiszámolták,mennyi az annyi,bizony kijött egy rakás adósság APEH és TB felé is.Már akkor is tudtam,soha az életben nem fogom bírni kinyögni,kb.184ezer Ft volt összesen,de nekem ez is rengeteg.Aztán teltek-múltak az évek,mígnem 2006 év vége felé megjelent két tag,és behajtási eljárásról szóló papírral meglátogatták a kis lakásomat.Tényleg nincs semmi titkolnivalóm,mint a templom egere,úgy álltam akkoriban is.Összeírták,mi mindenem van,és a végén hozzátették,hogy behajthatatlan a tartozás.Ami persze mostanra már 600ezer fölött jár...Ugye a tartozás elévül a tevékenység megszűnését követő 5.év után? Tudom,amennyiben behajtási eljárást kezdeményeztek, meghosszabbodik fél évvel,de bízhatok benne,hogy 2008 július végén elévül,vagy még kitalálhatnak valamit?
Köszönettel Meyer Gabriella

szilvanka # 2008.04.17. 14:01

Kedves hozzáértő!
Segítségét szeretném kérni egy banki követeléssel kapcsolatban.
Történt, hogy 1997-ben lakossági folyószámlát nyitottam az OTP Banknál, ami által igénybe vettem az A-hitel szolgáltatást 35.000 Ft erejéig.
Ezen a tranzakción kívül nem is foglalkoztam tovább a számlával, ebből következik, hogy az adósságot sem rendeztem feléjük.
Akkor én megadtam nekik egy elérhetőséget ami nem a bejelentett lakcímem volt, de valós.
Az általam megadott címre semmiféle levelet, értesítést nem kaptam tőlük.
Ez év januárjában kaptam egy behajtó cégtől egy fizetési felszólítást ezzel az üggyel kapcsolatban kb. 180.000 Ft-ról.
Azóta megkerestem egy ügyvédet, mert számomra érthetetlen, hogy lett 35.000 Ft-ből 180.000Ft.
Ő azt mondta nekem, hogy ne törődjek vele, mert az ügy már elévült, és nem hajthatnak be rajtam semmiféle követelést. Az ügyvéd írt nekik egy levelet, amiben erre hivatkoztunk. Hittem is neki, és nem foglalkoztam tovább ezzel. Aztán, ezen a héten hétfőn kaptam egy újabb felszólítást, amiben ismételten felszólítottak, hogy 04.20-ig rendezzem az adósságot feléjük, különben polgári peres útra terelik a dolgot.
Újra felkerestem az ügyvédet, és ő kicsit félvállról csak annyit mondott, hogy Ő bizony nem fizetné be. Ez a hozzáállás kicsit elbizonytalanított. Fogalmaztunk még egy levelet, csak hogy nem vagyok teljesen nyugodt, mivel hamarosan itt a fizetési határidő. Én nem a kifizetés ellen harcolnék, csak ezt az összeget nagyon irreálisnak tartom annak tükrében, hogy 11 év alatt egyetlen egy értesítést sem kaptam tőlük a megadott címre. Nem szeretnék ennél is rosszabb helyzetbe kerülni, ezért kérném erősítse, vagy cáfolja meg az általam felkeresett ügyvéd véleményét.
Segítségét előre is köszönöm

Bigi # 2008.04.13. 22:01

Tisztelt Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni az ügyemmel kapcsolatban.
1998-ban vettem fel áruvásárlási hitelt egy volt iskolatársam számára, aki vállalta, hogy a kapott csekkeken befizeti a részleteket az OTP-nek. Az illető, mint később megtudtam elhunyt, a hitel nem lett visszafizetve. Most tőlem követeli peres úton az OPT Faktoring a kamatokkal növelt összeget, ami kb 350000 Ft.
A bírósági tárgyalások során tudtam meg, hogy az OTP 2000. nov-ben ruházta át a Faktoringnak a követelést.
Elévülésre hivatkozva adtam be egy ellentmondást a bíróságra, amit azzal utasítottak el, hogy 2002-ben küldött az OTP Faktoring egyetlen fizetési felszólítást ami "nem kereste" jelzéssel visszaérkezett a feladóhoz.
Időközben többször kellett költözködnöm, 1999-ben költöztem a régebbi mondjuk "A" címről "B" tartózkodási címre, az "A" cím állandó lakcímként még megvolt, majd 2003-ban a jelenlegi "C" címre. A felperes jogelődjénél az OTP-nél a "B" lakcím be volt jelentve, ide kaptam a folyószámla-kivonatokat is.
A kérdésem a következő: beadható-e egy kézbesítési vélelem megdöntésére irányuló fellebbezés a 2002-es Faktoring által az "A" címre történő kézbesítés ellen, mivel az OTP-nél, a jogelődnél időben, több mint egy évvel azelőtt be volt jelentve a "B" lakcímváltozás, amit a "B" címre küldött folyószámla-kivonat bizonyít, hogy az OTP átruházta volna a Faktoringra a követelést. Mennyi esély van arra, hogy a bíróság elfogadja a kifogásomat?
Válaszukat előre is hálásan köszönöm.

Ungi # 2008.04.13. 06:08

Segítséget szeretnék kérni az alábbi kérdésekben:

  • 2000 júliusában a volt férjem lemondott haszonélvezeti jogáról. Az illetéket ki is rótták, de nem fizettük ki a mai napig, az elmúlt hosszú évek alatt nem reklamált az Illeték Hivatal. Időközben az illetékek át kerültek az APEH-hoz. Most kinél lehet reklamálni az elévülésre, mivel felkerült a folyószámlára? Mikortól számitják az elévülési időt, és az is 5 év?

Köszi

Márkameggy # 2008.04.11. 06:05

KBS: Nem volt felelőtlen. Károkozás és károsodás időpontját az ügyre vonatkozó LB BH egybemossa és emiatt a (5 évvel azelőtti megfertőződéséről való) tudomásszerzéstől számított 1 éves elévüli időből csúszott ki a delikvens. Az ügy már rég megjárt minden bírói fórumot. Szerintem igazságtalan, mármint úgy értem rossz a jogértelmezés, de ha ezt mondja az LB nincs mit tenni.

Támadt ez a beszámítási ötletem, de miután kérdeztem és alaposabbn átgondoltam ez se működik. Nem lehet sajna segíteni az ügyben.


Carnivorous Vulgaris

Sasfioka # 2008.04.10. 13:30

Misi78!

Ez az egész ott bukott el véleményem szerint, hogy az ügyintéző nem tudhatja az eladott tartozás sorsát. Számára az "térült követelés".
Ha kértél KHR-tudakozványt és negatív lett (azaz referenciaadataid nem szerepelnek az adatbázisban), akkor most hirtelen nem lehetsz aktív BAR-os... Ott az ügyintéző valamit nagyonhablatyol...

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.10. 10:57

Elnézést kérek, de ki az a hülye, aki egy tízmilliós kártérítési követelést hagy elévülni? Pláne az állammal szemben, amely - mint tudjuk - rossz gazda, viszont jó adós.

Nem lehet, hogy valójában nem ítélt dologról beszélsz, hanem csak arról, hogy szerinted lehetne kártérítést kérni - csak éppen az anyagi jogi határidőt elmulasztottad?

Márkameggy # 2008.04.10. 10:26

Visszavonva, rájöttem. A Ptk. 297. § (2) miatt nincs helye beszámításnak jelen esetben.


Carnivorous Vulgaris

Márkameggy # 2008.04.10. 10:26

Visszavonva, rájöttem. A Ptk. 297. § (2) miatt nincs helye beszámításnak jelen esetben.


Carnivorous Vulgaris

Márkameggy # 2008.04.10. 10:11

Ha valakinek van egy kb 10 milliós elévült kártérítési követelése az állam felé, azt hogyan érdmes intézni beszámítás ürügyén?

Mert ha az illető nem fizet adót, illetéket, akkor azért előveszik. Le lehet dolgoztatni az állammal ezt a tartozást valahogy?


Carnivorous Vulgaris

sokol # 2008.04.05. 11:03

Sziasztok!
Szeretném kérni a segítségeteket!
1994-95-ig kényszer vállalkozóként tevékenykedtem, vállalkozásomat 95-ben megszüntettem, az OTP-nél vezetett folyószámlámat még 95-ben megszüntette az OTP, mert 570ft tartozásom volt. Sajnos közben elváltam és 95-óta nem rendelkekezem bejelentett lakcímmel.
A kérdésem a következő lenne, keressem az OTP-t vagy ez a tartozás elévült ennyi idő után., ha nem akkor meddig hajtható be.
Segítségeteket megköszönve!
sokol

sokol # 2008.04.05. 11:03

Sziasztok!
Szeretném kérni a segítségeteket!
1994-95-ig kényszer vállalkozóként tevékenykedtem, vállalkozásomat 95-ben megszüntettem, az OTP-nél vezetett folyószámlámat még 95-ben megszüntette az OTP, mert 570ft tartozásom volt. Sajnos közben elváltam és 95-óta nem rendelkekezem bejelentett lakcímmel.
A kérdésem a következő lenne, keressem az OTP-t vagy ez a tartozás elévült ennyi idő után., ha nem akkor meddig hajtható be.
Segítségeteket megköszönve!
sokol

nandy # 2008.04.01. 21:53

Ami még eszembe jutott - bár ebben nem vagyok biztos -, hogy a BAR(KHR)-listáról akkor lehet lekerülni, ha a tartozás rendezése óta 5 év eltelt. Tehát lehet, hogy egy nagy átverés az egész, csak azért lengették be a BAR-listát, mert nektek a hitel miatt szükségetek lenne a tartozásmentességre...

nandy # 2008.04.01. 21:50

Vajon mikor küldték azt a felszólítást? Mert ha 2000. v. 2001. óta semmi jelzés nem volt, csak 2007-ben küldtek - állítólag - levelet...
Szvsz. jobban utána kellene járni, mielőtt fizettek.

Misi78 # 2008.04.01. 21:44

Köszönöm a segítőkész válaszokat időközben megtaláltam a tartozásom, a második behajtó cégél, akinél már egy éve ott pihen az aktám és azt mondta a hölgy elbűvölő hangján hogy Ők küldtek fizetési felszólítást csak nem vette át senki! ) No mindegy, lényeg a lényeg megvan és a napokban kifiztetem. Viszont amit nem nagyon értek az a következő: (Korábban említettem,hogy lakáshitelünk van folyamatban, kifizetett előleggel stb. A hiteligénylés előtt kikértem a saját khr, bar bejegyzéseimet, csak hogy biztos legyek abban hogy minden rendben van és ne dobjak ki egy misit az ablakon. )Hogy lehet az, hogy a központi hitelinformációs rendszerben nem volt feltüntetve az ezelőtt 7 évvel felvett és nem kifizetett hitel??? Lehet hogy én vagyok hülye, de egy kicsit furcsa, hogy addíg amig ki nem fizettünk mindn járulékos költséget minden regben volt. Majd alig fél nappal később azon veszem észre magam hogy aktív bar listás vagyok és reményem sincs a hitelre. Van valaki aki átlátja ezeket a dolgokat?? Nem titkolom, bár azthiszem a fenti sorok egyértelműen árulkodnak, el vagyok keseredve, és nem látom a megoldást. Bár ha a havi keresetem nem 50000-lenne....
:)

monalisa1 # 2008.03.30. 20:56

A tartozás eladásával, a bank elfelejtett téged egyidejüleg törölni az adósok listájáról.

monalisa1 # 2008.03.30. 20:53

Rád az első és a negyedik bekezés vonatkozik most, a másik kettő a behajtékkal esetlegesen majd.

monalisa1 # 2008.03.30. 20:49

Szerintem az előző hitel dolgában a bankkal már nem állsz kapcsolatban, mert ők az eladták egy behajtó cégnek. Azt hogy a "sárgaruhás ember" miért nem jelentkezett nálad mind ez idáig a - pl. ügyvédi felszólító levélben -, nem vagy köteles tudni. (Amúgy egy pénztartozás 5 év alatt elévül, vagyis a tartozás továbbra is fenntáll, de jogi úton már nem követelhető.)

Tudakold a banknál, hogy melyik behajtó cégnek adták el a tartozásodat., egyébként nem egyenként az eladás hanem időszakonként "csokorban" jónéhányat.

Egyébként még annyit, hogy azt neked kell tudni bizonyítani, hogy mind ez idáig nem jött semmi efféle postád - azt meg őnekik, hogy figyelemmel az elévülés megszakadására, legalább évente küldtek egy levelet.

És még: azzal hogy a bank eladta a tartozást, a tartozás lényegében "rendezve" lett őfeléjük, a többi már a behajtóék dolga lett volna - az már az ő pénzük lenne...

Misi78 # 2008.03.30. 09:45

Segítséget szeretnék kérni. A problémám a következő: Lakáshitelt akarunk felvenni a feleségemmel, beadtuk a lakáshitel kérelmet, azonban egyszercsak váratalnul az ügyintéző hölgy felhívta a figyelmem, hogy volt egy hitelem amit eladtak egy behajtó cégnek. Mindez kb 2000-2001-táján történt. azóta a behajtó cég nem keresett meg az adósság rendezésével kapcsolatban. Mit tegyek? Igazolást nem tudok adni a hitel kiegyenlítéséről, mivel nem történt meg. De a bank ezt kéri. Nem tudom hogy mi a helyzet az elévülési idővel. Tanácsot kérek! Köszönöm! Diós Mihály

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.28. 13:35

Szvsz ott valaki vagy átvett helyetted egy fizetési meghagyást, vagy éppenséggel te nem vetted át. Egy szerződésen alapuló tartozásból nem lesz egy lépésben végrehajtható követelés. (Hacsak nem foglalták közokiratba.)

keng04 # 2008.03.28. 11:51

Segítséget szeretnék kérni.Persze ha jól értem akkor rám is vonatkozik az elévülés?
1995-ben vásároltam egy autót részletre,mivel nem tudtam kifizetni az egész pénzt a bank visszavette tőlem az autót.Később közölték tartozom még kb 150 000.-Ft-al.
Ez a levél 1996-ban érkezett .1996 óta semmilyen felszólítást semilyen fizetési meghagyást nem kaptam.
2007 novemberében kaptam egy végrehajtói idézést és közölték,hogy kb 600 000.-al tarozom melyet a fizetésemből letiltanak.
Szeretném tudni valóban van a részemre elévülés,vagy törődjem bele a kamatos kamat letiltásába.?
Várom válaszát
Köszönettel

nwo1 # 2008.03.28. 11:14

1.Ha fizetőképtelenné váltam az autómmal,mi történhet?

2.A személyi kölcsön nem fizetése esetén milyen címen kerülhet veszélybe az 1/2-ed tulajdonjogom?(90% otp lakáshitelű.)

Gake # 2008.03.22. 09:18

1999-ben megszüntettem az egyik banknál a lakossági folyószámlám, melyen ezervalahányszáz Ft tartozás mutatkozott és a megszüntetéshez azt be kellett fizetni.
2001-be megjelent nálam egy behjtó cég és egy papírt lobogtattak, hogy megvásárolták a banktól az én 80000Ft-os tartozásom. Mondtam, kár volt, mert nem tartozom senkinek, szépen el is kullogtak. Én szépen el is felejtettem az ügyet mígnem tavaly 2007-ben kölcsönt szerettem volna felvenni amit elutasítottak mert, az említett bank BAR listára tett még 2001-ben.
Azon túl, hogy a tartozásom nem ismerem el mert nem tartozom. Mit tehetek? Itt nincs elévülési idő, az említett időszakban egyetlen felszólítást sem kaptam.
És a bank nem hajlandó velem szóba állni idézem "csak abban az esetben, ha hajlandóságot mutatok a fizetésre".
Ha egyszer eladták a nemlétező tartozásom, miért kéne nekik fizetnem?

nandy # 2008.03.19. 13:49

Kivéve, ha úgy szólt a részletfizetési megállapodás, hogy az adós késedelme esetén a teljes összeg azonnal esedékessé válik.