Jelzálogbejegyzés tulajdonos belegyezése nélkül


Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.27. 19:11

Kötelezhetnek e engem erre?
Mire? Nem te veszed fel a kölcsönt, hanem a társasház.

Macika1 # 2008.03.27. 18:15

Kérdésem a következő:
Egy társasház tetőfelújítás címén akar 4millió FT kölcsönt felvenni. Én nem szeretnék ebbe belemenni, de úgy tűnik, a 18 lakóból mi nem akarjuk csak. Kötelezhetnek e engem erre?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.27. 10:54

Kár volt tűzriadót fújni, már az elején mondtuk, hogy nélküled csak a saját tulajdoni hányadára jegyeztethet be. És így lett, a földhivatal hibázott, de ezt javíthatja.
Eszmei, azt jelenti, hogy elméleti.

Attól függ, mert ha a módosítás a fizetés módjának változtatására irányul, akkor nem szükséges, de ne kötözködj már tovább szegény feleséggel.

kocek # 2008.03.26. 11:49

Végre megérkezett a szerződés, amiben csak az egyik tulajdonos 1/4 "eszmei" tulajdonrésze lett leterhelve. Mit jelent a szerződésben az "eszmei"?

"Természetesen" a tulajdoni lapon ez nem volt jelezve, ezt korrigáltatjuk.

Másik kérdés: Ha a szerződést, ami alapján a jelzálogbejegyzés megtörtént, idő közben módosították a felek, akkor a szerződésmódosulást nem kéne a Földhivatal felé jelenteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.05. 10:37

Ekkor az ügyintéző valamit nézegetett a számítógépén és azt mondta, hogy ott ennek a jelzálogbejegyzésnek a státusza "törölt", de ez a tulajdoni lapon nincs törölve.

Szerinted a tulajdoni lap milyen formában szerepel a nyilvántartásban?

Szerintem majd kérdezz újból, ha már tudod, hogy valójában mi a helyzet. Ilyen ellentmondásos, zavaros és hiányos tényállással nem lehet mit kezdeni.

kocek # 2008.03.05. 10:32

Alaphelyzet: Szeretnénk kideríteni, hogy az ingatlanon milyen szerződés alapján van milyen jelzálogbejegyzés, mert az egyik tulajdonos nem írt alá ehhez semmit, a másik, aki a hitelt vette fel egy magánszemélytől, az ilyen típusú ügyintézésben analfabéta. Nincs meg neki a szerződés, nem tudja a pontos részleteket. Volt szerződésmódosítás, de arról sincs papírja, nem tudja mi került bejegyzésre a Földhivatalnál, mi nem.

Pár hete kikértük a tulajdoni lapot, amin van egy jelzálogbejegyzés, de semmilyen megjegyzés, stb. nem jelzi azt a tulajdoni lapon, hogy a jelzálog csak az ingatlan egy adott tulajdoni részére vonatkozik, nem pedig az egészre. (Ahogy korábban megtudtam ez két dolog miatt lehet: 1. A Földhivatal hibásan jegyezte be. 2. Hamisított szerződést adtak be a Földhivatalhoz.)

Pár napja kértük a bejegyzés alapjául szolgáló szerződések másolatát (2-4 hét múlva megkapjuk). Ekkor az ügyintéző valamit nézegetett a számítógépén és azt mondta, hogy ott ennek a jelzálogbejegyzésnek a státusza "törölt", de ez a tulajdoni lapon nincs törölve. Ezt én sem értettem, azóta törölték a bejegyzést? Ki? Mi nem. Ki töröltetheti? Vagy hogy lehet ilyen?

A lényeg, hogy egyelőre nem jutottunk közelebb a megoldáshoz, sőt, csak egyre össze-visszább az ügy.

Most a szerződésre várunk, amiből ki fog derülni, hogy kinek az aláírása szerepel rajta és hogy milyen tulajdoni részre lett terhelve, illetve, hogy az legálisan lett-e aláírva.

Egy félig költői kérdés: Miért kell ennyi idő pár papír előbányászásához és lemásolásához? És ha ez ennyi idő, miért nem scannelik be a papírokat, ahogy más normális helyeken csinálják?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.04. 11:57

2-3. Ezt mondd el mégegyszer! Különös tekintettel a tulajdoni lap és a "számítógépes rendszer" eltérésére.
De pontosíthatnád azt is, hogy mi az, hogy "nem látszik"? Az egészre van a jelzálog terhelve, vagy hányadra? Egyáltalán van még az a jelzálog?

kocek # 2008.03.04. 10:10

Ahogy ígértem, fejlemények:

  1. jelzálogbejegyzés alapjául szolgáló szerződések kikérése 2-4 hét (nincs lehetőség meggyorsítani)
  2. a tulajdoni lapon egy jelzálogbejegyzés található, de a hivatal számítógépes rendszerében ez töröltként jelentkezik
  3. nincs jelezve az ingatlani lapon, hogy csak az egyik tulajdonos részére van terhelve (persze ha a szerződésre ráhamisították a másik tulajdonos aláírását is, akkor ez nem a földhivatal hibája; ez majd kiderül 2-4 hét múlva)

Ez alapján mire számíthat még az ember?! Vicc az egész...

kocek # 2008.02.06. 09:12

Mindenkinek köszönöm a hozzászólást, segítséget.
Ha lesz fejlemény, majd megosztom veletek... :)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.05. 19:58

Kocek!
Együttérzek veled!
Kérd ki a szerződésmásolatot és nézd meg, hogy ki jegyeztette be a jelzálogjogot. Kérj kiígazást attól, aki hibázott. Ha a földhivatal, az egyszerű, helyesbítést kérsz, ha a jelzálogjogosultja, akkor is próbáld meg, hogy csak az adós tulajdonára igazítsák ki a bejegyzést.

panika # 2008.02.05. 17:02

Ha nincs a tulajdoni lapon jelezve, hogy kinek a tulajdoni hányadát terheli a jelzálogjog, akkor 2 eset van:

  1. Az egészet terheli
  2. Hibás a bejegyzés
kocek # 2008.02.05. 14:04

A tulajdoni lapon az, hogy csak az egyik tulajdonos tulajdoni hányada van terhelve, jelezve van valahogy, vagy ez csak a szerződésből derül ki? Mert erre vonatkozó jelzés nem látható a tulajdoni lapon.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.05. 13:53

Mert hogy valószínűleg nem az egész dolgot terhelték meg, hanem az adott tulajdonostárs tulajdoni hányadát. Ahhoz pedig nem kell a tulajdonostársak hozzájárulása.

kocek # 2008.02.05. 13:42

dr.Gabriel, én is így tudom, csak közben engem itt leszóltak :)

dr.Gabriel # 2008.02.05. 12:31

Kedves kocek

A Ptk. 144 § b) a közös tulajdonra vonatkozó szabályai szerint a tulajdonostársak egyhangú határozat szükséges az egész dolog biztósítékül lekötéséhez vagy más módon való megterheléséhez.

Szerintem mindkét tulajdonos hozzájárulása kell a jelzálóg bejegyzéséhez.

Szóljon valaki ha tévedek:)

kocek # 2008.02.05. 12:07

Szóval, ha van tulajdonom egy ingatlanban, és egy másik tulajdonos a tudtomon kívül jelzálogot jegyeztet be az ingatlanra és nem fizet, akkor mi van? Eladják az ingatlant és én nem tehetek semmit, csak legfeljebb megkapom a részem?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.05. 12:02

:) Kocek, kocek
Két ügyvéd is mond neked valamit, de csak a magadét fújod.
A jelzálogjog úgy kerül érvényesítésre, hogy elkezditek törleszteni a tartozást, és mikor az lejár, akkor leveszik.
Ne gondolkozz, a haszonélvező alól el lehet adni az ingatlant, más lesz a tulajdonos, de attól még marad haszonélvező.
Az a jelzálog valószínűleg nem éri el az ingatlan értékének 50%-át, de ha olvasgatod a topicot, olyan is előfordult, hogy az apeh annyi jelzálogot jegyeztetett be az egyik tulajdonos tartozásaként, hogy csaknem az ingatlan értékvel megegyezett.

bigdady # 2008.02.05. 12:01

Nem csak akkor lehet terhelni az ingatlant ha minden tulajdonos beleegyezik? Bagy a saját 1/2-ére vonatkozóan csinálja vagy hogy?

kocek # 2008.02.05. 11:51

A tulajdonostárs meg lett kérdezve, neki azt mondta az ügyvéd, hogy elég az ő aláírása. De én úgy tudom, hogy a másik tulajdonos aláírása is kell ahhoz, hogy le lehessen terhelni az ingatlant, hiszen a jelzálogjog úgy kerül érvényesítésre, ha eladják az ingatlant.
A haszonélvező nem tulajdonos, viszont elvileg azért haszonélvező, mert nem lehet eladni alóla az ingatlant, ezért gondoltam, hogy neki is bele kell ebbe egyeznie.
De a haszonélvezetet elfelejthetjük, egy tulajdonos még mindig van, aki nem írt alá.
Tehát a kérdés: bejegyezhető-e jelzálog egy ingatlanra, ha nem minden tulajdonos szerződik?

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.02.05. 11:38

Igen lehet, a haszonélvezőnek nem is kell ilyesmit aláírni, hiszen használó, nem tulajdonos.
A szerződést másolatban kikérheti a tulajdonos, oldalanként 100 Ft-ért. Igazolni kell a tulajdonosi minőséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.05. 11:36

Igen.
Az aláírások és az ügyvéd ellenőrzése helyett talán egyszerűbb és gyorsabb lenne a tulajdonostársat megkérdezni.

kocek # 2008.02.05. 11:32

A párom szülei tulajdonában van egy ingatlan, amelyen haszonélvezeti jog is van a nagymama számára.
Az ingatlanra jelzálog lett bejegyezve, de a párom apukája (egyik tulajdonos) és nagymamája (haszonélvező) nem írt alá semmi ezzel kapcsolatos szerződést.
Lehetséges jelzálogot bejegyezni a többi tulajdonos/haszonélvező beleegyezése, aláírása nélkül?
A földhivatalnál ki lehet kérni a szerződést, amely alapján bejegyzték a jelzálogot (aláírások és ügyvéd ellenőrzése érdekében)?