volánbérletről számla


the big cat # 2005.08.23. 04:22

Tévedtél, megesik mindenkivel, ezen nem kell megsértődni, és főleg nem kell olyan célzásokat elengedni, miszerint a tanácsaim egyébként nem megbízhatóak. (Ez ugyanis személyeskedés)

TomSecret kérdésére visszatérve, a kérdés érdekes ugyan, de a helyzet világos, gazdasági társaság nevére nem lehet számlát kiállítani, egyéni vállakozó nevére ugyan ki lehet, ha ő maga veszi igénybe a szolgáltatást (ezt ugyan a volán nem tudja ellenőrizni).

Nem vonom kétségbe a segítőkészséged, de téves alapkoncepcióból csípőből azt javasolni valakinek, hogy alaptalanul indítson hatósági eljárásokat, kicsit merész.

Adott esetben talán a következő lehetett volna a korrekt tanács: amennyiben az utazásra kiküldetés miatt van szükség, úgy a munkáltató köteles téríteni az utazás költségét, ha munkábajárás miatt, úgy a a volán helyközi teljesárú bérlet 80%-át köteles téríteni. Természetesen számla ellenében.

csellos # 2005.08.22. 23:32

Nagymacska!

"Nos akkro mégegyszer, mert szép a hőbörgés, de mégszebb a jog... Úgyhogy a Volánnak jó vastagon van köze hozzá, kinek állítja ki a számlát, és miről."

"...tehát a volánnak igenis van köze hozzá, hogy kinek ad ki számlát."

Úgy látom, ez kiemelten fontos neked, pedig azt hittem a kettő között volt rá válasz. szánom bánom, hogy (részben) tévedtem, de időközben talán igyekeztem használhatóbb tanácsot (is) adni az érintettnek mint tisztelt személyed. Hogy mennyire nem egyértelmű a dolog, arra éppen TomSecret! világít rá.

Itt a fórumon többen kérünk és adunk tanácsokat. Én is levelez(t)em más topikban együtt Veled, de ha úgy gondoltam, hogy bárhogyan is félrevezeted/rossz irányba tereled a kérdezőt (többször volt ez az érzésem), nem ezt hangsúlyoztam, hanem megoldást kerestem, javasoltam.

Szánom-bánom bűnömet, de olyan hosszas és részletekbe menő személyeskedésbe, mint ahogy azt más topikban mással tetted, talán nem bocsátkoznék.

Egyébiránt bízom benne, hogy szundi azóta valamilyen jogcímen megkapta a beígért bérlet árának megfelelő összeget.

giuseppa # 2005.08.16. 20:49

Egyébként a GYSEV sem ad számlát a kedvezményes jegyekről, csak a teljes árúról, a pénztáros azzal indokolja, hogy cégeknek nem ad üzletpolitikai kedvezményt.

the big cat # 2005.08.12. 08:44

A Volán nem adhat másnak el kedvezméynes jegyet, csak és kizárólag a jogosultnak, márpedig a számlán a vevő fel van tüntetve, és az kedvezméynes jegy esetében csak a jogosult lehet, tehát a volánnak igenis van köze hozzá, hogy kinek ad ki számlát.

Érdekes felvetés az egyéni vállakozó, hiszen lehet egy diák egyéni vállalkozó, és akkro jár neki a kedvezmény, a volán kiadhatja a számlát, ő pedig elszámolhatja, Bt. az Gt- nem jogoslut kedvezményre csakúgy, mint más gazdasági társaságok.

TomSecret! # 2005.08.12. 08:39

Hmm, érdekes, és mi van, ha Szundi éppenséggel egy Bt-nél dolgozik vagy egyéni vállalkozónál?


jogvédö

csellos # 2005.08.09. 08:37

nagymacska!
Igazad van, ilyen módon nem adhat számlát. Bár szerintem nem azért, mert így a munkáltató jutna olyan kedvezményhez, amire nem jogosult (ennek eldöntése továbbra sem a Volán faladata), hanem mert így a Volán nem kapná meg az árkiegészítést.

szundi!
Próbáld meg a munkáltatóddal megbeszélni, hogy térítsék a teljes árú számlát, vagy adók levonása után - valamilyen jogcímen - adják meg neked a bérlet árát.
Erre persze munkáltatód nyilván csak akkor hajlandó, ha valóban szükség van a munkavégzéshez a bérletre. Ha ez valamiféle "fizetéskiegészítés" lenne, akkor meg pláne indokolt a más jogcímen való kifizetés.

the big cat # 2005.08.06. 04:34

Nos akkro mégegyszer, mert szép a hőbörgés, de mégszebb a jog: 2003. évi LXXXVII. kimondja, hogy nem vehető igénybe fogyasztói árkiegészítés a jogi személyek által vásárolt bérletekre, menetjegyekre. Azaz, ha fogyasztói árkiegészítéssel kedvezményes jegyről jogi szeméyl nevére ÁFÁ-s számlát adnak, az üzletpolitikai kedvezmény lenne, aminek nyújtására a busztársaság nem köteles. Tehát lehet választani, vagy kész ÁFÁ-s számlát, és kapod teljes áron a jegyet, vagy nem, és akkor kaphatsz kedvezméynes jegyet. Más oldalról, a mennyiben a munkáltató szerepel vevőként az ÁFÁ-s számlán, úgy ő a szolgáltatás igénybevevője, és neki nem jár diákbérlet. Jogi személyek teljesárú jegyet vehetnek csak.

Úgyhogy a Volánnak jó vastagon van köze hozzá, kinek állítja ki a számlát, és miről. (Főleg mert az iylen eladásokat neki külön is nyilván kell tartania tételesen, nehogy véletlenül árkiegészítést igénylejen utána,, és uyge azért a vesztesége talán mégiscsak az ő ügye.

csellos # 2005.08.05. 20:50

Ha én a volántól azt kérem, hogy a saját nevemre állítsa ki a számlát, akkor - gondolkodás nélkül - tegye azt! Semmiképp ne határozza meg, hogy kinek a nevére hajlandó kiállítani a számlát. Ha az iskola nevére állítja ki, az azt jelenti, hogy szándékosan hamis számlát ad ki, hiszen tudhatja, hogy nem az fizeti ki. Az más kérdés, hogy akár saját nevemre, akár a munkáltató nevére kértem azt a számlát, az elszámolásnak és költségtérítésnek az egyéb vonatkozó jogszabályok szerint kell történnie. Lehet, hogy úgy, hogy a szemétbe kerül a számla. Ehhez a Volánnak semmi köze!!!
Ha egy kozmetikus 10 tonna marhatrágyáról kér számlát, ki kell adni, nem szabad avval foglalkozni, hogy ezt elszámolhatja-e vagy sem. Az kizárólag a kozmetikusra és az APEH-ra tartozik!

the big cat # 2005.08.05. 10:48

A Volán okkal tagadja meg a diákbérletről a más nevére kiadott számlát. Ugyanis a diákbérlet ártámogatását más nem veheti igénybe, csak a tanuló, és ha azt áthártíja a munkáltatóra, a munkáltató jutna olyan kedvezményhez amire nem jogosult. A munkálttaó csak teljesárú bérletről kapott számlát számolhat el.

csellos # 2005.08.05. 09:32

szundi!

A volánnak annak a nevére kell kiállítani a számlát, akinek a nevére az kéri, aki éppen fizet. Nincs joguk ezt meghatározni. Ha Te fiktív névre és címre kérnéd, ezt is meg kellene tenniük, nem ellenőrizhetik (nincs is értelme, nincs is eszközük) a cím adatait.

Fordulj a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséghez, vagy tegyél bejelentést az APEH-nél!

szundi # 2005.08.03. 04:59

Sziasztok.A problémám az,hogy diákbérletről szerettem volna számlát kérni de a volánnál közölték,hogy ez nem lehetséges. max az iskola nevére,ahol tanulok.Nekem nem lenne mindegy mert diákkénk dolgozom is,ahol kifizetnék nekem a bérlet árát,de csak a számla ellenében.Mit tehetek ez esetben? előre is köszi