Funkció váltás ???


Midgard # 2006.09.26. 16:52

Köszönöm válaszát :)

gitron # 2006.09.21. 10:28

A kérdés nem annyira bonyolult. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény előírja, hogy minden épületet, helyiséget, helyiségcsoportot (rendeltetési egységet) kizárólag arra a célra szabad használni, amire az építési és használatbavételi engedélye jogosítja. Az ettől eltérő használathoz az építésügyi hatóság engedélye szükséges. Ha az építésügyi hatóság észleli az engedélyí nélküli eltérő használatot, köteles azt megtiltani.
Az ingatlan-nyilvántartásba az érdekelt kérelmére, a jogerős használatbavételi (vagy fennmaradási) engedély alapján jegyzik be a változást.
Működési engedély szükségessége esetén a kereskedelmi hatóságnak vizsgálnia kell, hogy az üzletre vonatkozóan rendben van-e az építésügyi hatósági engedély.
Vannak olyan tevékenységek, amihez nem kell működési, vagy telepengedély, így nincs olyan szerv, aki vizsgálná a fentieket. (Így működhetett pl. orvosi rendelő, de ilyen pl. a fodrész is.)
Ha működési engedély nélkül üzletet üzemeltetsz, akkor a kereskedelmi hatóság (jegyző) azonnal véggrehajtandó határozattal bezárathatja azt (hatósági pecsét az ajtóra, stb.), bírságolhat, stb.
Szóval a "cécó" elkerülhetetlen

Midgard # 2006.09.14. 17:44

Üdvözletem

Nem is tudom hol kezdjem. V.kerületi üzlet helyiséget bérlek, a hely egy félszuterén pince. Tulajdoni lapon a helyiség funkciójánál Egyéb van feltüntetve. A tulajdonos 15 éven át orvosi rendelőnek használta ebből az első 5 évben bérelte az önkormányzattól, majd megvásárolta. ( már ekkor is egyéb kategóriába sorolták, és így van bejegyezve a ház alapító okiratában is.). Mi a bérlők jelen pillanatban csak a felét használjuk szolgáltatási célokra, ami olyan tevékenység hogy működési engedélyt nem igényel. Viszont szeretnénk kihasználni a bolt másik felét is. Terveink szerint egy irodaszereket forgalmazó bolt vagy hasonló, és itt jön a probléma. Az V. kerületi önkormányzattól azt az információt kaptuk hogy csak akkor adnak működési engedélyt erre a tevékenységre ha a tulajdoni lapon átminősítettjük a funkciót: Üzletre( úgynevezett funkció váltás). Ehhez persze a műszaki osztályra terv dokumentációt kell beadni, aminek elkészítése egy vagyon valamint 30 nap legalább ( tűzoltoság, antsz stb. ) . Ha leadtuk még kb 30-60 nap mire átminősítik, és ha ez megvolt jöhet a működési engedély ami megint legalább 30 nap. Kérdésem az hogy ez a cécó egyáltalán jogos-e? Illetve megkerülhető-e? Ugyanis nem kívánunk változtatni semmit ez eddig is úgymond üzleti célokat látott el, továbbra is azt fog, nem épitünk vagy rakunk odébb semmit, csak berakunk 2 szekrényt és ennyi. Egyáltalában azt sem értem hogy mit takar az Egyéb funkció mit fed le és mit nem. A másik ha eddig is bolt volt és most is az lesz miért kell ez a cécó illetve nem lehet-e ezt egyszerűbben. Vagy mi történik ha elkezdjük így a működést hogy nincs engedélyem rá az önkormányzattól, a vállalkozásunknak persze van, és adózni is kívánunk stb?
A kérdés nem egyszerű de remélem valaki tud választ adni.

Köszönettel.....