Vízmérő óra cseréje


blade # 2015.03.11. 10:04

Előrehozott jelölt!
a főmérő és a mellékmérők különbözetét a közös költségből fizetik, ami a te pénzed is, tehát a leválás ellenére is fizeted.

Valóban, a közösköltség egy részét képezi a különbözet. Csak a lényeg az, hogy a tényleges saját fogyazstásom, sokkal kevesebb, mint az általánydíjas közösköltség! Tehát vizóra nélkül fizettem havi 12ezret, míg így most vízórával csak mindez havi 4ezer ft! Nagyon nem mindegy mennyit fizetek a közösbe, főleg ha nem is fogyasztok annyit.
Nálunk nincs oylan probléma amit írtál, és soha nem is volt. De gondolom az eseted nem egyedi... Én azért nem vonnék le messze menő következtetéseket ebből.

blade # 2015.03.11. 09:26

Ja és akkor a "rózsa hadműveletet" kell elvégeztettni 2015.Dec. 31.-ig erről szól a törvény.
Jól értelmezem? Erősítsetek meg! :-))

blade # 2015.03.11. 08:07

capisca!
Ezt én értem, de mint már előzőekben leírtam, ez nekem akkor is valamilyen szintű leválás.
Értse mindenki jól! De ha van rá találóbb szó, akkor szívesen veszem, mint ahogy azt a kollégának már említettem. :-)
Azért mentem bele ebbe a beszélgetésbe, mert hiszem, hogy más laikus honpolgár is levállásnak nevezné ezt a "módszert". Így majd akkor tisztán lát mindenki, azzal kapcsolatban hogy tulajdonképpen miről is beszéltem. Tőlem nevezhetjük akár "rózsa hadműveletnek" is! :-)

capisca # 2015.03.11. 07:21

Kedves blade

Azért, mert a leválás egy teljes elkülönülő vízrendszer létrehozását jelentené. Ez nem történt meg, ugyanúgy a társasház rendszerén keresztül kapja a vizet.

Akkor lenne ez leválás, ha Ön a vizet a szolgáltatótól külön a társasáház kizárásával kapná, de akkor nem mellékvízmérője, hanem főmérője lenne. Lsd családi házak, ott is mindenkinek főmérője van.

blade # 2015.03.11. 06:07

capisca! Köszönjük!

blade # 2015.03.11. 06:02

Business Law! Akkor mit csináltam? :)
Mert mostmár nagyon kiváncsi vagyok! Akkor azt, hogy hivják vagy minek nevezik amikor a vízművekkel egyedi terv/jóváhagyással, mellékmérői szolgáltatási szerződést kötök? Konkrétan a szerződésben elkülönitett vizfelhasználó szerepel. Még egyszer megkérdezem, hogy ezt a te szótáradban, egy szóval hogyan definiálnád?

Aprópó! Ez meg így nem igaz: A mellekmeronek nincs tul nagy szerepe, a lenyeg, hogy a fomerő mit mutat, a Vizmuvek is azt veszi alapul.

Hogyne lenne már szerepe! Miről beszélsz?!
Akinek elkülönitett vizfelhasználóként külön mellékvízmérős szolgáltatási szerződése van a vízművel, az annyit fizet amenyit az órája mutat. Se többet se kevesebbet. A ház óráját (főmérő, fogyaztási különbségét) a társasház fizeti. Bármilyen hihetetlen, de többek közt erre is szolgál a közösköltség amiben benne van még általában a szemét díj, takaritás, világítás, kertész, portás stb... A hirtelen felmerülő (váratlan) nagy vizfogyasztásra (pl: csőtőrés) általában biztosítása van a háznak.
Tehát még mindig nem értem, miért nem hívhatjuk ezt úgymond "leválásnak". :-))

capisca # 2015.03.10. 13:00

2011. évi CCIX. törvény
a víziközmű-szolgáltatásról
83.§ (4) A felhasználó az átalánydíjas felhasználási helyen fogyasztásmérő berendezés elhelyezését legkésőbb 2015. december 31-ig elvégezteti. A víziközmű-szolgáltató a bekötési vízmérő elhelyezését nem tagadhatja meg, ha a felhasználó a bekötési vízmérő elhelyezésének feltételeit teljesítette, valamint ha az új közszolgáltatási szerződés megkötésében a víziközmű-szolgáltatóval együttműködik.

blade # 2015.03.10. 10:48

Úristen.... nem hiszem el, hogy ennyire korlátolt emberek léteznek. Én tőlem annak nevezitek aminek akarjátok! A lényeg az amit leirtam. A kérdésemre meg senki nem tudja a választ??????????

blade # 2015.03.10. 09:39

Kedves blade, koszonom a 'Kurir't-t mint referenciat, nem hinnem, hogy a bulvar mervado lenne...
Keress már rá a neten légyszives! Azért mert belinkelt egy helyről az infót az nem azt jelenti, hogy csak itt irtak róla.

Ha mellekmero van beszerelve, az azt a vizmennyiseget meri, melyet a mellekmeron tul a lakasban hasznalnak. A lakasokban levo mellekmero vizorak elotti szakasz, kozos tarsashazak eseten.

Ez kit érdekel? Ez hol volt kérdés? Ki kérdezett ilyet?

Peldaul lakasokon kivuli csotoresbol keletkezett tobblet vizmennyiseg koltsege.....ezt cask a fomero fogja merni, azt a lakoknak feltehetoleg kozosen kell kifizetni. A mellekmeronek nincs tul nagy szerepe, a lenyeg, hogy a fomero mit mutat, a Vizmuvek is azt veszi alapul.

Ha ilyen van azt a társasház kifizeti a közösből, vagy szétdobják azok között akiknek nincs vizórája. Ezt általában igy csinálják.
Ha a társasház összes lakásának van külön mellékmérői szolgáltatási szerződése, akkor is a ház közös pénzéből rendezik a főmérő és a mellék mérők közötti különbséget, egy esetleges csőtöréskor elfolyt viz miatt, vagy csak a locsolást, stb... ne is említsem. A mellékvízmérős szolgáltatói szerződés, igen is "leválás" abban az értelemben, hogy a továbbiakban annyit fizetsz amennyit fogyasztottál!
Nem értem mit értetlenkedtek. Kit érdekel hogy a saját mellékmérő előtti cső kié? Nem volt ez sem kérdés, hogy jön ez is ide?

ZÖLDJANIKA # 2015.03.10. 08:43

Tisztelt Fórumozók!
A t-homtól kértema bekötést(telefon, internet, tv) de nem kötik be, mert földkábellal kértem.Levegőbe beköti, de ásni, földbe nem, mert az nekik nagyon drága.Hol élünk, mikor az a cél, hogy a millió vezeték a földbe legyen, ne a levegőbe.
Kihez fordulhatok, hogy a földkábeles bekötés legyen? köszönöm

blade # 2015.03.10. 08:07

Major Domus! Te most a "leválás" szón vagy megakadva? Mert az alábbi 2 hozzászólásod üti egymást. Tehát nem nagyon értelek.
A "leválás" az én értelmezésemben azt jelenti, hogy a Vizművek külön mellékmérői szolgáltatási szerződést köt veled. Vagyis a továbbiakban annyit fizetek, amennyit fogyasztok! Nem a társasház kiszabott általánydiját fizetem.
Remélem így már teljesen érthető voltam.
Állitólag erre már egy elfogadott törvény is kötelez, aminek a határidejét nem irom le még egyszer :-)

blade # 2015.03.10. 07:56

Már hogyne lehetne leválni?!
Te miről beszélsz? Most váltam le én is!

http://vizmuvek.hu/…azasba_vetel

Nézz már utána, mielőtt hülyeségeket irogatsz!
De egyébként a kérdés nem ez volt, hanem az hogy valóban kötelező e a leválás 2015. Dec. 31.-ig

MajorDomus # 2015.03.09. 21:44

Tudtommal a társasház vízóráját cseréli le díjmentesen a Vízművek, de a lakóknak maguknak kell vízórát cseréltetni (és fizetni) 8 évente.

Jól tudod.

MajorDomus # 2015.03.09. 21:42

A társasház közös főmérőjéről nem lehet,, leválni,,!

blade # 2015.03.09. 21:11

Ezt irták 2 éve: http://kurir.hu/…ezo-a-vizora

muvesz50 # 2015.03.09. 14:26

Tudtommal a társasház vízóráját cseréli le díjmentesen a Vízművek, de a lakóknak maguknak kell vízórát cseréltetni (és fizetni) 8 évente.

blade # 2015.03.09. 11:58

Sziasztok!

Kb 2 éve volt hir, hogy kötelezővé teszik a mellék vizmérőket a társasházi lakásokban. Állítólag 2015 dec 31. -ig kötelező az egész országban leválni a társasház közös vizórájáról. Erről azóta nagy csönd van. Úgytudom elfogadták a törvényt. Most mi a valóság, és a hatályos törvény ezzel kapcsolatban? Nem találom sehol. A vízművek honlapján nincs róla semmi...

Wildmann # 2014.05.21. 20:19

Tudomásom szerint csak szó volt róla, hogy majd a vízművek cseréli az vízórákat, de néhány hónapja nagy a csönd ezen a téren.

Nem találtam rá jogszabályt, hogy ez kötelező lenne a vízműveknek, így 8 évente a tulajdonos kötelessége cserélni vagy hitelesíttetni.

OlléLászló # 2014.05.20. 11:37

TF!
Létezik hogy hatályon kívűl helyezték? Mi van helyette?

„mellékvízmérők hitelességi ideje a 247/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében 8 év, ezért azokat a hitelesítés évétől számított nyolcadik évben cserélni, vagy újrahitelesíteni kell.”

didu # 2014.05.18. 16:26

Zuglóban egy ismerősömnek kicserélték a vízóráit ingyen. Előtte levélben értesítették. Ehhez képest a fővárosi vízművek oldalán erről egy szó sem található. Esetleg csak akkor jönnek cserélni, ha már az a hónap következik amikor ténylegesen lejár az óra hitelessége. Bár hónap jelzés nincs is a plombán.
Nekem is jelezték a számlán, hogy esedékes a csere, de más információt nem adtak. Én még várok :)

nemuria # 2014.04.11. 15:39

Köszönöm szépen. Nálunk is azt mondta a vízmű, hogy arra neki nincs és nem is lesz fedezete. Egyébként vannak olyan társasházak a környezetünkben, ahol soha nem hitelesítették a vízórákat és nem is cserélték.
Köszi a választ, akkor belevágunk egyénileg.

Zoltanuss # 2014.04.10. 02:57

Nálunk a Vízmű kijelentette, hogy továbbra is a lakóknak kell fizetni a mellékórák cseréjét és hitelesítését”.
Ez az igazság !! félre értette a sajtó és nagyon felfújta.

Sehol nem találom írásban is a rendeletet.

Nem is fogod megtalálni, mert nincs.

Viszont jó hír : ezután a 6 év helyett 8 év a mellékvízmérők hitelesítési ideje !!

nemuria # 2014.04.09. 12:44

Tisztelt Fórumozók!
Társasházunkban a mellék vízórák hitelesítése lejárt. Pár hónappal ezelőtt nagy vízhangot keltett, hogy ezentúl a mellékórák cseréje is a vízműveket terheli. Azóta keresem a Kormány rendeletet, hiszen a törvény elfogadása megtörtént - a sajtó szerint. Tudna valaki segíteni abban, hogy mi a rendelet száma? Sehol nem találom írásban is a rendeletet.
Nálunk a Vízmű kijelentette, hogy továbbra is a lakóknak kell fizetni a mellékórák cseréjét és hitelesítését.
Minden segítséget megköszönök.

MajorDomus # 2014.03.02. 10:42

ez a lényeg és a pont a végére!
a 8 év a társasházak
mellékmérőire vonatkozik

Zöldövezeti11 # 2014.03.01. 18:34

mellékvízmérők hitelességi ideje a 247/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet értelmében 8 év, ezért azokat a hitelesítés évétől számított nyolcadik évben cserélni, vagy újrahitelesíteni kell.
Jó ember neked nem mellékvízmérőd van hanem fővízmérőd. Annak hitelesítési ideje 4 év.