állandó lakcím


deebog # 2008.12.02. 20:04

Sziasztok!
Az a helyzet,h diákok vagyunk a Kedvesemmel,de nyáron szeretnénk összeházasodni.Ő télen fejezi be az egyetemet,így fél évet mindketten diákokként élnénk házasan.Nagycsaládos családban élünk még,ezért kapunk is támogatást,ehhez mindössze testvérek iskolalátogatásija kell,plusz önkormányzattól egy igazolás az egy háztartásban élő személyekről,akik állandó lakcímre vannak bejelentve. Tehát,ha mindketten még a régi családhoz vagyunk bejelentve állandó lakcímre,és az albérletbe pedig ideiglenesre-ez törvényes? mert így kapnánk talán nagycsaládos támogatást( nem kikötés a támogatásnál,h házas létemre hol élek).Nem vagyunk pénzmániásak,egyszerűen szeretnénk összeházasodni,mert több mint 200 km-re tanulunk egymástól :( és amit meg tudnánk keresni egy félév alatt(munka,tanulmányi ösztöndíj),az nem biztos h elég lenne kenyérre is,pedig nagyon szerény albérletet vagy koleszt szeretnénk. Szerintetek törvényes? én nem vagyok járatos ezekben.Köszi,ha segítetek! -deebog

Bekipada # 2009.08.06. 18:47

Segítséget szeretnék kérni!
Saját tulajdonomból szeretném páromat kijelenteni (az ő kérésére). Kérdésem az, hogy mivel nincs ahova bejelentkezzen nem lesz lakcíme. Milyen hátrányai lehetnek neki ebből?

Feri29 # 2009.08.06. 19:27

Elég sok hátránya lesz a hétköznapi ügyek intézésekor (pl. bank, hivatalok stb.)

monalisa1 # 2009.08.06. 22:34

Ha jól tudom az önkormányzat jegyzőjén keresztül az okmányiroda kiállíthat egy "hajléktalanságot igazoló" igazolást, de sokra azzal sem megy - legfeljebb időnként némi segély mint aprópénz...

Pl. az orvos sem tud gyógyszert és/vagy kezelést felírni ha valakinek nincs bejelentett lakcíme.

Bekipada # 2009.08.07. 05:22

Köszönöm szépen a választ. Erre nem gondoltam, hogy még az orvosi ellátásban is hátránya lehet ebből :(
Az a baj, hogy vannak tartozásai és félünk, hogy ide jön a végrehajtó. Tudja-e valaki mennyire van joga a végrehajtónak nálam foglalnia? Páromnak (nem a férjem) nincs semmi a nevén. Ezt a házat a válásom után az eladott ingatlan rám eső részéből vettem. Ez után költözött csak hozzám! Elküldhetem-e az illetékeseket, ha ide jönnek?
Választ előre is köszönöm!

monalisa1 # 2009.08.07. 16:07

A ház saját vagyonod, van róla hivatalos igazolásod. A barátod személyes dolgain kívül minden egyéb más a bizonyára a ház/lakás felszereltségét képezi, melyek úgyszintén a te ingóságaid.

Egy élettárs nem több és nem kevesebb mint szívességi lakáshasználó., adott esetben vagyoni és/vagy ingósági
tulajdonlásokkal nem rendelkezik.

Megy a végrehajtó - körülnéz, aztán nem ritkán dolga végezetlenül távozik...

Külön írom: valahogy el kellene kezdeni a felgyülemlett adósságot törleszteni, és a részletfizetést a végrehajtó nem tagadhatja meg.

Ne írasd ki a lakásból a barátodat, a végrehajtó és/vagy a behajtócég emberének látogatása mint kellemetlenség elviselhető - okkal kimagyarázható.

Bekipada # 2009.08.07. 17:44

Monalisa!
Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Nem én akartam kijelenteni, ő kérte, de én egy kicsit tartottam ettől, ezért is kértem tanácsot. Sajnos nagyon sok tartozást halmozott fel az "elmúlt" életében, amit a fizetéséből vonnak már tavaly októbertől és még jó pár évig alig kap pénzt. Így onnan már nem tudnak vonni, max. sorban állni.
Akkor jól értem, hogy innen nem vihet el a vlgrehajtó semmit?

Jennny # 2009.09.16. 11:47

A segítségeteket szeretném kérni az alábbi ügyben:
Van egy állandó lakcímem Bp-en, viszont a jövőben egy vidéki városban szeretnék huzamosabban tartózkodni (de a Bp-i lakhelyem nem szűnne meg). Ha ott bejelentek egy tartózkodási címet (saját tulajdonú ingatlanban), akkor az a helyi adók szempontjából ugyanolyan, mintha lakcím lenne, tehát kell fizetnem kommunális adót?
Jogilag mi a különbség az állandó lakcím és a tartózkodási cím között?
Egy polgárnak hány állandó lakcíme és hány tartózkodási címe lehet?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.16. 13:51

Szerintem a kommunális adó nem a bejelentett lakó- vagy tartózkodási helyhez kötődik, hanem az ingatlantulajdonhoz. De lehet, hogy tévedek.

monalisa1 # 2009.09.17. 07:27

KBS érdemben megválaszolt, másrészt egy állandó lakcím és annyi tartózkodási hely amennyit a vagyoni helyzet lehetővé tesz.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Jennny # 2009.09.18. 01:46

Kedves KBS és Lisa!
Köszönöm a válaszokat.
Igazból azért kérdeztem, mert a vidéki városban a helyi adókról szóló rendelet szerint az, aki a házba be van jelentkezve (és itt nem tudom, hogy az állandó lakóhely számít csak ide,vagy atartózkodási hely is?) az kommunális adót fizet, aki nem, az (sokkal magasabb összegű) építményadót.
Szóval ebben a megközelítésben mi a véleményetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 06:34

Nem ismerem a rendeletet. De nem vagyok biztos benne, hogy a helyi adókról szóló törvény megenged ilyen szabályozást.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.18. 06:41

Jól gondoltam. Nem a bejelentett lakcímen – akár lakóhely, akár tartózkodási hely – múlik.
1990. évi 100. tv.
„24. § Kommunális adókötelezettség terheli a 12. §-ban, valamint a 18. §-ban meghatározott magánszemélyt, továbbá azt a magánszemélyt is, aki az önkormányzat illetékességi területén nem magánszemély tulajdonában álló lakás bérleti jogával rendelkezik. Amennyiben a lakásbérleti jogviszony alanyai bérlőtársak, akkor valamennyi bérlőtárs által írásban megkötött és az adóhatósághoz benyújtott megállapodásban megjelölt magánszemély tekintendő az adó alanyának. Ilyen megállapodás hiányában a bérlőtársak egyenlő arányban adóalanyok.
25. § (1) Az adókötelezettség keletkezésére és megszűnésére a 14. §-ban, illetőleg a 20. §-ban foglaltak az irányadók.
(2) A 24. §-ban foglalt lakásbérleti jog esetén az adókötelezettség a lakásbérleti jogviszony létrejöttét követő év első napján keletkezik és a jogviszony megszűnése évének utolsó napján szűnik meg.
(3) A lakásbérleti jogviszonynak az év első felében történő megszűnése esetén a második félévre vonatkozó adókötelezettség megszűnik.
Az adó mértéke
26. § Az adó évi mértékének felső határa a 11. §-ban és a 17. §-ban meghatározott adótárgyanként, illetőleg lakásbérleti jogonként legfeljebb 12 000 Ft.”
A 12. és 18. §-ok a tulajdonost jelölik meg.

Mitch # 2009.10.18. 09:59

Kedves fórumozók!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy ha bejelentkezek egy tartózkodási helyre(saját tulajdon), azt tudom-e teljes értékűen használni az állandó lakcím helyett. Bankban nem szeretném megadni az állandó lakcímem, mert ahogy hallom, a levelezési címet nem mindig veszik figyelembe, és oda nem szeretnék levelet kapni. Illetve önéletrajznál is használhatom? A jelenlegi állandó lakcímem más okokból nem szeretném megváltoztatni.

Segítségetek előre is köszönöm!
Mitch

kaméleon # 2009.10.18. 11:09

Hogy tudnád? Pl. szerződések kötésekor bankban, szolgáltatónál, stb., elkérik az igazolványaidat és ellenőrzik az adataidat. Ami a lakcímkártyán csak tartózkodási címként szerepel, azt nem fogják a(z állandó) lakóhely rovatba beírni. Már, ha helyesen járnak el. Kiemelheted, hogy fokozottan figyeljenek oda, a levelezési, értesítési cím más.

nixee # 2009.11.02. 10:58

Kedves Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok hozzátok:
Az egyik rokonom elvált a férjétől és most a férjének ki kellene jelentkezni a "közös" házból, de nincs hova. Ilyenkor mi a teendő? Mindenképpen be kell jelentkeznie valahova?
És még egy kérdés: a férjnek sok tartozása van ha bejelentkezik egy albérletbe, ott foglalhat a végrehajtó a nem fizetett tartozások miatt?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.02. 11:28

Valahol csak lakik, nem? Egyébként a hajléktalanoknak bejegyeznek úgynevezett telelülésszintű lakóhelyet.

anzska # 2009.11.16. 10:59

Üdv Fórumozók!

Párom egyik kedves rokona az alábbi kéréssel fordult hozzám: külföldre megy dolgozni és hogy megkapja hivatalos leveleit, bejelentkezne hozzánk ideiglenesen, és írna nekem egy meghatalmazást, hogy átvehessem a leveleit. Ám mivel tartozása van és behajtócégnél van az ügy, a végrehajtói leveleket ne vegyem át.
A kérdésem az lenne, hogy jogilag ez tiszta-e?
A végrehajtó elvihet-e bármit tőlünk? A házunkat banki hitelből vettük, 2 éve törlesztünk, még nem mi vagyunk a tulajdonosok.

Köszönöm a segítséget!

Anzska

dubisubi (törölt felhasználó) # 2009.11.16. 13:14

Kedves Fórumozók!

Azzal kapcsolatban kellene a segitségetek hogy :A húgom a szüleinkhez volt bejelentve állandó lakcimre de banki tartózást csinált pár éve és kijelentkezett majd bejelentkezett egy másik kerületben "területszintü "lackim nélküli lakosnak igy nincs pontos cime sem. Az lenne a kérdésem hogy igy már nem mehetnek foglalni a szüleinkhez? Már vagy legalább 2 éve kijelentkezett tőlük. Üdv: Bea

ata843 # 2010.01.04. 08:57

Sziasztok!

Kaptunk egy levelet az önkormányzattól, hogy a lakcímünk megváltozott, belekerült a lépcsőház elnevezése. Egy B betű... Ettől nem lett pontosabb a cím, mivel az emelet és ajtószám egyértelmű volt, nem tudom miért kellett, csak lett... Emiatt új lakcímkártyát kellett csináltatni, amit ma meg is tettem. Az lenne a kérdésem, hogy mivel a hivatalos lakcímem megváltozott (belekerült egy "B" betű) kell-e új forgalmi engedélyt csináltatnom (az ügyintéző szerint igen) és ennek a költségét ki állja? Mivel nem olcsó mulatság...

Előre is köszi!

Szép napot!
Attila

Vadpilu # 2010.01.20. 10:27

Kedves Fórumozók!

Egyo olyan problémával, aggodalommal kérném a segítségeteket/javaslataitokat, mely a családban kialakuló probléma megoldásán segíthetne.

Tavaly örököltünk az öcsémmel 50-50%-ban egy lakást, melybe beköltözött a testvérem az aktuális barátnőjével. Én azonban jeleztem, hogy ezt a lakást el kívánom adni 1 éven belül, amit Ő meg is értett. Vele él együtt egy külföldi állampolgársággal rendelkező hölgy, aki eddig diákunkásként dolgozott egy cégnél, de most felajánlották neki, hogy be tudják jelenteni főállása, de ahhoz kell neki egy lakcímkártya.

A testvérem erre megkeresett, hogy mi lenne, ha bejelentenénk a párját a mi közös lakásunkba.

Evvel kapcsolatosan az alábbi kérdéseim illetvve aggodalmaim lennének:

1. Elegendő-e ideiglenes lakcím bejelentése vagy szükséges állandó lakcím bejelntése is?
(Én semmi esetre sem vállalnám az állandó lakcím bejelentését, bár az illető jogaival sajnos nem vagyok tisztában)
2. Ha mégis bele megyek a lakcím bejelntéséhez, akkor eladás esetén ki tudom rakni a hölgyet a lakásból?
3. Illetve mikor tudom megszűntetni az ideiglenes lakcímbejelnését? (Gondolom ehhez kell a tesóm és a saját beleegyezésem is egyidejúleg?)
4. Amennyiben megtudom, hogy terhes a hölgy, akkor kezdeményezhetem a lakásból való kiköltözését, vagy terhes nőre vannak-e más jogok is?

Lehet, hogy rossz májúnak tűnök, de most a családban az az állapot állt elő, hogy az egyik testvér egy kifizetett lakásban éli az életét, a másik testvér meg "azért szakad meg", mert hitellel terhelt lakást fizet. Én úgy gondolom, hogy ez a lakás illetve annak az ára mindkét gyerek részére egyformán jár.
Nem szeretném a saját tulajdonomat eldobni magamtól vagy gyerekemtől azért mert egy "éppen aktuális" barátnő behálózza a testvéremet és nem lát világosan, illetve nem tudunk mit tenni egy "idegen" lakóval szemben.

Reméálem elég részletesen le tudtam írni a problémámat és valaki tud ebben segíteni, vagy legalább tanácsot adni, hogy okosan dönthessek.

Köszönettel:
István

eSZeM # 2010.01.28. 18:03

Kedves Vadpilu!

Én csak egyet tudok biztosan...semmilyen körülmények között ne jelentsd be állandóra!
A helyedben még egy szívességi lakáshasználati szerződést is irnék, határozott időre.
A legjobb lenne eladni a lakást és megfelezni az árát, vagy szerződésben lakáshasználati díjat kérni...mert testvér ide vagy oda...ha ott alapítanak családot, akkor esélyes, hogy csak évek múlva, hosszú pereskedés árán jutsz majd hozzá a részedhez.

Legyél előrelátó, mert mint itt a fórumon látod...utólag már késő okosnak lenni.

Dr.Attika # 2010.01.28. 18:07

Kedves Vadpilu!
Nincs már ilyen, hogy állandó vagy ideiglenes lakcím.
Menjen be az illetékes okmányirodába. Ott minden elmondanak.

monalisa1 # 2010.01.28. 19:55

Vadpilu

A könnyebbik válasz: van állandó lakcím és van tartózkodási hely, vagyis tegyük fel valakinek Bp.-en van egy öröklakása de munka miatt évek óta pl. Szegeden lakik mondjuk bérelt lakásban. (Nyílvánvaló hogy ha valamiért háziorvoshoz kell menni akkor a szegedit fogja igénybe venni "a" tartózkodási hely kártyájával és nem minden egyes esetben a pesti dokihoz elzarándkolni.)

A nehezebbik válasz az hogy bár a testvéreddel közösen örököltétek a lakást, azonban mint tulajdonostárs annak keletkeztet "állandó" lakhatást akinek csak akar. (Ha kétszobás a lakás az egyik bizonyára kizárólagosan az ő használatában van.)

Igen, a legjobb lenne mielőbb eladni az ingatlant és a pénzt megfelezni.

Tehát ülj le a testvéreddel és beszéljétek át a problémát, nehogy később nagy gubanc legyen a dologból.

"Mona"
laikus hozzászóló

moncsibaba34 # 2010.01.29. 18:05

Sziasztok!
Nem tudom hogy jó helyre írok e de sok helyen jártam már a kérdésemmel és mindeddig nemigen kaptam segítő választ! Jelenleg egy önkormányzati bérlakásban élek 5 éves kisfiammal! 1 éve van egy párom akivel mindeddig külön éltünk és sajnos elég nagy a távolság is köztünk most terhes vagyok és szeretnék oda költözni vagyis csak ideiglenesen bejelentkezni hozzá mivel minden hónap felét az utóbbiakra értve ott töltöttem nála! Ő nagyon sokat dolgozik és csak így tudtuk megoldani a talikat hogy én mentem hozzá! Mivel továbbra is sokat dolgozik majdnem csak így lenne mint most de a lakásomat nem szeretném elveszíteni! Szeretném tudni hogy az önkormányzat beleköthet e abba hogy nekem van ideiglenes lakcímem is és hogy nem az állandó lakcímemen fogok orvoshoz járni?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Sziasztok!
moncsibaba34