Kell - e engedely keritesvaltoztatashoz?


SolnesM # 2007.05.14. 13:44

T. bellicus !

Nem derül ki az írásodból : hova szeretné a társasház. Ezzel kell kezdeni !

gitron # 2007.05.11. 06:51

Az illetékes építésügyi hatóságtól intézkedést kérhetsz, a kerítés tulajdonosát kötelezni fogják a veszélyhelyzet elhárítására. Neked ezért illetéket kell fizetned, de ha a javadra döntenek, akkor ezt meg kell téritenie a szomszédodnak.

Ha a szomszéd szerint te okoztad a problémát, felléphet kártérítési igénnyel, de az általad leírtak alapján nincs esélye ezt megnyerni. (Szép is volna, ha egy kerítés kidőlne attól, hogy kapálnak mellette!)

Matthew # 2007.05.10. 15:00

Segítség kérés!

A következő problémám van. Vidéken egy családi házban élek. A házam egyik oldalán lévő kerítés az amelyiket én építettem a másik oldalon lévőt a szomszédom. Az a probléma, hogy amelyiket a szomszédom épített az a kerítés át dől hozzám úgy félig. Én úgy tudtam, amelyik kerítést ő építette azt neki kell helyre hoznia. Erre ő azt találta ki , hogy javítsam ki, mert szerinte azért áll a kerítés a kidőlés határán mert a kertemet fel kapáltam. Szerintem viszont hogyha normális beton alapot készített volna a kerítésének akkor nem szabadna ,hogy kidőljön. Ez problémám és igazából nemtudom, hogy mit tegyek kihez forduljak.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Email: zekemate@t-online.hu

gitron # 2007.05.09. 10:21

A kerítés építése építési engedélyhez kötött. Kivétel ez alól a telek oldal- és hátsó határán létesítendő.
Jogszabály szerint a tömör kerítés legfeljebb 2,50 méter magas lehet.
(Tömör kerítés az, aminek - merőlegesen tekintve - az átláthatósága kisebb mint 50 %.

T r a v e n # 2007.05.09. 10:02

Kedves Habostorta!

Az önkormányzat helyi építésügyi rendeletét tanulmányozd.
Az utcafrontra vonatkozó változtatásokra, kerítésre mindenképpen kell építési engedély.
A helyi építésügyi hatóságnál telefonon érdeklődhetel.

habostorta # 2007.05.09. 09:35

Segítséget szeretnék kérni!
A családi házam gazdasági részén megsüllyedt a betonkerítés. Régi"mintás" betonblokkból épült a 60-as években, amely az idén kerül felújításra. Le szeretném bontani és új blokkból felépíteni.A kérdésem az lenne, hogy ehhez kell-e építési engedély(nem utcafronton van)illetve van-e arra vonatkozólag jogszabály, hogy milyen magasra lehet azt építeni?Kb.180-200 cm magasra gondoltam.
Előre is köszönöm a segítséget!

gitron # 2007.05.02. 17:40

Ez viszont egyértelműen hülyeség.
Bár ha az élősövény kerítésre gondolunk...

ObudaFan # 2007.05.02. 16:16

És tapasztalatom szerint van olyan építési hatóság is, amely attól teszi függővé, hogy milyen is az a kerítés, vagyis pl. milyen anyagból készült.

gitron # 2007.05.02. 14:58

Ebben a kérdésben nem teljesen egységes a jogalkalmazói gyakorlat, illetve a jogértelmezés.
A kerítés, mint építmény építése - a telek oldal- és hátsó határán álló kivételével - építési engedélyhez kötött. Építési engedély kell továbbá az egyébkén építési engedélyhez kötött építmény átalakítására, ha az pl. a teherhordó szerkezetét érinti. Innen kezdődnek a gondok. Van egy érvelés amellett, hogy a kerítés teherhordó szerkezet, továbbá van egy ellenkező is.
Amíg meg nem jelenik az ún. építésügyi kódex (ami előreláthatólag ezt is helyreteszi), addig tartsa mindenki magát ahhoz, amit az illetékes építésügyi hatóság mond.

Butyka # 2007.05.02. 09:09

Utcafronti kerítéshez építési egedély kell, ha a kerítést át akarják építeni ahhoz is.

bellicus # 2007.05.02. 07:42

Engem ugy tanitottak, hogy ha a keritesen valtoztatast eszkozolnek, kell hozza epitei engedely.
Az onkormanyzatunknal viszont azt mondta az epitesi hatosag, hogy nem kell hozza.
A problema az, hogy a tarsashazunk hozzajarult harom gepkocsibeallo letesitesehez. De nem dontott arrol, hova keruljenek ezek es hogy hova keruljon a gepkocsibejaro kapu. Felo, hogy a kivitelezo oda rakja ezt, ahol neki celszeru, es nem oda ahol a tarsashaznak. (Az egyik helyen keszitett kapu eseten nem lehet majd kesobben tovabbi helyeket kialakitani, es ezt celozta meg a kivitelezo)