lehetetlen cél (Ket.)


guba # 2007.01.28. 16:40

Szerinted én azt állítottam, hogy a hatóságnak a boríték címzése alapján kellene elutasítania a kérelmet? A jegyző rendszerint a birtoklás ténye alapján határoz és kivételesen kerül csak sor a birtoklás jogcímeinek összemérésére:
Ha a birtoklás megzavarása jogos volt, ill. ha a birtokháborító nyilvánvalóvá teszi, hogy ellenfele nem volt jogosult a birtoklásra.
Jelen példában a felek a jogaikat a korábbi bírósági határozatnak megfelelően gyakorolják, tehát a jogos birtokhelyzet áll fenn. A jegyző a kérelmet el fogja utasítani, az esetleges bírósági eljárásban a bíróság idézés kibocsátása nélkül szintén. ( az ide vonatkozó indoklást nem ismétlem meg)
Ezt persze végkimerülésig játszhatja az ügyfél, ha kedve van hozzá, de azért ez mégsem ugyanaz mintha az összes jogorvoslati forumot végigjárva mindannyiszor érdemben is le kellene folytatni az eljárásokat.

Az ügyfélazonosságot, meg a tényazonosságot nem kellene összemosni. A felhozott példádban, ha valaki egy év elteltével tanusítja akár ugyanazt a magatartást, az akkor is egy másik tényállás lesz, továbbá az sem mindegy, hogy valakit a békés birtokából esetleg kivetettek, vagy csak a fennálló birtokhelyzetet kívánja vitássá tenni. Ha ugyanis a birtokos a birtokláshoz való jogára hivatkozva kér védelmet, eleve csak a bírósági út áll számára nyitva. Utóbbi esetben nem tehet a jegyző semmit.

Hogy a közigazgatási perekben mennyire kiterjesztően értelmezik a res iudicatat, arra egy példa, hogy egész településeket érintő határozatok (nagyberuházások környezetvédelmi engedélye pl.) esetén, függetlenül attól, hogy az alapeljárásokban kik voltak felek, ill. felperesek, a megismételt eljárásban az adott lakóközösség minden tagjára kiterjesztve értelmezik. Tekintet nélkül arra, hogy az adott ügy tárgyához mindenkinek eredeti érdekeltsége lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.28. 13:43

Azt semmiképpen sem tilthatod meg senkinek, hogy kérelmet nyújtson be, ha mégoly alaptalant is. Márpedig akkor is foglalkozni kell vele a hatóságnak. S lám, mégsem csupa ilyen üggyel foglalkoznak - pedig, ha a tételed helyes lenne, azt kellene tenniük.

Birtokvédelmi eljárásban egyébként különösen nem lehet ítélt dologra hivatkozni, hiszen minden eset egy újabb eset, még akkor is, ha a felek meg az ingatlan - sőt a magatartás - ugyanazok is. Ha nem így lenne, akkor el kellene utasítani a birtokvédelemért folyamodót, hiszen: "tavaly már hoztunk egy határozatot, hogy a szomszédja ne járassa a légkalapácsot. Hogy most megint járatja? Az már a maga baja... Ítélt dolog..."

guba # 2007.01.28. 13:16

Nem az a kérdés, persze, hogy megilleti, már el is bírálták a korábbi birtokperben. Ha ez így lenne ahogy te állítod, akkor az ilyen típusú közig. pereket soha nem lehetne befejezni. Először jönne a Pisti tulajdonosként, aztán a Józsi, a Zoli, meg a többiek, mind egy-egy származékos jogcímet felmutatva és ezeket a te álláspontod szerint mindig egy originális, új eljárásnak kellene tekinteni, mert hát nincs félazonosság, tehát nincs res iudicata. A közig hivatal, meg a bíróságok ad abszurdum mást sem csinálnának, csak ezekben a soha véget nem érő ügyekben hoznák a klónozott határozatokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.28. 12:55

A birtokvédelem önállóan is megilleti a bérlőt. Itt meg azt kér az - egyébként nem létező - szolgalmi jogra hivatkozva.

guba # 2007.01.28. 12:48

A bérlő ebben az esetben nem tekinthető egy külön személynek, mivel őt magát nem illetné meg az érvényesíteni kívánt jog, nem önálló, hanem járulékos szereplő. Ezért nincs változás a felekben. A tulajdonossal szemben egy korábban már elbírált és meg nem ítélt jogot próbál újra érvényesíteni.

guba # 2007.01.28. 12:33

Pl.:A közigazgatási eljárásban az ellenérdekű fél előterjeszt egy kifogást a kérelemmel szemben, amelyben hivatkozik a korábbi bírósági határozatra. A bírósági határozat hatálya a bérlőre is ki fog terjedni, mert ő a használati jogát a tulajdonossal kötött szerződésből származtatja, tehát nem illeti meg semmilyen plusz jogosultság a tulajdonoshoz képest. Ezért álláspontom szerint a közig hatóságot a bíróság korábbi határozata ebben az eljárásában mindenképpen köti.

Tóth Marianna # 2007.01.28. 12:05

Egyetértek veled. Én csak a közignél általam megkérdezett személy válaszát írtam le.

_Lala_ # 2007.01.28. 11:39

Egy pillanat: miért kellene a bérlő kérelmének helyt adni?
Az, hogy nem ítélt dolog, még nem jelenti, hogy érdemben ne kéne megvizsgálni a kérelmet, és az alapján ne lehetne elutasítani...

Tóth Marianna # 2007.01.28. 11:39

A bérelt ingatlan nincs összekötve közúttal, arra csak a szomszéd területén keresztül lehet bejutni. A tulaj szolgalmi jog bejegyzése iránti kérelmét 2.fokon is elutasította a bíróság, már kb. 7 évvel ezelőtt. Arra hivatkozva, hogy más módon is lehetséges megközelíteni az ingatlant, mivel a terület hátsó részénél vmi földútféle van. Tegyen lépéseket az út járhatóvá tétele érdekében.
A birtokperben a bíróság szintén erre hivatkozott, hogy szolgalmi jog nincs bejegyezve, tekintettel kell lenni a másik fél birtoklására is, és hogy a jogtalanul fennálló birtoklás tényére nem lehet éveken keresztül hivatkozni.

Tóth Marianna # 2007.01.28. 11:33

Már kérdeztem a közig hivatalt is, hogy az ítélt dolog fennáll-e, ebben az esetben. Az ügyintéző azt mondta, hogy szerinte nem, de bizonytalanságot éreztem a hangjában. Meg hogy érdekes ügy, majd felveti a kollégáinak.
Szerinte helyet kell adni a bérlő kérelmének, amit a másik fél úgyis megtámad, aztán meg menjenek a bíróságra.

guba # 2007.01.28. 10:48

Béla!
Az „ejnye, már”-t hagyjuk inkább!
Eddig azt az álláspontotot képviselted, hogy a kérelmet sem ítélt dologra sem lehetetlenségre hivatkozva nem lehet elutasítani. Most mintha mást mondanál? Akkor mire is kell most hivatkoznia a hivatalnak?
A bírósági eljárásban hozott határozat kötelezi XY-t, annak rokonait,barátait, bérlőit és mindenkit aki az ő tulajdonjogára hivatkozva, ill. abból származtatva próbál jogot érvényesíteni. Teljesen mindegy, hogy bíróságon, vagy azon kívül.

Kétségtelenül erős jogi érvek ezek is: Béla azt mondta: itt „nincsen félazonosság”, „ismétlem, nincsen félazonosság”, „ejnye, már nincs ítélt dolog...”, de a jogszabályokat nézetem szerint nem írják felül.

tomas64 # 2007.01.28. 10:33

A félazonosság hiánya azonban szerintem is kizárja a res iudicatat.

tomas64 # 2007.01.28. 10:21

Sokáig dolgoztam a közigazgatásban, és amikor olyan kérelmet nyújtottak be a hivatalnak, melyet azonos tényállás alapján bíróság már elbírált, res iudicatával utasítottam el, és másodfokon is megállt az ügy.

Roni04 # 2007.01.28. 10:17

Miért ne lenne? A kérelem érdemi vizsgálat nélkül történő elutasítás indokai között szerepel. Az tény, hogy közig eljárásban nem így hívják, de a lényege ugyanaz.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.28. 09:28

Birtokvédelmet? Amikor ő követné el a birtoksértést? Gondolom, a bérelt ingatlan össze van kötve megfelelő közúttal.

Ejnye már, Laci. Nincs ítélt dolog a félazonosság hiánya miatt, meg nincs azért se, mert ez közigazgatási eljárás, nem pedig per. Amelyiket tetszel akarni. (És nem lesz félazonosság akkor se, ha a fél bíróság előtt megtámadja a közigazgatási határozatot.)

Tóth Marianna # 2007.01.28. 08:18

A tulajdonost attól tiltotta el a bíróság, hogy a szomszéd ingatlanán keresztül átjárva közelítse meg a saját ingatlanát. Ennek a tulaj nem tett eleget, hanem bérbe adta az ingatlanát. Most a bérlő akarja/akarta a szomszédon keresztül megközelíteni az általa bérelt ingatlant. Ezt a szomszéd nem hagyja. A bérlő birtokvédelmet kért.

guba # 2007.01.28. 07:39

Nem a lehetetlenség, hanem az ítélt dolog miatt kell elutasítani.

guba # 2007.01.28. 07:35

Akkor most a félazonosság hiánya, a polgármesteri hivatal, vagy a bíróság miatt nincsen ítélt dolog?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.28. 07:33

A kérdés szempontjából van. Azt hiszem, Marianna épp a hatóság, és épp az érdekli, elutasíthatja-e a kérelmet arra hivatkozva, hogy a benne foglalt célt nyilvánvalóan lehetetlen. És nem.

guba # 2007.01.28. 07:27

Mivel végső soron a bíróság fogja eldönteni a vitát, annak nincs jelentősége a jogi megítélés szempontjából, hogy az illető melyik hatósághoz fordult kérelemmel.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.27. 22:05

Nincs itt szó perről. Valamit kérelmez a polgármesteri hivataltól. Csak nem tudjuk, hogy mit.

guba # 2007.01.27. 20:27

Dr. Attika!
Mivel a birtokperben a bíróság az illető felet eltiltotta bizonyos magatartás tanusításától, ezért erre vonatkozó jogot a bérlőre sem ruházhatott. Ami az egyik oldalon jog, az a másik oldalon kötelesség!

Béla!
Mivel a bérlő a jogait a tulajdonostól származtatja, őt magát önállóan nem illeti meg a keresettel érvényesített jog az alperessel szemben, tehát nincs saját perbeli legitimációja. Szereplése járulékos.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.26. 18:29

Különben is, már megint ez a titokzatoskodás! Szóval mitől tiltották el a tulajdonost, és mit kérelmez a bérlő?

Dr.Attika # 2007.01.26. 17:01

A nemo plus iuris itt nem alkalmazható. Ez nem jog, hanem kötelezettség.

guba # 2007.01.26. 16:21

Véleményem szerint igen, ez ítélt dolog.