tartozás elévülése?


monalisa1 # 2007.08.02. 14:24

2002-ben mikor lett felvéve az a hitelt: pontos hónap és nap., nem nekem a választ (!), hanem az onnantól számított 5 év az elévülési idő, melyet a behajtócég levelének kézhezvétele most megszakít: hó/nap az 5 év visszaszámolásból.

Azt hogy egy megfizetett tartozás után utóbb miért követelnek x összegű pénzt, ezt a behajtóval kellene személyesen tisztázni. (Egy bank bármely számlát csakis "0" Ft egyenleggel szüntet meg, de akkor igen, az ügyfél kérése alapján.)

Kelemen Ancsa # 2007.08.01. 08:16

jó napot mindenkinek!
új vagyok itt és egy pár éve megszűnő bankban felmerült állítólagos tartozással kapcsolatos a kérdésem.remélem valakitől választ kaphatok.
a Posta Bankról van szó.2002-ben felvettünk hitelt.teljesen kifizettük,2 éves volt a futamidő.a számlát megszüntettük.azóta ugye megszünt ez a bank,az Erste vette át.most találtak meg minket,hogy 86000 Ft tartozás+valamennyi kamat a tartozásunk.
a kérdésem az lenne,hogy nem évült el az esetleges tartozás?ill.miért most jutott eszébe ez egy pénzbehajtó cégnek?
előre is köszi a választ.hétfőn kell mennünk,szeretnék kicsit felkészülni mire számíthatok.
(a befizetésekről a bizonylatok nincsenek meg,mivel a számla megszünt minden gond nélkül.)
üdv,A.

monalisa1 # 2007.07.31. 19:30

Valóban, köszönöm a pontosítást.

Tehát a számla bár zárolva, de évente hozzáírják a kb. 30% bünetőkamatot, így pedig a zárlat óta eltelt x év alapján már könnyen a 150 ezer forint körül járhat a követelésük...

Sasfioka # 2007.07.29. 19:53

Azért azt a tényt figyelembe kell venni, hogy Mivel a nevezett bank az OTP Bank, akkor ő NEM FOG lezárni minuszos számlát. Legalábbis ez a tapasztalat. Pontosan, hogy még ha akarod sem tudsz számlát megszüntetni, és ő sem fogja megszüntetni az, negatív egyenleggel. A számla élni fog. Csak zárolva lesz.

A számlatartozás valószínűleg úgy keletkezett, hogy volt lehetőség negatív egyenlegre futni, de nem érkezett rendszeres utalás. Így jöhetett létre a tartozás.

Amennyiben az OTP fogja tudni bizonyítani az elévülés megszakítását, akkor nem évült el a követelés. Ha nem tudja bizonyítani, akkor a követelés elévült.

Az OTP levelére reagálva tájékoztasd őket, hogy a Ptk. alapján a követelés elévült. Amennyiben nem értenek egyet, bizonyítsák, hogy ezen levelet megelőzően öt éven belül IGAZOLHATÓAN értesítettek, felszólítottak téged.

SF

monalisa1 # 2007.07.29. 19:03

Laikusi véleményem, de az életből véve a példát.

jeanlegrand # 2007.07.29. 18:48

Szia Monalisa!

Köszönjük gyors és megnyugtató válaszodat.
Mi is így látjuk hogy nem vagyunk sárosak.
Ez egy szakmai vagy csak a magánvéleményed volt?

Üdvözlettel: Jean Legrand és barátnője

monalisa1 # 2007.07.29. 18:42

Bankautomatánál minuszba kerülés esetén (...), amint bárhonnan is pénzt utalnak arra a számlámra a bank az utalásból egyből egálba hozza a minuszt. Tehát egy esetleges túlkivét általában csak a következő hónapig él. A több éves elmaradás abszurdnak tekinthető, a bank azt a számlát rég megszüntette volna már.

Pénztartozás elévülése 5 év.

Végrehajtót nem lehet csak úgy bárkinek is a nyakára küldeni, az más kérdés, hogy minden érkező postát/levelet át kell venni, már a saját önös érdekből is: az esetleges ellentmondási/fellebbezési lehetőség miatt is.

Annak a 150 ezer forintnak a jogosságán (?) jól el fogtok majd vitatkozni.

jeanlegrand # 2007.07.29. 14:00

Sasfióka!

Jó lenne, ha igazad lenne, de jogi szöveg nélkül valójában ez történt:
1997-ben kötöttem az OTP-vel a szerződést, bankkártyámmal -30.000,- Ft-ig mehettem tartozásba. Gyakorlatilag 50.000,-Ft-ot simán le lehetett venni a számláról, mivel nem volt letiltva az egyenleg 30-ezernél. Õk azt állítják, hogy 2002-ig többször felszólítottak a bankautomatából felvett minusz 30.000,-Ft és 20.000,- FT befizetésére , gyakorlatilag nem tudom, amíg azon a lakcímen laktam egy fia felszólítást sem kaptam. Viszont hirtelen megtaláltak 97 óta most 2007 nyarán és hirtelen mindenfajta részletezés nélkül ca. 150.000-et követelnek rajtam.

Ebben segíts, hogy most mit tegyek? Nem évül el 5 vagy 10 év után a követelés? Rá tudják-e terhelni bármi ingatlanra ezt a tartozást? Mit tehetek, hogy feleslegesen ne fizessek?Szerinted perre viszi a követelés behajtást a bank?

Várom válaszod:
Jean Legrand párja

Sasfioka # 2007.07.27. 20:21

hát ha valóban nem kaptatok értesítést 2001. óta akkor elévült a követelés, amely nem azt jelenti, hogy NINCS követelése az OTP-nek, hanem azt jelenti, hogy állami kényszerrel nem hajthatja be.

A 2002-es engedményezés után kellett kapni egy tájékoztatást, hogy engedményezték a tartozást, ez megszakíthatta az elévülést.

SF

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.27. 05:26

Azt mi honnan tudhatnánk? Majd dr. Kovács megmondja.

jeanlegrand # 2007.07.26. 18:40

Sziasztok!

Párom az alábbi levelet(e-mailt) kapta a napokban!
És eszünk ágában sincs Csányi Sanyi bácsi közel 100 milliárdos vagyonát egy petákkal is növelni!
Minket is megtalált az OTP behajtó csoportja.
Szegény párom teljesen be van parázva!
Szerintetek van mitől félnie az alábbiak alapján?
Várom bárki hozzászólását!
Előre is köszi!

Tisztelt Dr. Kovács Barnabás!

Előzetes telefonbeszélgetésre/levélváltásra hivatkozva az alábbiakról tájékoztatjuk:

Ügyfele, Mráz Olga 1997.10.06 napján "lakossági folyószámla szerződés"-t kötött az OTP Bank Rt-vel.

Több felszólítást követően a hátralék nem került kiegyenlítésre, így az OTP Bank Rt. 2002.10.24 napján engedményezte tartozását az OTP Faktoring Rt-nek.

Az OTP-Bank illetve az OTP-Faktoring által kiküldött levelek Mráz Olga által a folyószámla szerződésben meghatározott levelezési címére(1023 Budapest, Kéklaguna u. 20.) kerültek kiküldésre.

Mráz Olga tartozása a mai nappal: 141215 Ft

Szíveskedjen a fent nevezett összeget átutalni legkésőbb 2007.08.03-ig a Commerzbank Zrt-nél vezetett 14220108-12491045 bankszámlaszámra, az ügyiratszám feltüntetésével.

Részletfizetési szándékát az alábbi elérhetőségeken jelezze! Amennyiben a fenti ügyiratszámú ügyben további kérdése, észrevétele lenne, kérjük hívja a 06/1-885-0120-as ügyfélszolgálati telefonszámunkat, ahol hétköznap reggel 8-tól este 8-ig várjuk hívását, szombat reggel 9-től délután 4-ig.

Tisztelettel:

Kovács Sándor | Operátor / OTP-csoport

EOS KSI Magyarország Inkasszó Kft. | 1132 Budapest, Váci út 30.

betee # 2007.07.26. 06:30

Szép Napot Mindenkinek!
Segítséget kérnék az alábbi ügyben: párom most kapott egy behajtó cégtől egy levelet, hogy az OTP-nél tartozása van 2001-ből ami azóta a sokszorosára növekedett és fizesse ki. Az OTP-től az utolsó levél 2001-ből, hogy számlamegszüntetés, egyenlege 0. Azóta semmilyen megkeresés, hogy neki tartozása lenne. Most sikerült kiderítenünk, hogy az akkori tartozás tényleg jogos, de nekünk semmilyen értesítést erről nem küldtek. Õk állítják, hogy küldtek, bár az aktájába belenézni nem tud, az OTP a behajtó cégre mutogat a behajtó cég meg OTP-re. Az utolsó levél után még jó 1 évig azon a címen laktunk, de semmi, és az utánna lévő bejelentett lakcímére se kaptunk semmit a mai napig. A behajtó cég tavaly júniusban vette át a követelést és azóta most sikerült megnézniük a lakcímnyilvántartót, persze ezért az 1 évért felszámoltak még húszezer forintot, azért mert ők nem nézték meg. Ez jogos így? És ha nem a bejelentett lakcímére küldik a felszólító levelet vagy azzal megy vissza, hogy ismeretlen helyre költözött az elévülés akkor is tolódik? Köszönöm a választ!

csaba1973 # 2007.07.22. 19:38

Szeretném megköszönni sasfiokának,hogy foglalkozott a dologgal és segített!Netmannak is köszi a hozzászólást.Azthiszem sasfiokára halgatok és megpróbálom jóllakatni a kecskét úgy,hogy káposztám is maradjon:)!KÖSZÖNÖM!!Minden jót!

Netman # 2007.07.22. 16:17

Nem kell fizetni az Eos-nak.Kutya egy cég.Én is tartozom a Pannonnak vagy 5 éve.Levelek,és szart se érő behajtóégek,ezen kívül semmi nem történt nálam se.Szerintem több százezren tartoznak a telefontársaságoknak.A te esetedben a követelés tényleg elévült.Ebben az országban a rég elévült követeléseket is megpróbálják bevasalni az emberen!Egy ismerősöm egy ilyem cégnél dolgozik.Hát amiket mesélt!

Sasfioka # 2007.07.21. 23:04

Amennyiben valóban nem kaptatok legalább egy éven keresztül egyhuzamban értesítést a tartozásról, akkor a 2003. évi C. törvény (az elektronikus hírközlésről) 143. § (2) bekezdése alapján a követelés elévült.

Az adósságkezelő céget tájékoztatni kell, hogy igazolja a követelés elévülésének megszakítását, illetve ha ezt nem tudja, akkor fogadja el az elévülést vagy kérje bíróságtól a fizetési meghagyás kiállítását. Amennyiben bíróságra viszi az ügyet, a bíróságnak (a fizetési meghagyás postázását követően) meg kell írni, hogy elévülési kifogást nyújtotok be. Ekkor a bíróság peresíteni fog, ha a hiteleződ belemegy a perbe, akkor igazolnia kell, hogy az elévülést megszakította, ha nem megy bele a perbe, akkor itt a történet vége.
Természetesen lehetőséged van önként teljesítésre is, illetve bármilyen megállapodást is köthettek.
Az elévülés csak a "hatalommal való behajthatóságot" szünteti meg. A tartozás attól még tartozás, a ki nem fizetett telefonszámla ki nem fizetett telefonszámla marad.
Pl. "hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon" a követeléskezelő felé jelezheted, hogy bár elévült a követelése, és egy forintot sem kapna, de te nem akarsz adós maradni azzal ami "jár", így a tőkét megfizeted. Semmilyen egyéb költséget és kamatot nem... Ebbe is belemehetnek, és így a telefonszámla ki lett fizetve :)

SF

csaba1973 # 2007.07.21. 11:34

Szép napot!Segítséget szeretnék kérni édesanyám telefontartozásának rendezésében.Az EOS KFT. megkereste édesanyámat egy levéllel,melyben leírták,hogy az OTP. REKTORING.ZRT-nek követelése van vele szemben 70569 forintról!Ez egy 2001-es kifizetlen telefonszámla,amit az OTP R. a Matávtól vásárolt meg.Édesanyám elmondta,hogy amikor katona voltam,úgy "mondta"le a telefont,hogy nem fizette ki az utolsó számlát.Ezután egy évig kapott felszólításokat de 5 éve semmilyen levelet nem kapott.A kérdésem az lenne,hogy milyen megoldások közül választhatunk?Kifizetés?Vagy szóba jöhet esetleg az elévülisi kifogás is?Nem vagyok tisztában ennek feltételeivel és végrehajtásával,ezért ha élhetünk ezzel a lehetőséggel,kérem aki ért hozzá segítsen.Hálás lennék ha vaklaki "szájbarágósan" tájékoztatna mit lehet ilyenkor tenni!Haragszom édesanyámra de ezt a magas kamatot is felháborítónak tartom!Előre is köszönöm a segítséget!!!

Rexor # 2006.02.20. 09:15

Ha közösen építettétek a házat a házasság fennállása alatt, akkor a Csjt. szerint osztatlan közös tulajdon keletkezett. Hiába mond le a javatokra, akkor is a tartozás még ez előtt keletkezett, tehát az APEH kérheti a tartozás kiegyenlítését a lakás terhére is. Ezért praktikus a házassági szerződés, mert így lehet tudni, ki mekkora összeggel járult hozzá a közös vagyonhoz.

Székely F # 2006.02.17. 21:44

Nem vagyok szakértő.
Csak nem értem,hogy egy tartozásos céget hogyan szüntetett meg.Tudtommal tartozás alatt nem tudja megszüntetni.
Ami nincs a nevén az szerintem nem tudják elvenni.Csak azt sem értem,hogy akkor miről mond le.

bronco # 2006.02.17. 06:34

Segítséget szeretnék kérni. Férjem APEH tartozást halmozott fel házasságkötésünk előtt az akkori vállalkozásával. Cégét megszüntette az esküvő után egy héttel. Fél éve folyik ellenőrzés az Apeh részéről arról az időszakról, és most lett meg a követelés, ami 3.2 milla büntettéssel, hátralékkal, kamattal. Házasságunk alatt építettünk egy házat, ami az én nevemen van, de nyilván közös pénzból épült. A telek egyenlőre édesanyja nevén van.Földhivatalnál is mi kettem (anyós, én) szerepelünk. A házat jelenjeg áruljuk, válóperünk folyamatban van.

  • Apeh bármilyen formában ráteheti a kezét a házra, ha igen milyen formában?

Bejelentett munkahelyem csak nekem volt a házasságunk alatt.

  • Akkor mi a helyzet, ha ügyvéd előtt aláír egy papírt, hogy lemond az ő részéről 100%-ban a válás és a gyerekek miatt?
Ninja07 # 2006.02.15. 10:48

szol_i: Hello, tényleg lekerült az ismerősőd? Tudsz ebben segíteni? Vagy bárki? Kiderült, hogy BAR listás vagyok, de nem tudom ki rakott fel és 5 napom van elintézni vagy bukok 3M-t! Jó lenne tudni, hogy ki rakott fel mert akkor tudnék intézkedni.
Előre is köszi!

kharon # 2006.02.06. 08:53

Köszönöm az infót! Most már csak arra kell rájönnöm, hogy kinek mit írjak, hogy végre le legyen zárva ez az ügy.

obsitos # 2006.02.03. 16:01

kharon: ha TÉNYLEG az utolsó "papír" 99.11.07-én érkezett a tartozásodról - amely akkor a jogerőre emelkedést jelentette -, és 2005.11.08-ig bezárólag aztán SEMMI, de tényleg semmi, sehonnan, akkor a behajtócég már késve zaklat téged.

Próbálkoznak, hátha...

Pénztartozás elévülése 5 év.

Rexor # 2006.02.03. 07:48

Székely F. A kérdésre válaszolva lehet, ha az APEH is belemegy, bár ehhez elég szigorú feltételeknek kell eleget tenni (pl. létfenntartás nehézsége vagy ellehetetlenülése, az adótartozás megfizetése nem lehetséges a jövedelmei helyzet miatt). Be kell nyújtani egy kérelmet.

Bogie # 2006.02.02. 20:25

Székely F, :DDD

Ez most ugye valami vicc akart lenni? Te sem gondolod komolyan, hogy a felét elengedik vagy hogy egyáltalán elengednek belőle? Pont erről híresek...

kharon # 2006.02.02. 13:04

Sziasztok!

Westel/T-mobile tartozásról van szó. Az utolsó "papír" amit az ügyben kaptam egy 1999-es Fizetési meghagyás, ami a levél szerint 99.11.07.-én jogerőre emelkedik. Azóta semmilyen levelet nem kaptam, nem keresett senki mostanáig. A T-mobile átadta egy behajtócégnek az ügyet, akik ennek a fizetési meghagyásnak a segítségével akarják rajtam a tartozást behajtani. A kérdésem az, hogy tehetek ezellen valamit vagy szóba sem jöhet elévülés?

Köszi