ajándékozási illeték


Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.18. 08:44

De jó!
Mivel az 5. éven már túl vagytok, nincs apósodnak szja. fizetési kötelezettsége.

Amikor eladjátok a lakást, akkor a vevőtől a kifizetést kérjétek apósod számlájára, mivel ő a tulajdonos. Ez után pedig apósod ajándék cím megnevezéssel utalja át a ti számlátokra. Ez az ajándékozás így illetékmentes, de bejelentési kötelezettségetek van 30 napon belül az apeh felé, akár szóban, vagy írásban, de legyen valami a kezetekben, hogy bejelentettétek.

Jó építkezést!

Norinaanyu # 2008.04.18. 08:18

Szia Krisza!

A lakást 2002 augusztusában vettük.

Válaszod előre is köszönöm! Timi

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.04.18. 07:51

s vettünk egy nagyobbat, ami 6,8M

na ez mikor volt.

Egyébként nem bonyolult a dolog. Erre válaszolj és akkor pontosan tudok válaszolni.

Norinaanyu # 2008.04.17. 08:17

Sziasztok!

Nekem egy számunkra elég bonyolult kérdésem lenne!
Apósom vett nekünk (férjemnek+nekem) egy 1 szobás panelt 3,2M-ért 8 évvel ezelőtt. A lakás a saját nevén volt! Ezt a lakást eladtuk 6 évvel ezelött 6M-ért, s vettünk egy nagyobbat, ami 6,8M volt (ez is az Ő nevére került). Most szeretnénk eladni ezt a lakást, kb 11M-ért, s építkezni. Először is a telket kellene megvennünk (8M), a házat pedig ahogy számolgattuk 14M-ért tudnánk felépítni (könnyűszerkezetes). Apósom nem szeretne szerepelni sehol, odaadná a lakás árát (11M)úgy, hogy Ő már ne szerepeljen mint tulaj. Jah, és hitelt kellene felvennünk kb 8 M-t. Az önkormányzati hitelt ami 1 M és kamatmentes, illetve a szocpolt 1 gyerek után csak akkor kapjuk meg, ha minden a férjem és az Én nevemen lesz?! Leginkább az érdekelne, hogy mit lehetne tenni, hogy az Apósom ne fizessen sok illetéket, adót, stb...

Köszönöm a választ:Timi.

tatti # 2008.03.28. 07:36

Jaja. Nagyjából értettem. A lényeget azért leszűrtem: legtisztább megoldás a betétkönyv azt' jónapot. Mégegyszer köszi!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.27. 10:43

:) Érted is Tatti!

Annyit jelent, hogy bármelyik számlatulajdonos fizethet be és vehet ki, csak azt a látszatot kell elkerülni, hogy csak azért lett megnyitva, hogy azt a bizonyos összeget a gyermek leemelhesse.
Tegyél rá annyit, hogy te is kivehess a közösből:).

Múltkor tovább léptünk máshol ez ügyben:
11. § (1) Az ajándékozási illeték tárgya:
ingó ajándékozása, (ide tartozik a készpénz is)!
(2) Az (1) bekezdésben felsorolt ajándékozás csak akkor esik ajándékozási illeték alá, ha arról okiratot állítottak ki, vagy ingó ajándékozása esetén okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja. Az ilyen ajándékozást az állami adóhatósághoz 30 napon belül be kell jelenteni.

Ott tartok, hogy sehol, mert az apeh felé kell az ajándékozási szerződés és a számlabizonylat.

tatti # 2008.03.27. 09:24

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.27. 08:13

XII. Fejezet
A közös tulajdon
Ptk. 139. § (1) A tulajdonjog ugyanazon a dolgon meghatározott hányadok szerint több személyt is megillethet.
(2) Kétség esetén a tulajdonostársak tulajdoni hányada egyenlő.
Ptk. 140. § (1) A tulajdonostársak mindegyike jogosult a dolog birtoklására és használatára; e jogot azonban az egyik tulajdonostárs sem gyakorolhatja a többiek jogainak és a dologhoz fűződő törvényes érdekeinek sérelmére.
(2) A birtoklás, a használat, a hasznosítás, valamint a rendes gazdálkodás körét meg nem haladó kiadások kérdésében a tulajdonostársak - ha a törvény másként nem rendelkezik - szótöbbséggel határoznak; minden tulajdonostársnak tulajdoni hányada arányában van szavazati joga.
Ptk. 141. § A dolog hasznai a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illetik meg; ilyen arányban terhelik őket a dolog fenntartásával járó és a dologgal kapcsolatos egyéb kiadások, a közös tulajdoni viszonyból eredő kötelezettségek, és ugyanilyen arányban viselik a dologban beállott kárt is.
Ptk. 142. § Az állag megóvásához és fenntartásához feltétlenül szükséges munkálatokat bármelyik tulajdonostárs jogosult elvégezni; az ilyen kiadások ráeső részét mindegyik tulajdonostárs viselni köteles. Ilyen kiadások előtt azonban a tulajdonostársakat a lehetőség szerint értesíteni kell.
Ptk. 143. § (1) Ha a törvény szótöbbséges határozatot kíván meg, és a határozat az okszerű gazdálkodást sérti, vagy a kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, a kisebbség a határozatot a bíróságnál megtámadhatja. A megtámadás a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban indokolt esetben a végrehajtást felfüggesztheti.
(2) Ezt a szabályt kell alkalmazni akkor is, ha a tulajdonostársak között vitás, hogy a tervezett munkálat feltétlenül szükséges-e az állag megóvásához és fenntartásához.
(3) Ha a törvény szótöbbséggel hozott határozatot kíván meg, és ilyen határozat nincs, a birtoklás, a használat vagy a hasznosítás kérdésében bármelyik tulajdonostárs kérelmére a bíróság határoz.
Ptk. 144. § A tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges

  1. a rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadásokhoz,
  2. az egész dolog feletti tulajdonjog átruházásához, az egész dolog haszonélvezetbe vagy használatba adásához, biztosítékul lekötéséhez vagy más módon való megterheléséhez.

Ptk. 145. § (1) Saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet.
(2) A tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti, illetőleg előhaszonbérleti jog illeti meg.
(3) A külön jogszabályokban más személy részére biztosított elővásárlási jog - ha törvény kivételt nem tesz - megelőzi a tulajdonostárs elővásárlási jogát.197

tatti # 2008.03.27. 08:04

Köszönöm Béla. Picit bővebben? Mik ezek a szabályok? Próbáltam rákeresni de biztos nem jó helyen, mert nem találtam semmi idevágót.

köszi
tatti

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.26. 09:10

Igen. Közös a közös tulajdon szabályait kell rá alkalmazni megfelelően.

tatti # 2008.03.26. 08:51

Az alapkérdés mellet újabb kérdés merült fel, csak a dolog egyszerűsítése miatt. Ha egy betétkönyv/bankszámla több ember nevén van, akkor az adott számláról bármelyik tulajdonos által felhasznált összeg, függetlenül attól, hogy melyik tulajdonostól származik, szabadon, illetékmentesen felhasználható?
Kérném erről a hozzáértők véleményét.

köszi
tatti

tatti # 2008.03.13. 18:07

Köszi Kriszta11!

Én is így értelmeztem, és egy telefonos ügyintéző is az APEH Illeték Főosztályon. De azért kicsit bizonytalan vagyok. Lehet hogy - biztos ami biztos alapon - inkább nyitunk egy betétkönyvet és azt lepapírozzuk. A fene se akar felesleges gondot magának!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.03.13. 12:35

Lehet, hogy az APEH kevésbé szigorú jogértelmezést alkalmaz mint én. :) Ilyen is van.

(Halkan jegyzem meg, hogy egy ilyen interneten adott anonim felvilágosítás az égvilágon semmire nem kötelezi a hatóságot.)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.13. 12:04

Kicsit megkésve :)

Az Illetéktv. egyértelműen kimondja, hogy a takarékbetét megszerzésének ingyenes az illetéke. A takarékbetét fogalmának felsorolásánál pedig a folyószámla is szerepel.
A gond ott van, hogy pld. az apeh mond olyan furcsa dolgokat, hogy lakás vételárának ajándékozása esetén csak egyszer kell illetéket fizetni a szerzésnél, ez pedig természetesen megzavarja az embert.

Amit pedig bevágtál az a tv-t erősíti meg, meg minket is:) miszerint szülő-gyermek között illetékmentesen mehet az utalás.

tatti # 2008.03.12. 13:58

Köszönöm!

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.12. 13:44

Tatti!
Este megválaszolom, :) kezdem a témát sejteni, de ha most nem kezdek el dolgozni, hát.....

tatti # 2008.03.12. 13:38

Kriszta 11!

Olvastam a hivatkozott cikket. Akkor most hogy is van? Az átutalt összeg illetékköteles, vagy illetékmentes? Itt lentebb is, illetve más topicban is, mindkét vélemény olvasható. De csak az egyik lehet igaz...
Vagy, a szülő nyisson egy takarékbetétkönyvet a megfelelő összeggel, azt ajándékozza oda és így le van tudva az illeték kérdése?

Azok kedvéért, akik még nem olvasták: (forrás: http://www.adozona.hu/…illetek.aspx)

"Megjegyezzük továbbá, hogy az Itv. 102. § (1) bekezdés h) pontja értelmében a magánszemély bankszámla, illetőleg folyószámla szerződés keretében elhelyezett pénzeszközei és azok kamata a takarékbetéttel esnek egy tekintet alá, (kivéve az adózás rendjéről szóló törvény alapján az állami adóhatósághoz kötelezően bejelentendő üzleti célú pénzforgalmi bankszámlán, elszámolási számlán elhelyezett pénzeszközt és kamatát), és az Itv. 17. § (1) bekezdés g) pontja szerint a takarékbetét ingyenes megszerzése mentes az ajándékozási illeték alól. Ezért amennyiben bankszámlán elhelyezett pénzösszeget kívánnak a szülők a gyermek részére ajándékozni, és azt átutalják a gyermek bankszámlájára, akkor ez az ajándékozás az Itv. hivatkozott rendelkezései alapján mentes az ajándékozási illeték alól."

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.12. 13:19

Dehogy, lehagytam a szmájlit, legalább legközelebb nem mondok hülyeséget.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.03.12. 13:12

ne sértődj meg, köszönöm szépen. Remélem ez télleg igy is van, bár a takarékbetétkönyvet is meg tudnám oldani, de ez egyszerűbb

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.12. 13:06

akkor ma sem kellten fel hiába

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.03.12. 13:02

akkor ez most csak sztem ellentétes teljesen azzal, amit korábban írtál? :-)

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.12. 13:02

Az APEH válaszol: haszonélvezeti jog, kölcsön, örökölt ingatlan
Utolsó módosítás: 2008. február 29.
Szerző: adozona.hu

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.12. 13:00

Megjegyezzük továbbá, hogy az Itv. 102. § (1) bekezdés h) pontja értelmében a magánszemély bankszámla, illetőleg folyószámla szerződés keretében elhelyezett pénzeszközei és azok kamata a takarékbetéttel esnek egy tekintet alá, (kivéve az adózás rendjéről szóló törvény alapján az állami adóhatósághoz kötelezően bejelentendő üzleti célú pénzforgalmi bankszámlán, elszámolási számlán elhelyezett pénzeszközt és kamatát), és az Itv. 17. § (1) bekezdés g) pontja szerint a takarékbetét ingyenes megszerzése mentes az ajándékozási illeték alól. Ezért amennyiben bankszámlán elhelyezett pénzösszeget kívánnak a szülők a gyermek részére ajándékozni, és azt átutalják a gyermek bankszámlájára, akkor ez az ajándékozás az Itv. hivatkozott rendelkezései alapján mentes az ajándékozási illeték alól.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.03.12. 12:29

lehet nem olvasom elég figyelmesen, de ebből nem jön le, hogy akkor a bankszámlán történő átutalásra miért ne vonatkozna..
Az Itv módosítás indokolása:
A 156-157. §-hoz
A törvény értelmében a takarékbetét (mely magában foglalja a takarékbetétkönyvben, a bankbetétben, folyószámlán elhelyezett megtakarításokat) mentessége továbbra is fennmarad az öröklési és ajándékozási illetékben, de megszűnik az értékpapír mentessége. Tekintettel arra, hogy a jelentősebb vagyonok elsősorban gazdasági társaságok tulajdonlásában testesül meg, így e mentességek megszüntetése a társadalmi igazságosságot szolgálja.

Kriszta11 (törölt felhasználó) # 2008.03.12. 12:21

anonym222 jó kis cikkel rakott be 2008.02.22. 22:16